Идолът е гол!Може да харесате още...

15 Отговори

 1. Радостина каза:

  Много едностранчив коментар! Не мога да разбера защо се вдигна толкова шум през последните дни около Мадона?! Тя ли е най-големият проблем на Църквата днес? И тя ли е най-скандалното явление напоследък в България? Защо почти на никого не му правят впечатление проституиращите момичета, ужасяващата агресия, нарастващата неграмотност и усещането за безсперспективност у младите?!

 2. Радостина каза:

  Може би Мадона със своя глас (без да съм неин почитател) е накарала много повече хора да се замислят за божественото, отколкото куп псевдоморалистични проповеди. Освен със скандалното си поведение, певицата стана известна и с немалко положителни неща – написа детска книга, осинови дете… Не бихме ли могли да приемем, че скандалното й поведение вероятно е породено точно от сблъсъка й с хора с фалшив морал, които изопачават християнските ценности, с които е била възпитавана? Църквата няма да реши проблемите на съвременното общество с протестни декларации, а с активна мисионерска и катехизаторска работа, с посочване на реални ценностни алтернативи и ако стои близко до живота на хората.

 3. Ирина Валентинова Михова каза:

  „Тогава Господ каза на Моисей: Ето, поставих те бог срещу Фараон; и брат ти Аарон ще ти бъде пророк.“ (кн.Изход 7:1)

 4. Опасният идол е култа към парите, материалното и подмяната на Христовото учение. Идоли има, защото няма истинско християнство, такова, каквото го познаваме от българската традиция и такова, каквото е описано в настолните християнски книги по история, философия и богословие по света и у нас. БПЦ показва ревност към паметта за св.Йоан Кръстител, но интересно къде беше тази ревност към библейските личности и Христови следовници през епохата на комунизма? Тогава западната музика с всичките нейни недостатъци беше израз на нашия порив към свободата, разбирана в християнския й смисъл като функция на истината и като сериозно вселенско семантично понятие в духа на текстовете и делата на нашите възрожденци.Светът от библейските времена до днес е изживял сериозно развитие и ако не приемем модерността нас ни чака страдание, което не всеки може да понесе. Затова християните търсят конвергенция между минало и настояще, която да ни спести тегобите от разминаването между идеал и действителност.

 5. Ioan Jelkov каза:

  Ма(ра)дона, не е проблем, не е идол, не е богиня, а една грешна жена, както всички нас. Тя също е образ и подобие Божие и потомка на Ева. Проблема на православната църква днеска е, че не дава на свойте членове чувството за общност, което между впрочем Мадона дава на свойте фенове. Когато църковните общини са се наделили по национален, календарен, и Бог знае още какъв приннцип, то естествено е да се гонят вещици. И когато някои коментиращи пишат за агресия у младите, то това не е вина на Мадона, а на техните родители.

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  не пишете глупави коментари. Мадона никого не е накарала да се замисли за божественото, а точно обратното. Всичко в нея е безкрайна провокация с цел трупане на милиардни печалби – псевдонимът й, който е гавра с християнството; еротичната акробатика, която замества пълната липса на певчески и композиторски талант и преминава в порнография, когато тя имитира секс на сцената и псува зрителите; сектантските й увлечения по кабалата, които тя се опитва да натрапва на своето семейство, поклонниците и медиите.

  Преди малко четох баварски вестник. Имаше снимка на семейство от 1912 г. Мъжът в костюм, жената в черна рокля до земята, шест деца. Първата световна война помете морала и религията. Втората – още повече. Третата вълна мина в началото на 60-те години с еманципацията на младежта. Днес всеки призив за спазване на вярата и морала се посреща с такъв вълчи вой, че настръхваш. Изтървахме младото поколение, което означава, че нищо добро не очаква България.

 7. lyublyana каза:

  Г-н Диковски може би Църквата трябваше вас да изпрати при медиите, …
  защото много добре обосновавате тезата -защо Мадона е идол и защо не би трябвало да е модел на почит и подражание.
  Аз гледах интервюто/не обърнах внимание коя телевизия е/ на епископ Йоан и за съжаление ,дори мен не можа да убеди в тезата ,която изложи.Напротив хората около мен заявиха ,след това интервю ,позиция в полза на Мадона и с/у клира и Църквата.
  Важно е Светият Синод да излиза със становища ,но добре да ги аргументира пред обществото,за да не бъде в губеща позиция.
  Простете дързостта ми!

 8. Венелин Василев Попов каза:

  Аз съм съгласен с „Тина“ и „chingis „
  [url]http://www.dveri.bg/content/view/9353/97/[/url]

 9. Стефан Стефанов каза:

  Два месеца след като стартира, официалният сайт на Светия синод все още е празен – почти навсякъде се появява надпис „Страницата се обработва“. Явно изобщо не се обработва, не се работи изобщо. Два месеца е предостатъчно време дори за нашата мудноработеща църква да качи поне Библията на сайта си. Представяте ли си – на официалния сайт на нашата църква Библията я няма! Както се казва, щеше да бъде смешно, ако не беше трагично. Качването на Библията би отнело не повече от половин час.
  Сигурно не им е останало време заради прекомерната заетост с писането на становището против Мадона.
  Добре, че цялата Православна църква не е като БПЦ!

 10. Ясно е, че става дума за концертна, в случая, екзалтация на полупросташко „естетическо“ забавление на тълпата-сбор от индивиди, нямащи достатъчно изградена, разграничена (помежду им) и осъзната идентичност, поне що се отнася за изкуството и за света на идеите (?). Самата Мадона, освен средняшкия си артистичен талант, има немалка, според мен, [b]степен на долнопробност[/b], която интерферира с тази на примитивните и крайни нейни привържаници.В крайна сметка-поне полудемонична история е тази с концертите , провокациите, печалбарството и духовната основа на личността на певицата, съчетани с екзалтацията на част от тълпата.

  Трябва да се отбележи, също така, че [b]крайно нелеп и глупав[/b] подход е да се иска цялостна и официална забрана на подобен концерт, зад която забрана да стои държавата. Такова искане може да е само повод и причина , за присмех, меко казано, спрямо онези, които го отправят, освен ако те не докажат, че подобен концерт нарушава законите на страната.

 11. Радостина каза:

  Отец Павел, защо някоя жена трябва да е облечена в черна рокля и да има 6 деца, за да е стойностна личност? Всяко поколение има своята мода, своите герои – сега не сме 1912 г. Не е лошо, че младите харесват Мадона или Майкъл Джексън, лошо е, че не познават християнските ценности. Просто няма кой да ги научи на това – защото мнозинството от духовниците си мисли, че хората трябва да отидат при тях, а не те да отидат при хората! И докато клириците, а и миряните говорят на младите с назидателен тон и с изрази от 19 век, и им разправят колко са пропаднали – те няма да дойдат в църквата. Напротив, това още повече ще ги отблъсне. Колко младежи остават в храма, за да чуят неделната проповед, докато на рокконцерти отиват хиляди… Защо някой български владика не опита да събере младежи на стадиона? Не знам дали ще успее да събере и 200 души.

 12. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  когато отбелязва: „Крайно нелеп и глупав подход е да се иска цялостна и официална забрана на подобен концерт, зад която забрана да стои държавата.“

  Трябва обаче да се добави нещо важно. Подобно искане за забрана на светско масово събитие от държавата издава мислене на хора, възпитани в комунистическата епоха, когато партията и държавата бяха на практика сляти. Владиците, повечето от които са на преклонна възраст, не искат и не могат да се освободят от това тоталитарно мислене. Следващото поколение владици обаче ще бъде още по-страшно, защото ще бъде от средите на мутрите, гейовете и наркоманите.

 13. За мен беше приятна изненада обаче, че в официалното изявление на Синода нямаше искане за забрана, а просто изразена християнска позиция. Искането за забрана би резонирало страшно и би навредило много, според мен. Добре, че здравият разум в случая е надделял.

 14. Ianitca Toneva каза:

  Представете си, че ако трябваше мъжете да изпитват мъченичеството на раждане по 1,2,3 пъти и да търпят насилието и робията от някой друг тогава дали щяха така да приказват така и толкова да са навити. Чувството за непокизъм което те са развили е просто жестоко.
  А не виждат как толкова много жени сами отглеждат децата си а мъжете им не се интересуват от нищо. Ама на, за всичко били виновни жените.

 15. kolio каза:

  [quote name=“Тина“]Много едностранчив коментар! Не мога да разбера защо се вдигна толкова шум през последните дни около Мадона?! Тя ли е най-големият проблем на Църквата днес? И тя ли е най-скандалното явление напоследък в България? Защо почти на никого не му правят впечатление проституиращите момичета, ужасяващата агресия, нарастващата неграмотност и усещането за безсперспективност у младите?![/quote]
  много сте права. радвам се че има и други хора понякога си мисля че никой е забелязва истинската реалност, а не концертите и кой колко е вложил като средства