Преди тежката думаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. pepee каза:

  От материала останах с впечатление ,че автора много го блазни възможноста да се похвали с тънкия си психологически подход към всякакви хора . И след като ни се даде за пример , мята и няколко камъка в градината на свои колеги ,които явно не му харесват с по-пламенното си и необиграно поведение. Ами не всеки пипа с вашите кадифени ръкавици г-н Диковски . Но и все си мисля ,че ревността /понякога прекалена и агресивна – при младите/ по -ни липсва от изкусната дипломация.

 2. Martin Todorov Dimitrov каза:

  Полезна статия. Не смятам, че Цецо се хвали – чисто и просто дава добър пример от своя житейски опит, който би следвало да е поучителен за всички. Мятането на камъни е Ваша интерпретация, pepee. Доста ревнители не по разум отблъскват с поведението си хората извън Църквата и не е лошо някой да им посочи грешките.

 3. Въпросът с общуването с другорелигиозни и атеисти е много труден въпрос в България. Тук продължава да битува на всички равнища едно отрицание, или недоверие към православието, което се захранва от основателните критики или инсинуациите около действието и бездействието на БПЦ. За да можеш да убеждаваш, а не да налагаш със сила, както Църквата често е постъпвала заради привилегиите си от Държавата, ти трябва да се обосноваваш и да познаваш прекрасно мисленето на човека, с който влизаш в диалог или диспут. За съжаление в България няма обективни и правомерни проучвания върху българската народопсихология, а се лансира студента-марксист Иван Хаджийски. Богословите като цяло не познават устоите на българската етнология и изворите на българската религиозност. Не се отчита продукцията на езиковите училища и университетите. А българинът по културната си дефиниция от вековете е предразположен към религия.
  http://www.bg-history.info/4805/Za-istoricheskata-i-humanitarna-logika-v-Bulgariia.html

 4. За да можеш да убедиш човека в правотата на дадена идея, ти трябва да можеш да я обосновеш и да докажеш нейната истинност. Другият вариант е да действаш конспиративно, силово, със средствата на държавните институции и религиозните милиции, за каквито се изживяват българските „националисти“. Същевременно заедно със словото и текста си, ти трябва да водиш живот в духа и нормите на учението, което проповядваш. Другият варинат е да се пропагандираш като „национална“ светиня, което не е много продуктивно с оглед на факта, че големите идеи не са строго национални, а понятието за святост сред българите се свръзва с бойни поля, въстанически зони, исторически паметници, революционност, кръчми и къщи-музеи на герои от новата ни история. Затова , ако се търси честно решение на въпроса за убеждението следва да се издирват българи, които могат да говорят и да пишат, и които умеят да боравят с доводите на логиката и метафизиката – двата стълба на богословското убеждение. Но у нас не е така.

 5. Една от причините да се провали комунизма беше изключително слабата хуманитарна подготовка на функционерите и властниците, както и двойният стандарт на комунистическите лица в България. Те проповядваха аскетизъм, противоборство с империализма и Запада и се позоваваха на националната идея, като същевременно бяха зависими от Москва и от интернационалната политика на СССР. Комунистите казваха, че са народни хора, но следваха една материалистична метафизика, която не се грижеше за ближния. Заедно с това комунистите и техните деца си купуваха дънки, касетофони, коли и луксозни стоки от хуления от тях Запад и слушаха западна рок и попмузика. Освен това имаше нечестни награди и поощрения, които въздигаха нашия, а не заслужилия човек. Цялата тази двойнственост, съчетана с репресии и унижения на другомислещия доводе до омразата на българите към комунизма и дори да са прави в тяхното учение, те не можеха да намерят подкрепа от българите. Затова този исторически опит е много поучителен за БПЦ.

 6. Ника каза:

  Някак не блазни образа на смирен човечец ,който приема всяка несгода с овчо примирение.Нека сме в крак с времето,нали?

 7. За да може да се закрепи в днешния свят БПЦ следва да може да докаже своята божественост и връзката на духовника с Бога. Иначе грамотни религии колкото щеш, всякакви видове образование, лекари от християнски и нехристиянски произход, социална дейност на Държавата и фондации, световна литература, преведена почти изцяло в България, политология и социология, която изследва зависимостите на невидимия свят в обществото, всякаква техника и музика, която може да ти пресъздаде огромното богатство на изкуството, внушаващи сгради с украса в тях, правена от световни специалисти, интернет. За знаците на съдбата пък се грижат астролози, гадатели и врачки. При това положение единственият мотив на БПЦ да иска и да получава „в името на народа“, каквато е мотивацията на всички деяния на модерното ни общество, остава доказателството за нейната божественост и връзката на свещеника с Бога. Всичко друго го има извън религиозността. И моля читателите на православие.бг за прошка в деня на Сирница.

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  40 години хеви метъл:

  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2010/02/13/857608_hevi_metulut_stana_na_40_godini/

 9. Андрей Романов каза:

  Много добра статия! Добро напомняне към всекиго от нас!

  За огромно съжаление от мнозина наши „православни“ лъха не любов, а тесногръдие и враждебност. Такова „православие“ е антиправославие и то няма да помогне нито на другите, нито на душите на самите тези хора.

 10. Андрей,
  Приятелю мой, защо се учудваш на тесногръдието и враждебността на мнозина православни? Та те се имат за единствено правите и истинните, и мислят, че като са прочели Библията и светите отци само те имат понятие за Бога и съответно си мислят че са богоизбрани и богопомазани и никой не може да им държи сметка и да им търси отговорност. Поуката от Реформацията и Революцията е, че сред народа и някъде по света има хора, които са по-угодни Богу от официалните представители на вярата и комунизмът показа, че ако хората решат или световната обстановка го поиска, от вряващите ще се търси отговорност още тук, на Земята. Православието е фаворизирано у нас и чрез международни контакти на официалните му представители, които освен всичко са и българи, т.е. не са обективно на висока класа, но са напомпани с грандомания и като им покажеш, че си по-наясно с нещата от него почва да говори за световен заговор и антибългаризъм. А драги ми, мисля, че БПЦ се готви да помага на БСП и бившата ДС.