Житие на свети Григорий ДекаполитСвети Григорий бил роден в Исаврия Декаполитска през осми век. Още от детинство той обичал Божия храм и църковните богослужения. Четял Светото Писание постоянно и с благоговение.

За да предотврати брака, наложен му от родителите, той напуснал тайно дома. Прекарал целия си живот, пътувайки по света: Константинопол, Рим, Коринт, подвизавал се известно време на планината Олимп, проповядвал словото Божие навсякъде, изобличавал иконоборческата ерес, усилвал вярата на православните, които по това време били гонени, измъчвани и затваряни от еретиците.

Заради подвижническия си живот и молитва, св. Григорий придобил дара на пророчество и чудотворство. Бил удостоен да чуе как ангелите славословят Пресветата Троица. За да се бори с иконоборците, свети Григорий напуснал манастира „Свети Мина”, където се подвизавал дълго време, и отишъл отново в Константинопол. Тук той се разболял тежко и починал през 816 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...