Смела българка превърна руските езичници в ревностни християни и остави ярка следа в историята на РусияМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Андрей Романов каза:

  „Как успя красивата българка Елена Сондоке да покръсти цяла Русия? С тази задача успешно се е справил Миладин Апостолов, който публикува през 2009 г. своя исторически роман „Великата княгиня Елена-Олга”.“

  Елена, историята не се изучава по романи. Българският произход на Олга е само хипотеза, а пък художествените измислици за багатур Сондоке не подлежат на коментар. Според най-стария руски летопис „Повест временних лет“ Олга е родена в Псков от родители-„варязи“, т.е. викинги, скандинавци. Освен това Олга не е руско име, както си мислите, а скандинавско – Хелга.

 2. deli_anna каза:

  andrey, Вие […] казвате, че от историческите романите човек не може да научи за историята.Та нали те се пишат на база доказани исторически факти.

  Ако бяхте чел романа, нямаше да коментирате […] 🙂

 3. deli_anna каза:

  Невероятно интересен материал, в който е направен анализ на цялото семейство на княгиня Елена – Олга, нейния син, внук и правнуци.

  Така приятно е поднесен! Човек се зачита и го изчита на един дъх! Браво! 🙂

 4. Андрей Романов каза:

  [quote name=“deli_anna“]andrey, Вие […] казвате, че от историческите романите човек не може да научи за историята.Та нали те се пишат на база доказани исторически факти.[/quote]
  Дали?..

 5. Венцислав Каравълчев каза:

  За съжаление, този материал си е чиста художествена измислица. Майката на св. св. Борис и Глеб е действително българка, но не от Дунавска България, а от Волжка България! Истинското име на княгиня Ана – Милолике, а не Милолике, а не Милолика е Бизя(е)к.

  http://dveri.bg/%D0%9A%D0%9E%D0%AF_%D0%95_%D0%9C%D0%90%D0%99%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90_%D0%9D%D0%90_%D0%A1%D0%92._%D0%91%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%AF_%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1_%D0%98_%D0%93%D0%9B%D0%95%D0%91.htm

 6. Пламен каза:

  Венцислав Каравълчев, аз пък никъде не прочетох, че майката на св. Борис и Глеб е българка от Дунавска България.

  В текста е записано само „Една от неговите любими съпруги е българка – Милолика – Анна с благороднически произход и православна християнка. Благодарение на нейната упоритост, тя успяла да върне княз Владимир І обратно към православието, към вярата и към истинския Господ Иисус Христос като го отделила от идолите.“

  Ти изглежда си вложил малко творчество.

  На мен този материал много ми допадна! Бях чел нещо подобно в житията на светците от св. Димитър Ростовски на руски. Вероятно и авторът е ползвал информация от там.

 7. veska каза:

  Иисус Христос е казал:
  „А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?“ (Мат. 7:2-8)

  Това е към andrey.

  Не зная що за човек се крие зад това име, но когато цитираш на чужд език, за да демонстрираш колко си умен, поне пиши правилно. „Според най-стария руски летопис „Повест временних лет“, всъщност е „Повесть временных лет“.

  Гредата в твоето око е по-голяма от сламката в чуждото.

 8. Андрей Романов каза:

  [quote name=“ves-ves“]Гредата в твоето око е по-голяма от сламката в чуждото.[/quote]
  Възможно е. Всички сме грешни.

  Написах името на летописа в една българизирана транскрипция, което не е забранено от нормите на езика. Често срещаме така транскрибирани английски думи и изрази. Но ти си прав/а, че е по-добре да се дава оригиналното изписване. В такъв случай, обаче, ще трябва – ако искаме да сме напълно коректни – да напишем това заглавие с църковно-славянски (старобългарски) шрифт, защото летописът е написан на този език, а не на руски.

 9. марта каза:

  Ето какво мислят гърците по въпроса. Съвсем различна история

  http://www.bulletin.goarch.org/ChurchBulletins/607/070812/Feasts.html#145616

 10. М. Глишев каза:

  Хипотезата, че св. княгиня Олга-Елена е българка, е незащитима. Това не е нова идея, тя е изказвана доста пъти от наши автори. но няма как да е вярно.

  Първо, ако Олга е българка (още повече – от семейството на св. княз Борис-Михаил), тогава тя трябва вече отдавна да е кръстена при възкачването си в Киев, а не да й се налага тепърва да пътува чак до Константинопол, за да се кръсти. По нейно време българите са християни. А е исторически факт, че Олга е кръстена вече възрастна, при което получава християнското име „Елена“.

  Второ, „Олга“ е скандинавско по произхода си име (то е версия на „Хелга“). Което добре се вписва в произхода на първата руска династия.

  Трето, имената „Сондоке“ и „Милолика“ не се срещат в никакъв исторически извор, свързан с Първото българско царство. Измислени са.

 11. Пламен каза:

  Дискусията е сериозна. Нека да оставим на историците да търсят и намират доказателства за произхода на Елена – Олга, защото явно търсенията продължават. А не е тайна, че постоянно излизат нови факти по много въпроси, които разбиват статуквото.

  Но за сведение на читателите и коментиращите, книгата е представена в последния брой на „Вестник за буквите“.

  http://zabukvite.org/newspapers/38-November-2012.pdf

  След като на страниците на вестника намират място статии и коментари на най-ерудираните български учени, представена е Историята на Св. Паисий Хилендарски и тази книга, значи, че написаното в нея има смисъл.

  Ако написаното в нея не беше вярно и нямаше стойност, редакционния екип нямаше да я представи.

  Следователно и тази статия тук е пусната на точното място и в точното време!