Професор д-р архимандрит Павел Стефанов – In MemoriamМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. R. Todorova каза:

  Бог да прости отец Павел!
  Благодаря за хубавото есе – той наистина заслужава всяка похвала. Имах честта да бъда между първите му студенти през 1993 г. Никога не изгуби връзка с нас, помагаше ни, радваше се на успехите ни, критикуваше ни, насърчаваше ни… Дано им горчи на съвестта на всички, които му се подиграваха. Не го казвам с лошо чувство, но мисля, че ще им бъде душеполезно.
  Почивай в мир, учителю и моли Бога за нас!

 2. Красимира Вачева каза:

  Отец Павел Стефанов беше един невероятен и забележителен човек, твърд поборник на православието. Действително, с вашата статия Вие ни върнахте в онези студентски години, когато той ни преподаваше. Имам честта да бъда негов докторант и за изминалите две години научих много от него. Той беше не само мой научен ръководител, но и мой приятел, и съветите му бяха безценни. Всеки ден получавах писма от него във връзка с дисертацията до 29.09.12 г. Знаех, че боледува, но той не даваше да се разбере колко е било сериозно. Вчера, когато прочетох новината тук, си помислих, че някой си е направил черна, неуместна шега, и още не мога и не искам да го приема. Уви, Бог е решил да го прибере при Себе си. Мир на душата му!

 3. Красимира Вачева каза:

  Много точно предадохте обстановката и ни върнахте в студентските години, когато отец Павел ни водеше лекции. Отец Павел беше невероятен човек, твърд поборник на православието. Имам огромната чест да съм негов докторант. Като научен ръководител, той е много ценен съветник, а като приятел е безценен. Когато прочетох новината тук, си помислих, че някой си е направил много черна, неуместна шега. Знаех, че боледува, но той не даде да се разбере, колко е било сериозно. Уви, Бог е решил да го прибере при Себе Си. Сега, когато православието е силно застрашено от материализмът и деморализацията на обществото е жалко е, че ни изоставят толкова стойностни и незаменими хора. Той, като Дон Кихот цял живот се бори с вятърните мелници и остави следи, надявам се сред много млади хора, които да продължат неговото дело.
  Мир на душата му!

 4. Пламен Иванов. каза:

  Боя се, че написаното от мен са само бледи щрихи. О. Павел беше незабравим образ и именно като такъв той остави трайни спомени и стабилни академични познания в свойте възпитаници. Смятам, че е редно и лично бих инициирал създаването на интернет страница, посветена на неговата личност и творчество. За тази цел бих искал да се свържа с неговите роднини за тяхното позволение. Ако някой има връзка с тях, моля да ми пише на адрес plamen_n_i@abv.bg. Ще публикуваме всички статии съобразно Биобиблиографията, която той издаде преди 3години. Направил съм видео от представянето на книгата му в Шумен, ще качим снимки… Мисля, че той го заслужава!

 5. Пламен Иванов. каза:

  По повод 40 дни от смъртта на о. Павел Стефанов стартира фейсбук група в негова памет.
  http://www.facebook.com/ArhimandritPavelStefanov