Излезе от печат книгата „Храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ град Добрич като религиозен и духовен център“



Излезе от печат книгата „Храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ град Добрич като религиозен и духовен център“. Автори са добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев.
„Истината и виделината трябва за излязат всякога наяве и от тях никой не трябва да се страхува“, пише митрополит Симеон.
От построяването на храма, та чак до днес за него не са срещани нито цялостни, нито частични изследвания и разработки. Причината за това е, че през 1940 г., когато Южна Добруджа е върната на страната ни, при оттеглянето си румънските власти изнасят със себе си целия неин архив.
Храмът „Свети великомъченик Георги Победоносец“ е съграден през 1864 г. с участието на свещенослужителите Стефан Алексиев и Пеню Иванов и помощта на ктитори. Той се намира на мястото на църква, построена през 1843 г., изгоряла по време на Кримската война 1853-1856 г. Храмът е изографисан в 1889 г.
Целта на държавната политика през ерата на комунизма спрямо Българската православна църква е изцяло да я заличи, като един от най-големите обществени фактори срещу българския народ.
Храмът, който е активно действащ, е също и паметник на културата от национално значение и се посещава ежегодно от хиляди български и чуждестранни туристи и поклонници.
Консултант на книгата е иконом Иван Дойчев, а издател „Матадор-74“. Книгата може да бъде открита в РБ „Дора Габе“, а нейното официално представяне от авторите предстои.

 

Източник: podiumbg.eu

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...