Сурва Коледа с Цецо ЕлвисаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. radoslav pavlov каза:

  ето днес видинският митрополит е приел коледари и им е дал приношения по древна българска (езическа) традиция…А дали им е обяснил,че това не е християнска традиция. Едва ли. За това „важно събитие“ в епархията даже има написана статия в официалния сайт на БПЦ. Похвално…само дано сега не завалят подобни съобщения и от другите епархии, че пак ще станем за резил. А иначе си спомням как миналия Март Пловдивския митрополит прие да му вържат мартеница. Браво…но….

 2. Иван Иванов каза:

  Струва ми се, че в статията има типично журналистически патос, който издава ошлайфан професионализъм, който , обаче, е не достатъччно съзвучен със стила и светоусещаенто на действитерен православно християнски подвижник, макар и светски!

  Странно е за мен, че автора иска „младите мъже“ да се наричат „[b]благословии“[/b] („…млади мъже посещават къщите на съгражданите си и наричат благослови, а не благословии ….“) !?

 3. Тази статия показва колко е ниско равнището на научно.изследователска дейност в областта на религиозните нагласи на българите. В своите хроники, които бяха забранени за изучаване през комунизма византийците казва, че българите изповядват християнската вяра безпогрешно, струва ми се беше Лъв Дякон. Както винаги съм казвал езичеството не е ритуал, обред или мартеница, а езичеството е философия към света, богопредстава, отношение към ближния и система от ценности. В този смисъл българите, които нямат запазен езически епос са се християнизирали много дълбоко и много аскетично с оглед българската народна философия и запазена система от осмиляне на света. Това , че има хожелание за здраве, за берекет, за плодородие и др. не правят техните обичаи и поверия езически. Страшните езически обичаи на Крум, Тервел и Омуртаг записани в хриниките не са запазени от българите, защото в тези обичаи се приняса в жертва човек, а Солунската легенда казва, че българите като езичници били и човекоядци.

 4. Правя втори коментар, защото темата е важна. В българската народна култура има едно велико човеколюбие, което през модерността беше пренасочено към решаване на националния идеал. Нашето християнско разбиране за живота отдаде почит на жертвите за Бога и Отечеството, които са огромни. Храмовете след Освобождението, които са построени от българите са 1000, а на християнските празници се давали дарения и бонуси на българите за да почетат Христос. Именната система на българите, семейните и родови обичаи и провинденциализма във вярата ги правят много сериозни християни, които са разбрали перфектно посланията на вярата, защото ако ние, които 1300 години живеем на новозаветните библейски поля не сме разбрали вярата, значи сме нация от кретени, което е в противоречие с интелекта, проявяван в светските професии. Българите са оценявани като битови християни от преднамерени автори, друговерци или атеисти. 500 години като роби пазихме вярата – ето тръна в очите на българофобите! Весела Коледа

 5. Идват светли празиници и ще си позволя да прекаля с коментарите като моля за извинение и прошка. Какво казват фактите? 1000 годишно християнство, което е променило коренно светоусещането и манталитета на българите, които са били машини за убиване и за които човешката глава е била инструмент за пиянство – вж. обичаите на Крум. Високи богослови като представителите на Охридската школа, св.патриарх Евтимий и Теодосий Търновски. Огромна манастирска мрежа, която е била в пряк досег със Света гора и Светите земи. Обичай на хаджийство и поклонение пред подвига на св. Иван Рилски. Мъченичество през турското робство – св.Георги Нови Софийски и св Никола Нови, св. Злата Мъгленска. Силен асектизъм на народната ни философия, която в модерността изобщо не е оценявана в духа на православните текстове и примери. Велика жертвеготовност в името на свободата на ближния – 250 000 убити през войните от ХІХ -ХХ век. Запазена вяра през комунизма – хиляди репресирани А БПЦ е „мистика и риутал ООД“

 6. Силвия Панайотова каза:

  Мисля, че сте малко краен в тази статия. След 500г турско робство и 45г социализъм, все пак православието е живо. Вярно, че като цяло народа не е особено религиозен и по-скоро се забива в ритуалите, но нека не бъдем прекалено критични и размахваме бич като онзи фанатик от разказа на Елин Пелин.