Да бъдем като децата: Празничните предложения на издателство „Омофор“ за 1 юни



Да бъдем като децата ни завещава Иисус Христос. А това е същевременно толкова лесно и толкова трудно постижимо. Лесно е, защото във всеки от нас живее едно чисто и неподправено дете, трудното е да си го спомним и разпознаем.

Затова в днешния празничен 1 юни, припомняме едни от най-любимите ни заглавия, които да прочетем сами или заедно с децата си. За да тържествуваме детската чистосърдечност и да откриваме света отново всеки ден.

„Детски писма до Бога“

„Скъпи Боже, благодаря за братчето, но аз си исках кученце“

Боряна

*

„Скъпи Боже,

Гледай ме в неделя на църква. Ще си нося новите обувки.“

Алекс

*

Скъпи Боже, ти така ли искаше да изглежда жирафът, или стана по погрешка?
Антон

Малката книжка се появява в далечната 1966 г. в Америка и бързо се превръща в международен бестселър, претърпял десетки издания и преведен на всички световни езици. Автор e известният илюстратор и карикатурист Стюърт Хампъл (1926 – 2010) в сътрудничество с редактора Ерик Маршал. Двамата превръщат колекцията си от детски умотворения в книжка с милионен тираж, очертаваща непосредствения подход към най-сложните въпроси на вярата, характерен за децата. Какво се случва, когато детето реши да изпрати писмо на Създателя? Провокациите, удоволствието от сблъсъка с неподправената искреност, неочакваният хумор и понякога удивителната яснота на мисълта – всичко това можете да намерите в тази малка книжка, съдържаща въпроси, кратки молитви, съмнения, молби за дребни услуги, възхищения – и всичко това, недокоснато от цинизма на възрастния, но извиращо от чистото любопитство и усещането за чудото на съществуването.

По мотиви от книжката през 2004 г. е представен и мюзикъл със същото заглавие, игран успешно на Бродуей.

Ето какво пишат в предговора на книжката двамата автори:

Писмата в тази книжка изразяват една много интересна част от детския свят. Темите в нея се отнасят до вярвания, желания, въпроси и съмнения, характерни и важни за всички деца. Някои от писмата са обезоръжаващо мъдри, други – наивни; някои са интелигентни, други – по-простички; едни са написани с благоговение и звучат солидно и сериозно, други са озарени от усмивки. Но всички писма са адресирани до Бога с надежда и доверие.

Възрастните, разбира се, знаят, че тези писма няма да стигнат до адресата си, без значение с колко пощенски марки са облепени. Но, от друга страна, възрастните понякога знаят толкова по-малко от децата…

Утре е неделя

Книга за православната литургия, предназначена за деца и възрастни.

Галатия Григорияду-Сурели е гръцка православна авторка, която пише за деца и младежи. Като запазва максимума от богословско и катехизическо съдържание, тази книга, наградена от Атинската академия на науките, по близък и непосредствен начин, с жизнерадостен стил, с прости, топли и емоционални думи запознава читателите с основните събития в живота на Църквата. От нея може да се почерпят не само богословски и практически знания, но и много радост, и дълбоко разбиране за смисъла на православното богослужение, за връзките в църквата и семейството, за православната вяра и любовта.

Илюстрациите в изданието са на малките участници в школата по иконопис на Енорийския център на фондация „Покров Богородичен”, София.

„Разговори с децата. Споделянето на вярата“

Една книга – пътеводител за достигане до най-съкровените кътчета на детската душа, без децата „да се чувстват задушени в „тежката” атмосфера на непрестанно „проповядване”“.

Как да обичаме след проблемно детство; как да общуваме лично с детето; християнско възпитание или „децата сами да решават“… Отговори на тези и на много други интригуващи въпроси можете да откриете в книгата „Разговори с децата. Споделянето на вярата“ на монахиня Магдалена.

Авторката е православна монахиня в манастира „Свети Йоан Кръстител“, графство Есекс, Англия. Известна е в целия православен свят с книгите си, в които споделя своя многогодишен и задълбочен опит в общуването с родители и деца. Вече е позната на българската публика с книгата „Децата в Православната църква“, която има две издания.

Книгата не е традиционно учебно пособие за преподаване на вероучение. В непосредствен разговор с децата, воден чувствително и компетентно, авторката разкрива основите на християнската вяра като споделен опит и начин на отношение към ежедневните проблеми, с които децата се сблъскват в собствения си живот.

„Приказки от стари времена“

Ивана Бърлич-Мажуранич е първата жена, член на Хърватската академия на науките и изкуствата, и е два пъти номинирана за Нобелова награда (1931 и 1938 г.). За връх на поетичното ѝ творчество се смята сборникът „Приказки от стари времена“, излязъл през 1916 г.

Тези чудесни приказки съдържат мотиви от митологическата мъдрост на света, вдъхновена от славянската митология. Образите на Косенка, Регоч, Стрибор, Ягленчо, Рутвица, Палунко, Вест, Потех, Малчо Гинтилинич, Сварожич и Бесомер въплъщават човешките нравствени качества, верността, любовта и добродетелта, но така също слабостта и унинието.

Тук намираме и мотива за стремежа към богатството, и далечните светове като образ на човешкото влечение към правдата и знанието. Препоръчваме книгата както на децата, така и на техните родители.

Издателство „Омофор“ ви очаква на Пролетен панаир на книгата пред НДК, шатра 27, от 29 май до 4 юни, от 10 до 20 ч., в неделя: от 10 до 19 ч.

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков;

За онлайн поръчки от сайта на издателство „Омофор“: ТУК>>>

За онлайн поръчки от ателие-книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...