Проблемът за злото – нов филм на Надя Йончева



Вълнуващо продължение на миналогодишния християнски филм „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ беше представено на широката българска аудитория преди дни и вече набира скорост в YouTube. Филмът е споделян активно и в социалните мрежи.

Документалната поредица на Надя Йончева представя християнски теми извън познатия стил и го прави по характерен модерен и ненатраплив начин. 

Филмът за злото в света – „най-силният“ аргумент срещу съществуването на добър и справедлив Бог, изрича много за скромните си 35 минути, а отговорите на участниците успяват да ни докоснат истински.

 „Не някога ще настъпи, а вече протича – физическа, духовна, космическа – битка за нашата планета. В своето решително настъпление вече върви и ни притиска световното зло. Ала вашите телевизионни екрани и вашите издания са изпълнени с дежурни усмивки и вдигнати чаши. В радост – от какво?“ – думите са на Солженицин от Харвардската му реч още през лятото на  1978 г. Когато започваме нов филм се питам – ще има ли зрители? Не е ли прекалено късно, не сме ли ужасно закъснели, казва Надя. Само че българската аудитория всеки път ни смайва с будността си и с радостното посрещане на тези наши филми. Английските ни версии, например, едва събират по няколкостотин гледания, спрямо десетките хиляди за българските. 

Ние имаме хабитуална склонност да омаловажаваме интелигентността на нацията си и се наричаме село. Аз пък казвам на българските колеги – дай, Боже, всекиму такова умно село!

Преди десет години, вдъхновена от „Професорско каре“, Надя кани проф. Калин Янакиев в първия си проект „Чудо голямо“ (2012).

„Най-новият, шести филм от поредицата, задава един от най-тревожните въпроси, пред които се изправя всеки човек, тръгнал по пътя на вярата: Как да се преживее безгазовата зима“, шегува се тя. Всъщност, темата е защо е допуснато злото и още в началото става ясно, че въпросът изобщо не предполага лесни отговори.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...