Здравей, АзияМоже да харесате още...

23 Отговори

 1. Грешник каза:

  „Слава на победителите и хвала на всички участници“, простете, но само Господу подобава слава, власт, чест и поклонение с Отца и със Светия Дух, сега и винаги, и в безконечните векове. Амин!
  А срещата на човешкото семейство – на всички бели, черни, жълти и други Божии създания е добре да се случва – не на олимпиади или други измислени състезания, а в Божия дом – св. Църква.
  Азиатците, каквито и добродетели да притежават – са безплодни, защото нашият Господ Иисус Христос е казал: „Който не е с Мене, е против Мене; и който не събира с Мене, разпилява“ /Мат. 12:30/.

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ! АМИН!

 2. Дон Кихот каза:

  Интересен и живо написан е този текст, но не е безпристрастен. Като всяка апология той е едностранчив, което означава, че истината е по средата. Ориентът е склонен към деспотизъм, сляп колективизъм, отхвърляне на индивида. В типичния си вид той е мързелив и мръсен до болка. И досега сънувам потресаващите контрасти между центъра и предградията на Кайро, които видях през декември. Дръпнаха напред онези ориенталски общества (Япония, Южна Корея, отскоро Китай, вече Виетнам и Малайзия), които след Втората световна война бяха повлияни от протестантската трудова етика на САЩ.

 3. refab каза:

  Изцяло се присъединявам към коментара му! Считам, че преднамерената доброжелателност…, екзалтацията, макар и съчетани с интелектуалност и стилов финес, компрометират в немалка степен намерението на автора, ако изобщо е имал такова, да представи една по-цялостна картина на цивилизационното открояване на Изтока, главно в лицето на Китай! Детският елемент в светоусещането е нещо ценно, но не и в случаите, когато е за сметка на сериозността и минимума реалистичност, необходими при опитите за вмешателство и промяна на традиционни нагласи и разбирания, на светоусещане и оценка! 🙂

 4. blago каза:

  мнението и забележката на Грешник са абсолютно уместни! а относно моето мнение- имам 2 въпроса:
  първо-защо няма ясен паралел м/у „будисткият“ изток на Китай, Япония и т.н. и „ислямският“ изток. тук, като че ли се припокриват и допълват, което не е така. Достоевски пише, че един народ се определя по неговото разбиране за добро и зло. а това се определя от вярата. затова източните народи са твърде различни, а тук се разглеждат едва ли не като единен източен народ. ако греша,прощавай.
  и вторият ми въпрос е: какво отношение има това към православието? защо не го публикува другаде,а тук?говори се за спасителния коректив,който бил азия,какви неочаквано добри хора се оказват те,а в същото време за реислямизацията на европа и че това било лош урок за европейците.кои европейци-православни,католици,атеисти,…?ти казваш за тези европейци,които се отказват от „гръбнака на европейската култура-християнството“.добре,но как ти ще ни върнеш, нас „отказалите се“,към Православието,като славиш друг народ?не казвам да го черниш,но тук е сайт за ПРАВОСЛАВИЕ и тук е нужно ПРАВО ДА СЛАВИМ БОГА, като Отец,Син и Свети Дух (пак поздравявам Грешник).не искам да се нахвърлям,все пак материала не е лош

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ! АМИН!

 5. andrey каза:

  Доне, повтаряте безкритично тъкмо онези митове, за които говоря в есето си. Били сте 1 седмица в Египет и правите големи обобщения. Аз пък съм живял в източна страна 2 години и ми се струва, че имам повече наблюдения от вас. Да, на Изток има твърде бедни и пренаселени страни като Египет. Изтокът не е хомогенен. Но има и много по-богати и процъфтяващи държави, и те не са малко. Много по-богати и уредени и от Египет, и от България. Да не правим обобщения с лека ръка. (А специално Египет има и някои характерни само за него особености – той е остатък от една мъртва цивилизация.).

  Вашата забележка за „протестантската трудова етика“ е просто комична, прощавайте. Кога, как и при какви обстоятелства един Китай, примерно, е бил повлиян от нея? А преди това имагинерно събитие китайците са били глупави и мързеливи, така ли? Просто смешно. Още първите европейски пътешественици отбелязват невероятното трудолюбие и култура на китайци, японци и други.

 6. refab каза:

  , с извинение (сложил съм въпросителен след „психотизирани“!), коментари на „грешник“ и „благо“, съобразно тематиката (искам да кажа, че не са достатъчно съответни!), според мен, и „слизане“ на „андрей“ в коментара му, под нивото на статията !??? 🙁 🙂

  Хора („грешник“, „благо“ и други!?), разграничавайте нещата! Не е признак на духовност, а по скоро на изкривеност, на нелепост, да се спуска над всичко нещо като ШАМАНСКО-ЖРЕЧЕСКА псевдорелигиозна пелена! 🙁

 7. refab каза:

  е АКТУАЛЕН защото по една или друга причина, най-високата степен на съвпадение на най-големите (с огромен интервал на различие) постижения в областта на в материалната култура , е именно с „протестантската трудова етика“! Безспорен факт, а причинно-следствената закономерност подлежат на изследване!

 8. Дон Кихот каза:

  В момента пиша един проект и нямам време да се разпростирам в критична рецензия на статията на Андрей. Blago е прав, че няма един Изток. Ислямският Ориент е сравнително изостанал и раздиран от противоречия. Действително, както пише Андрей, някои източни страни са богати. Те са страните, богати на петрол, но положението рязко ще се влоши до половин век, когато този ресурс се изчерпи. Четете Вебер и ще разберете как Западът е повлиял светогледа и развитието на Азия през ХХ в. Японската икономика напоследък стагнира. Китайската и другите продължават да се развиват, но за сметка на ниските заплати и жестоката експлоатация на природата, което няма да продължи вечно.

 9. andrey каза:

  Защо написах тази статия в православен сайт? Първо, на Изток има милиони християни, в това число и немалки православни общини, например в Япония. Второ, ако православието иска да има успешна мисия на Изток, то трябва да познава манталитета и културата на източния човек. Трето, това, че сме православни, не значи, че трябва да сме надменни и че не можем да се учим на доброто, което виждаме при другородци и друговерци. Навремето светите отци са се стараели съвсем съзнателно да усвоят всичко ценно и добро от езическата антична култура. Но за това трябва интелигентност и широта на духа, а не тесногръдие.

  Да, ислямският и будисткият изток са различни, но те наистина се допълват в много неща. Там, където не говоря специално за едните или другите, аз се старая да дам обобщен портрет на източния човек.

 10. refab каза:

  а от друга отбелязвам, че АГРЕСИЯ ИМА, поне според мен, и в това клиширано, формално, фарисейско, парадно, излишно фразиране.., на иначе свещени молитвено благодарствени слова, което (фразиране) е набелязано, струва ми се, в някои коментари! 🙂

 11. anima_mea каза:

  „Москва в момента търси международна подкрепа и я намира най-вече в Азия“.
  http://www.rfi.bg/prog/today/show.shtml?type=show&program=today&news_NUM=3067&indexa=no

  🙂

 12. Metallica каза:

  са като цяло коментарите към текста, което явно се дължи на неразбиране на авторовия замисъл, а също и на едностранчивия поглед упражнен върху него т.е. имам предвид „критически“ поглед упражнен само и единствено, откъм една безкритична, несамокритична и строго определена конфесионална нагласа (т.е. самореферентна, изопачена вяра характерна, за съжаление, за много от православните фанатици), която никога не е нищо повече от вяра в правотата на собствената вяра, при което самата вяра е вяра в себе си, а не в Бога (самата вяра се превръща в бог, а по този начин престава да бъде вяра, а става идеология, на която Бог започва да служи). Тоест това е вяра, която хем приватизира в себе си Бога, хем Го свежда до себе си, хем Го отъждествява със себе си (и Бог става само „обслужваща“ частица от нея), хем заменя Бога със себе си, вместо тя самата да заживее в Бога и действително да възхожда отвъд себе си – към трансцендентният си референт – Бога. Като се има предвид, че именно това е бил и винаги ще бъде основният проблем на фанатичните православни (а не на правосавните като цяло) по отношение на всяка другост, спрямо която те (православните фанатици) винаги показват ужасна раздразнителност (под вид на алергия), то е разбираемо и написаното от тези „православни“ (разбирачи) във връзка с текта.

 13. Дон Кихот каза:

  Минавам оттук. Чудно ми е що за човек може да напише по-горния текст. Дали е кокалест йога, стоял 100 часа на главата си, некъпан от пролетта сатанист, целия в пентаграми и синджири, или скъсан на всички изпити изкукуригал студент по философия? И откъде е сигурен, че ние (горките ние) се самообожествяваме и схващаме вярата си (горката вяра) само като идеология? Страхотна поговорка има нашият народ: „Пази, Боже, сляпо да прогледа!“

 14. Metallica каза:

  на наричащият себе си Дон Кихот. Всъщност съм нещо много по-страшно и ужасно, от всичко това, което той може да изкаже и неговата оскъдна фантазия (съдейки по написаното) може да роди за мен.
  Всъщност той само потвърждава казаното (по-горе)!

 15. blago каза:

  не мога да разбера,защо винаги свободното пространство за диалог и дискусия,се превръща в поле за категоризиране,нападки и обиди.мен, само с два въпроса,които зададох,ме осъдиха като „психотизиран“,“тесногръд“ и т.н. без никой дори да предположи, че моите коментари, са плод на по-романтичната ми и идиализирана представа, какво би трябвало да представлява един православен сайт, затова прощавайте(сигурно пак звучи фанатично православно) текстът е добър, затова нека да се върнем на него.Andrey,харесват ми твоите отговори,обаче желанието ти да направиш обобщен портрет на източния човек ме смущава.на мен ми е по-любопитно да науча от човек живял там, не по какво си приличат,да речем мохамедани и будисти,а по какво се отличават.защото всички хора си приличат в известна степен и това го доказват децата по всички краища на света,които си приличат,докато не навлязат в културния обмен на обществото.и това, което ме вълнува, е, каква е разликата в културната антропология на източните народи, спрямо самите себе си(като мохамедани и будисти да речем) и спрямо европейските(като християни например)?и пак казвам,това не е критика към текста, той е достатъчно добър,а е покана за диалог

 16. Metallica каза:

  но явно идва „малко в-повече“ като теоретично ниво и дълбочина за някои. Основната идея, обаче макар че е ясна и изцяло в духа на ХРИСТИЯНСТВОТО и християнското разбиране за човека, т.е. за всички хора като образ и потенциално подобие на Бога, се оказва напълно неприемлива за „разбралите“ я, защото те обичат единствено да отричат и да изобличават всичко това, което те самите не са, с което те стават истински и верни последователи на някого, но не и на Този, Който каза: „Ако любов нямяте – не сте Мои ученици“.
  Всъщност, колко „еретично“ и „нехристиянско“ (не догматично и не канонично), е да не мразим и да не отхвърляме категорично другите и различните от нас и като вяра и като раса и същевременно – колко правоверно е да го правим, нали?

 17. andrey каза:

  въпросите ви, Blago, но за да отговоря на тях, трябва да напиша нова статия. Главната разлика между мюсюлманските страни и тези от Далечния Изток е, че животът в първите е доминиран от религията, докато вторите са доста по-светски и отворени общества.

 18. hpberov каза:

  когато говорим за Азия трябва да диференцираме за коя точно държава говорим. Лично аз съм сериозно загрижен от световната експанзия на Народна Република Китай. Страната с най-голямото население в света е официално антихристиянски настроена, поради простата причина, че представлява дивашка атеистична диктатура. Всяко нейно влияние било то в политически, икономически и др. аспект застрашава вярващите. Имах нещастието да стана свидетел на сцени в посолството на Н.Р. Китай в Берлин. Нещата които видях там не съм виждал дори в най-неуреденото ни посолство. Липсата на вяра води до липса на отговорност и братолюбие. И това е Китай! Моята позиция вече от дълго време се изразява в бойкота на всякакви китайски стоки. Не подкрепям атеистично-християнски режими и икономики. Не мисля, че европейците са уморени и похабени. Това, че китайците се размножават безразборно не означава, че са богоблагословени. Нещо повече самата държавна „забрана“ или по-скоро „наказание“ за повече от едно дете в семейство е достатъчно нарушение на Божия закон, което несъмнено ще има последствия. Имам и известни съмнения, че изначалната човешка духовност може да се открие в китайското общество – то е просто едно евтино оръдие на труда, нищо повече. Личното ми мнение е, че всички християнски държави трябваше да бойкотират олимпиядата, като дадат ясен знак, че атеистичният режим в Китай не може да се подкрепя.

 19. hpberov каза:

  за жалост вече всички са зависими от него. За Северна Корея не ми се говори, защото ми се повдига. Мислете за християните там. Кога и кой би могъл да евангелизира Азия? Това е изпитание, което ще стои на дневен ред пред идните поколения.

  Въпреки субективното ми становище, статията е информативна и трябва да призная, че научих доста интересни неща от нея. Поздрави на автора!

 20. Metallica каза:

  правите в коментарите си г-н Hpberov между народ(и), от една страна и държава(и), респ. режим на управление, от друга. Като цяло съм съгласен с коментарите ви. Единственото, което леко ме притеснява е наличието на съмнение у вас относно наличието на „изначална човешка духовност“, както вие се изразявате, при китайците. Все пак мисля, че макар и под една тежка комунистическо-атеистична и открито противохристиянска диктатура, на която китайският народ е жертва, у китайците като народ има пълна съхраненост на човешките и духовни качества в не по-малка степен, отколкото при който и да било друг народ и именно на това се крепи надеждата ми, че е напълно възможно, макар и след доста време, той да сане поне отчасти по-християнски по вяра.

 21. Дон Кихот каза:

  Китайците са генетивно увредени. От една страна те имат мперското самочувствие, че са може би най-старата цивилизация в света (ок. 15 000 години), а от друга комунизмът им вдъхна вярата, че са върхът на световния пролетариат, който ще направи метафизичния скок в „царството на свободата“. Те нямат чувство за грях или състрадание, изключително нагли, безцеремонни, аморални са. Неслучайно на тази струна свирят мнозинството протестантски мисионери (най-вече петдесетници), които са наводнили Китай и вече са покръстили десетки милиони будали.

 22. Florian каза:

  като че ли от нас българите по увредени няма.

 23. dia каза:

  На мен ми харесва написаното от Андрей! Много жив и емоционален стил!
  Тук като почна да чета едни надути коментари, една самовлюбеност наднича от написаното – ние сме по-велики от теб, авторе, тръпки ме побиват!
  Ами напишете нещо, стига с тия критики и злословия!