Що е истина?Може да харесате още...

12 Отговори

 1. Idiot каза:

  Веднъж на проповедта, дяконът каза мисълта, че стината никога не се е раждала в споровете и е реално съществуваща. Ако се е раждала в споровете, то тя пряко зависи от изскусността на ораторското изскуство.
  Напълно съм съгласен с този дякон.

 2. chingis каза:

  Въпросът с истината е много сложен и труден за изследване. Ако приемем постановката на модерната православна пропаганда, че истината е Личност, т.е. Някой, то това означава, че познаването на истината зависи от това дали познаваме Този някой. А Бог е непознаваем според доктрината на православието и никой никога не Го е видял според текста на Св.Библия. От друга страна ако приемем, че древните хора не са имали понятие от Истината, защото не са я видели и не е била сред тях, то това означава, че философският свод на човечеството е бил напразен и като такъв не може да се използва от вярващия. От друга страна нехристияните не могат да познават истината и следователно техните достижения в мъдростта, словото и философията също са безполезни. Това значи, че само и единствено православните притежават истината, защото спора им с католиците е на основа на произхода на Св.Дух, Който носи дарбите и способността за прозрение, без която не може да се говори за постигане на истината. Това значи обаче, че в произведенията на православните, истината, която носи метафизични измерения и означава на християнски език „това, което е“, а не това което се вижда, трябва да пронизва целия дух и смисъл на творчеството. Затова, истината, която носи мистичен, метафизичен и вселенски смисъл следва да доминира в християнското общество. При това положение сумата от факти на битието на християните трябва да излъчва истината на Някой. Добре, каква е истината за османското битие и за комунизма като неистинни?

 3. poklonnik каза:

  „В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото. То беше в начало у Бога. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.”(Йоан 1: 1- 3).В православно- християнския „Символ на Вярата” казваме: „..Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало…..”.Преди Пилат да зададе въпроса на Иисус Христос: „…що е истина…”(Йоан 18: 38), пред невярващия Тома нашият Господ каза: „…Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.”(Йоан 14: 6).Затова благовестителят Свети апостол Павел съветва: „Залягай да се представиш пред Бога достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината.(¬¬ІІ Тим.2: 15), защото: „Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда”(Рим.1: 18)

 4. Дон Кихот каза:

  Поздрави от Лодз в Полша, където чета лекции по славистика.
  .
  Пълното безсилие на авторката да защити вярата си всъщност говори за нивото на обучение в софийския Богословски факултет. Но и самата тя има вина, защото може сама да се образова.
  .
  Дидро гостувал на Екатерина Велика в Петербург. На един прием го сложили до митрополит Платон Московски. Дидро не закъснял да изсъска: „Няма Бог!“ Владиката отвърнал: „Това не е нещо ново“. Дидро се учудил: „Какво искате да кажете?“ А Платон обяснил: „Още в Псалмите е написано – Рече безумец в сърцето си: Няма Бог…“ (13:1, 53:1).

 5. chingis каза:

  Доне,
  Като четеш лекции в чужбина разказваш ли за старобългарската и новобългарската пророческа литература и устна автентична българска памет, за все още неразагадания таен код на старобългарските документи и за репресиите на комунизма, който е атеистичен, интернационален и латински говорящ на хората?

 6. jimo каза:

  Ако г-жа Главева е съпруга на отец Божидар Главев, то имаме едно свещеническо семейство ярки писатели. За жалост по-голямата част от трудоспособните българи са: или атеистично-скептично настроени, или напълно индеферентни към религиите, или описаните в разказа, които се вълнуват от духовно-моралното, но смятат, че официалната догматика е скучна и от само себе си се разбира. Затова те четат Дан Браун и окултизъм. Не знаят какво нещо е Св. Йоан Златоуст !
  Иван Симеонов

 7. FTR каза:

  Дори и от въпроси понякога няма голяма полза, но … все пак:
  Къде е секцията за коментари на статията „Има ли благодат в Католическата църква? „?
  Може пък, ако призовем своята искреност на помощ, ще отговорим с истина…

 8. Милчо Скумов каза:

  Изпитах истинска радост от това, което сте написала. А после, след някои от коментарите, си помислих, че не случайно Синът Божи се яви пред простите и неуки рибари, а не пред мъдреци като нас.

 9. plamen каза:

  Темата за благодатта в римокатолическата църква се обсъжда обширно във форума на православие.бг (www.forums.pravoslavie.bg)

 10. plamen каза:

  Доне, мисля, че в случая не става дума за апологетично „безсилие“ от страна на авторката, а за проблем с желанието да чуеш каквото и да било от другата страна – типичното българско съзнание, че всичко ти е ясно и неспособността за елементарен диалог. Едва ли академичната подготовка ще ти е от полза, ако събеседникът ти и без това си „знае всичко“ и жонглира свободно и с Дан Браун, и с Ерик фон Деникен, и с Пауло Куелю. Ако не си разговарял с такива капацитети, пробвай някой път да им цитираш св. ап. Павел или Блажени Августин…

 11. lubenstern каза:

  В своето Евангелие Йоан не споменава какво е отговорил Христос на Пилат и дали изобщо е отговорил нещо на въпроса му.Може би тук е моментът да се обърнем към апокрифите-„Що е истина?“-„Истина е това,което произхожда от небето.“-„На земята няма ли истина?“-пита отново Пилат-„Не виждаш ли как имащите власт на земята съдят тези, които говорят истината?”отговаря Христос-И ЧАК ТОГАВА-
  „Пилат остави Исус вътре в съдебната зала, излезе при юдеите и им каза: “Аз не намирам никаква вина у Него.”

 12. zvezdna каза:

  Чудесно написана статия.
  Браво Деси! 🙂
  Хората не искат да приемат, че Истината не е нещо, а Някой.
  Че Истината е Личност. И си права, че не Я търсят, нито чувстват нужда от Нея.
  Бог с теб във всичките ти пътища! Дерзай във вярата и не се отказвай да благовестваш.