„Пророчицата“ ВангаСвещ. Ясен Шинев

В общественото пространство периодично се забелязва един интересен феномен. Винаги, когато връхлетят значими събития в национален или още повече – в глобален план – се появява харизматичната фигура на феномена Ванга. Вестници и сайтове, телевизии и радиа с трескав и апокалиптичен маниер бълват прозренията на винаги компетентната по всички въпроси „пророчица“, които в мистичен унес се преповтарят и плъзват между хората. Става така, че придобиват статут на непогрешимост и всеобща актуалност. Така Ванга „възкръсва“отново и отново, и завладява ума и душите на жадното за вести човечество.

Но винаги… след самите събития или поне към края им. Никога преди тях. Ванга се появява, или по-точно бива извадена от рафта със шокиращите изненади и поразява съзнанието на хората. Тези нейни появявания са толкова много, че вече е трудно да бъдат изброени… Политически избори  у нас и по света, големи катастрофи (потъването на подводницата „Курск“) или катаклизми и злополуки, върлуващи болести, пандемията и различни военни конфликти.

Най-ярък пример за това са последните избори в България, пандемията и военният конфликт между Русия и Украйна. Уви, тук участват не само български ретранслатори на информация, а световни и особено много руски. Незнайно защо в Русия, най-голямата православна държава в света, има необикновен интерес към Ванга и прозренията ѝ винаги се цитират, възведени като едно ново откровение. Оказват се толкова значими, общовалидни и превръщащи се в мото и обща диагноза. И тя, вездесъщата Ванга, винаги е права, дори и в подробностите…

Но малцина забелязват различията в тълкуванията. Има стряскащи противоречия, но зашеметени от нейното появяване, малцина вникват в детайлите. Целта в конкретния случай наистина оправдава средствата и нищо друго няма значение за нейните носители.

А истината е прозрачна – търсачите на събития абсолютно точно и целенасочено прибягват към думите ѝ, след като обработят и шлифоват информацията, манипулативно я хвърлят на жадните си читатели. И тя, вездесъщата, винаги е актуална и достъпна, разбираема и завладяваща дори обективните умове. Това е истинската цел на всяка лъжеинформация, превърнала се в чиста манипулация.

Светата Църква никога не е спорила за личността на Ванга, нейната дарба и прозрения. За Църквата, която носи пълнотата на благодатта и знанието ѝ е „пречистено“ (според свидетелството на св. Паисий Светогорец), петричката пророчица е не само опасен, но и порочен феномен. И това е мнение не само на Светото Православие в неговата съборност, но и на всички други християнски деноминации, колкото и различни да са в действителност.

В същността си тя е подвластна на прякото въздействие на „поднебесните духове“на злобата, служителите на сатаната – бесовете, които изцяло са я завладели. Те ръководят поведението ѝ и са носители на въздействащите ѝ пророчества. Ванга е обсебена от тях и носи всички типични белези на своята обсебеност. Един типичен и красноречив пример, ярък носител  на инициацията на тъмните сили на ада. Твърденията ѝ за извънземни, убедителното ѝ мнение за реинкарнацията, одобрението на дъновизма и други окултни и пантеистични течения са не само осъдителни, но и отречени от доктрината на източното християнство.

Светото Православие предупреждава своите верни чеда и всички хора да ги избягват и да не се фиксират в тях. Това наистина е мистика, но не здрава, а болна. Вдъхновена от силите на мрака и сееща смут и лъжи, преиначени и разводнени „откровения“.

Всичко това за съжаление не интересува света, който в малка или голяма степен е отчужден от майката Църква. Тя, трептящото Тяло Христово, която от две хиляди години закриля любимото Божие творение от врага на човешкото спасение и сочи чистия път до Царството Божие, се е е произнесла и продължава да се произнася чрез своите  проповедници – духовници и богослови. За нея Ванга е нещо нито ново, нито невиждано. Нейната бесовска харизма и предсказания нямат нищо общо с чистите пророчества на доказани праведници и апологети на духа, осенени свише, боголюбиви мъже като св. Серафим Вирицки, св. Лаврентий Черниговски, св. Козма Етолийски и св. Паисий Светогорец. Те са светци или доказани праведници, които са вестители на едно чисто послание, осветено от Духа Светаго. Целият им живот и прозренията им са доказателство за това. Сами по себе си те са авторитет и не следва да бъдат пренебрегвани бързо и лекомислено. Ванга е доказано обратен на тях феномен. И сякаш поради това – търсена и цитирана от този свят, „който лежи в злото“ (1 Йоан 5:19), и предпочитана тук, долу, в земята на скръбта и Царството на Кесаря.

Това, което сатаната извършва с нея е същото като при Нострадамус или Едгар Кейси. Същата трескава значимост и адаптивност към ключови събития, която се превръща в опит за масова психоза. Но ние, съвременните православни, трябва да изпълним завета на Спасителя, както и наставленията на светите отци. Това е въпрос на дълг.

Затова нека не стоим безучастно, а да се опитваме да обясним тяхната пагубност на невярващите и така, с помощта на Божията благодат, да разкъсваме мрежите на светоуправника, защото борбата между Бога и дявола е преди всичко битка за умовете на хората. Това е бойното поле, за което говори Достоевски, и ние трябва да водим битката с чист ум и храбро сърце като истински воини на светлината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...