Ново издание на „Горски дух“ от Мартин Ралчевски



На книжния пазар е вече новото издание на мисионерския роман на Мартин Ралчевски „Горски дух“.

 

Бог ни е дал свободна воля и това всъщност е най-голямото ни изпитание. Романът „Горски дух“ е необикновен разказ отвъд историята за преследването на една прекрасна мечта. За изборите, които правим – и малките и големите, които по-често ни повеждат в посока, в която не сме готови да поемем, но в края на пътуването разбираме, че сме стигнали точно там, където е трябвало. Летопис на болката от собственото ни несъвършенство, на уроците, смелостта да не избягаш от тях и от тъгата, която ги следва. Сказание за смирението и любовта, за порастването, и в крайна сметка – за най-голямата сила, която ни е подарена, средоточието където се намира ключът към човешкото безсмъртие – нашата душа.

Ралица Кръстева

 

Мартин Ралчевски

„Никога няма да забравя, когато за пръв път взех в ръце „Горски дух“. Тя се бе появила в книжарниците след убийството на известния руски свещеник-мисионер Даниил Сисоев през 2009 г. Скоро след това романът бе изчерпан и въпреки интереса към него, не бе преиздаден отново. Не знам какъв е бил тогава мотивът за отказа, но според мен, той е бил най-вече заради основната тема в него – превъзходството на християнството над исляма. Затова сега съм особено щастлива, че книгата е пак на книжния пазар и съм убедена, че настоящият издател е проявил смелост.

В романа се разказва за наивен младеж от централната част на САЩ, който пристига в големия град. Притиснат от финансовата криза, той е подтикнат от приятел да вземе участие в банков обир. Следва провал, залавяне, процес и затвор. Зад решетките младежът се оказва в една килия с беловлас сирийски професор по история на исляма. Житейската драма на професора е забележителна. След тайнствено духовно преживяване той се е отказал от исляма и публично е изповядал християнската вяра. Това моментално слага край на неговата професионална кариера. Той е принуден да напусне Сирия и да емигрира в САЩ. Издигането на християнската религия над исляма, през погледа на експерта, е представено аргументирано и убедително. Професорът е със забележителен характер. Добър и нежен по душа, той се явява и исполин и защитник на истината.

Не са малко писателите, наши съвременници, които са отстоявали истината с цената на всичко. Сабахатин Али, Георги Марков, Нахед Хатар, Георги Стоев и редица други; но безспорно най-ярък пример за нас като православни християни, това е ярката и незабравима личност на отец Даниил Сисоев, за когото споменах в началото, защото не мога да не направя аналогия между него и Мартин Ралчевски. За мен Ралчевски се утвърди на писателското поприще точно с тази своя книга. В нея той разкри своята същност, идеали и цел на православен мисионер, изпълнен с жива любов към Господ Иисус Христос. Книгата е прекрасна, ала не е лека за четене. Но важен е краят. Защото през болката и търсенето на идентичност и смисъл, в края на пътуването читателят излиза обновен и пълен с дух и живот!

Екатерина Борисова

 

Откъс от книгата може да чуете тук.

Покупка с безплатна доставка тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...