Ужасът да си учителМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. леонор каза:

  „Младежта е оставена да расте безредно като бурен.“ – Абсолютно прав си, Андрей. Много колоритно си описал реалността. Поздравления!

  А как ли трябва да реагира един недоизтребен учител на перлите родени в главата на високо просветения български ученик?

  „Пирамидите са се състояли от помещение за
  покойника, земен ресторант и множество коридори, за объркване на учените.“

  „…Майката на Ахил го е потопила във водите на Стикс, за да го направи непромокаем за стрелите. Това обаче не му попречило да умре и тогава Одисей влязъл в Троя маскиран, като дървен кон (някои приписват това
  на Александър Македонски).“
  „Агамемнон и Менелай са били братя, но това
  се знае със сигурност само за първия.“

  „…Наполеон бил диктатор защото имал способността да диктува по
  няколко писма наведнъж. Той мразел англичаните – сърдел им се, защото
  го принудили да умре в прегръдките на св. Елена.“
  „След смъртта на Цезар, Октавий и Антоний си разделили империята.Октавий получил задната част на Рим, Антоний източната и Клеопатра. В края на живота си Октавий се оттеглил в своя мавзолей.“

  „Людвик XIV бил заобиколен от благородници
  които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил винаги добре изметен и блестящ, поради което бил
  наречен Крал-слънце.“ и т.н, и т.н……

 2. iliana каза:

  статията ми хареса много. но пак ще напиша резервите си към стачката на учителите, защото считам, че подмяната на реалността при емоционалното отстояване на правата им е опасна и води към задълбочаване, а не към решаване на тежките проблеми, за които пишеш.

  стачката на учителите е за по-високи заплати, защото настоящите са страшно ниски. да, това е честно, вярно и просто за разбиране. оттам нататък – „все не так ребята“.

  ниските заплати са причина да живееш трудно или да се откажеш от професията. те не са причина да не си вършиш работата. или ако са причина – това значи, че нещо в теб не е наред, тоест че не си човек на място. просто е.

  и оттам – ако вярваме в това, че парите ще решат проблема – т.е. учителите ще вземат няколкостотин лева повече и изведнъж ще почнат правилно да образоват децата…

  ясно, че няма правителствена политика в тоя сектор.. но защо учителите петнайсет години не стачкуват за това. за това, че децата висят по кафенетата, че се дрогират а дилърите се мотаят по цял ден около училищния двор, примерно…

  стачката се аргументира с примери на упадъка. но кой е отговорен за упадъка? защо детето пише глупостите, цитирани горе? е, тук учителите правят крачка назад – семейството, обществото са виновни. защо учителите вдигат ръце?- защото получават ниски заплати. грубо казано, днес това е уравнението!

  искрени уважения към всички, които добре знаят защо са станали учители и знаят да накарат децата да уважават това. има такива хора, слава Богу.

 3. milen каза:

  Какво очаквате да стане, при положение, че в България се строят хотели, голф игрища и спа – центрове? За тях са нужни сервитьорки, бармани и чистачи, а не образовани хора. Изобщо не очаквам управляващата ни олигархия да се стресне, предвид факта, че хора като Георги Велчев притежават хотелите, Ахмед Доган спа – центровете, а Манол Велев – голф игрищата. Нека някой дойде да поработи с 20-30 единайсетокласника за 220 лв. заплата и тогава да приказва.

 4. Ани Попова каза:

  Напълно верни обобщения! Вижте само с каква неистова наслада децата са се втренчили в т.нар. GSM-и, предмети, от които ти се повръща от скука! А пауло-куелювското ниво на родните учител(к)и не е ли потресаващо?

 5. dari каза:

  Но много тъжен. Казваме си истини, от които много ни боли, сякаш за да ни стане ясно, че пак и пак ще се спасяваме поединично. Ще браним своя остров, своето сърце и сърцето на ближния в може би много безпътно за духовното си здраве време.

 6. dari каза:

  Много безпътно, много жестоко време. Питам се дали истината, която произнасяме е в състояние да ни мотивира и направи свободни, по евангелски. И дали правдата, за която се борят интелектуалците ще им помогне да оцелеят не физически (това е много трудно), а ще ги опази духом по-дълго време, защото по всичко изглежда, че много дълго ще се борят и… после ще отминат … Чудя се, само цинизъм ли ни е останал?! А не трябваше!

 7. Мария.А каза:

  Всеки от нас има любими учители, които никога няма да забрави. Това са хората, които са ни направили това, което сме. Те заслужават да не бъдат унизявани. Нека мислим за тях, а не за другите, които са унизявали нас. Като християнин благодаря и на тях.
  Вече съм родител и към добрите учители на моя син винаги съм изпитвала смесени чувства на благодарност и гузна съвест – задето трудът им не е оценен.
  Учителите са хората, на които поверяваме децата си от най-крехка възраст до зрелостта им. Трябва да ги уважаваме и обичаме защото чувствата винаги са взаимни.

 8. alisa каза:

  Благодаря на автора,че написа тази статия.
  Нашите учители бият камбаната-народе ,събуди се!
  Той не спи.
  Той само, е в омагьосаната гора.
  А в нея всеки е оставен на своите демони-да го мъчат, и да говорят вместо него.
  Затова има толкова омраза и толкова хули срещу тези ,които ИМАТ ОЧИ ,ИМАТ ЯСЕН РАЗУМ.
  И виждат по-далече от носа си.

 9. dgolotvinov каза:

  POZDRAVLENIA,za sazalenie komentarite kato ,ce li pokazvat za nepalno razbirane na statijata i dokazvat nejnata teza.Oste vednaz POZDRAVLENIA