ВрабчетаМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. мнение каза:

  Това не са истинските или по-скоро пълните досиета на Владиците. Просто е – започва реформа в Църквата Това е, няма какво да се коментира и пише. С Владика от ДС, КГБ, ЦРУ или от Марс, няма никакво значение за обикновените хора, нечетящи глупави коментари. Държавата е затрита, а интелегенцията пропита, заплатата изпита.

 2. о. Павел каза:

  Видеоинтервю на митр. Гавриил (без досие) –
  http://sobor.by/videonews.php?id=ob_otnosheniah_bolgarskoy_i_russkoy_cerkviah_mitropolit_gavriil985-1-2012

 3. Пламен Иванов. каза:

  Проблемът на Църквата не са нито владиците, нито сараите им, нито лимузините им, нито луксът им… те са част, но не и същността на кризата, в която се намира днес БПЦ. Проблемът на Църквата е, че тя днес е повече окултна институция, където се ходи за здраве, където се продават първобитни осветителни предмети, носещи положителен магичен заряд. Църквата в лицето на клира не е социално ориентирана, не познава проблемите на отделната личност, не състрадава… не обича… И в това всъщност е нейния проблем. Църквата не трябва да разчита на своята отминала историческа и духовна слава, на съвременния политически и икономически конфорт – в лицето на държавата и сенчестия бизнес, а на стадото си. На хората, които пристъпват вратите на храма. Хората, които трябва да започнат да живеят пълноценно своята вяра и чрез нея да вървят в живота. Църквата трябва да ръководи духовно, но и да увеличава количествено и качествено своите пасоми, като ги учи на любов, състрадание, прошка, живот в мир…

 4. Gloria каза:

  Днес гледах интервюто на офицер Кирил Котов, вербувал няколко владици, и твърди, че никой не е забранявал на миряните да посещават църква преди 1989 година. Моя вуйна, която бе учителка в онова време, каза че са имали разпореждане да стоят при вратите на храмовете на Великден и да гледат кои учители и ученици влизат. След това е имало намаляване на поведението, вписване в досието като неблагонадежден, късане на синджирчето с кръстче от врата, порицания на учители, които са си кръщавали децата, забрани за опела. Е това ако не е намеса в личната свобода на вярващите!

  Очаквам Св. Синод да излезе с изявление. Характера на съдържанието в досиетата е различен. Едни са писали репортажи от пребиваването си зад граница (изисквано от всички по онова време), други са били разузнавачи в расо, а трети просто клюкари.

 5. Стефан Чурешки каза:

  За съжаление истината не е излязла – няма ги досиетата на епископите и на поповете – трябва пълно осветление на съпричастността на хората, които носят раса и които живеят без да работят на издръжката на лудите и балъците, които вярват на БПЦ. Или на историческите почитатели, които вярват че БПЦ е спасила нацията от претопяване без да има документи и запазени сведения за претопителни програми на етническа основа от страна на османското правителство и да има съвсем кратки позовавания в житията на българските светии от османския период. Една набюлдателна чужденка казва, че българите искат някай друг да им свърши работата, а те да получат дивидентите – така е с изключение на битността и характера на военните и учените ни. И искам да попитам – в светските занятия когато се експлоатира работника и той е недоволен има право на стачка и на бунт за по-добър живот. Имаме ли като християни право на стачка и на бунт, когато българската и международна констелация ни експлоатират, зарибявайки ни?

 6. Стефан Чурешки каза:

  Трагизмът на БПЦ не са досиетата, нито факта, че държат такива неграмотници без дух като Велислава Дърева да им защитава позицията, която на сайта на патриаршията е изразена с мнение на руски и гръцки духовници за характера на Църквата – сайт , който го плащат българите, а ни представя чужди автори на по линия на международната солидарност на православието и религията въобще, за което ние получаваме вносен продукт, който за мен е без стойност, защото българският въпрос е периферене в системата на византийско-католическото познание на религиите и следователно няма чужди специалисти, които да бъдат полезни със знанията и представите си. Трагизмът на БПЦ освен участието й в култа на комунистическата вероизповедна система, както правило определи явленеута д-р Михайлов пред Вяра и общество е неграмотността, безкултурието за което говори и проф.Янакиев и факта, че не казва на българите , че техният култ към силата след 1878г. е турцизъм-а иска исторически почитания и кинтова конспирация

 7. Стефан Чурешки каза:

  В България има едно задължително обществено мнение, което задължава грамотната класа да работи със страдания и жертви в името на представа за святообщонародно дело, което се носи от народа. Хората, които ни задължават са поповете, избраниците на хода на историята като комунистите, а сега демократите, които си избраха частник.технкорат за обединител на нацията, която както е известно от проучванията на хуманитаристиката е генетично и органично явление от материя и дух. Експлоатацията на грамотната класа в такива условия след конспираторите, номинирани за представители на народа от териториалния си български произход и от идеята за нацията като носител на свободата и прогреса е чудовищна и рядко неблагодарна, като по турси табиет се цени силовака, пехливанина и мъжкаря, а учения и човека на духа – ценен в европейски условия е роб на такива хора. Жалко, че и БПЦ е част от тази канава – силен поп у нас – с парите си, с връзките си, с историческите твърдения, с физиката си, с традицията

 8. Росен Русанов каза:

  🙂 Много хубав текст! Браво Илиана!

 9. Владо каза:

  Авторката е красива. Доверявам се на мнението й 🙂

 10. Gloria каза:

  Хроника на реакциите на митрополитите:

  За първи път днес митрополитите с разкрито агентурно минало Кирил и Йоаникий имаха възможност да прочетат досиетата си. С чиста съвест от Комисията по досиетата излязоха варненският митрополит Кирил и сливенският Йоаникий.

  Плевенският митрополит Игнатий е от владиците, поискали прошка от миряните за миналото си. Той е сътрудничил на Първо и Шесто управление под псевдонима Пенев и Германски. По думите му често е пътувал в чужбина и е писал обяснения, но „нито някой ме е канил да стана сътрудник на ДС… нито аз съм искал устно или писмено да стана сътрудник на ДС, нито съм подписвал молба, нито декларация…“. Духовникът отрече някога да е писал доноси срещу свои колеги или миряни, но все пак поиска прошка от тях.

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4479271

 11. Sandi каза:

  Привет Илияна, поздравления за статията ! 🙄

  Към’то доста размишления подканя !

 12. Стефан Чурешки каза:

  Очакваното покаяние на владиците и хората от ДС няма да се случи. Покаянието не е устно изявление, а прелом в душите на хората. Покаянието предпоставя изкупление, което се измерва не само в работа по Христа, но и по поведение в живота на българите. Владиците са знаели, че са били агенти – получавали са кинти за тази работа, подаръци и привилегии. Тяхната съвест би трябвало да бъде събудена още в зората на промените и без да ни казват че се ченгета те би следвало да се покаят тайно пред изповедника си, като развият онази дейност по благоустройството на живота на българите и онази културна и просветна работа, която знаем от историята на Църквата и която виждаме в други изповедания. Те не го направиха, което показва, че са прегърнали религията на политиката по израза на проф.Тончо Жечев. А на един офицер като Котов не подобава да твърди , че религията е била свободна през комунизма.
  http://www.bg-history.info/5417/Vizantiia-i-slavianskiiat-sviatKum-postanovkata-na-problema.html

 13. Стефан Чурешки каза:

  Не виждам какво се очаква от шума с досиетата Ако поповете милееха за вярата, те познавайки себе си и знаейки, че българите рано или късно ще ги разпознаят по делата, приказките и мълчанието им щяха да ни посочат кои са Божиите любимци, праведници и достойни християни, защото ако не разпознават тези хора значи нямат нищо общо с божествеността на идеята на което си живеят живота в охолство и комфорт, та щяха да ни посочат тези хора, били те в раса или не за да можем да се поучим от тях, да почерпим мъдрост и знание, да открием истината, която спасява, да чуем праведни и добри слова, да намерим пример за подражание и да получим упование, че Бог чрез своите хора, може и без раса – колко много праведници и пророци от Библията не са били в дрехи на свещеници и така да разберем, че вярата, на която посвещаваме живота си и всяко дихание според изискванията за отдаданост на Бога не са напразни Но не – за да запазят комфортния си живот, привилегиите и за да експлоатират хората те бездействат

 14. Врабчо каза:

  Нещо като виц,ама не съвсем….

  Трима наши владици вървели и беседвали загрижено за липсата на любов към ближния у църковния народ и как те биха могли да насърчат любовта чрез примери с църковна служба.На раздяла, завивайки на запад, първия рекъл: Аз реших! Ще отслужа Литургия с католиците! Добре си намислил, казал втория хващайки на изток,но не е достатъчно, затова аз ще отслужа с руснаците Панихида за загиналите Съветски летци! Останал сам,третия се тюхкал: Тия ме изпревариха и за мене служба не остана с която и аз да поучавам народа !? Видял го един млад епископ и му рекъл : Не се тревожи,току що съставих една нова служба! Видял я владиката и възкликнал: Това ми трябваше!! С тази служба вече ще разберат всички българи какво значи – Любов към Ближния! И започнал да прави с нея всички български мутри…църковни Архонти!!

 15. stoyan каза:

  Много смислени думи, много уместни! Благодаря 🙂

 16. Lena каза:

  За мен досиетата сами по себе си не са особен проблем. Проблем, обаче е кадровата политика на бившата власт в Църквата, поради което отгоре додолу тя се напълни с недостойни, невярващи, полуграмотни и нечестни хора. Те от своя страна се обграждат със себеподобни и до ден днешен. Един наш познат Зографски монах казваше, че някои хора /от клира/ водят откровена война с монашеството и изобщо с „неудобните“ хора, които пречат на бизнеса…Не случайно броят на монасите в България е така катастрофално нисък . В Западноевропейската епархия пък са ми известни неколцина свещеници, които са неканонични и откровени мошеници. Другите пък ги е страх да гъкнат и са готови на всякакви безпринципни отстъпки и отстъпления. Да не говорим за архонтската афера, която започна оттук и още не е приключила.

 17. Lena каза:

  Аз лично не виждам скорошен изход от това положение. Може би изчистване да стане ако се стигне до, разкол, гонения и вече няма далавера да си „на служба“ в Църквата. Външните врагове за Църквата не са опасни, ако няма вътрешни. И ми се струва, че поводът с досиетата може да се използва да се освободат някои най- фрапантни личности, а не да се крият всички зад общ чадър. Понеже и делата и им са различни и отговорността е индивидуална. Обаче най вероятно нищо да не се случи и това все пак е по-добре отколкото ако разтурат целия Синод и после да дойдат революционери и обновленци които да се прегърнат веднага с папистите. Наличните „кадри“ само това чакат, понеже както каза един тукашен свещеник БЕЗ ДОСИЕ „католиците имат мангизи, братче“. Не ни остава май нищо друго, освен да кротуваме и да се молим да не останем без Църква. Понеже Господ ни е обещал и само в Него ми е надеждата и утехата…