Ставаме религиозно грамотни, но губим добротата и любовта си към хоратаМоже да харесате още...

18 Отговори

 1. Стефан Чурешки каза:

  Отдавано в някои от моите дразнещи коментари предупредих, че губим ноухауто на християнството. Ако не видим доброто и любовта в българския си опит и ако християнските ценности не получят подобаващо признание и морално и материално у нас скоро ще бъдем професори по теология без да познаваме Христос – тази юдеизация на вярата отдавна мъчи християнския свят и комунизмът беше предложил рецепта, но за съжаление силите на реакцията и контрареволюционната Църква попречиха на рехристиянизацията на света. за жалост в България изобщо не се съзнава тежестта на религиозното служене, което е много тежко ако е истинско, а всичко е една форма, национално чувство и конспирация. Не виждам обаче как грамадния златен кръст на попа ще предизвика чудо – например чудеса станаха с една нова икона от хартия, а луксозните икони са красиви, но не вършат работа – форма и същност в много тежката работа по Христос!
  http://www.bg-history.info/5417/Vizantiia-i-slavianskiiat-sviatKum-postanovkata-na-problema.html

 2. Андрей Романов каза:

  Ливия до вторжения НАТО.
  Пособия разным категориям граждан:
  7000 долларов — пособие по уходу за родившимся ребенком,
  64000 долларов — пособие для молодоженов, которые приобретают себе недвижимость,
  730 долларов/месяц — размер пособия по безработице,
  20000 долларов — пособие для начинающего фермера.
  До вторжения НАТО у Ливии был самый высокий уровень жизни из стран Африки.
  При Муамаре Каддафи кредиты в Ливии выдавались беспроцентно!
  Элекроэнергия в Ливии бесплатна, квартплата отсутствует, бензин стоит – 0,14 доллара за литр.
  Средняя зарплата в Ливии – 1500 долларов (оклад 1050 долларов + ежемесячное пособие от лидера страны Каддафи в размере 500 долларов на каждого работающего).
  При М.Каддафи у Ливии не было внешнего долга.

  http://ru-ru.facebook.com/JenskiyClub

 3. Georgi Georgiev каза:

  Много хубав текст! Много смислен и важен. Имам една мелба, ако може да сложите последните две изречения в началото.

 4. Данаил Николов каза:

  Доброта и любов към хората – ех, поне по мъничко да имахме от тях. А то вижте какво стана – депутатка от партия „Атака“ (част от партийният им елит не ходеше ли на Атон на поклонение?) пробута на първо четене проектозакона си за сурогатното майчинство. Какво ли още ни очаква? Може би нещо подобно на положението в Израел и САШ, добре описано тук [url]http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4246331[/url]

 5. Мар каза:

  [quote name=“andrey“]Ливия до вторжения НАТО…

  …При М.Каддафи у Ливии не было внешнего долга.

  http://ru-ru.facebook.com/JenskiyClub%5B/quote%5D

  Външният дълг на Либия е почти $6,4 млрд. – 99-то място по външен дълг в света. Справка: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
  Кадафи, като всеки човек, заслужаваше честен процес.

  „Никой не би останал езичник, ако ние бяхме добри християни” – казва свети Йоан Златоуст.
  Боже, дай ни сили да сме добри християни!

 6. Стефан Чурешки каза:

  Защо гледаме Либия – през комунизма трамвайното билетче беше 6 стотинки, даже преди това беше 4, парното беше 15 лева, хляба беше 3О стотинки, луканката беше 1О лева, наемите бяха ниски, жилищата евтини, почти всеки имаше кола, вила и апартамент. Здравеопзаването беше безплатно, на море можеше да се иде с една заплата. Историческите проучвания през комунизма показват прираст на икономиката и повишаване благосъстоянието на хората. Така че бунтовете навсякъде са организирани от капиталистите, които в съюз с ретроградния институт на Църквата, който поради липса на боговдъхновеност, реална връзка с Бога и високо качество на хората с дарби на интелект и художествен талант може да се нарече културен шарлатанин и духовен мошеник , та тези симпатяги правят демократичните бунтове, за да завладяват страните, където това става. Световната политика е подчинена на принципите на рациото и прагматиката, така че благородния подвеждащ пример с руско-турската война следва да бъде обявен за изключение

 7. Людмила каза:

  Много точно и ясно всичко е казано и напълно го споделям. Много моля редакторите или преводачката да даде точния източник на руски, понеже в правмир не можах да открия автора, а искам да го препоръчам на мои руски приятели и познати, дано се познаят и те в статията.

 8. о. Павел каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“]Защо гледаме Либия – през комунизма трамвайното билетче беше 6 стотинки, даже преди това беше 4, парното беше 15 лева, хляба беше 3О стотинки, луканката беше 1О лева, наемите бяха ниски, жилищата евтини, почти всеки имаше кола, вила и апартамент. Здравеопазването беше безплатно, на море можеше да се иде с една заплата. [/quote]

  Чурешки, 22 години ви обяснявахме защо се провали комунизмът, но вие нищо не научихте и нищо не забравихте. Ниски цени – да, дори и сега, но заплатите са ниски. Моята първа заплата като общ работник беше 45 лв. Нито здравеопазването, нито образованието не е било блезплатно, а платено от мизерията на трудящите се. Бяхме щедро спонсорирани от СССР, който държеше да останем в неговата орбита. Вземахме милиарди назаем от Запад, които и сега продължаваме да плащаме. И т.н., и т.н.

 9. Икомунизиран каза:

  Уважаеми Стефан Чурешки, приличате на лидер търсещ жертва. Струва ми се, че неосъзнато търсите врагове на Православието, за да укрепите личната си позиция и да затвърдите мнението на вашето вътрешно Аз и това, което сте. Вие мислите, че всички с вас се занимават, Вашата истина – не е истина! Чурешки, в Българската ПРАВОСЛАВНА Църква няма ченгета, моля ви запомнете го! Приличате на комплексиран фантазьор търсещ реализация. Това, което пишете е абсурдно. Простете ми, но исках да го кажа и това не означава, че не изпитвам любов към вас, напротив обичам ви и се моля за вас! Престанете с тези фантазии, нали си имате личен блог, моля ви не прекалявайте! Не се излагайте, защото докато фантазирате по слух и фантазия, много добре ви разбирам какво представлявате. А Вие уважаеми Стефан Чурешки, не сте ли представител на Православието? Това ли са православните, това ли са идеалите на вярващите в Бога, толкова ли струвате?

 10. Икомунизиран каза:

  Чурешки, както комунистите в беге-то бяха назначени, така и Кадафи. Имитират демокрация и социално равенство, докато Православните се хапят един друг и дрънкат врели некипели. Може би не знаете, че за спасението на душата трябва много търпение, смирение, Разумно четене и тълкуване на историята и днешната социална световна политика. Вие не добрувате в полза на Православието, което днес става все по-малко и по-слабо. Православие, което не отстоява истината и е политически зависимо. Трябва да се срамувате от измислиците, който дрънкате.

 11. Вярващ каза:

  Светът се кланя на страстите а християнина се бори срещу тях, е как да се хареса вярващия човек на онзи, който се е прилепил към света.
  Това са два различни свята без пресечна точка, безстрастия живот не може да бъде пример за човек, който е употребил свободната си воля, за да задоволява своите страсти и затова не мога да разбера – „Никой не би останал езичник, ако ние бяхме добри християни”, ХРИСТОС е съвършен и нима когато проповядваше всички го харесаха и промениха живота си…

 12. Стефан Чурешки каза:

  Комунизмът първо не се е провалил, защото е вид много сериозна религиозна доктрина, която обаче няма Небесна проекция и работи с източна мистика, окултни феномени и явления като Ванга. През комунизма имаше всичко и верно заплатите не бяха високи, но ако направим статистика колко получава сега едни българин и сравним жилищата и цените на стоките ще се види, че животът през комунизма беше по-добър. България сама не може да се развива – или ще бъде в орбитата на СССР, или ще бъде член на ЕС, или ще се върне пак агата -идеята, че сами можем да правим свобода и независимост е един подарен ни от Европа лукс, който е моментен в историята на международните отношения, макар зависимостта от Германия през ХХ век да показва колко относително е понятието свобода и независимост след 1878г. Комунизмът построи много у нас и ако СССР не се беше уплашил не е ясно дали САЩ нямаше да се сринат. А че за 22 г. се видя, че комунистите са по-добри хора от расоносците и антикомунистите, затова спор няма.

 13. Стефан Чурешки каза:

  “Истина ся никоги не покрива завсегда:трябва един добър ден да я извади на бял свят!
  А колко за нарядба настоящего съчинения, ние сами признавами, чи има много кое не входи в предмету ни, т.е. в Асеноюв век. Но лаша днешна книжнина ся нуждае от много, затова тряба засега така да ся пиши с много забележвания и напомняния, кои щат дадат повод другим за по-обишрини изследования.”
  Георги Раковски, Неколко речи о Асеню Първому, Белград,1860, В: Родолюбивий и благоразумний народе българский – Възрожденски предговори, книга първа, 1806-1865, Съставител – Дочо Леков, С., 1992, с.208
  Православието е защита и отстояване на истината, разясняване и тълкувание на истинността на християнската продукция. Това е много трудно – като специалист историк знам, че в документите има рецензия, намеса, различни тълкувания, работа с метафоричен и алегоричен език, създаване на представи, които са удобни на политици и бизнесмени. Не търся жертва, а търся правда, за която днес БПЦ нехае и не финансира.

 14. Икомунизиран каза:

  Комунизмът е бъдещето на света! Той не може да умре или изчезне, това е важен процес на образование и възпитание за всички.

 15. Икомунизиран каза:

  Стефан Чурешки, радвам се, че ви има! Радвам се, че мислите и пишете! Написаното от мен не беше отправено към вас, както и да звучи и разбирате, обаче ми е омръзнало от бегето и комунизъм.

 16. Манка Христова каза:

  Спаси Господи за написаното ! Хубаво и разбираемо е казано , ако успем да го изпълним ползата ще е за мнозина.
  Бъдете здрави и спасени !

 17. Марина Христова каза:

  Спаси Господи ! Полезно и спасително за мнозина , ако успеем и да изпъним .