Свети Епифаний, епископ Кипърски


Свети Епифаний бил син на беден еврейски земеделец от Финикия. Св. Епифаний загубил баща си много рано. Майка му се грижила само за него и сестра му, живеели в голяма бедност. Един ден решили да продадат магарето си, за да могат да си купят хляб. Младото момчето тръгнало за близкия град. На пазара дошъл един евреин и пожелал да купи магарето. Но момчето не искало да се пазари, защото сметнало, че е грешно заради печалба, да се ощетява ближния. Човекът се удивил на ума и честността му и му дал пари за хляб. Епифаний тръгнал да се връща обратно заедно с магарето. По пътя срещнал един човек, който също поискал да купи магарето, но и на него било отказано. В това време магарето започнало да рита и Епифаний паднал на земята и се ударил. Непознатият човек му помогнал, прекръстил го и призовал молитвено името на Иисус Христос.

– Кой е този Иисус Христос, Когото ти познаваш? – запитало момчето.

– Син Божи, Когото разпнали евреите – отговорил непознатият.

Епифаний се стъписал и даже не посмял да каже, че сам той е евреин. Но пътувайки към дома си, непрестанно мислел за Разпнатия Христос.

Минало време и един богат еврейски законоучител се смилил над сиромашкото семейство и прибрал при себе си Епифаний. Този човек се казвал Трифон, той обикнал момчето и по-късно го осиновил, като го направил свой наследник. Скоро майката на Епифаний се поминала и той прибрал сестрата си.

Трябвало да отиде да нагледа имота си в родното село. По пътя Епифаний срещнал един инок, на име Лукиан, който пишел книги, продавал ги, а с парите хранел просяците. Завързали разговор и тръгнали заедно. Неочаквано ги видял един просяк, който паднал в нозете на Лукиан и извикал: „Смили се над мен човече, вече три дни не съм ял!”

Лукиан нямал пари, затова свалил горната си дреха и рекъл: „Продай тази дреха и си купи хляб.”

В този момент Епифаний така се удивил на милосърдието на инока, че чудно видение го споходило: той видял, че над Лукиан се спуска светла, бяла дреха от небето.

Тогава младият човек паднал на колене пред инока, молейки го да му каже каква е вярата му.

Лукиан разбрал, че благодат свише се е докоснала до душата на младия момък и че Господ го призовава. Инокът започнал да говори за Христа и истините на християнската вяра. Епифаний бил дълбоко затрогнат; повярвал от цялото си сърце. Скоро младият момък и неговата сестра пожелали да се кръстят. Когато били готови да приемат Светото Кръщение и отишли в църква, по време на богослужението епископът на този град забелязал, че лицето на Епифаний е озарено от необикновена светлина и че над главата му сияе венец. Епископът разбрал, че Божията благодат почива върху този момък.

Скоро след това Епифаний постъпил в манастир. Ревностно изучавал Свещеното писание и със строгия си и свят живот скоро спечелил уважението на иноците.

Епифаний бил на около 60 години, когато по чудесен начин бил възведен в сан епископ Кипърски. Бил учен, владеел е пет езика – гръцки, латински, египетски и сирски; написал е няколко духовни книги, между които „Изложение на ересите” и „Тълкуване на библейските пророци”.

Св. Епифаний, епископ Кипърски починал на 115-годишна възраст.

Из Жития на светиите, Синодално издателство 1991

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...