ЗавръщанеМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Макар и зле разбрани и не добре премислени,следните думи отнасящи се до езичниците, не знам защо и как, но ги асоциирам до известна степен с този текст и именно те определят моят коментар, който почива на думите на св.ап. Павел(Гал.4, 9-11):“а сега, като познахте Бога, или, по-добре, като бидохте познати от Бога, как се връщате пак към немощните и оскъдни стихии и искате пак изново да им служите?
  Тачите ДНИ, месеци, времена и години.
  Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви.“

  Моля отговорните органи на портала да се отнесат премного мъдро към мен, като човек давещ се в тресавището на заблудите и да намерят в себе си сили на братска любов към един окаян бесноват.

  Благодаря предварително.

 2. strat62 каза:

  Като цитираш ап. Павел, знаеш ли конкретния исторически контекст, в който са написани тези слова и на какво основание ги прилагаш към днешния ден?

  На ТЕБ така ти изглежда подходящо?

  Аман от „лично богословие“ и тълкувания от разни ангели и тям подобни протестантски и пантеистични мъдреци.

 3. Бран каза:

  На 25 декември е езическият празник за взъпоменаване раждането на Млада Бога („младият бог“).

  Казва се, че Създателят се бил родил и бил умрял – замислете се над това твърдение ! Единственият нероден, единственият безсмъртен – как може Той да бъде роден или да умре ??? Никак.

  Вярването, че Бог се ражда и умира е езичество.Това да не ви е Зевс, Митра или Кетцалкоатл ?

 4. ... каза:

  явно писано от богослов, за богослови. Щото прост човек като мен нищо не разбра/х. Струа ми се като някакви общи приказки. Простете глупостта и непросветеността ми.

 5. dari каза:

  Що за глупости са това? Рождество Христово ли отричате или какво? Не вярвате във Христовото Въплъщение?! Изобщо има ли връзка това, което пишете с текста и въобще с някакъв смисъл???

 6. Дон Кихот каза:

  Разбрахме, че си адвентист и са ти промили мозъка. В нашите коледни песни се възпява „Млада Бога“, под когото се разбира Иисус. За персийското божество Митра, тачено от римската армия, се вярвало, че е родено на 25 декември. Затова Църквата е фиксирала празника Рождество Христово на този ден, за да премахне поклонението на Митра. Всъщност в Евангелията не се казва кога точно е роден Христос. Най-вероятно това е станало през септември.
  .
  Говорим, че Бог се ражда, умира и възкръсва в смисъл, че Христос е едновременно Бог и Човек. Твоите недоумения повтарят тези на еретиците несториани от V век.

 7. Бран каза:

  Дон Кихоте, върви се разправяй с вятърни мелници, вместо да се мъчиш да ме квалифицираш с „-исти“ и „-иани“.“Разбрахме, че си еди-какъв си и са ти промили мозъка“. Що за глупости са това ? По-скоро нищо не си разбрал.

 8. Бран каза:

  Написаното от мен има връзка с текста, има и смисъл. Ако се чувствате обидена, прощавайте. Но вместо да се препирате с всеки неприемлив за Вас коментар, по-добре изцяло премахнете възможността за коментари към статиите.

 9. dari каза:

  Не говорим за обиди. Независимо, че в коментарите понякога обидите изобилстват. Не съм казала в текста, че раждането, смъртта и възкресението са отнесени към Божествената природа на Господ Иисус Христос. Но Той е Богочовек. Вие вярвате ли в Евангелието, вярвате ли като православен. Стори ми се, че има нещо монофизитско в това, което ме питате. Защото аз вярвам, че Господ Иисус Христос е Съвършен Бог и Съвършен Човек. И едното, и другото. Не едното вместо, или за сметка на другото. Затова Ви казах: не виждам как от моя, общо взето художествен текст стигнахме до богословските спорове от IV и VI век. Какво толкова ново и неясно съм казала в текста си. Не, Бог не е умрял, не може,няма да умре, Разбира се!!!

 10. Ангел Небесен каза:

  „Говорим, че Бог се ражда, умира и възкръсва в смисъл, че Христос е едновременно Бог и Човек.“
  Човек да не вземе да напиши мнение, веднага започва едно търсене на ереси та и клада може да се стъкне.
  Мнението е насочено към това „обикновения“ вярващ да го мисли и чувства това горното, ежеминутно, а не в в точно определен ден, в точно определен месец от годината; така се създава формално отношение към Бог, а това си е езичество нищо, че всеки може да му повтаря на 25 декември: „Господи, слава тебе….“. Никой по никакъв начин не отрича БОГОЧОВЕШКАТА природа на Христос, нито се търсят конфесионални противоречия, просто трябва да се разчупи мисленето в „религиозното празнуване“.
  Именно сектантският дух търси и винаги намира някакви секти срещу които да се „бори“ и които да осмислят повинциалният му живот.

 11. Мия каза:

  Тези дни проумях това за което пишете…Светът /или оня/ ни замеря с тревоги, гнусни дела и пр., като с пиратки и ние само това виждаме, страдаме и се омрачаваме, защото това ни пречи да виждаме всемирната истина, светлината, Неговото всемогъщество и любов!!! Да, изходът е този, който почувствано сте посочили Вие: да Го търсим съзнателно, да Го призоваваме!!! Да Го молим да отвори очите ни за Него, да ни направи Боговидци!!! Тогава „пиратките“ няма да владеят съзнанието ни. Чета Вашите материали с интерес и се радвам, че споделяте пътя си по този начин!