Петковден на „Рупите”Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Portos,

  Учи се как се взема интервю. Щом Рупите е Божи гроб, значи там е погребан бог, пардон, богиня. Но защо „суперортодоксалният“ Натанаил и неговите попове участват в този бесовщина и „пеят“ агнета?

  ……………………………………………………………

  http://www.symvol.org/ocms/opencms/rm/kultowe/balgarski/vanga/.

 2. Toshev2006 каза:

  Хубаво беше редакторите на сайта да сложат един разяснителен увод или пък заключение след този материал, та да е ясно за лаиците, че тетка Ванга-както я наричат любимците й, е не Божия „светица“, както и споменатата „преподобна“ Стойна, а са окултисти, които поради самомнението и простотата си са били проводници на сатанизъм и бесовска „енергия“.
  И понеже мнозинството от клира все се спотайват по този въпрос, да дадат ясното си становище относно феномена с Ванго-подобните, то поне от вашия сайт ясно да се прокламира сатанизма и псевдохристянството на тези личности. Не се свенете да говорите истината.

 3. victory каза:

  Не разбирам вайканията Ви относно Храма И Ванга.Не ми е присъщо да обсъждам каква е била,и по този начин да иземам финкциите на Господа.“Не съди и няма да бъдеш съден“По скоро работете по въпроса този Храм да бъде Осветен според каноните на Православието.Успех.

 4. timoti каза:

  МИРИЗМАТА НА ПАРИ(МНОГО ПАРИ) е осезателна и се носи надалеч,дали не стига до ортодоксалния Натанаил или по-далеч. Май вече никой не свързва монастирите с монаси(кой ли има вина)?

 5. 1978 каза:

  ooo victory s teb se pozabravihme ne6to…uspex

 6. Kerigma каза:

  Направо АШРАМ са си спретнали в петричко. Наследниците на магьосницата се препитават от простотията на езичниците защото Църквата просто я няма.

 7. Грешник каза:

  Длъжен съм, като православен християнин ( разбира се Бог знае – какъв ), да изразя мнение относно темата за Ванга, а именно:
  Днес всякакви врачки, гадателки, пророци, оракули, екстрасенси и какви ли не други магьосници са на особена почит в едно бездуховно и дехуманизирано общество.
  Най-красноречивото свидетелство за това е Ванга. Поради загубени духовни критерии, липса на религиозна грамотност и познание хиляди хора са прелъстени от нея. „Феноменът Ванга“ свидетелства за безкрайно дълбоката криза, в която е изпаднало българското общество и всеки един от тези, които я приемат.
  Ванга не е светица, защото православната святост има съвсем друг характер. Православната святост не спекулира със себе си, не се показва. Спасителят учи: „А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно“ ( Мат. 6:6 ).
  При Ванга е налице т. нар. болна, нездрава, черна мистика.
  Самото Свещ. Писание предупреждава:
  „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овчи кожи, а от вътре са вълци грабители“ ( Мат. 7:15 ) и още: „Не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света“ ( 3 Иоан 4:1 ).
  Какво по-категорично предупреждение от това!
  Ванга действа посредством контакти с падналите нисши духове.
  Почитателите на Ванга и на новите окултни течения са от тези, за които свидетелства Писанието:
  „Ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение,

 8. Грешник каза:

  но, водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат“ ( 2 Тим. 4:3-4 ).
  Ако Ванга е светостта на България, то тогава – горко на България!
  Печалното е, че тази духовна слепота въвлича много духовно неопитни хора. По-лесно е да се осъдят другите, църковната йерархия, и да се отиде при Ванга, която ще „предскаже“, ще „познае“ нещо, отколкото човек да погледне в душата си и да следва Христовото учение.
  Отстъплението от Бога се разглежда от Свещеното Писание като духовно блудство, изневяра, отстъпление, измяна. В тази връзка особено опасно е да се спекулира с т. нар. „църква на Ванга“ и плановете за построяването на манастир. Това означава създаване на център, в който съзнателно или не, повече ще се служи на Ванга, отколкото на Бог.
  Този болен мистицизъм, тази духовна отрова е въвлекла и членовете на БПЦ в отстъплението.
  България е езическа страна. Има ли някой желание да оспори това?

  Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас грешните. Амин.

 9. victory каза:

  Винаги съм бил тук.

 10. victory каза:

  Защо гледаш нещата от една страна,монетата има две страни.Но нека първо уточним Богослов ли си,ако да ,разбирам написаното по горе,разбира се с уточнението :а именно че е желателно да се предпазят хората от грях.Но представи си има Хора които могат да направят разлика между добро и зло. „между Ва ще изпратя пророци , учители…..“.Защо пропускаш този текст от Библията.Нека за момент оставим Ванга.Намери тези книжки за „Живота след смъртта „едната в печат до 1941г. ,другата 1995г.(годините цитирам по памет)изданието е на Българската Патрияршия ,и в двете е цитирана една пророчица името открий сам.В тази от 1941г е прието нейното действие като пророчица в друга действията и са заклеймени.Моля те отговори на всички които влизат в този сайт.В кой момент е цитирана истината.Благодаря ти предварително .Успех.

 11. Грешник каза:

  нека първо уточним, че не съм богослов, а просто един грешен човек. Както и по-горе посочих, изразявам своята твърда позиция относно темата за Ванга, и не само. Не искам никого да убеждавам. Темата за врачките, гадателките, екстрасенсите и пр., каквито са Ванга и Кочовска, а също и за НЛО, будеше сериозен интерес у мен. След като прочетох различни трудове, слава Богу разбрах, за какво иде реч.
  В тази връзка, ето какво представлява „феноменът Ванга“:
  Ванга е обикновена, необразована селска жена, на ниско интелектуално равнище. Тя е медиум (посредник). В момента, когато тя има видение или изпада в транс, тя е оръдие, посредник между дух от отвъдния свят и хората около нея. На църковен език този феномен се нарича обладаване от зъл дух. Именно когато е във връзка с този или тези духове, тя проявява своите „изключителни“ способности да „предсказва“, „познава“, „лекува“ и т. н. В момент на транс нейната воля е подчинена на чужда воля и тя не говори от себе си. Променят се дори нейни физиологически характеристики. Тя говори с чужд глас.
  Ванга не върши своите „чудеса“ в съгласие с християнската вяра. Тя ги върши от свое име. Аскетите, подвижниците, светците на Църквата вършат чудеса с името Божие, с кръста Христов.
  Ванга няма никаква предварителна духовна подготовка – не учи за пост и молитва, за подвижничество, за придобиване на християнски добродетели, за духовен живот. Тя използва общи приказки за кръщаване и вярване, колкото да привлече повече хора към себе си,

 12. Грешник каза:

  тоест към злите сили, на които служи. Не случайно българските „боготърсачи“ около нея не знаят нищо за Бога, а знаят най-вече за нея. Те се кланят на нея, а не на Бога. В един момент тя става божество (ср. изказванията на Светлин Русев). Един християнски светец никога не би допуснал такава прелест. Ако би допуснал такава прелест, то той не би бил светец.
  Какво правят такива самозванци, като Ванга?
  Например: отиват при нея близките на починал човек и тя им разкрива, че той е бил убит от еди-кой си. След това наскърбените започват да търсят отмъщение, като злото се увеличава, а доброто просто се губи.
  А Всемогъщият Бог, временно скрива извършеното зло и после въздава всекиму според делата му ( Откр. 2:23 ), „Защото ние знаем Оногова, Който е рекъл: „отмъщението е Мое, Аз ще отплатя“, казва Господ“ ( Евр. 10:30 ).
  Няма да забравя преди години, в един филм по Нова тв. за Вера Кочовска, как последната говореше за прераждане и „най-отговорно“ заяви, че Бог е едно, а имало и друг Висш разум, и още други подобни безумия.
  Разбира се, че монетата има две страни. Едната страна е св. Православие, а другата – неговите врагове, т. е. поднебесните сили на злото.
  В тази връзка, Ви препоръчвам да прочетете книгите: „Цел на християнския живот – дяволът и неговите днешни лъжечудеса и лъжепророци“ посветена на архиепископ Серафим Соболев и „Болна и здрава мистика“ на архимандрит Серафим (Алексиев).
  Дано, да съм бил полезен с нещичко.

  Милост вам и мир и любов да изобилва. Амин.

 13. victory каза:

  Прощавай Но за съжаление има доста материали да прочетеш за да разбереш същността на проблема изложен по горе.БПЦ изказва това становище за да предпази всички които нямат нужните познания.Но аз не го считам за правилно,защото никой не е в състояние да каже кое е от Бога и кое не е.И се получава така че всичко се отрича поставяйки ги под един знаменател.“Изпратих Ви пророци които от сутрин до вечер викаха но нямаше кой да ги чуе“Та ти знаеш ли кой е от Бога изпратен именно да пророкува с тази мисия.Принципно повечето с това са изпратени.Но за съжаление в последно време те се променят нарушавайки правилото а именно(„даром получихте,даром давайте“)и за това отпадат .А Ванга всичко което е вземала е било във вид на подаръци,които в последствие се преобразяват в Храм ,направен не по каноните наПравославието.За което вина имат други хора.А колкото да образованоста и мога само да те питам.Кого избра СЪЗДАТЕЛЯ за Свои Ученици, за Апостоли .Това би следвало да знаеш.Успех.