Професионалната просияМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  „…да се изпоти в ръцете ти милостинята, додето узнаеш кому даваш.“ Дидахи

  Проблемът с интеграцията на циганите трябва да бъде решен от програма разработена и финансирана не само от България, но и от Европейския съюз, да бъдат задействани службите и институциите, които отговарят за тези проблеми. В крайна сметка за това плащаме данъци. Християните, които се черкуват, купуват свещи за да осигуряват заплати на свещениците и за поддържане на храмовете. Много от тях трябва да издържат деца, родители и т.н.

  Според мен, християнинът трябва да се моли на Господ да му дава разум на кого и колко да дари, защото нишо не трябва да правим без Господа…

 2. Михаил Василев Нейков каза:

  Да си кажа честно, на просещи деца и майки с деца не давам. Очевидно е, че майките ползват децата си за просия. Относно просещите деца, бих дал на някое нещо за ядене. Иначе на деца не бих дал. Комбинацията деца и пари на едно място е пагубна за детето. Ако е малко, да ходи на детска градина, ако може, ако е по-голямо, да ходи на училище.

 3. ивайло иванов иванов каза:

  Веднъж стареца Паисий бил по работа извън Света Гора и минал покрай циганка, която му поискала пари той извадил 500 драхми и й казал че няма повече, но да ги вземе и нахрани децата си и й казал да си даде адреса и като се прибере на Атон ще й изпрати още. След известно време получи 500 драхми обратно и извинително писмо от циганката за притеснението. „Ето днес стана спасение на още една душа“

 4. Атанас Филков каза:

  Братя и сестри,
  нашият мил и възлюбен Господ Иисус Христос в Евангелието не уточнява на кой трябва и на кой не трябва да даваме – Той просто казва, че който ни поиска е хубаво да дадеме / Той не ни задължава, нито ни заповядва да даваме, нито пък ни съветва да изследваме човекът дали е беден или богат, дали е циганин, млад или стар, Той не ни е казал и по колко пъти на ден да даваме, така че братя и сестри всички закони измислени от човеци и преиначавания на Светото писание, ще си бъдат за ваша сметка в Съдния Ден! Амин!

 5. Деяна Василева каза:

  Цветане, само искам да те попитам – ти когато влезеш в храма – не просиш ли от Господ милост и опрощение на греховете си? Сигурно просиш, а смяташ ли, че си заслужил опрощение? Отговори си честно. Съжалявам, че не мога да цитирам буквално от Евангелието, но все ми се струва, че някъде беше казано да даваме назаем без да изискваме да ни се връща и да не изследваме кой какво що – всички сме равни пред Бога – така считай и ти всички, които просят от теб – едни и същи.
  Нека не си измисляме само оправдания за това да не дадем и да си мислиш, че спасяваме някой баща циганин от алкохолизъм или циганчето от наркомания, Бог е промислил за всеки и може би не случайно ти праща не особено лицеприятни бедни и сиромаси да искат от теб. Ти решаваш дали ще им дадеш,да.Но следващият път когато откажеш под предлог, че всеки ден ги срещаш,или че пушат, или пият, или не знам там още какво правят си помисли за това, че ти просиш от Бога,ама не си съвсем безгрешен, та да заслужаваш милост. Сещаш ли се?

 6. Данаил Николов каза:

  Мисля, че има кой да ги съди професионалните просяци и лошите родители. Дали напоследък не позабравихме тези думички:
  „Всекиму, който ти проси, давай, и от оногова, който взима твое нещо, не изисквай назад.
  И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.
  И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат.
  И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото.
  И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото.
  Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите.
  И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден.“
  Лук. 6:30-36

 7. Йордан Йорданов Попхристов каза:

  в случая става въпрос за храм св.марина в търново цветан е напълно прав лично аз многократно съм наблюдавал вакханалиите които стават пред храма от т.н.просяци крещят дърпат хората обиждат заплашват с насилилие и извършват физиологичните си нужди пред вратите на храма явно разбирам че горепишещите братя и сестри криворазбрано подкрепят ставащото а що се отнася до цветан когото познавам лично той е прекрасен човек православен поет и църковен певец

 8. Ап. Павел пише: „Избягвайте блудството“. Аз бих перифразирал: „Избягвайте папагалството“. Свеждането на всички възможни ситуации до няколко евангелски цитата е нелепо. Трябва да се проявява проницателност, която е много важно духовно качество и малцина го притежават. Ако Христос е рекъл: „Всекиму… давай“, това означава ли да се дава, за да бъде извършено престъпление? Не, защото би означавало да се съучаства в престъплението. Ето защо когато давате на циганската просешка мафия, вие споделяте и подкрепяте нейния грях. Има достатъчно фондации и благотворителни организации, на които може да се дарителства с чиста съвест, например „Червен кръст“. Да не говорим за крещящите нужди на Българската църква, чиито членове сте.

  ………………………………

  Прераждането в кабалата – http://archiman.livejournal.com/

 9. Данаил Николов каза:

  Дон Кихот е наистина прав. По-добрата идея е човек да вземе под „патронаж“ някой беден пенсионер от блока и да му помага да изкара месеца с каквото може, а и има все още няколко благотворителни организации, които не злоупотребяват със средства на дарители – например Християнско сдружение „Св. Троица“ (за повече информация http://www.hs-svetatroica.org)

 10. ет каза:

  Днес отново прочетох статията, защото и мен ме вълнува този въпрос. И ми се е случвало всичко от тези неща, които са описани тук: казвали са ми, че им давам малко пари, сърдели са се, че им давам храна, искали са ми пари с едната ръка, докато с другата пушат цигара, иска ли са ми пари пред църква „за едно кафе“, семейство цигани са ми искали поотделно пари и много други още… Честно казано, аз дори вече избягвам да ходя в централните пловдивски храмове, въпреки че ми харесват много, но там винаги има нахални просещи хора, които те изнудват да им дадеш. С удоволствие и желание бих помогнал на човек, който наистина има нужда от помощ и подкрепа, но на такива псевдопросяци давам с НЕжелание!

 11. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Изпратете дарение за възстановяването на този девически манастир:

  IBAN- BG 93 STSA93000007784412
  BIC- STSABGSF
  БАНКА „ДСК” ЕАД клон Тополовград
  Манастир „Св. Троица” с. Устрем.

  Нeделя без проповед –
  http://http://archiman.livejournal.com/

 12. priatel каза:

  При сега действащата социална сиситема на 21 век,никой не би следвало да проси.Има социални помощи за бедни,които не стигат,не са достатъчни,но могат да осигурят хляба на хората.Цялата тая дейност е силно занемарена,обаче и напоследък държавата се е превърнала в един социален приют,освен че работештото население издържа неработещото такова чрез данъците си и се нагърбва и с благотворителни акции от всякакъв род,които атакуват медийното пространство,на улицата картинката е смразяваща.Най-добре е да се помага на ближен.Смятам че всички познаваме достатъчно бедни хора,които не спекулират с това и е ясно,че едва се оправят.На случайните просяци може да се дава много малко примерно 20 ст.колкото е една свещ така няма опасност да съберат чак за алкохол и дрога,а ако имат нужда от хляб все пак ще им се помогне.