Бай Ганьо в Руската църкваМоже да харесате още...

346 Отговори

 1. wow каза:

  Видинският владика яде и пие в джамия –
  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=63596

 2. Антония Анакиева каза:

  Д-р Романов, явно нищо не сте разбрали. Странно е, че използвате думи, като „амбициозен организатор“, „пастир“ и „ръководител или мениджър“ наедно. Странно е, че тези думи не ви притесняват, а напротив – свидетелствате ги в защита на о. Филип. Надейте да демагогствате – няма водачи и вдъхновители. Има изключително болезнено страдание на една общност от хора – страдание, общо за всички и за всеки поотделно. Но вие не сте го разбрали, не сте го усетили. Занимават ви външни суети. Ето за това наистина съжалявам.

 3. Лъчо каза:

  Най-напред бих искал да попитам какво прави този антибългарски пасквил в сайт наричащ себе си „Православие България“?

  Въпроси към автора:
  1. Вярно ли е, че неделните литургии се посещават от мутри с цел сплашване на „бунтарите“?
  2. Проведоха ли се архонтски безобразия в храма?
  3. Възможно ли е един дякон да служи 2 литургии в един ден?
  4. Нормално ли е на територията на поместна църква служаща по новия стил, представител на подворие да се опитва да заобикаля и да не се съобразява с този факт? Какво би станало ако в българския храм в Москва българския предстоятел се опита да служи по нов стил?
  5. Защо личните отношения на автора с Калин Янакиев са намесени в статията?
  6. Защо личните отношения на автора с двераджиите са намесени в статията?
  7. Какъв критерии за църковност, е да докараш световно известен танцьор в София?
  8.София в Зимбабве ли е, та е толкова голямо постижение да доведеш някоя знаменитост тук?
  9. Обидите към българите („Бай Ганьо) аргумент ли са?

 4. богомолка каза:

  Др-Романов, не знам по какво сте доктор, но сте използвани като суфльор и рупор на един мнооого гоооолям ЛЪЖЕЦ!!! А миряните сме достатъчно умни, за да различим истината от лъжата!
  А интересно е, колко пъти сте посещавали нашия храм като богомолец и причастник?

 5. Александър В. каза:

  Ама нямаше нужда да се хабите с всичките си излияния. Можеше да напишете само това, което сте казал в края:

  „Повтарям още веднъж: Руската църква “Св. Николай“ е представителство на Московската патриаршия в България и там командва личният представител на Московския патриарх. Точка.“

  Съвсем по руски. Да сме наясно де….всичко друго е демагогия.

 6. Тр каза:

  А каква е гаранцията, че „култивираният, фин човек“ е наистина почтен и добронамерен?
  Синята кръв може би…
  Или така му се иска на автора…?

 7. фамулус каза:

  Отлична статия. Добре обяснява смехотворните претенции на част от енориашите към о. Филип в началото на конфликта и сатанинската роля на някои хора в раздухването му до голям скандал. Дано тия хора наистина да не знаят какво правят. Не бих се учудил, ако излезе активно мероприятие за предизвикване на напрежение между БПЦ и РПЦ.

 8. Иван Иванов каза:

  „(Отидете там, надникнете вътре и вижте само[b] черните напукани стени и опушените сводове, по които образите на ангелите и светците изобщо не си личат от чернилка и сажди[/b])“

  Това е най-категоричният и безусловен факт (пфу – колко противно!) в тази мътна за мен история. Считам, че след като става дума за различни църкви – с различни управи и т.н., [b]решаващия момент е чия собственост е имота[/b], в който има някакви проблеми. След това се гледат останалите [b]граждански закон[/b]и имащи отношение към правата и задълженията на хората, и, разбира се, разните [b]религиозни правила [/b]на църквата, собственичка на имота!… Толкова е ясно и просто, според мен. А вече ако се вършат някакви [b]антихристиянски дела[/b], тогава е друг въпрос. Но засега не се разполага с достатъчно информация освен някои репортажи с поне [b]оттенък[/b](!?) на арогантен стил и поведение този Филип, за който така и не разбирам дали е архонто-полубандитопочитател (както агент Мишо и Николай Л., напр.)!?

 9. Ирена Иванова каза:

  Напразно се е хабил авторът да пише. Има ФАКТИ, които са неоспорими. А най-безспорният от тях, е, че преди да дойде игумен Филип, в Руската църква имаше истински енорийски живот, имаше мир. Може да са ни опушени стените, но имаше любов. Повече не ни е нужно. Имаме си и истински ерудити, и блестящи проповедници, и високообразовани богослови. „Синята“ кръв едва ли е от значение за някого или поне ние нямаме респект от такава (зер, нали сме „байганьовци“). В нашия дом важат други закони и уважаваме други ценности. .А игумен Филип – в безкрайните руски степи има много манастири, в които ще бъде високо оценен, подобаващо възнаграден и надлежно отличен за усилията.и интелекта си.

 10. Вано каза:

  „умен, енергичен, интелигентен духовник, ерудит, владеещ свободно три западни езика, прекрасен проповедник“-точно това е проблемът, той има много висока самооценка и от своя височина не може и да помисли за което и да било друго мнение освен неговото,всяко едно съмнение в правилността на неговото се възприеме като бунт и непослушание, оттук започна конфликт.Послушанието се слага преди любовта. Това са белези на младостарчество. 😳

 11. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Тр“]А каква е гаранцията, че „култивираният, фин човек“ е наистина почтен и добронамерен?
  Синята кръв може би…
  Или така му се иска на автора…?[/quote]
  Ние СМЕ ДЛЪЖНИ да вярваме, че всеки е почтен и добронамерен. Ако сме християни. А ако не сме и най-благородното начинание на човек ще докараме до провал. И най-чистия и почтен човек ще обвиним във всички съществуващи грехове. Това е типично българска черта. Да си спомним вица с казана!
  В действителност всичко е толкова просто. В руския храм предстои сериозен РЕМОНТ. Ще се изгражда СКЕЛЕ в притвора, където се събират най-много хора. Винаги има неудобство в дома на човек в който се започва ремонт. Нека си спомним статията в началото на годината за св. Неделя, където също имаше скеле и ОБВИНЕНИЯ от журналисти, че щял да пострада някой. Предстоятелят намери решения – с двете Литургии, също с храм св. Пантелеймон за да не затваря св. Николай, но никой не прояви РАЗБИРАНЕ. Защото се търси скандал.

 12. Марlин каза:

  Интересно, автора дали си е дал поне елементарно труд да види, защо въпросния игумен е изгонен -(не преместен) от Италия? Защо въпросния игумен (който е монах!!!) отказва да живее в жилище предоставено му от посолството на Русия и се шири в 5 стайно жилище, чийто проект за обзавеждане и обзавеждане е на италиански дизайнери – всичко за сметка на енорията? Дащо е така близък с мутри и архонти, а съвсем се е отдалечил от енориарши…, знаете ли още колко много защо мога да ви задам г-н Романов? Добре е като пишете да го правите с поне мъничко адекватност и презизност, а не да се намирате само на приказка… Поканата към един гей-балетист показва едно, че въобще не сте в час и в областта на изкуството. Кметът на Каварна покани тука Мейдън, Мейнуър, Юрая… какво, паметник ли да му издигнем. Kакво общо има това с Църквата обаче…? В случая като Бай Ганьо постъпвате вие, а не енориаршите, но като съдя по фамилията ви – простено ви е, няма как да се ориентирате в чисто български феномени!

 13. фамулус каза:

  @ Марlин

  „Енориаршите“, а?

 14. Немо каза:

  Мисля, че в статията са изложени трезво фактите. Има много хора, които не искат да научим истината.

 15. еленаиталия каза:

  о. филип не е изгонен от италия. тези, които продължават да твърдят обратното, са долни лъжци.

 16. Алекс К. каза:

  До Мариин.
  Стига с тези приказки, Шехерезада, за 5 стаен апартамент и италиантките дизайнери! Долни клюкари!

 17. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Вано“]“умен, енергичен, интелигентен духовник, ерудит, владеещ свободно три западни езика, прекрасен проповедник“-точно това е проблемът, той има много висока самооценка…Послушанието се слага преди любовта. Това са белези на младостарчество. [/quote]
  Най-характерна черта на младостарчеството не е високато образованост и духовната култура, а тъкмо обратното. Младостарците възпрепятстват чедата си да получават високо образование за да са манипулируеми.
  Проблемът тук е друг. По-слабо образовани, не толкова интелигентни, ерудирани, не много умни и енергични хора – не могат да се поберат в кожата си, защото гледат на такъв човек като ИЗОБЛИЧЕНИЕ на собствените си несъвършенства. Или нашенска завист. Това се видя от цялата помия, която се изля и за което много ме е срам.
  Не позорете повече българският редови християнин с клеветите си. Не забравяйте, че Бог ви гледа!

 18. Ivan Nikolov каза:

  Още един „доктор“ на църковното тяло,а то от болно все по-болно! Господи,освен от болести,пази и от доктори,че някои от тях убиват по-бързо от болестите…

 19. ИзДишам каза:

  Фамулус, не ви се вярва, нали? И на мен ми се ще да не е истина.
  Факт е, че о. Филип е отказал жилището в руското посолство, в което живееха всички настоятели преди него – включително о. Сергий с многочисленото си семейство. Ама за игуменската душа тясна таз квартира е. Сега обитава наистина просторен апартамент близо до Военна академия. Сигурно и за това си има някакво благочестиво обяснение. ТГеоргиева може би ще ни обясни.
  Факт е, че о. Филип се вози в Ауди А6. Да не се е намразил човекът! И шофьор си има. Като всеки уважаващ себе си монах и благородник. Байганьовците могат само да му дишат прахта, както става ясно и от горния текст.
  Факт е, че вече трета неделя идва в храма с охрана.
  Факт е, че посещенията на г-н Мелик Пашаев и г-жа Светлана Шаренкова в храма зачестиха.
  Но какво разбираме ние – простите богомолци…

 20. негоден каза:

  Г-н (доктор) Романов, по принцип харесвам статиите ви и затова съм учуден от настоящата. Не знам дали разбирате, но тонът и изразите ви говорят много повече от това дали онава, което пишете отговаря на фатите или не. Наистина неочаквано… и тъжно…

 21. Алекс К. каза:

  АзДишам.
  Този пък с Ауди! Къде?-покажете! А „просторен“ апартамент видяхте ли със своите очи?
  Великопостни КЛЮКАРИ. Пардон, благочестиви богомолци.

 22. Т Георгиева каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Фамулус, не ви се вярва, нали? И на мен ми се ще да не е истина.
  Факт е, че о. Филип е отказал жилището в руското посолство, в което живееха всички настоятели преди него – включително о. Сергий с многочисленото си семейство. Ама за игуменската душа тясна таз квартира е. Сега обитава наистина просторен апартамент близо до Военна академия. Сигурно и за това си има някакво благочестиво обяснение. ТГеоргиева може би ще ни обясни. [/quote]
  Разбира се, че има обяснение И на това. От предаването Вяра и общество ние видяхме, че един обикновен човек иконописец е следян от 12 или 16 шпиони! Не си спомням точният брой. След като е оповестена такава информация, всеки би си потърсил по-неутрално и по-безопасно жилище. Но видяхме, че той вече е проследен и всичко от неговия бит е известно на всекиго. Клюкарите не спят! Виждаме, че и Вие сте твърде осведомен.

 23. Константин Спирoв каза:

  Авторът е толкова прав за всичко останало, колкото и че Двери бил „основан“ и „ръководен“ от уважавания от мен проф. Желев. Всъщност в качеството си на един от основателите на Двери БГ и на човек, който има основна роля събитията, довели до това, че Двери и Православие БГ са различни сайтове мога да споделя единствено следното: Слава на Бога за всичко!

 24. ИзДишам каза:

  Не зная да е тайна къде живее о. Филип, както и не зная да е тайна с каква кола се придвижва – всеки би могъл да я види паркирана пред храма. Шаренкова и Мелик Пашаев също не идват маскирани. Това са публични факти. Ако ще се крие от шпиони, о. Филип да е малко по-диксретен!

 25. Алекс К. каза:

  [
  Факт е, че посещенията на г-н Мелик Пашаев и г-жа Светлана Шаренкова в храма зачестиха.
  Но какво разбираме ние – простите богомолци…[/quote]

  А защо просто да не се помолите, господа простите богомолци?Особено по време на Вел. пост? Защо дебнете Шаренкова, защо броите чужди стаи, повтаряте клюки, измисляте клевети – каква ще е полза от това на душите ви?

 26. Алекс К. каза:

  Господин Романов, статията Ви е много добра и правдива. Благодаря!

 27. Благой каза:

  От всичко най ме боли за долните гнусни съмнения за отец дякона Сава. Едвам се сдържам да не изпадна в емоционален изблик, но няма смисъл. Бог въздава правда.
  Как смеете господин докторе да омаловажавате болката на хората, да я превръщате от болка от любов в проста омраза. Гоооолямо разочарование. Не вашия изповедник са изгонили, не вашето семейство разбиват, не вас във вашия молитвен дом наблюдават изпод вежди снажни бодигарди. Къде е Любовта, Правдата, Истината в това???
  Сами себе си се лъжете! Единствено остават думита на Господа: Любов имайте помежду си. По това ще познаят, че сте мои

 28. Петър Николов каза:

  Във връзка с употребата на метафори от творчеството на Алеко е редно да споменем и Гуньо Адвокатина – поръчковия писач на ганьовите пасквили. Поздрави!

 29. iliana sivova каза:

  нямах представа за българоруските вълнения в руската църква, както я знаем. научих от тази статия и от един текст на теодора димова. тоест не съм предубедена.

  значи, извинения, но статията на андрей звучи логично; поставя ясни въпроси и констатира очевидното. възмутената опозиция на неговата теза на практика нищо не е написала тук. а трябва, ако ще критикувате текста и автора. чета само намеци за това колко е зловещ този предстоятел… всъщност казват се ясно само няколко неща – че преди енориашите се обичали, а сега не. и че отец филип живеел в по-голям апартамент, отколкото другите пред инего, и че бил изгонен от италия за незнайно какви грехове, (но някои казват, че не е изгонен).

  хора, каквото искате ще си мислите, много ясно. но ме гризе опасението, че в частта за байганьовската злоба и интригантство андрей романов ще се окаже прав. дребнави и неартикулирани докрай обвинения и злоба. това се вижда отвън. от всичко прочетено, най- тежко звучи аргументът за разединената енория и обичането. не разбирам само защо не продължават да се обичат енориашите. как така отецът им попречил; това не е детска градина, нали? цели професори има там, експерти по обичането. впрочем, за пръв път чувам за тази оригинална молитвена тактика на проф. калин янакиев… ако е вярно, е сериозно…

 30. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Не зная да е тайна къде живее о. Филип, както и не зная да е тайна с каква кола се придвижва – всеки би могъл да я види паркирана пред храма. Шаренкова и Мелик Пашаев също не идват маскирани. Това са публични факти. Ако ще се крие от шпиони, о. Филип да е малко по-диксретен![/quote]

  Няма никакво ауди паркирано пред храма – проверете този „факт“. И всички останали. Избройте по-добре и стаите на игумен. А след това помислете, защо ходите на църква – какво търсите там.

 31. Tatyana ZV каза:

  [quote name=“Антония Анакиева“]Д-р Романов, явно нищо не сте разбрали. Странно е, че използвате думи, като „амбициозен организатор“, „пастир“ и „ръководител или мениджър“ наедно. Странно е, че тези думи не ви притесняват, а напротив – свидетелствате ги в защита на о. Филип. Надейте да демагогствате – няма водачи и вдъхновители. Има изключително болезнено страдание на една общност от хора – страдание, общо за всички и за всеки поотделно. Но вие не сте го разбрали, не сте го усетили. Занимават ви външни суети. Ето за това наистина съжалявам.[/quote]
  Бихте ли изяснили какво е причинило това страдание?С какво Ви попречи отец Филип да изпитвате любов?

 32. Разсеян каза:

  Руската църква “Св. Николай“ е „подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх“ , а не „представителство на Московската патриаршия“ – забелязвате ли РАЗЛИКАТА? (така е от лятото на 2011г. да си бяхте направил труда да сте актуално информиран поне за едно нещо). И какъв е оня Пастир (макар и облечен в расо и колкото и да е интелигентен , та ако ще и да е със синя кръв, макар, че силно се съмнявам), който не желае да чуе молбите на паството си, или какъв е оня баща, който не го е еня, какво ще стане с децата му. Жалко, че взимат отношение към ставащото, хора, абсолютно НЕзапознати с действителността и такива , които във всичко ПРИвиждат политически манипулации…жалко е, че инсинуират подобни неща и то хора, твърде далеч от вярата, евхаристийния живот и като цяло от Църквата, пък били и те някакви си доктори-философи. Явно е желанието за едностранчив PR, но е толкова жалко и недостойно, защото заблудено защитавате един служител на лъжата, а баща на лъжата знаете кой е!

 33. Разсеян каза:

  [quote name=“iliana“]нямах представа за българоруските вълнения в руската църква, както я знаем. научих от тази статия и от един текст на теодора димова. тоест не съм предубедена.

  http://www.pravoslavie.bg/Анализи/Руски-игумен-се-опълчва-срещу-завета-на-чудотворец

  Нещо, което ще попълни до известна степен празнините Ви от информация и то от уважаван и изтъкнат интелектуалец (дори и от автора на горната ПУСТОсловица)

 34. еленаиталия каза:

  Така….. клюки, клюки и още клюки…. От всички клюкари, искам да знам дали някой от тях познава о. Филип лично? Аз го познавам от 10 години. Лично го познавам. В Италия, където живея от 20 години, до преди малко време имало само чат пат гръцки църкви, с гръцките традиции, на гръцки език, с гръцки разбирания. О. Филип, освен да построи собор! забележете, собор срещу Ватикана, в Рим, е организирал поне 20 прихода в цяла Италия. приходи, където се служи на църковнославянски. Където никога не се е правила разлика от къде е човека, руснак, украинец, сърбен, българин…..в отличие от гръцките църкви, където гърци и после всички други. Като исповедник и проповедник е един от най добрите свещеници, които познавам, а ги познавам доста. За останали клюки-о. Филип е един от най скромните хора, които познавам, човек, който се задоволява с малко необходимо. Повтарям, аз, в отличие от клюкарите еднабабаказа, познавам този човек от 10 години.

 35. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Разсеян“] И какъв е оня Пастир (макар и облечен в расо и колкото и да е интелигентен , та ако ще и да е със синя кръв, макар, че силно се съмнявам), който не желае да чуе молбите на паството си, или какъв е оня баща, който не го е еня…[/quote]
  Вие какво искате от Пастиря и бащата на „плачущите деца“. Да НЕ ПРАВИ РЕСТАВРАЦИЯ НА храма ли? Или искате КРЪВ, ГОНЕНЕ, РАЗДОР, СКАНДАЛ?
  Видя се какъв ни е духовният елит от професори, писатели и тем подобни интелектуалци. Като им падне пердето го удрят на долнопоробни махленски клюки клевети и резил. Затова ги дразни синята кръв, защото дълбоко в сърцата си нямат нищо общо с духовността, елитарността, а най-малко пък с християнството!
  И нека света знае, че в България хората много страдат, защото елитът е на такова дередже. И е така откакто съм се родила – до днес!
  Тотална пълна, отчайваща ПРОСТОТИЯ, която обезкърви народа и го лиши от всякаква надежда.
  Благодаря на автора за това, че осветли проблема.

 36. ИзДишам каза:

  И това ли са всички аргументи в полза на о. Филип – ние сме байганьовци, по-глупави, по-необразовани, по-малко енергични от о. Филип, интриганти, заблудени, завистливи и нахални!
  Ако не друго, коментирайте поне известната на всички фалшификация със снимката от награждаването на г-н Мелик Пашаев. Какво благочестиво обяснение може да има това, че се прави опит да се потули скандал чрез фалшификация? Коментирайте факта, че игумен Филип толерира поведението на йеромонах Зотик, който напълно се е отдал на война с хората – позволява си да ги нарича „предатели“ пред св. Чаша и публично да разкрива изповедите им. Коментирайте който и да е факт без да нападате отсрещната страна. Просто се опитайте чистосърдечно да обясните на себе си, а и на нас, как се оправдава нещо такова.

 37. ИзДишам каза:

  iliana, защо не прочетете нещо повече от 2 статии преди да изпишете няколко абзаца с анализ на каквото и да е? Прочетете този раздел от блога, който пишат енориашите – написаното от тях, големите простаци : http://enoriata.blogspot.com/search/label/%D0%9E%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%D1%81

 38. iliana sivova каза:

  издишам – (така ли си казвате? аз се казвам илиана).. не знам защо не съм прочела… вероятно защото не считам навлизането в подобни зле изглеждащи отвън скандали за задължителна част от църковната култура. но сега, провокирана от този текст от вашия коментар, прочетох. разбрах, че деян енев нарича случващот се етническа чистка и не дочетох статията му. не е сериозно, съжалавам да го кажа – разочарована съм. друго съществено, което разбрах от текста на дворянова, е, че е преместен свещеник николай нешков. и ето че накрая си обясних цялата работа.

  съжалявам. не казвам, че е добре, дето е преместен този свещеник. казвам само, че не знам защо е преместен – може да има основателни причини, може да няма. имаме една част от картината. другата е, че е близък приятел на повечето възмутени, доколкото помня беше част от екипа на християнство и култура и да – много ясно, че са се заели да го защитават и правят всичко възможно да се върне в енорията. обаче доста са „пре-добрили“ работата с тая кампания, защото така не се прави. (всъщност, в българия се прави, знам, но за това пише и андрей…) не може да демонизираш един човек за решаване на лични проблеми, особено в църквата, особено в този контекст, който е чувствителен към наслагване на всякакви напрежения, в това число етнически. много грозно. за не говорим дали изобщо това е начинът да се решават енорийски проблеми – като се тръби из медиите – защото нали интелектуалците имат това предимство да са им достъпни; медиите пък имат този апетит да отразяват църковни скандали… накратко – допълнително ме разубедиха по отношение на този анти – предстоятелски патос текстовете, които посочвате. съжалявам.

 39. Алекс К. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“

  Видя се какъв ни е духовният елит от професори, писатели и тем подобни интелектуалци. Като им падне пердето го удрят на долнопоробни махленски клюки клевети и резил. Затова ги дразни синята кръв, защото дълбоко в сърцата си нямат нищо общо с духовността, елитарността, а най-малко пък с християнството!

  Тотална пълна, отчайваща ПРОСТОТИЯ, която обезкърви народа и го лиши от всякаква надежда.
  Благодаря на автора за това, че осветли проблема.[/
  quote]

  МНОГО ТОЧНО КАЗАНО! БРАВО!

 40. Алекс К. каза:

  [quote name=“Tatyana ZV“][quote name=“Антония Анакиева“]Д-р Романов, явно нищо не сте разбрали. Странно е, че използвате думи, като „амбициозен организатор“, „пастир“ и „ръководител или мениджър“ наедно. Странно е, че тези думи не ви притесняват, а напротив – свидетелствате ги в защита на о. Филип. Надейте да демагогствате – няма водачи и вдъхновители. Има изключително болезнено страдание на една общност от хора – страдание, общо за всички и за всеки поотделно. Но вие не сте го разбрали, не сте го усетили. Занимават ви външни суети. Ето за това наистина съжалявам.[/quote]
  Бихте ли изяснили какво е причинило това страдание?С какво Ви попречи отец Филип да изпитвате любов?[/quote]

  Много простичко: те искат да направят енорията на елитен клуб за интелектуалци, обаче им пречат някои досадници, които искат да се молят. И най-досаден е отец настоятел, който иска да има ред, църковна дисциплина – „казарма“, както каза пред камерата на Горан Благоев г-ца Анакиева.

 41. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Коментирайте факта, че игумен Филип толерира поведението на йеромонах Зотик, който напълно се е отдал на война с хората – позволява си да ги нарича „предатели“ пред св. Чаша и публично да разкрива изповедите им. [/quote]

  Брат (сестра?) ни в Христа, макар и анонимен, първо говори за това, което не е видял (за уж 5 стаен и уж луксозен апартамент на игуменът), сега говори за това, което не е чул. И всичко това нарича „факти“. А себе си – богомолец.

 42. ИзДишам каза:

  Това са случки с множество свидетели. Вие сигурен ли сте, че аз не съм сред тях? Вие черкувате ли се в Руската църква? Всяка неделя имам предвид. Хайде не бъдете толкова убеден, че не зная какво говоря. Можете ли да свидетелствате, че тези неща не са се случили? Свидетели на разкриването на изповед са поне 6 души. А и самият о. Зотик не го отрича, защото знае, че има свидетели. И ТГеоргиева не го прави, защото знае, че е истина. Вие защо се опитвате да сте адвокат на някого, за когото явно не знаете много?

 43. Климент Йорданов Буренков каза:

  Д-р Романов, несъмнено, статията Ви е полезна за онези, които безпристрастно биха желали да проумеят поне частично що за какафония е изкуственият скандал в руската църква, който демагогски се подклажда от „Двери“, но тази статия се появява твърде късно. Злото на метежа увлече и предубеди твърде голяма част от наивници. Достойно за съжаление е, че не се появи една неутрална статия, разясгняваща за обща култура на неграмотните широки маси елементарни неща за статута на руската църква в София и нейния реален домовладика мигновено след подетата от „Двери“ манипулативна интрига, която по сценарий трябва да бъде възможно по-опустошителен скандал. Тази статия трябваше да се появи преди телевизионното предаване и идиотската пресконференция. Скандално е, че българите, които са избрали за свой [b]Велик Господин и Отец[/b] не Българския патриарх, а [b]Московския патриарх Кирил[/b], молят ултимативно дядо Максим да ги избави от чужд клирик и въвличат българския Синод в тази срамна история!

 44. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Това са случки с множество свидетели. Вие сигурен ли сте, че аз не съм сред тях? Вие черкувате ли се в Руската църква? Всяка неделя имам предвид. [/quote]

  Да, черкувам в Руската църква всяка неделя, чух със собствените си уши, как проф. Янакиев обещал на игумен Филип голям медиен скандал, и за това мога да свидетелствам заедно с доста други хора.

 45. Петър Николов каза:

  Поразен съм до каква степен журналистическата демагогия може да представи проблема в Руската църква като невинна игра, в която единственният играч е в правото си и професионално с плам на млад мениджър, мести фигурите, където и както си пожелае. Илиана, нужно ли е да припомням някои ваши предишни публикации по темата, напр. този със заглавието-„Вагонни спорове“, който всъщност е твърде показателен за естеството на проблема в енорията. Иначе оставам с усещането, че сега ви е платено за да заемете позиция по случая. За нещото на Романов, то е ясно и от пръв поглед. Поздрави!

 46. ИзДишам каза:

  Хайде пак. Кажете нещо за онези твърдения, предишните. Отговорете на себе си и нас как се оправдава такова поведение на духовник.

 47. Алекс К. каза:

  ИзДишам
  А Вие не сте ли от тези ревностни богомолци, които в ПРАЗНИК ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО ПО ВРЕМЕ НА СВЕТА ЛИТУРГИЯ лъжесвидетелствували на своят настоятел пред камерите на „Вяра и общество“? Да Ви вярваме ли за „такова поведение на духовник”, щом сте ни излъгали за 5 стаи, 132 недоволни енориаши и някакви несъществуващи „аудита”?

 48. Неда Денева каза:

  Две неща:
  Първо, чудя се как се получава така, че всички, които са възмутени предизвикания скандал в Руската църква, са хора, които ако изобщо са стъпвали там, е било веднъж-дваж, колкото да се възмутят, че строгият чин вече не бил същият. С изключение на ТГеоргиева,разбира се.
  Чудя се как да си обясня тази злоба отвън. И как да си обясна пълната липса на разбиране към това какво значи „общност“ и защо общността е важна за нас. Чудя се?
  Второ: От кога е осъдително кумът да защитава кумеца си, бащата да защитава чадата си, и приятелите да се защитават помежду си от тези, които им вредят съзнателно и несправедливо? И за това се чудя? защото излиза, че най-големият грях на Калин Янакиев, е, че е кум на дякон Сава? Не знам защо е необходимо да сме безпристрастни и да слагаме в скоби любовта помежду ни? И как това да защитиш близките си от злобата на един човек, е осъдително?
  Поздрави отвъд оградата

 49. Петър Николов каза:

  За „безпристрастно проумяващите“ само ще отбележа, че с горния текст Романов се осмели да нарече „Бай Ганьо“-Теодора Димова, нарече „Бай Ганьо“-Деян Енев, нарече „Бай Ганьо“-Емилия Дворянова, нарече „Бай Ганьо“-проф.Калин Янакиев, нарече „Бай Ганьо“ още десетки (по списък поне 132) публично неизвестни, но достойни човеци. Кого не нарече „Бай Ганьо“? Не нарече „Бай Ганьо“-Светлана Шаренкова и Митьо Гестапото, не нарече „Бай Ганьо“-„архонт“ Ованес Мелик-Башаев, Жокер Медия и пазванти. Поздрави!

 50. Т Георгиева каза:

  [quote name=“ИзДишам“] самият о. Зотик не го отрича, защото знае, че има свидетели. И ТГеоргиева не го прави, защото…[/quote]
  Длъжни ли сме да отричаме всички клюки, сплетни, клевети и интриги, които може да роди увреденият от грехове човешки мозък?
  Имаме си и друга работа, а Вие, който дишате дълбоко, а след това ИЗдишате, моля, ако обичате да не ни въвличате в интригантските си схеми, защото Вашата „истина“ не нашата!
  [quote name=“ИзДишам“]Хайде пак. Кажете нещо за онези твърдения, предишните. [/quote]
  Алекс е прав/а/ казвайки[quote name=“Алекс К.“]
  Брат (сестра?) ни в Христа, макар и анонимен, първо говори за това, което не е видял (за уж 5 стаен и уж луксозен апартамент на игуменът), сега говори за това, което не е чул. И всичко това нарича „факти“. А себе си – богомолец.[/quote]
  Но видях, че никой не отговори на Татяна! А тя зададе много уместен въпрос.

 51. Иван Иванов каза:

  [quote name=“ИзДишам“]….. игумен [b]Филип толерира [/b]поведението на [b]йеромонах Зотик[/b], който напълно се е отдал на война с хората – [b]позволява си да ги нарича „предатели“ пред св. Чаша и публично да разкрива изповедите им. [/b]…..[/quote]

  Дали не е подходящо [b]да се осветли тук ( а и на други места) изцяло този факт [/b] (вж. по-горе) и да се прецени (ако е възможно) неговата истинност, съответно и тежест?… В подобни истории на конфликти понякога голямо значение имат подобен тип сведения и доказателства за това, за какъв тип хора и действия става дума!… Ще се разбере, евентуално, по отношение на изнесения факт, [b]дали става дума за[/b] : [b]1[/b].оклеветяване на Зотик и Филип, [b]2[/b]. недоразумение, [b]3[/b]. престъпно и недостойно отношение на Зотик и Филип. Друга значима възможност няма, мисля аз!?

  […]

 52. Екатерина каза:

  Спасибо за прекрасную статью очень интеллектуально и с юмором!!!!
  Отец Филипп, действительно, очень яркий и блистательный человек. Господь одарил его многими талантами, и это не просто нести, смотрите как ополчились на него мнимые философы, богословы, юристы итд…!!! Как, серые и ни кому не интересные и не известные личности, могут прославить сами себя? Только так как они, начать гонения на сильного и известного, но они трусливы, как правило, и по одному не ходят, а вот так вместе это да!!!!
  Хочу отметиь, что о. Филипп действительно любит дисциплину поэтому у нас и храм построился, и порядок в нем был всегда, и красота, и цветы, а без дисциплины ни одно дело не получится – ни детей не воспитаешь, ни работу ни сделаешь, тем более в церкви это обязательно, а то на что же станет дом Божий похож если там не будет порядка!? С любовию во Христе,
  Екатерина

 53. негоден каза:

  Цитат: „…нашенските мързеливи попове … жесток трън в задника на нашенските простаци и байганьовци… защото ще блесне като червен маймунски задник фактът…“
  Вижте си езика… Не знам какво става в Руската църква, но се съмнявам, че този е начинът да се говори за проблемите там

 54. Бай Ганьо каза:

  Ехе-е-е-е-е-е-, нашенци. Как сте бре, чеда мои. Бре, деца, я си мисле, че сте ме забраали, ама кат гледам, кат чета, виждам, че хич не сте ма забраали, ами и на дяда си Бай Ганя достойни отрочета и наследничеста сте. Ха, да сте ми живи и здрави. Пък, ако минувате покрай нази, донесе ми от онези круши, то все трябва някъде там у вас, в Софияда да се въдят. Като гледам, колко дървета са се научили да пишат, зер, все ще да са родили и по нея круша, да похапне Бай ви Ганя, да ви се наслади на сладостите, дето ги бъркане там на Царя.
  Хайде със здраве, децчица мой. И да поменувата Бай ви Ганя, както и аз ви поменувам – с много обим и благодарско, че не сте ме заборавили, че ми и пазите името с деянията си.
  Айде, до нови срещи, дечица мои

 55. Кънчо каза:

  О, интересен спор! Романов малко е рекалил с епитетите, на са на място. Чета тук един хленч на А. Анакиева. По всичко си личи, че е романтично младо създание. Чичо Кънчо разбира само от две написани думи, що за човек е насреща му. Вижда се, че това създание е не само младо, но и влюбчиво. Дали А.А. не се е влюбила в този отец Филип, пък като не е срещнала разбиране , сега съвсем по женски му вади нож?!
  Май така ще излезе, чичо ви Кънчо разбира от тези неща.

  😆

 56. Стефка Данаилова каза:

  О, Бай Ганьо, добре ни дошъл във форума. Виж само, колко добре си живеем тук. Идвай по-често, пиши ни, и ние ще ти отговаряме. Но, Бай Ганьо, не си прави труда да биеш път до София и да харчиш пари за бензин при тази скъпотия. Ние и без прякото ти присъстиве в руската черква се оправяме. Упорито отстояваме делата ти, браним името ти и го възраждаме в нови, нашенски, пардон, твои подвизи, наш любим, любим, Бай Ганьо.
  Пиша ти еднолично, че онези мои братя и сестри, твои дечица, са доста заети да преливат от пусто в празно по адрес на този, на онзи, а сега по време на поста – и по адрес на самия настоятел. Та, за да не им развалям „великопостното“ настроение, аз ти пиша и от тяхно име, да ти благодаря , че ни навести .

 57. A. Цонева каза:

  О, колко интересно! Да си жив и здрав, Бай Ганьо.
  Много ти се радвам. Радвам се и на този д-р Романов. Не го знам пуманен доктор ли е или ветеринарен. Но, като виждам с какво разбиране е писал по случая, май ветеринар ще да е, вижда се, че от животинки доста разбира.

 58. Мари Иванова каза:

  Кьм Петьр Ник.

  За „безпристрастно проумяващите“ само ще отбележа, че с горния текст Романов се осмели да нарече „Бай Ганьо“-Теодора Димова, нарече „Бай Ганьо“-Деян Енев, нарече „Бай Ганьо“-

  Тези хора не са от богомолсите на храма,с какжо пражо се изказжат? Изказжат се като приъатели на Янакиеж .

  Емилия Дворянова, нарече „Бай Ганьо“-проф.Калин Янакиев, нарече „Бай Ганьо“ още десетки (по списък поне 132) публично неизвестни,

  132 -ма, но от богомолсите при храма само неколцина.

  Простете за разместените букви,

 59. еленаиталия каза:

  Все пак бих искала да знам, колко са тези, коментиращи тук, които познават о. Филип, слушали са негови проповеди, били са на исповед при него, говорели са с него. Колко са тези, които всяка неделя идват в храма на св. Николай, и участват в храмовия живот.

 60. Анна каза:

  Cтранное это дело, когда мирские люди вмешиваются в церковное управление! По моему достаточно ясно выразил Синод Болгарской Православной Церкви свою позицию, поддержав настоятеля игумена Филиппа! Уверенна, что Болгарские Митрополиты обладают мудростью и достаточным духовным образованием, что бы решить проблему по христиански, без помощи какого-то Янакиева, юристов и прочих! Откуда они вообще взялись?! И если они ходят в Православный Храм, то должны туда входить СО СМИРЕНИЕМ И СТРАХОМ БОЖЬИМ! Со стороны можно подумать, что затеяли этот скандал и бунт против настоятеля-сектанты или коммунисты перекрасившиеся в другой цвет. А что петь хору и кому когда служить в Церкви решает настоятель, а не дяди с улицы.Вот у нас Риме при Игумене Филиппе службы были каждый день, и хор был лучший в Европе. Они и диск записали, и гасролировали. Так что радуйтесь пока с вами наш Батюшка-Царь мы его так называли с любовью ведь Отец Филипп еще и очень благородный человек, а это в наше время -редкость!

 61. ИзДишам каза:

  Аз съм от тях, Елена. Без изповед при настоятеля, защото всеки, който е в този храм от повече от 9 месеца, си има изповедник от дълги години преди това. В моя случай – от 15 години. Защо? Какво ще промени това за Вас? Ще вземете да ни повярвате ли?

 62. Т Георгиева каза:

  [quote name=“еленаиталия“]Все пак бих искала да знам, колко са тези, коментиращи тук, които познават о. Филип, слушали са негови проповеди, били са на исповед при него, говорели са с него. [/quote]
  Слушала съм проповеди на отец Филип и съм впечатлена! Чела съм интервю с него. Виждала съм го когато прототякон Кураев бе тук и при представянето на книгата за дядо Серафим. Не съм говорила с него, защото не съм от ония, които се натрапват и искат да са „вътрешни“ и близки с властимащите.
  Но исках да предложа още един български вариант на взаимоотношения, защото схванах каква е врътката! Става дума за шуробаджанащината. От коментарите разбрах, че списвали списание заедно. Падат си и рода помежду си, както в приказката: Един кум, друг сват, а трети – на булката брат! Това обяснява защо тия хора така плътно се държат един за друг и упорстват в клеветите. Другите ги наричат „сектата“. Дали тя ще победи и ще има ли пирова победа – предстои да видим!
  Бог да е на помощ на отц Филип!

 63. iliana sivova каза:

  [b]г-н петър николов,[/b] коригирайте си впечатлението. иначе ще остана пък аз с впечатление, че сте пропуснал едно име в графата с оприличените на бай ганьо. никой не ми плаща и никога не ми е плащал, за да мисля каквото мисля; не знам как е при вас. а каквото мисля, това пиша.

  вагонни спорове е писал пламен сивов. и статията се отнася до проблем, по който никой не спори в момента. много ще е добре, да си следите мисълта. и даже да ги мислим повече, преди да ги пишем тези мисли…

  ще ви споделя, че в началото се изненадах от емоцията и острите изрази на андрей в горната статия. но сега, когато чета коментарите, а и като научавам цялата история на какво се крепи, просто рзбирам на какво се е натъкнал и защо го е приел така лично. честно да ви кажа, винаги се питам, когато гледам как се образува тълпа, как се индуцират хората като им посочиш „лошия“ и са готови да проецират върху него всичките си проблеми… мисля си какво би станало, ако всички тези все пак интелигентни хора, нали така, си представят себе си в ролята на лошия .. дали това би отрезвило нещата… но наивни са тези въпроси, да.

 64. Tatyana ZV каза:

  Г-н Романов,
  поздравявам Ви за статията.Много добре сте схванали какво става в Руската църква.Т.н. „енориаши“ искат да ни натрапят своето виждане за това как се води богослужение и как се управлява храм.А са толкова некомпетентни,че чак ме е срам заради тях.Вместо да ни занимават с назначенията в храма и апартамента на о.Филип ,чийто наем се плаща от РПЦ,а не от българските данъкоплатци да бяха дарили сума за реставрацията на храма,да бяха участвали поне един път в почистването на храма.Имаше какво да научат нашите братя и сестри и от срещите си с протодякон Андрей Кураев,с Андрис Лиепа(чийто баща беше главен балетмайстор на Софийската опера), който заедно със съпругата си и дъщеря си е дарил немалко средства за изграждането на руския православен храм в Италия ,дарил е средства и за реставрацията на нашия храм в София.Е дами и господа „енориаши“ да видим делата ви,не само претенциите ви.

 65. Климент Йорданов Буренков каза:

  [quote name=“Петър Николов“]Поразен съм до каква степен журналистическата демагогия може да представи проблема в Руската църква[/quote]
  И аз съм шокиран от интригантската позиция на „Двери“, както и от скандала, придобил форма на хулиганщина.
  1) руската църква не е енория и недоволните могат да са богомолци в нея, но в качеството си на метежници, би трябвало да им се забрани да оскверняват светинята
  2) кой е упълномощил провокаторите да се явяват говоритеи и адвокати на българските ефимерии?!
  3) дяконът е клирик на Софийска митрополия и о. Филип няма властта да преназначава който и да било. Ако ефимериите са недоволни, да си поискат нормални енории от Софийска митрополия. Щом се разграничават от хулиганщината, става излишно метежниците да говорят от тяхно име
  4) защо обидените не постъпиха по християнски – да искат съдействие от техния Велик Господин и Отец Московския патриарх, а по хулигански начин правят пресконференция и поставят ултиматум за изгонването на о. Филип?!

 66. iliana sivova каза:

  за илюстрациия на казаното от мен – един коментар на [b]еленаиталия[/b], който получил вече 4 нехаресвания. ето го:

  „Все пак бих искала да знам, колко са тези, коментиращи тук, които познават о. Филип, слушали са негови проповеди, били са на исповед при него, говорели са с него. Колко са тези, които всяка неделя идват в храма на св. Николай, и участват в храмовия живот.“

  какво означава да не бъде харесан този коментар?! това е един напълно адекватен, най-адекватният въпрос… но пишещите тук НЕ харесват такъв въпрос. за каква обективност говорим, уважаеми…

 67. енориаш каза:

  Моля, не приписвайте на енориашите, че злословят срещу своя настоятел,това не е така!Те молиха за открит разговор, но не го получиха. Вместо това получиха война, започнала със заплахи от Батюшката-Цар и придворните му. Място за въпроси нямаше. Батюшката се уплаши, каза че са виновни „американците“, намеси се Шаренкова. Властта е на страната на о. Филип, Синодът и Митрополията – също. Огорчени са енориашите, не им се сърдете. Как да се защитят?Какво им остава? Включиха се и медиите и реакцията стана необратима. Настоятелят можеше да го спре, но не го стори. Ако той обладва властта, той носи отговорността за това – ако е пастир и баща!Нима ще отречете? Истината е, че това е семейна трагедия. Жалко, че авторът на статията се явява сеирджия, външен човек. Кой знае какъв му е интересът от всичко това. Освен това някои от хората, които пишат в този сайт имат проблем с Калин Янакиев – и на тях не се сърдете. Сложно е, не опира до байганьовщина. Твърде грозно се получи тук…

 68. енориаш каза:

  Хора, става въпрос за една трагедия. Елате и вижте свидетелства на енориаши:
  http://www.enoriata.blogspot.com
  Споделете нашата болка!
  Бог да ни е на помощ, по молитвите на Св. Николай и милият ни дядо владика Серафим!
  Простете!

 69. Стефка каза:

  Здравейте,
  истината е, че Калин Янакиев подработва отсега за изборите догодина. Останалите са хора , независимо колко са му близки, подаливи на влияния, на „авторитети“, т.е. от този тип, които не могат да бъдат водачи, не могат да бъдат лидери, но могат винаги да са инициативни, да имитират „съвестност“, „волеизява“ и „будна гражданска позиция“, когато знаят, че не са сами. Този тип хора са тълпата, която познаваме от началото на прехода. за жалост, има я и сега, ще я има винаги. Без нея ня би могло да има и лидери.
  Тук въпросът не е в руската църква, в Подворието, въпросът е в лидерството, във вотът , който ни очаква догодина.

 70. Стефка каза:

  Замислете се само върху факта, защо онова момче от „Вяра и общество“ се въртя 5 часа около на на 4 март да анкетира янакиевци. На 4 март бяха изборите в Русия. Ако Горанчо е търсил ден с повече хора, за да си направи анкетите, би могъл да избере и събота – Тодоровден, когато храмът бе по-пълен, отколкото в неделя. Сега стана ли ви ясно за какво е цялата олелия?! Избори идват, редиците се стягат. По-ясно не бих могла да ви го обясня. А който не иска да го признае, все едно, от обяснения, не се нуждае. Е, хайде със здраве.
  Впрочем, по „скандала“ – все някой се жали, че като отишъл в храма не намерил любимия отец, друг , че останал без татко, без семейство, без място , където това, където онова. Само, където никой не написа, че отива в храма заради Господа. Е, по това ви личи, защо ходите на църква – май да осъщетвявате социални контакти , а не за молитвеност. И да ми се обиждате, това е истината. Храмът е място за молитва, а не за политиканстване.

 71. Лалко Иванов каза:

  Аз лично познавам о. Филип не от София, а от Италия. Той едва ли ме помни, но съм ходил неведнъж в „Св. Екатерина“ при командировките ми там. Силно съм впечатлен от личността му – изключителен проповедник, независимо, че е млад. Видях , как хората се отнасят с него, но и как той се отнася съпричастно към проблемите им . Съжалявам, като българин, че нямаме и ние такива духовници. При първа възможност , когато идвам в София, ще го потърся. Аз живея във Варна.
  Недоумявам , с какво този човек е раздразнил едни хора. Като имам предвид обаче някои изказвания от екрана на Калин Янакиев, ми става ясно, откъде идват всички неразбории. Твърде нечистоплътна история. Още по-нечистоплътно е приъствието на гореупоменатият професор в руския храм. Та той е всеизвестен с русофобството си.
  Е, да дочакам дали ще ми публикувате коментара.

 72. Лалко Иванов каза:

  Впрочем, поздравления на д-р Романов, макар, че смятам, би могъл да спести някои цветущи изрази.
  На постещите, спасителни пости.

 73. Антоанета Цонева каза:

  [quote name=“еленаиталия“]Все пак бих искала да знам, колко са тези, коментиращи тук, които познават о. Филип, слушали са негови проповеди, били са на исповед при него, говорели са с него. Колко са тези, които всяка неделя идват в храма на св. Николай, и участват в храмовия живот.[/quote]
  Елена, аз съм една от тях, от тези, които се черкуват в този храм повече от 20 години. Отдавна не сме имали настоятел на място , като отеци Филип . Пишете ми. Моят майл е antoaneta4@dir.bg

 74. Тинтява каза:

  Изненадваща статия. Очевидно такова нещо излиза изпод пръстите, когато човек съди „отстрани“, без да познава дълбочината на проблема отвътре. Може би човек първо трябва да е поживял в една енория, или поне да е разгледал проблема в подробности (а не просто да е поговорил с някого) и чак после да оценява. Но не очаквах такъв, как да кажа, „злобен“ стил от г-н Романов, друг път съм харесвала статиите му.

 75. Антоанета Цонева каза:

  [quote name=“prokimen“][quote name=“Петър Николов“]Поразен съм до каква степен журналистическата демагогия може да представи проблема в Руската църква[/quote]
  И аз съм шокиран от интригантската позиция на „Двери“, както и от скандала, придобил форма на хулиганщина.
  1) руската църква не е енория и недоволните могат да са богомолци в нея, но в качеството си на метежници, би трябвало да им се забрани да оскверняват светинята….

  Уважаеми г-н Николов, следва ли да се шокирате, като се има предвид, че този сайт се поддържа от агент Ангелов, т.е. от Иван Желев?!
  Благодаря за аргументираните въпроси.
  Леки пости

 76. М. Иванова каза:

  Охо-о-о-, не бях тук само 4 часа, а ето ,че дебатите продължават. Независимо какви са, хубавото е, че нещо в православният ни мъничък , по български свят, нещо се случва. Е, можеше да бъде и по-смислена темата, въху която си прехвърляме искри, но такъв ни е потенциала, толкова можем, независимо, че някои се имат за интелигенция. Впрочем, защо ли тук ми идва онзи социзраз за „работническо-селска интелигенция“, вероятно нещо във всичките тези дебати ме е педсетило. какво ли пък ще да е то?! 🙁

 77. енориаш каза:

  Ето следния казус:
  Какъв е игумен Филип – духовен авторитет и баща,отец и пр. или шеф,мениджър,лидер, който „командва“ (по Романов, да не бъде!):
  ако е духовен водач, към какъвто апелираме открито ние, то той носи и авторитет, власт да помирява и пр. Защо не го стори? Защо, когато изисква безпрекословно подчинение, отиващо отвъд нормалните отношения и застрашаващо достойнството на личността, той се позовава на този свой духовен авторитет, а когато трябва да понесе отговорност – абдикира от него – и прехвърля отговорността на други, на „лошите интелектуалци“?
  Ако е такъв, какъвто твърди Романов, а на нас не ни се иска да го повярваме, то той би регламентирал ясно отношенията си с „персонала“ и „потребителите“. Защо не го стори?
  Защо подходиха със секретаря о. Зотик като полицаи и гледаха кой е изповедникът на всеки от подписалите се? Защото презумпцията е, че изповедникът контролира ментално изповедниците си. Това прилича на друга църква на друг бог, струва ми се-дано да греша!

 78. Aurora каза:

  Предполагам, всички знаят, че положението в Руското подворие – храма “Св. Николай“ в София – е напрегнато. Всичко това благодарение на предстоятеля на подворието, игумен Филип, който с неизчерпаемата си енергия, усърдно насърчава енориашите да го гледат изпод вежди, вместо да се молят заедно, да търпят злобата му, вместо да “носят теготите един другиму“, да бъдат отритнати, вместо благословени в светлината на храма. В конфликта се намесиха вече и организации с неясна цел като Форумът „България – Русия”, мутри и видни „околонаучни” писатели като уважаемия д-р Андрей Романов, като застъпници на безчинствата в църквата. Но всяко идиотско деяние си има своето философско оправдание, което е очеваден факт.
  To be continued…

 79. Aurora каза:

  Всъщност не бих се заела да пиша на тази тема, ако не беше безпрецедентната наглост на поддръжниците на предстоятеля на подворието, игумен Филип. Вече няколко седмици те му помагат да разпъва на кръст енорията. Според най-добрите сталински рецепти, предвиждащи “няма човек – няма проблем“, енорията е унижавана с най-несправедливи обвинения и клевети, тъпкана в калта, докато от църквата долитат дирижираните крясъци на “възмутените службогонци на Филип“: “изгони ги!“
  To be continued…

 80. iliana sivova каза:

  aurova, два коментара със злобни нападки са инаф. вече доста време това се прави тук. ако искаш да публикуваме нататък, моля те дай конкретни факти.

 81. Aurora каза:

  Уважаема Илиана,
  Защо не се обърнете с искания за конкретни факти към автора на статията, д-р Андрей Романов? Защо не се обърнете за конкретни факти към всички пострадали от тази история енориаши? Защо не се обърнете за конкретни факти към майките, чиито деца пречат в църквата, към хората, чиито молби до отец Серафим, биват поругавани, към хората, тайната на чиято проповед бива разкривана и които получават причастието си като „раб Божи – предател“? Защо не се обърнете към всички жертви на безчинствата на о. Филип в Руската църква? Може би защото вие в действителност не се интересувате от конкретните факти…

 82. енориаш каза:

  Всъщност, разберете, тук не опира до нечия зла воля! Проблемът има корени и те са в особения статут на подворието, което по неведоми пътища е станало наша енория, независимо дали на някой му харесва или не! Ние сме доведени тук от Бога и владика Серафим, а сега ни казват: „вие не би трябвало да сте тук“, „вие по закон не съществувате тук“, „you don’t belong here“! Кой от вас би го приел спокойно? Кой не би помолил за разговор бащата, който е назначен „отгоре“, бащата, който не ви познава дори, който е един добър абстрактен баща, но не и вашият баща! Не го кефят дяконът и единият отец – маха ги, не е длъжен да обяснява. „Имам правото“, казва. Добре, а ние какво да направим? Синодът мълчи. Тежко. Това подворие е един еклесиологически абсурд, струва ми се. Надяваме се на Божията помощ и на онзи настоятел, дето няма да си замине от храма – владика Серафим!

 83. енориаш каза:

  Всъщност и ние, и о. Филип (по някакъв начин) сме заложници на тази ситуация, на тази „църковна политика“, от която на вярващите им става лошо! Изпратихме писмо до Великаго Господина Кирила, не е вярно, че не сме, както пишеше по-долу. Няма отговор. И нашите йерарси мълчат, изчакват дипломатично. Все пак това е спор за интимния дом на вярата – струва ми се, че не беше удачно това заглавие с „Бай Ганьо“, понеже то тласна в друга посока и разпали други страсти…

 84. енориаш каза:

  Не ми се иска да вярвам това, но е много вероятно о. Филип да е изпратен с мисия да разбута тази енория. Понеже тя пречи на някои цели, които може да изпълнява това подворие. Това е много в стил МП, самите наши руски енориаши го твърдят. Може би не са очаквали такава съпротива, но какво трябваше да се направи? Просто да се примирим и да плюем на вярата си? Да прежалим общността, която е градена с любов толкова време? Как да го сториш? Илияна и Андрей Романов – вие бихте ли го сторили? Защо, когато бащите мълчат, децата да са виновни?

 85. Tatyana ZV каза:

  Г-жо Aurora,
  аз редовно ходя на богослужения в Руската църква и досега не съм забелязала никакво разпъване на никого.И не мога да разбера защо приписвате на о. Филип думи,които той не е казвал.И защо ни вкарвате в някакъв сценарий за страшен филм.Или не можете да са справите с изкушенията си през поста ? Освен това същата истерия по същия сценарий се разигра и при предишния предстоятел отец Исидор.Нали се сещате,че това не може да продължава до безкрайност?

 86. Стефан Стефанов каза:

  Как години наред си носеха теготите един другиму, а след идването на игумена вече са готови да си избодат очите?! Щом избождането на очите, озлоблението и скърцането със зъби настъпва с встъпването на игумена, не е ли само това показателно повече от всичко друго?! Сякаш са го дебнали да дойде, за да започнат да го оклеветяват, единствено заради неговата доброта и синя кръв. Несдържаните паралели със Сталин и Вишински издават несдържана злоба. Текстът е написан войнстващо тенденциозно, а опитите да му се придаде вид на обективен, го правят арогантен – особено изразите ами!, друг път!, точка! Отношението на пастира към овцете се представя коренно противоположно на Евангелието, а представата за Църквата е като тази на Великия инквизитор – величествена катедрала или институция, която се администрира. Май се повтаря сценария от Англия, разигран след смъртта на митрополит Антоний Сурожки. Или просто парвенюшко-църковни номера, както точно ги характеризира Пламен Сивов.

 87. iliana sivova каза:

  p_stefanos, вижда се с невъоръжено око, че не всички са започнали да го оклеветяват. в това именно е бедата -приложението на оклеветяването в църковния живот у нас. мисля, че добре разбирате проблема.

  Aurora, в статията се твърдят определени факти. не може да се каже същото за нападките тук. докато някой не каже нещо повече от намеци, общи обиди и кваилфикации за човека (когото пак казвам – не познавам; въпросът е принципен) аз приемам фактите, изложени от андрей романов.

  „…какви са тези негови безобразия, които са разбили енорията и разцепили стадото? – Мънкане. Ми… какви… Въвел бил ранна литургия (и нашенските мързеливи попове трябва да стават рано!). Евангелието веднъж-дваж не било прочетено на български език, а само на традиционния църковнославянски (след което пак започнаха да го четат на български). Е, и… дякон Сава е уволнен (защото не се е явявал на работа, без да посочи уважителни причини за това. Кой работодател би постъпил другояче?). – И това ли е всичко? – Да, това е всичко…“

 88. енориаш каза:

  Драга Илиана, не знам от къде са почерпени, но тези факти от статията не са съвсем верни. Няма „нашенски мързеливи попове“ – ранните литургии ги служи винаги Секретарят о. Зотик.
  Евангелието 3 месеца не се чете на български и ако не беше се вдигнал този шум нямаше да бъде върнато въобще.
  Кой твърди, че дяконът не се е явявал на „работа“? И защо игуменът посочи съвсем други причини пред нас, които се оказаха неверни? Защо в Митрополията е казал съвсем трето, което също се е оказало невярно? Защо въобще не е съобщил на дякона, че ще стори това?
  Огромна забележка към г-н Романов – не е прочел „изворите“ – писмата, които са публикувани в блога, там изчерпателно се описват събитията и доста факти.
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_20.html

 89. енориаш каза:

  Ето как започна всичко, това дори не е излизало в медиите, но сега е достъпно на блога, за да има максимална прозрачност по отношение на нашите действия:
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_7048.html

 90. Владислав Трифонов Николаев каза:

  Самата статия говори по един църковен проблем ползвайки нецърковен език. Думи като енория, стадо, пастир, подворие са заменени от организация, подчинени, шеф/посланник, посолство. Всъщност нека по-запознатите кажат каква е идеята на църковните представителства, енории ли са, освободени ли са от задължението да обгрижват и чуждестранни граждани. Статията не говори с болка за проблема, не търси решение, а набива канчетата на „непослушните“. Какво би станало ако с идването на всеки нов предстоятел се всява смут, уволняват се и наказват служители, разделя се род против род? Или пък всеки новоназначен батюшка избира собствен екип, с който да работи. Мениджмънт и съработничество са две различни неща. Доколкото познавам потърпевшата страна на спора мога да твърдя, че не се съмнявам в тяхната правота и искреното им желание за възстановяване на любовта и мира, а и се разбра, че доста пъти са търсили диалог. (следва)

 91. Владислав Трифонов Николаев каза:

  Опитите да се изкарат о. Николай и проф. Янакиев водачи на някакъв бунт са несполучливи, защото както се вижда о.Николай като духовник изпълнява послушанието си, а проф. Янакиев е просто лице, избран от другите да ги представлява и изразява позицията им в определени моменти. За тези две личности мога да кажа само, че техните беседи са си цяло събитие в полузамрелия ни църковен живот, който често се изчерпва с новините за проведено богослужение от еди кой си. Като заключение мога да кажа, че за съжаление не винаги интелектът и синята кръв помагат при разрешаването на духовни проблеми. Да, сигурно помага за строителство на сгради за милиони, за познанства с известни личности и прокарване на нечии интереси, но не помогна на уютната атмосфера в руската църквица. Е, хората се надяват на по-добри времена и застъпничеството на архиеп. Серафим Соболев.

 92. Т Георгиева каза:

  Навързани са като свински черва дамите и господата от „елитната енория“. Кум, сват и на булката -брат! И ужким елит пък някаква „шаячна правда “ търсят и синята кръв им боде очите!
  А какъв чалгарски патос вадят – Софи Маринова може да им завиди на писъка и поплака до небесата. Разпраха небето тия хора да пищят като деца сироти, непогалени! И се редуват на смени – един вие и нарежда като вдовица, друг вопли издава през сълзи и сополи, трети МЪНКА, четвърти ОБВИНЯВА и пресконференции дава!
  Не могат да се справят с изкушенията на поста – предполага Татяна, но нали си имат прекрасни отци? Да ги обгрижат духовно, да ги вразумят, да им обяснят, че така не се прави! Не е евангелско като глутница да преследват отец Филип. Да го клеветят и позорят.
  Татяна предлага на „енорията“ да подкрепи финансово и с труд – предстоящия ремонт и реставрация, но по-скоро от умрял писмо ще получи, отколкото да види подобно нещо.
  Софи замина за Баку но чалгарите от „елита“ са тук и вият ли вият!

 93. Петър Николов каза:

  Илиана, коригирам се защото ви вярвам и защото някога съм се възхищавал от екипа ви, стремящ се да съживи нашата хибернирана църковна действителност. Но все пак не може да ме убедите, че вашата позиция не е основана на пристрастия, емоции и без познаване на фактите по казуса.
  И когато си говорим за тълпа, как вие сама бихте коментирали напр.това и другите изрази от подобен род.
  Относно името, което споменавате то се намира по номер 25 в списъка от 132 реални енорияши на подворието, които не приеха лъжите, манипулациите, интригите и издевателствата на един самозабравил се от честолюбие човек, па макар и със „синя“ кръв.
  Моля ви не подхождайте така повърхностно към тази трагедия, в която се раздира вече повече от месец една жива православна община.

 94. Петър Николов каза:

  Прокимен,
  това което сте написал е неверно от първата главна буква до последния препинателен знак. С думи прости-вие лъжете!
  Моля, запознайте се поне с публикуваните документи оттук – http://enoriata.blogspot.com/ , бъдете по-информиран и по-малко манипулиран.
  Пазарния тон, който използвате е за ваша сметка!

 95. Петър Николов каза:

  И още нещо! Илиана, за да ви демонстрирам на вас и на останалите, фактологическата стойност на Романовия пасквил, само ще спомена практиката на нововъведените ранни и късни литургии. Това не е проблем на „мързеливите попове“, всъщност на тези литургии служи само иером.Зотик – един от най-яростните поддръжници на статуквото. Извършването на много ранна или завършваща много късно литургия силно затрудни масовото и редовно причастяване на малки деца, едно от истинските неща с което се славеше енорията на Руската църква и този въпрос беше поставен именно от родителите, а не от „поповете“ пред Софийската митрополия, чрез съответно писмено заявление, подкрепено с подписи на вярващи майки с деца, а не на „нашенски мързеливи попове“, които не искали да стават рано.

 96. Петър Николов каза:

  Когато си говорим за тълпа имах предвид това – „…Так что радуйтесь пока с вами наш Батюшка-Царь…“ и други подобни изрази. Съжалявам, но не зная защо цитата не излезе в предния ми пост.

 97. Т Георгиева каза:

  http://www.blitz.bg/news/article/134377Ето как „енорията“ комуникира! Като ги питаш Илиана какво искат – те ти казват „не ти разбирам питането и не ти харесвам обаждането!“ А ги питаха как, с какво им пречи о. Филип да изпитват любов? Питахме ги, дали искат да се спре реставрацията?
  Казваха, че искат да гонят о. Филип, после казват, че не искали това.
  И никой не разбра какво искат тези хора. Пробутват ти някакви пошли писанийца пълни с клевети и самоизтъквания. Е, добре – видяха се по телевизията и на пресконференция, изляха си мътилката и душевния отпадък – какво искат повече?
  Адекватен отговор на това, защо „енорията“ изпадна в бяс – няма!
  А ние очакваме това. Адекватен отговор на въпроса – КАКВО ИСКАТ, без пошли словоизлияния и фалшиви вопли? Коректен, ясен и точен.

 98. Enigma каза:

  Мале, мале! Като четох коментарите, ми направи впечатление, че повечето коментари тук са написани от един и същ човек, максимум от двама-трима (Аурора, енориаш, Петър Николов и др.) Личи си по стилистиката, изреченията … Ясно, че коментарите са поръчкови и че писалите против игумен Филип хабер си нямат от това, какво всъщност се случва в църквата. Не знам как един образован и интелигентен човек би подкрепил К.Янакиев, например, но явно бълваштите змии и гущери срещу о. Филип не са такива 🙂 Между другото, г-н Петър Николков, преди да споменавате имена, образовайте се малко и си направете труда поне да ги пишете правилно. Така или иначе, всичките „претенции“ към игумен Филип са толкова неоснователни и явно поръчкови, че направо гадно да ти стане!

 99. Петър Николов каза:

  Благодаря ви, о. Стефан вашата позиция означава много за нас! По същество сценарият в гр.Казанлък, във вашата русенска енория и сега тук в София е един и същ, а именно опитите за затриването на една жива православна община, чрез отстраняване на водещите духовници и тяхната подмяна с раболепни църковни администратори и казначеи. Може би ще ви е интересно да узнаете, че дякон Сава беше принуждаван от Настоятеля да служи противоканонично две литургии последователно в един и същи ден. Неговата съпротива по този и други проблемни за общината въпроси, естествено, че засегна честолюбието на „синята кръв“, което всъщност беше истинската причина за неговото отстраняване.
  С уважение!

 100. енориаш каза:

  Спокойно, госпожо Георгиева, без обиди и цинизъм! Отказвам да се идентифицирам с образа, който Вие градите за енориашите. И Вас разбираме, защото за всички ни е трудно през поста. Но проблемът започна доста преди поста. Повечето от нас нямат финансова възможност да подкрепят реставрацията на храма, а трудът е висококвалифициран. Но за каква реставрация говорим, когато става все по-пусто и студено в този храм? Църква се гради с живи камъни. Защо милият батюшка руши общността, а започва реставрация? Впрочем, молете се за нас, ние също ще се молим за Вас!

 101. ИзДишам каза:

  Г-жа Георгиева, надминахте себе си, че и Романов. За мен лично е без значение какво мисли човек, за когото чуждото страдание и болка е мрънкане, сълзи и сополи и чалгарски патос. Един съвет от мен – не си губете времето, защото няма кой от нас да Ви отвърне със същото.

 102. енориаш каза:

  И нещо друго, уважаема госпожо ТГеоргиева:
  Виждам, че Вие си обяснявате по лесния начин нашата сплотеност- „български вариант на взаимоотношения“, както го наричате. Отново се намесва някаква етно-културна стилизация. Имайте предвид, че общението с Тялото и Кръвта Христови е много повече от това и наистина сближава хората дълбоко онтологически. Мисля, че Вие не сте част от тази енория, иначе щяхте да го знаете. А ни наричат „сектата“,защото попитахме на срещата дали освен послушанието няма място и за любов. „Любовта е в сектите,тук има послушание“-казаха те, ако щете вярвайте,има доста свидетели на това. Така и не разбрахме защо сме „непослушни“. Как да отговориш на това?

 103. енориаш каза:

  До Enigma – категорично не е вярно това, че Петър, Aurora и аз сме един и същи човек. Може би именно Enigma е поредният ник на скоро назначеното пресаташе на о. Филип – Янина Алексеева? Или на някой друг от петимата (фигуративно) „поддръжници“ на о. Филип? Може би бързате да обвините другите в това, което сами правите? Не знам… Правите лоша услуга на настоятеля.

 104. енориаш каза:

  Нещо не ми публикувате коментари…

 105. ИзДишам каза:

  Мисля, че не е толкова трудно администраторът да каже дали някой пише с повече от един ник тук. Но дори и да каже, че няма такова нещо, кой ще му повярва. Омерзих се до краен предел от този език тук и нямам думи да опиша чувствата си. Слава Богу, тези, които ни опонират с такъв език и непредизвикана с нищо ярост, не могат да кажат същото за нас спрямо тях. Никой от нас няма претенции към хората, избрали да застанат от страната на настоятеля. За нас е очевидно, че те също страдат, може би дори повече и от нас, защото човекът, когото защитават не се изправя редом до тях и не се показва съпричастен на тяхната искрена борба. Щом някой е достигнал до това да защитава позицията с грозен език и агресия, значи страданието му е пределно. И за о. Зотик някак ми домъчня. Накрая той ще е най-пострадалият от всичко това. Много, много жалко…

 106. енориаш каза:

  Г-жо Георгиева, ето ще се опитам просто и ясно да го кажа, щом не разбирате какво искаме: Искаме да си запазим енорията. Дойде настоятелят и обеща сам, без да го пита някой каза „нищо няма да променя“ и „никого няма да изгоня“. По незнайно каква причина започна да къса живи парчета от това общо тяло и започна да променя всичко. Енорията започна да се разкъсва. Опитахме се да говорим с него – не се получи, а кризата се задълбочи. Затова смятаме, че той е недиалогичен и неподходящ (а не лош и какъв ли още не) човек и нещата могат да се оправят, ако Руският Патриарх изпрати друг настоятел. Сега разбрахте ли? Аз пък не разбирам Вие какво точно искате…

 107. iliana sivova каза:

  господин николов, аз ви благодаря за добронамереността взе пак. ще ви отговоря съвсем честно: моята позиция е основана на личната ми преценка върху това, което чета. сигурно е субективна, това е неизбежно. но предубедена във всеки случай не е, защото по този въпрос не съм имала никакво мнение допреди два дни. а ето какво изпитвам лично на моя гръб – за тези два дни вече се налага да обяснявам, че никой не ми е плащал, за да имам такова мнение… какво ми говори това? тази лекота, с която се изопачават нещата и се приписват други мотиви на напълно външни хора, ако се приложи към гвоздея на проблема- този отец – какви неща може да роди…. съжалявам, помислете абстрактно по това и съм сигурна, че ще приемета аргумента ми.

  затова не ми се вярва на конспиративните теории и искам, когато някой каже, че отецът издевателства над енорията, да се каже как го прави…

  други неща, които друг път не бих написала, имат косвено значение за мнението ми. това са лични впечатления и от калин янакиев и от екипа на двери. случи се да видя от първи ред до какво може да доведе недостатъчно демонстрираната почит към неговата личност, а във втория – години наред наблюдавах без коментар изопачаването на факти около възникването на сайта, за което по-надолу спиров е писал. така че знам добре за какво става дума. и доста други хора знаят, разбира се. така че, ако има предубеждение – то е по-скоро н атази плоскост – на личния опит.

  още нещо: вижте какво става тук. въвлечените в конфликта защитници на правата на еноията се държат като отряд: лайк -на всичко наше и обратно – всичко друго. никаква промяна, никакъв диалог. ето още нещо, което научих от коментар с много нехаресвания:

  „Г-жо Aurora,
  аз редовно ходя на богослужения в Руската църква и досега не съм забелязала никакво разпъване на никого.И не мога да разбера защо приписвате на о. Филип думи,които той не е казвал.И защо ни вкарвате в някакъв сценарий за страшен филм.Или не можете да са справите с изкушенията си през поста ? Освен това същата истерия по същия сценарий се разигра и при предишния предстоятел отец Исидор.Нали се сещате,че това не може да продължава до безкрайност?“

  какво ще кажете, така ли е наистина?

  вижте, ясно е, че в дъното на цялата работа има проблем. човек трябва да е много некритичен, за да не го вижда. но този проблем според мен се използва за други (ще кажа и аз така неопределено) цели. това мисля. и пиша този дълъг коментар, отваряйки работа на нехаресващите тук, за да пробвам още да покажа, че нещата може да имат и друга страна… и ако може малко да се обере пяната и да се решат несъгласията с взаимна любов и отстъпки. така ще е по- църковно. не мислите ли? обаче аз например нямам чувството, че такова решение ще устрои ранената общност. ако трябва да сте честен, какво мислите вие?

 108. енориаш каза:

  Ето и едно свидетелство на г-жа Алла Борисовна, която е на повече от 90 години и помни владика Серафим(!):
  „Вече 84 години съм в този храм и такова нещо не е било!“
  Как живееше мирно тази енория с такива лоши енориаши? На кого е маша горкият игумен Филип? Трудни въпроси …

 109. енориаш каза:

  Никога при о. Исидор не е имало такива проблеми, да си кажем честно! Освен това, между о. Исидор и о. Филип имаше 2 чудесни години, когато о. Зотик беше и.д. настоятел. О. Зотик наистина беше прекрасно приет като настоятел, той не е конфликтен, чувства се в София у дома си (за разлика от о. игумена Филип, който сякаш се чувства неуютно и прогонен в дълбока провинция). Сега, обаче, положението на о. Зотик се промени и той нямаше как да не подкрепи позицията на настоятеля. Жал ми е за него, имаме много добри спомени от него…

 110. Диляна Панкова каза:

  Повече от петнадесет години съм се черкувала в Руската църква и макар че вече живея в друг град, продължавам живо да се интересувам от живота в този храм. Свидетел съм на атмосферата в енорията при четирима предстоятели, предшествали игумен Филип. При всички тях животът в храма течеше в дух на евангелска любов и взаимна почит. Това е храм с традиции, с изградена жива общност и този факт трябва да отчита всеки нов предстоятелстоятел. Като човек, имащ преки, дългогодишни впечатления, не се съмнявам в искренната болка и правотата на онези енориаши, които се тревожат от разрушаването на граденото в енорията с години.
  Може много да се говори за обстоятелствата и участниците, но в крайна сметка случващото се е злобна атака на врага на човешкото спасение срещу една жива енория, в която добри пастири и искрено стремящи се към Христа хора се трудят да живеят автентичен християнски живот.
  Същото вече се случи и с други подобни енории. Сценарият е различен, но целта – една.

 111. Петър Николов каза:

  Iliana, със сигурност няма човек из засегнатите или незасегнатите пряко в този отвратителен, гнусен и ненужен никому църковен конфликт, освен, може би само един, но той определено не е човек. Естествено нямам предвид Настоятеля! Нещо повече – в душата си, като православен християнин искрено жалея за игумен Филип, който просто не е в състояние да бъде друг, предвид църковната конюнктура в която е бил поставен. Човек с качества, които несъмнено би могъл да прояви много по-добре, ако се държеше именно като православен духовник, а не като гуру, мениджър, ръководител и т.н. Съгласете се, че не се намираме в някой източен ашрам, това е централен храм в столицата на европейска държава с вековни православни традиции.
  Още веднъж моля да ме извините за острите думи по ваш адрес.
  С уважение!

 112. Петър Николов каза:

  Мисля че всяко решение, което ще възстанови предишния църковен мир би ме удовлетворило. Повярвайте обстановката в църквата е нетърпимо отровена и страдат всички.
  Но след толкова много изречени лъжи, интриги, издевателства (защото как иначе да определим напр. телефонния терор), аз не вярвам промяната да се случи с пляскане на ръце „в мир и любов“. А вие вярвате ли, че човек може да излезе така лесно, за 24 часа от кожата си и да надене друга? Все пак да не бъдем прекалено наивни!

 113. Неда Денева каза:

  Аз пък искам да попитам следното всички административно обсебени хора, които с особено удоволствие натякват, че Руската църква не е енория: Защо тогава там има български свещеници? Защо се приемат хора за изповед? Защо се приемат причастници? Защо се извършват треби? Нека е представителство с хубава сграда и показни литургии, но защо биват приемани миряните там за нещо повече от лични молитви? Ако всички ние сме просто богомолци, които имат право да влезат и да „присъстват“ на богосложението, защо изобщо някога ни е било позволено нещо друго? Щом административните разграничения ви се струват тъй важни, по-важни от евхаристията и съучастността?
  И още нещо – защо някои от вас избират да вярват на клеветите на автора на този безвкусен текст, но не вярват на изброените примери, идващи от един куп „енориаши“? Тази избирателност е озадачаваща и нелогична. Тя прилича на пристрастие към обидни думи и размахване на пръст.

 114. Неда Денева каза:

  Ето още една позиция която демонстрира лъжите, пардон, неистините, с които си служи игумен Филип.
  Вероятно и нея авторът би категоризирал като „бай ганьовска“
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html

 115. фамулус каза:

  [quote name=“енориаш“] Ние сме доведени тук от Бога и владика Серафим, а сега ни казват: „вие не би трябвало да сте тук“[/quote]

  Ако бяхте доведени от Бога и от Владика Серафим, да бихте вършили Божиите дела, както със смирение и самоотверженост ги вършеше Владика Серафим. Къде в проповедите или в житието на Владиката намерихте бунтарство, своеволие, разкол?

 116. Стефка Данаилова каза:

  [quote name=“енориаш“]
  Искаме да си запазим енорията. Дойде настоятелят и обеща сам, без да го пита някой каза „нищо няма да променя“ и „никого няма да изгоня“. По незнайно каква причина започна да къса живи парчета от това общо тяло и започна да променя всичко. Енорията започна да се разкъсва.

  Драги ми Енориаш, има едно тънко обстоятелство. Независимо, че в храма „Св. Николай“ хората се чувстват като в своя енория, по същество това не е енория, а Подворие на патриарха на Москва и на цяла Русия. Т.е. представителство. Като се има предвид това , никой не може да има претенции за кадровата политика по отношение на клириците в него. Впрочем, думата по отношение на кадровата политика към клириците нямат миряните и ,ако става дума за енорийска черква, тъй като тези неща се решават от съответния епархийски съвет. като се има предвид това, не виждам ,защо се правите на толкова наивен.

 117. Кънчо каза:

  Охо-о-о-о, като гледам гърнето тук съвсем се е разбълбукало……

  Кой от вас може да познае откъде са стиховете:

  „Ври гърненце,
  ври, бълбукай,
  адска смес
  мехури пукай“

  Ще има и награда – снимка за спомен с мен.

 118. Иван Иванов каза:

  Ето опит за мой принос по въпроса във форума на „Православие БГ“:

  http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?f=23&t=2878

  Там представих „[b]Първоначалното писмо на енориашите до настоятеля Филип[/b]“, за което считам, че е важен и показателен документ по случая.

  ПП В хода на коментарите се избистря, май, и фактът, че [b]уважаемият д-р Романов е с руски(?)[/b] произход. [b]Това, разбира се, само по себе си не е значим идеен аргумент[/b], но хипотетично би могло да обоснове негова пристрастност, на която аз например, не бих искал да стана „жертва“.

 119. Aurora каза:

  Уважаем/а Енигма,
  Много лесно може да се организира очна ставка, за да се убедите, че хората, които пишат за болките и проблемите на енорията и против безчинствата, които се вихрят там, са достатъчно много и различни хора. Само определете място и час на срещата. В противен случай, аз също мога да подозирам, че вие сте о. Зотик или о. Филип, или някой от заобикалящите го благонравни и не особено интелигентни службогонци.

 120. ИзДишам каза:

  Ще добавя нови факти към историята. Горният текст е публикуван във вестник Земя, собственост на Светлана Шаренкова, разлепен е из църквата и се раздава безплатно на черкуващите се. No comment.

 121. енориаш каза:

  до фамулус:
  „Къде в проповедите или в житието на Владиката намерихте бунтарство, своеволие, разкол?“
  А Вие къде видяхте в нашите действия бунтарство и своеволие, след като молихме за диалог и решаване на проблема от църковната йерархия по установения ред – настоятел, Митрополия, Синод?
  А какво да говорим за разкол – това е нелепо! Не сме престъпили нито едно решение на йерархията, свещениците ни – също! Защо тогава ни обвинявате? На какво основание?
  Разбира се, Вие не търсите в действията на игумена изображение на живота на дядо Владика, а издевателствате над изтерзани от месеци хора. Странно – изглежда критериите към чедата са по-високи от тези към отците…

 122. енориаш каза:

  Към госпожа Стефка Даниилова:
  Така е, госпожо, никой не оспорва – това е подворие. И така е било от много години. Но това не обяснява действията на настоятеля, които граничат със саморазправа.
  А какво означава „представителство“ и „кадрова политика“? Дефинирайте го, моля, защото на мен ми звучи като нонсенс, като мъртва църква.
  Как ще коментирате следните изказвания на самите настоятели:
  о. Исидор: „Не бива да се омаловажава, разбира се, и енорийският живот, който тече в този храм.“
  http://dveri.bg/948
  о. Филип: „Руското подворие – това е енория с установени традиции и голямо паство. Както всички енории в Българската и в Руската православна църква, ние сме призвани да обгрижваме нашето паство, извършвайки своето служение с пълното уважение към традициите и обичаите на вашата Поместна православна църква.“
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_4306.html

 123. Иван Иванов каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“енориаш“] Ние сме доведени тук от Бога и владика Серафим, а сега ни казват: „вие не би трябвало да сте тук“[/quote]

  Ако бяхте доведени от Бога и от Владика Серафим, да бихте вършили Божиите дела, както със смирение и самоотверженост ги вършеше Владика Серафим. Къде в проповедите или в житието на Владиката намерихте бунтарство, своеволие, разкол?[/quote]

  Тази позиция на фамулус е една много добра илюстрация на законническия тип религиозен живот

 124. негоден каза:

  Цитат: „Горният текст …се раздава безплатно на черкуващите се“.
  Значи, текстът за тръните в червените маймунски задници е станал църковно четиво по време на пост? Ех, ех, докторе… дано да съжалявате, че сте написал тази статия… Желая ви спасителен пост… ДОКТОРЕ!

 125. негоден каза:

  [quote name=“Кънчо“]Охо-о-о-о, като гледам гърнето тук съвсем се е разбълбукало……

  Кой от вас може да познае откъде са стиховете:

  „Ври гърненце,
  ври, бълбукай,
  адска смес
  мехури пукай“

  Ще има и награда – снимка за спомен с мен.[/quote „Лейди Макбет” – това са думичките на вещиците 😉

 126. ИзДишам каза:

  Не било „Земя“, било „Россия сегодня“. Разлепено на двете табла в притвора. В „Земя“ е интервю със Зотик. Раздава се на служителите безплатно.

 127. Иван Иванов каза:

  И все пак, след като става дума за [b]един чужд (като собственост) на опонентите на Филип имот[/b] и след като става дума за правила на една друга църква – руската, а не на българската, би трябвало опонентите да се съобразят с това [b]и да бият отбой – да вдигнат ръце от тази черква и да не ходят вече там освен като туристи и поклонници.
  [/b]Изглежда [b]стилът на Филип е неприятен и неуважителен[/b], но какво да се прави – има ги тия неща в живота. [b]Самият тип[/b] на организация на външната формална религиозност при православието предопределя този конфликт. [b]Ако ставаше дума за[/b] католическа черква, нямаше да се получи такава каша, защото там има [b]единен[/b] ред и правила.

 128. iliana sivova каза:

  поздравявам ви с това писмо, с което се запознах днес.
  http://dveri.bg/ЮРИСТИ_ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ_НА_РУСКОТО_ПОДВОРИЕ_НАРУШАВА_КОНСТИТУЦИОННИТЕ_ПРАВА_НА_БЪЛГАРИТЕ_ОБНОВЕНО_С_ПЪЛНИЯ_ТЕКСТ_НА_ПИСМОТО.htm

  съзнавам, че сигурно за мнозина е известно; някой може би се гордее с авторството… но лично аз след това документче така да се каже развих мрачно нелюбопитсто към темата. освен че – като изготвено от юристи – ме изуми със своята … неадекватност, чудя се как изобщо може да ти хрумне да изнесеш едни лични отношения и взаимни неприемания в рамките на една енория (за която толкова много четохме как е семейство и трябва любов да има и всякакви лични чувства, и бащински особено…) и да ги квалифицираш на полето на конституционните права на гражданите… думи нямам… това е наистина пошло. и несъстоятелно, разбира се.

  за мен лично въпросът е приключен. съжалявам за това, че конфликтът очевидно няма да се разреши и явно измъчва много честни и искрени хора в енорията. съвсем нямам предвид активистите на тази кампания.

 129. Бай Ганьо Филипов каза:

  Единствения Бай Ганьо в руското подворие в църквата „Св. Николай“ е руския евреин Филип !

 130. Иван Иванов каза:

  [quote name=“iliana“]…………. това е наистина пошло. и несъстоятелно, разбира се.

  ……. конфликтът очевидно няма да се разреши……….[/quote]

  Ние хората, които гледаме отстрани, да не забравяме, че нямаме достатъчно информация за ситуацията – за нейните [b]детайли, за по“тънките“ и измерения[/b]. [b]Явно твърде много хора считат[/b], че Филип ги прави на маймуни, че им плюе на достойството на хора и християни. [b]Теоретично, това е напълно възможно, дори[/b] и формално да са издържани неговите разпоредби и действия съобразно закони и устави.[b] Също така е теоретично възможно[/b] да има подчертан елемент на неприемливо желание на опонентите те да си разиграват коня в чуждо …. „ранчо“ 😉 , да доминират!?… При положение, че има борба, че се е стигнало [b]до война[/b], явно се задейства поговорката „на война като на война“ и се използват всякакви що годе цивилизовани, надявам се, средства, вкл. и позоваване на конституцията и други закони.

 131. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“Бай Ганьо Филипов“]Единствения Бай Ганьо в руското подворие в църквата „Св. Николай“ е руския евреин Филип ![/quote]

  Е, щом и еврейската тема се намеси, лаф-моабетът определено ще потръгне. Препоръчвам да развиете тезата си за еврейството на игумена и да я пратите на сайта „Двери“. Просто за да е пълна картинката.

 132. о. Павел каза:

  Не ме интересува руската църквица и ченгето в нея, но не мога да разбера защо го дъвчете толкова дълго време. Съсредоточете се върху поста, молитвата, Причастието – това, което Бог очаква да изпълните, защото клюкарстването е грях.

  *

  [quote name=“plamen“][quote name=“Бай Ганьо Филипов“]Единствения Бай Ганьо в руското подворие в църквата „Св. Николай“ е руския евреин Филип ![/quote]

  Е, щом и еврейската тема се намеси, лаф-моабетът определено ще потръгне. Препоръчвам да развиете тезата си за еврейството на игумена и да я пратите на сайта „Двери“. Просто за да е пълна картинката.[/quote]

 133. Стефан Стефанов каза:

  Всъщност става въпрос за две различни неща – единото е проблемът в църковната общност (има рана, както казва Илиана), а другият е текстът на Андрей Романов. Истинският проблем е в това, че Романов защитава отец Филип грубо тенденциозно и арогантно, с нагайка и в същото време иронизира, обижда и напада другата страна в конфликта. Откакто съществува порталът Православие бг, той е стартова страница на компютъра ми и никога до сега не съм чел по-мракобеснически текст от този. Коментарите на Петър Николов, ИзДишам, Vladislav, енориаш (особено #104) са удивителни, възхитителни със своята честност и духовност, в пълен противовес с коментарите на Т Георгиева, Enigma. Как е възможно да не се прави разлика?! Въпрос на сетива ли е, на критерий ли? Или на нещо друго?!

 134. фамулус каза:

  [quote name=“о. Павел“]но не мога да разбера защо го дъвчете толкова дълго време[/quote]

  Услажда им се, Авва Павле.

 135. еленаиталия каза:

  ясно е само едно. Тези, които познават о. Филип, се исказват в негова защита. Хора, които живеят църковния живот, хора, които знаят какво е това един настоятел, знаят що е църковна дисциплина. Тези, които продължават да подържат кавгата, (много ме съмнява че това не е един двама човека с различни никове), към църквата имат таково отношение, каквото имам аз към съседна галактика.

 136. ИзДишам каза:

  За да не каже някой пак, че клеветим:
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html

 137. Алекс К. каза:

  [quote name=“Aurora“] В противен случай, аз също мога да подозирам, че вие сте о. Зотик или о. Филип, или някой от заобикалящите го благонравни и не особено интелигентни службогонци.[/quote]

  Това е! Особено интелигентни християни против “ не особено интелигентни“. Можете да подчертаете това още веднъж, „госпожо“ Янакиев – Вие и други „особено истински христиани“ от Вашият отбор.

 138. Arkadia каза:

  възмутителна статия!. как може в отговор на болката на мнозина човек да излиза насреща току-така с доводи като интелект и благородническо потекло на игумена: то не беше „синята му кръв“, не бяха придворни балет-майстори, не бяха архонти (упс, пардон, те не са от тази приказка, но наистина съществуват – виждала съм ги в руската църква)… и в същото време – енориашките, видиш ли, били влюбени. че то ако става на въпрос самата статия цялата е патос и неуравновесени/несподелени чувства

 139. Диляна Панкова каза:

  Текстът на г-н Романов е тенденциозен и груб /съжалявам – винаги досега съм харесвала текстовете му/ и като такъв предразполага към болезнени реакции, но според мен е време братята и сестрите от Руската църква да прекратят спора. Те засвидетелстваха истината и оттук нататък думите вече не са полезни. Коментирахме случващото се с приятели и един от тях каза приблизително следното: „Време е този проблем да бъде предаден на Бога и борбата да продължи с духовни средства – молитва, пост, изповед, причастие, панихиди за архиеп. Серафим с молба за застъпничество. Длъжни сме да свидетелстваме за истината, но оттам насетне „да не се противим на злото“,т.е. да не му отвръщаме с неговите средства и да запазваме мир и вяра , че в крайна сметка правдата ще възтържествува”. Смятам, че е прав. Бих добавила само, че тържеството на правдата често не идва, както ни се иска, тук и сега.

 140. негоден каза:

  Цитирм Издишам: „За да не каже някой пак, че клеветим:
  enoriata.blogspot.com/…/…“
  Закачането на този текст в храма е толкова неочаквана постъпка, че надминава по ефект дори потреса от прочитането й и то в пъти. Защото едно е тази статия да се пусне в сайта, а съвсем друго поставянето в храма. Невероятно…

 141. Т Георгиева каза:

  Откога „пердашенето“ на „богословски “ клишета се смята за интелигентност? Защото аз друго не видях. Интелигентният човек е чувствителен и не би нападнал с такива брутални клевети никого!
  Тук виждаме настъплението на „калинките“ – хора безпринципни, нагло преследващи целта, газейки всичко по пътя си. Хора служещи си с удари под кръста, войнстваща българска ПРОСТОТИЯ срещу която човек е безсилен. Гьонсуратлък и селящина. Това виждаме като направим разрез на елитната“енория“.
  Мислех да помолим руския Патриарх Кирил да ни доведе при посещението си екзорсисти. Мислех си, че са обуреваеми някой от енорията. Такова скърцане със зъби и писъци, че някой ги „цепел“, „разкъсвал“, „живо месо“ им късал и ги лишавал… от любов! Но не казаха – как и с какво о.Филип им пречи да изпитват любов.
  И понеже някой нарече о. Филип ченге, ще му кажа, че ако беше ченге – той щеше да се сработи с ЧЕНГЕТАТА, а не да им дава отпор. Щеше да бъде ДИАЛОГИЧЕН. Тях най-много за това ги е яд!

 142. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  Изчетох половината от коментарите и засега не открих по-гнусен, не перфиден, не одиозен, не ‘синистров’, а точно гнусен, от долуцитирания:
  „Впрочем, по „скандала“ – все някой се жали, че като отишъл в храма не намерил любимия отец, друг , че останал без татко, без семейство, без място , където това, където онова. Само, където никой не написа, че отива в храма заради Господа. Е, по това ви личи, защо ходите на църква – май да осъщетвявате социални контакти , а не за молитвеност. И да ми се обиждате, това е истината. Храмът е място за молитва, а не за политиканстване .” следва…

 143. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  Та, като по-скоро външен наблюдател със сходна болка, ме поразяват няколко неща: след като о.Ф. е толкова интелигентен, духовен, порядъчен и т.н. как е допуснал като нов член на Христовото семейство на Руската църква, да се ‘изпусне’ и да налага ‘справедливата’ си воля по такъв начин, че да разболее, хората, които там са средоточили духовния, (а не социален) си живот?
  Къде е собствено един такъв гений на духа като о.Н.Нешков, например?

 144. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  И сега нещо по-субективно: о.Ф. да не би да е хостът по време на беседата на протодякон Кураев в София? За тези, които са непредубедени силно препоръчвам следния линк:
  http://www.youtube.com/watch?v=yeDkKNeFyWE (в 15 части)
  там освен, че ще научат много неща от вечно обновяващата се и афористична мисъл на о.Андрей няма как зад усмивката на о.Ф. да не забележат едва прикритата неприязън към ‘скандалната’ нетрадиционност на протодякона, а когато последният пусна полу-шеговито една от неговите фрапиращи истории за „женския патерик”, тогава ‘благочестието’ на о.Ф. не издържа, вижте сами.

  Братя и сестри, докога схоластизъм, господарщина и безличностно безлюбовие ще се прикриват зад маските на каноничността и ‘така си му е редът’?

  Андрей Романов, направо съм изумена, (без да преставам да Ви уважавам и да разпространявам Ваши прекрасни, оригинални и афористични есета), да не сте прекалили с постните ястия?!

 145. клирикъ каза:

  Руската църква е повече руска, отколкото църква. А Българската църква не е нито българска, нито църква.
  .
  Като студент съм чел тайни записки на архиеп. Серафим, в които той защитава чистилището, което е римокатолическа ерес. Да не би да излезе, че вместо да се кланяте на „неканонизиран светец“, вие почитате идол??

 146. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]За да не каже някой пак, че клеветим:
  http://enoriata.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html%5B/quote%5D

  Клеветите, клеветите. Дори и блог отворихте за клевети. И то по време на Вел. пост. Сигурно и с благословия.

 147. Алекс К. каза:

  [quote name=“Ани Попова“]
  Къде е собствено един такъв гений на духа като о.Н.Нешков, например?[/quote]

  ??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 148. Cvetta каза:

  Уважаеми Алекс К.,

  къде е клеветата в снимковия материал в блога? Тази статия висеше в църквата до седмичното разписание на богослуженията. Кое е клеветата в случая?

 149. Алекс К. каза:

  [quote name=“Ани Попова“]и да налага ‘справедливата’ си воля по такъв начин, че да разболее, хората, които там са средоточили духовния, (а не социален) си живот?
  [/quote]

  Тези хора са болни много отдавно и в това игуменът няма никаква вина. И стига да сте говорили за разцепена енория. Има десетина недоволни „интелектуалци“, които не смятат за хора другите енориаши. А на тези други, изглежда, никой не им пречи да се молят и да се обичат.

 150. Алекс К. каза:

  [quote name=“Cvetta“]Уважаеми Алекс К.,

  къде е клеветата в снимковия материал в блога? Тази статия висеше в църквата до седмичното разписание на богослуженията. Кое е клеветата в случая?[/quotе]

  снимки на 5 стаен луксозен апартамент? на „ауди“? на липсваща любов? нежелание за диалог? изгонване от Италия? интриги в Париж? И т.н.
  Моля Ви, уважаема…

 151. ИзДишам каза:

  Добре, хайде стига толкова. На нито един от зададените от нас въпроси никой не отговори. Не чухме нищо друго, освен грубости и нападки. Аз лично се оттеглям от този разговор.

 152. Грегорий Дамянов каза:

  Много забавно е да се чете в християнски сайт как спорещите искат да докажат кой е най-по-по-голям християнин…но „доказателствата“ им са с недостойни изразни средства…такива каквито се срещат и в статията, но пък за сметка на това са далече от християнския език… Освен това няколко души от едната страна само викат (плюейки), но въобще не чуват другата страна, която им отговаря. Получава се нещо като при Свидетелите на Йехова – ти им запушваш устата с точен цитат, но те въобще не му обръщат внимание и продължават „победния си ход“…
  Така няма да спечелите „битката си“, господа́. Напротив – губите. Особено с „тактиката“ на ТГеоргиева – известен богослов.
  Пази Боже сляпо да прогледа!
  Иначе се забавляваме с комично-мъчително-драматично четиво!

 153. Катина Иванова каза:

  Ужасна статия

 154. Петър Николов каза:

  Нямах намерение да комуникирам с повечето представители на ответната страна. И не бих го направил. Виждам, че напъните продължават вече трети ден и достатъчно е омърсено. Не смятам, че ще надминат Романов, там се носи запахът на професионалиста. Включих се, защото ме провокира позицията на участници, които до някаква степен познавам и са били уважавани от мен. Позволявам си като последно мое влизане в тази дискусия да отправя към тях вече казаното от отец Стефан:
  В заключение: „Руската църква“ е създадена от своя основател архиеп. Серафим именно като енория, с други думи – като евхаристийна общност, досега беше енория и като енория върви със Спасителя към Голгота. Без съмнение тя ще възкръсне заедно с Христа. При какви обстоятелства ще се случи това възкресение не се осмелявам да гадая, но убедено вярвам, че това ще стане!

 155. Петър Николов каза:

  Искам лично да благодаря на pravoslavie.bg за предоставената възможност!
  Желая на всички мирни и спасителни дни до края на Поста и светло посрещане на Великден!
  Петър

 156. фамулус каза:

  [quote name=“Петър Николов“]Руската църква“ е създадена от своя основател архиеп. Серафим именно като енория, с други думи – като евхаристийна общност, досега беше енория и като енория върви със Спасителя към Голгота[/quote]

  И защо са тия напъни за „енория“? За да се основе поне някак опита за намеса на проф. Янакиев и иже с ним в работата на настоятеля.
  Но „енорията“ на тая агитка – Янакиев, Димова, Кукудев етсетера – изглежда тая енория се простира над цял свят, защото абсолютно същите хора взеха ролята на съдници по решението на дядо Неофит да отстрани свещ. Стефан Стефанов от настоятел на черквицата св Николай. И тя ли беше енорийска за тия „комаревски свидетели“ и самозвани съдии в българските и руските църковни дела?

 157. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Грегорий Дамянов“]Много забавно е да се чете в християнски сайт … Особено с „тактиката“ на ТГеоргиева – известен богослов.![/quote]
  Знам какво целиш ГрегориЙ, но ще ти кажа, че не само не се смятам за богослов, но и много се срамувам, че съм учила това нещо…“богословието“ в нашенски вариант. То отнема вяра, надежда и радост. Но такава беше Божията воля. Някой да види и да има смелост да каже. Да понесе цялата омраза, от която сега и отец Филип страда.
  Аз се молех на Бог да съм полезна относно въвеждане на религиозното образование на децата. Исках и да си издам поезията, когато имах финансовата възможност за това. Друго не съм искала, освен мир и спокойствие в душата си. Но в крайна сметка се озовах там…
  Иначе си прав, че тук е .забавно, стига да да не си жертвата ти, ако не измисляха клеветите срещу теб и ако не те гонеше глутницата…

 158. Алекс К. каза:

  [quote name=“Алекс К.“][quote name=“Ани Попова“]
  Къде е собствено един такъв гений на духа като о.Н.Нешков, например?[/quote]

  ??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]

  „гений на духа“ – ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  А о. Николай не е в Сибир, както се полага за революционери. По-близо е. И на заплата му завиждат митрополити – техните са по-малки.

 159. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Добре, хайде стига толкова. На нито един от зададените от нас въпроси никой не отговори. Не чухме нищо друго, освен грубости и нападки. Аз лично се оттеглям от този разговор.[/quote]

  Да, Шехерезада (или ШехереЗАД?), на моите въпроси по Вашите приказки Вие не ми отговорихте.

 160. еленаиталия каза:

  е, па тук всички са по умни от българския синод, от свещеници във тоя храм, от цяла руска църква…. гооооолеми христиане бре, дето могат само да плюят….

 161. Грегорий Д. каза:

  Защо се срамуваш, Траянке? Нали уж се гордееше с образованието си? Как може ученето на «“богословието“ в нашенски вариант» да ти «отнема вяра, надежда и радост»? И кой може да ти отнеме вярата, ако я имаш? А, кой «вариант» на богословие може да усили вярата, надеждата и любовта ти (та и ние да го пробваме)?
  Щом се «молиш на Бог да си полезна за религиозното образование на децата», продължавай атаките си в същия дух и ще получиш «мир и спокойствие в душата си» – в края на краищата пост е – и очевидно си се справила с „изкушенията на поста“, за разлика от «дамите и господата от „елитната енория“», които с някакъв „чалгарски патос“ се тресат в „писъка и поплака до небесата“…
  Струва ми се, че много скоро ще те назначат на работа в „църквата“ на о.Филиппе…! А и предполагам заплащането ще е добро, при наличните спонсори!

 162. еленаиталия каза:

  [quote name=“негоден“]Цитирм Издишам: „За да не каже някой пак, че клеветим:
  enoriata.blogspot.com/…/…“
  Закачането на този текст в храма е толкова неочаквана постъпка, че надминава по ефект дори потреса от прочитането й и то в пъти. Защото едно е тази статия да се пусне в сайта, а съвсем друго поставянето в храма. Невероятно…[/quote]
  ами автора на това писание е напълно си отговаря на ника, който избра-дребна душичка. та какво може ли да се добави още, то само си коментира.

 163. Катина Иванова каза:

  Не мога да разбера как е възможно тази статия, неколкократно съдържаща думата „задник“ и прочие цинизми, да бъде закачена на църковното табло, там където стои разписанието за БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТА ЛИТУРГИЯ. Според мен това си е светотатство. Не мога още да разбера защо беше преместен храмовият празник на мястото на честването на св. Варвара и за нея не чухме и едно тропарче! А същинският празник на св. Николай беше неглижиран до крайност?! Мен лично много ме е страх като си помисля за тези неща, и се питам хората, отговорни за това не ги ли е страх!? Защото „Бог поругаван не бива!“, нито светиите му. И всички знаем, че такива издевателства над светините не завършват добре нито в този, нито в другия живот.

 164. Александър В. каза:

  Да, наистина що човек е този, който на два пъти употребява думата „задник“ в толкова претенциозна статия и то по такава тема. Върховно лицемерие, наглост и арогантност. Демонстративна „набожност“ зад която се крие нещо съвсем различно.

 165. iliana sivova каза:

  [quote name=“refab“][quote name=“iliana“]…………. това е наистина пошло. и несъстоятелно, разбира се.

  ……. конфликтът очевидно няма да се разреши……….[/quote]

  Ние хората, които гледаме отстрани, да не забравяме, че нямаме достатъчно информация за ситуацията – за нейните [b]детайли, за по“тънките“ и измерения[/b]. [b]Явно твърде много хора считат[/b], че Филип ги прави на маймуни, че им плюе на достойството на хора и християни. [b]Теоретично, това е напълно възможно, дори[/b] и формално да са издържани неговите разпоредби и действия съобразно закони и устави.[b] Също така е теоретично възможно[/b] да има подчертан елемент на неприемливо желание на опонентите те да си разиграват коня в чуждо …. „ранчо“ 😉 , да доминират!?… При положение, че има борба, че се е стигнало [b]до война[/b], явно се задейства поговорката „на война като на война“ и се използват всякакви що годе цивилизовани, надявам се, средства, вкл. и позоваване на конституцията и други закони.[/quote]

  здравейте. както казах, аз загубих илюзии, че е възможно положително развитие този разговор. определено оставам резервирана към версията за злия проводник на мафиотски, великоруски и незнамкакви интереси в българия , който издевателства на беззащитни българи и етнически прочиства енорията. вижте – наистина не е сериозно. убедена съм, че основата е наранено честолюбие на хора (или човек), които очевидно имат влияние в тази енория. разбира се, явно е, че духовникът го е провокирал. но защо го е направил, какво те са направили … виждам вече, че няма да се разбере от тук. примерът с юридическите съчинения е показателен. хлъзгаво поведение, както виждате: от една страна се пише трогателно, че предстоятелят е баща на енорията, а не представител на институция и затова е така обидно държанието му – не че няма право, но не е бащинско. когато обаче укорява някои свои енориаши, не приема действията им, обижда се, той явно от баща внезапно се превръща в институция, която погазва конституционните им права…

  не се обръщате към медиите и международния съд в хага, за да твърдите, че баща ви погазва вашето „право на изразяване на мнение и неговото разпространение чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин…“ , когато той не желае да ви изслуша, защото ви е обиден, примерно. така ли е?

  изобщо, цялата история е наистина много смущаваща. радвам се, че минимум един човек от пишещите тук, както ми се стори, избра да погледне трезво, да отстъпи от тази врява и да мисли за празника. дано станат повече.

 166. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Алекс К.“]А о. Николай не е в Сибир, както се полага за революционери. По-близо е. И на заплата му завиждат митрополити – техните са по-малки.[/quote]
  Това имам предвид ГрегориЙ, когато казвам, че се срамувам от „богословието“. Там се усвоява подобен морал и меркантилност. Там СЕ ЗАЗУБРЯТ КЛИШЕТА, с които се защитават най-долни каузи, като им се придава благовиден вид. Значи видяхме, че зад „разкъсното ЕВХАРИСТИЙНО ТЯЛО“ – се крие ТЛЪСТА ЗАПЛАТА!
  Толкова по наранените чувства.
  А Вие откъде знаете, че си търся работа? И че се гордея с „богословието“? Никога не съм казвала такова нещо. Не мисля, че мога да съм полезна с наученото там за да си търся такава работа. Нямам кой-знае какви умения и сили, а НЕ СЪМ и калинка, че да се натрапвам на работа за висока заплата след като няма с какво да я заслужа.
  Истината е, че ми липсва и смирение, за което се извинявам на отеца си, но КАК ЩЕШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ИСТИНАТА, ако си мълчахме всички.

 167. Илона Нешкова каза:

  Здравейте!
  Както и фамилията ми ще Ви подскаже, имам много общо с тази история.
  Уважаема, Траянка,
  Kаня Ви да ми гостувате. С о. Николай и двете ни деца живеем в центъра, в синодална кооперация (под наем) – много лесно достъпно отвсякъде място. Аз обикновено съм свободна от ангажименти след 17 часа и по това време съм вкъщи. И в почивните дни. Само че ще трябва да издържите и компанията на децата ни, които са малко шумни. 🙂 Ще можете лично да се убедите как живеем, а и да поговорим относно нещата, които толкова много Ви вълнуват. Ще се радвам, ако мога да Ви помогна да се ориентирате по-добре в тази ситуация. После ще можете да споделите и тук, и да разкажете на Алекс К., тъй като и той има претенции към нашия бит и ежедневие. Каня само Вас, защото сте жена и се надявам, че г-н К. няма да се обиди. Напълно сериозна съм. Пишете ми на ilonaneshkova@gmail.com

 168. Иван Иванов каза:

  Реших да отбележа две неща, на които бях свидетел. Първото е [b]изтрития орден[/b] на Мелик-Пашаев [b]от снимката[/b], където е заедно с Филип в някакво издание. Ако в това е намесен Филип – лошо! Второто нещо, което видях (по телевизията) е [b]определено несимпатичния[/b] (въпрос на вътрешен усет), меко казано, начин, по който [b]Филип ИГНОРИРА[/b] журналисти. Това също определено не ми допада, вкл. и защото повтаря гьонсуратското поведение на някои от българските митрополити…. Все пак, има хора, които са несимпатични [b]но са свестни[/b], общо взето. Дали Филип е изрично несимпатичен, и ако е такъв, дали е свестен или не чак дотам свестен, не знам.
  Мога да направя и някои малки критични бележки-предположения, относно „симпатичността“ на Калин Янакиев, с когото един път размених няколко думи, но ще се въздържа.
  Замислям се [b]доколко е усъвършенствана и дълбинна религиозността на тези хора[/b] – Филип, Янакиев, извън законничеството и философията?

 169. Т Георгиева каза:

  [quote name=“refab“]
  Замислям се доколко е усъвършенствана и дълбинна религиозността на тези хора – Филип, Янакиев, извън законничеството и философията?[/quote]На една от проповедите на игумен Филип видях в очите му колко много е притеснен, когато говареше за разкол. Още не знаех какво става там и се питах за какъв разкол говори. Ние тук имахме проблеми с досиетата. В украинската църква тъкмо бяха настъпили някакви неуредици. Реших, че става дума за това, но няма да забравя очите му от оня миг. Болката, притеснението…
  Благодаря за поканата на г-жа Нешкова, но според мен отеца трябва ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ официално от действията на тези хора, а не да се търсят нови съмишленици и протакане на скандала.
  А „прозорливия“ ГрегориЙ да не се прави на Вангелия Гущерова като нарича хората по име. „Ясновидците“ да кажат „компетентното“ си мнение по случая, ако някой желае да ги чуе разбира се. И с „прозорливостта“ – до там!

 170. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Грегорий Д.“] Траянке? [/quote][quote name=“Илона Нешкова“]
  Уважаема, Траянка,
  [/quote]
  Бихте могли да ме наречете също така и Теодора, Тихомира, Трънка, Трендафилка, Теменужка, Таня, Теодосия, Теофана…
  За Вас, съм Георгиева!
  След като вече има яснота по въпроса, /защото аз се водех единствено от вътрешното си усещане, но благодарение на коментарите тук научих и фактите/ – не ми се занимава повече с него. Съжалявам, че се наложи да си служа с хипербола за да покажа карикатурността на претенциите на преследвачите на отец Филип. Съжалявам, че дори и това не помогна. В такива случай остава да се надяваме на Бога.

 171. Lena каза:

  Навсякъде в чужбина има руски храмове в големите градове. Там неруснаците сме малцинство и макар, че се чувстваме „у дома си“ не забравяме, че сме на гости, поне моя милост. За това усещане „на гости“ съм била винаги вътрешно възнаградена.Убедена съм, от опит, че когато човек в някой храм се тика много напред в църковните дела и управление, обикновено сам себе си ограбва. Тук има една бесовска уловка и ако човек навреме не я заобиколи, паднал е в капана на вътрешноцърковни дрязги и борби кой да води бащина дружина или кому да възложат черната работа. Типично е за хора, които не знаят какво да правят в църквата, а болшинството сме такива, понеже сме нищожни молитвеници, да търсят някаква външна изява, с която уж ще угодат Богу и ще привлекат Благодатта. Тотална заблуда, Тя отива при смирените, при убогите, при наивните и негодните, но интелектуалците рядко спадат към тях. Колко жалко за всички тези 130 разгневени енориаши. Бъдете християни, мили хора, не водете тази войнa.

 172. iliana sivova каза:

  [quote name=“Lena“]Навсякъде в чужбина има руски храмове в големите градове. Там неруснаците сме малцинство и макар, че се чувстваме „у дома си“ не забравяме, че сме на гости, поне моя милост. За това усещане „на гости“ съм била винаги вътрешно възнаградена.Убедена съм, от опит, че когато човек в някой храм се тика много напред в църковните дела и управление, обикновено сам себе си ограбва. Тук има една бесовска уловка и ако човек навреме не я заобиколи, паднал е в капана на вътрешноцърковни дрязги и борби кой да води бащина дружина или кому да възложат черната работа. Типично е за хора, които не знаят какво да правят в църквата, а болшинството сме такива, понеже сме нищожни молитвеници, да търсят някаква външна изява, с която уж ще угодат Богу и ще привлекат Благодатта. Тотална заблуда, Тя отива при смирените, при убогите, при наивните и негодните, но интелектуалците рядко спадат към тях. Колко жалко за всички тези 130 разгневени енориаши. Бъдете християни, мили хора, не водете тази войнa.[/quote]
  !

 173. Lena каза:

  За разгневените има две възможности да си върнат мира в душата: или да се смирят, което е по-трудно, или да си потърсят друг храм. Ако не се научим да побеждаваме себе си и да правим макар и минимални отстъпки, нищо не сме научили и напразно е било ходенето ни на църква. Новият настоятел може да не е светец, но все пак има право да се разпорежда у дома си както намери за добре. Ако удържите външна победа и прогоните настоятеля от храма, загубили сте другата по-голямата битка, слезли сте едно стъпало по лествицата. Утвърдили сте своята воля и гординя, никаква полза, само загуба, която със сигурност ще се плаща по друг начин. Отстъпките винаги биват възнаградени, ако не тук, оттатък. Много моля за извинение.

 174. Неда Денева каза:

  Извинявам се, че ще се намеся в този спор, който вече стана безпредметен, но не мога да не напомня нещо очевидно:
  Към Лена и Илиана, и всички останали, които обвиняват 132-мата подписали се под писмото, че правят „български“ бунт на руско място: Но защо постоянно говорите само за българите-гости? Защото българи пишат под тази статия? Или защото така аргументът ви звучи по-убедително? Та нали там е основният проблем – че в Руската църква има общност от руснаци и българи. Част от тези руснаци, по-голямата част, не искат тази общност да се разпада. Те също са се подписали сред тези 132-ма, те също участват в презряната от вас пресконференция, те също говирах в предаванего на Горан Благоев, те също искаха среща с игумен Филип и т.н. Тъкмо това е цялата работа, а не в това презрително наречените от вас „интелектуалци“ да завладеят църква, в която са на гости. Защо не искате да го разберете и се правите, че този аргумент просто не съществува, аз пък това не мога да проумея?

 175. Грегорий Д. каза:

  ТГеоргиева пак ни обясни как точно стоят нещата! Добре е, че има такива хора – които всичко знаят и всичко искат да контролират. Съвсем ясно се вижда, че тя води спора аргументирано и вещо в подходящата посока. И то с много внимание, смирение и любов, което е разбираемо – все пак пост е. Писанията и́ пращят от мъдрост. Не са някакви си „пошли писанийца пълни с клевети и самоизтъквания“, а сериозни богословски размисли, благи и любвеобилни. Любовта към ближния в писанията и́ се усеща веднага и от „непрозорливо“ око. За някои неща не е необходима дори „синя кръв“ за да се видят.

 176. Грегорий Д. каза:

  Направо се разчувствахме от „притеснението“ на отеца когато проповядвал и „говорел за разкола“…
  А що се отнася до „прозорливостта“…не е нужно да имаш винаги пред очите си някои прочути „ясновидци“ и да се сравняваш с тях. Някои виждат, други не „…понеже те гледат, а не виждат, и слушат, а не чуват, нито разбират…“ И точно от такива идват проблемите. А някои искат да са на всяко гърне мерудия – нали, ТГеоргиева?

 177. Катина Иванова каза:

  Изумително докъде може да достигне злобата! До „тлъстата заплата “ на о.Николай. Дори и да е такава… Дали трябва да завиждаме на един добър хирург, който спасява човешки животи и получава добро възнаграждение? А когато се качваме в самолета и се поверяваме на пилота- дали да не му завидим за добрата заплата? Давам примери с почтени ,отговорни и реално добре заплатени трудове. А какво да кажем за отговорността на свещеника? На добрия свещеник, какъвто е о. Николай, който йзповядва десетки хора, стои понякога до ПОЛУНОЩ в храма, за да могат всички чакащи да се изповядат, да си тръгнат утешени, напътени и подготвени за Свето Причастие. Дали някой ще каже, че това е лъжа? И колко примера за такива свещеници може да посочите? И редно ли е да се държи сметка за отплатата за този труд?
  А за дякона- не мога да подмина без възмущение лъжата в тази статия, че самоволно не се явявал на работа. Човекът, който в Новогодишната нощ остави семейството с невръстните си деца, за да отиде да служи.

 178. Алекс К. каза:

  Уважаема госпожо Георгиева. Мисля, че о. Филип също може да Ви покани на гости за да видите в какъв лукс живее. Предполагам, че сте достатъчно интелигентна и няма да броите като стаи антрето, клозето и килерчето.

  Заплатата на свещениците в Руската църква в София са 1500 лева на месец, плюс треби. И този изрод игумен Филип, това чудовище, продължава да плаща същата заплата на о. Николай – скромничко, да, но все пак е нещо. За сравнение: епископ на Българска Православна Църква взима 600 лева – със сто лева по-малко от дякон на Руското подворие у нас.

 179. Арсений каза:

  Я прихожанин храма, русский. Для меня ясно, что игумен Филипп имеет полное право организовывать нашу церковную жизнь так, как ему подсказывает его пастырская совесть.
  Те русские, о которых вы говорите, где они? Везде философ-сдсар Янакиев и пара-тройка болгарских юристов.
  Русские прихожане, те, кто посещали храмы в России знают, что все „нововведения“ настоятеля – норма для любого русского храма. Общая молитва „Отче наш“, церковно-славянский язык богослужения, две Божественных литургии в воскресный день, чтобы дать возможность как можно большему числу верующих принять участие в службе.
  Что ещё? Да, настоятель храма должен иметь и имеет полное право инициировать кадровые перестановки. Не дело прихожан вмешиваться в решения настоятеля. А тем более поднимать столь грязный скандал в прессе на потеху праздной публике.

  Простите что пишу на русском, мой болгарский недостаточно хорош.))

 180. надежда благова каза:

  Обективно погледнато, няма нито едно обвинение с/у игумен Филип. Ако оплакващите се от него бяха „енория“, те нямаше да доведат храма си до такова състояние. Не се излагайте, г-да професори, писатели, юристи и т. н. От всичките ви измъчени и измислени обвинения стърчат рогата на егоизма и лъжата. Ако искате да докажете какви християни сте, каква любов имате помежду си, подкрепете вашия о. Николай, който, надявам се, приел със смирение назначението си. Вървете в неговия храм „Св.Пантелеймон“, в старческия дом. Богомолци там има, и то по-достойни от вас! Да им помогнете и утешите с делата на милосърдието. Разбира се, там наблизо няма кафенета за приятни лафове за след неделната литургия. А няма причини за вайкане, че храмът е извън София. В самата София е. На много удобно място. До там има пряк транспорт от всички краища на града. А г-жа писателка Емилия Дворянова може да го посещава по пътя за НБУ. С почит.

 181. Алекс К. каза:

  [quote name=“Катина Иванова“]Изумително докъде може да достигне злобата! .[/quote]

  Госпожо или госпожице, не Ви ли възмущава, че толкова много се говори за „висок стандарт”, апартаментите, колите и слугите на отец настоятел, който има доста по-голяма отговорност от тази на о. Николай? Не Ви ли смущава цялата тази помия, която ВСЕКИ ДЕН се излива върху него? Или това се прави с голяма любов?

 182. Алекс К. каза:

  [quote name=“Катина Иванова“]
  Човекът, който в Новогодишната нощ остави семейството с невръстните си деца, за да отиде да служи.[/quote]

  Тогава в друг храм ще му е по-добре.
  А за велик християнски празник Нова година да не говорим…

 183. ИзДишам каза:

  Дано на г-н Романов му е драго да чете тази дикусия под текста му – много му приляга!
  Алекс К., направо Вие напишете следваща статия за заглавната страница на сайта. Може да я кръстите: „Бъкани с пари попове клеветят нестяжателен монах от Подворие (не Енория)!“ Много ще вдигне посещенията!!!
  Екипът на Православие.бг, тази дискусия просто удари дъното и пробива още надолу! Не разбирам какво повече трябва да се прочете тук, та все още не прилагате поне нещо от правилата на коментиране, които сами сте указали. Ако искате, не публикувайте това мое съобщение, но вземете да модерирате наистина! Не бива по такъв начин да се набират посещения! Просто не е редно!

 184. iliana sivova каза:

  [quote name=“Неда Денева“]Извинявам се, че ще се намеся в този спор, който вече стана безпредметен, но не мога да не напомня нещо очевидно:
  Към Лена и Илиана, и всички останали, които обвиняват 132-мата подписали се под писмото, че правят „български“ бунт на руско място: Но защо постоянно говорите само за българите-гости? Защото българи пишат под тази статия? Или защото така аргументът ви звучи по-убедително? Та нали там е основният проблем – че в Руската църква има общност от руснаци и българи. Част от тези руснаци, по-голямата част, не искат тази общност да се разпада. Те също са се подписали сред тези 132-ма, те също участват в презряната от вас пресконференция, те също говирах в предаванего на Горан Благоев, те също искаха среща с игумен Филип и т.н. Тъкмо това е цялата работа, а не в това презрително наречените от вас „интелектуалци“ да завладеят църква, в която са на гости. Защо не искате да го разберете и се правите, че този аргумент просто не съществува, аз пък това не мога да проумея?[/quote]

  неда: моля ви, не преувеличавайте участието ми в този спор. никак не съм твърдяла, че има български бунт. напротив – мисля че етническият проблем е измислен. а интелектуалците да не ги обобщаваме, понеже не съм сигурна кой точно е интелектуалец, извинете. не съм гледала и пресконференцията, за която говорите, но тук чета – и не виждам обективност, трезвост и разсъдливост в пишещите, с малки изключения. опитала съм се да обясня защо, но явно не върви такова четиво. само за настроение ще спомена, че преди малко видях, как с два минуса е удостоен коментар, в който аз без коментар цитирам друг коментар, удостоен с два плюса :))). така се мисли тук по църковному… хубавото е, че в крайна сметка всеки има глава на раменете и отговаря за нея. поздрави.

 185. Алекс К. каза:

  [quote name=“Катина Иванова“]Не мога да разбера как е възможно тази статия, неколкократно съдържаща думата „задник“ и прочие цинизми, да бъде закачена на църковното табло, там където стои разписанието за БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТА ЛИТУРГИЯ. Според мен това си е светотатство. .[/quote]

  Сигурна ли сте, че видяхте тази ужасяваща дума до разписанието? Вестникарският вариант на статията не съдържа думи, които нараняват целомъдрени уши.

 186. Марта каза:

  Много е тъжно православни християни да се карат толкова люто по време на постите. Не съм запозната със ситуацията, но това се вижда отстрани.

 187. Марта каза:

  В чужбина, не в Русия, има руски храмове, които се посещават от най-ралични хора. Две литургиии в неделя са нещо обичайно. Виждала съм дякон да служи на две литургии, вярно на втората с хора. Доколкото разбирам не може втората литургия да се служи от същия свещенник. Евангелието понякога се чете на два езика, понякога на един, според както решат от църквата и не съм забелязала да има протести. Направи ми впечатление, че снимките от служби в близкия Руски храм (чъжбина, не – Русия) и от Стретенския манастир в Москва си приличат. Не виждам какво лошо има ако една църква в България се придържа към руската традиция. Има много други, които следват българската. Българите наистина са по-скоро гости, както в чуждо посолство.

 188. Алекс К. каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Дано на г-н Романов му е драго да чете тази дикусия под текста му – много му приляга!
  Алекс К., направо Вие напишете следваща статия за заглавната страница на сайта. ![/quote]

  О не, няма да пиша нищо! По-добре да помолим господа интелектуалци философи и писатели за още една пресконференция – нека пак да разкажат за страховете си от отец настоятел, заради който не могат да ползват тоалетната на Подворието. Нека цялата страна да знае за това нещо!

 189. Катина Иванова каза:

  [quote name=“Алекс К.“][quote name=“Катина Иванова“]
  Човекът, който в Новогодишната нощ остави семейството с невръстните си деца, за да отиде да служи.[/quote]

  Тогава в друг храм ще му е по-добре.
  А за велик християнски празник Нова година да не говорим…[/quote]
  Уважаеми господине, дяконът не се е оплаквал за това си служение,просто е отишъл и е служил с цялата си усърдност, с която винаги е изпълнявал своите задължения и заради която толкова нелепо звучат всички обвинения към него. А никъде не съм твърдяла, че Нова година е велик християнски празник, просто е празник, отбелязан е и в църковното календарче и обичайно хората са със семействата си тогава.

 190. Катина Иванова каза:

  [quote name=“Алекс К.“][quote name=“Катина Иванова“]Изумително докъде може да достигне злобата! .[/quote]

  Госпожо или госпожице, не Ви ли възмущава, че толкова много се говори за „висок стандарт”, апартаментите, колите и слугите на отец настоятел, който има доста по-голяма отговорност от тази на о. Николай? Не Ви ли смущава цялата тази помия, която ВСЕКИ ДЕН се излива върху него? Или това се прави с голяма любов?[/quote]
  Проблемите, които тревожат богомолците, далеч не са „високия стандарт“ и т.н. Това е в периферията и аз лично никога няма да го коментирам, нито ме интересуват тези неща. Нито пък това е залегнало в писмото,изразяващо болката на енориашите. Претенциите са за много, много по- съществени неща. Докато единствената претенция, която вие имате към о.Николай, комай се оказва заплатата му!?

 191. Ольга каза:

  ДУХОВНЫМ ЧАДАМ отца ФИЛИППА В ИТАЛИИ.

  На сайте появилась русская версия статьи!

  http://ru.pravoslavie.bg/?p=4156

 192. Ольга каза:

  [quote name=“Катина Иванова“][Докато единствената претенция, която вие имате към о.Николай, комай се оказва заплатата му!?[/quote]

  Не, грешите.

 193. Владислав Трифонов Николаев каза:

  Много странно как някои призовават българите да бъдем „гости“ като в посолство в нечий(руски) храм. А ап. Павел казваше „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса. „. Това, което става не е православие, това е срам. Определено има етнофилетизъм и е обидно православен храм да гони енориашите, а после да се обявявява, че се четат молитви, за да се върнат заблудените и да получат опрощение. Като дългогодишен посетител на сайта призовавам статията да бъде свалена или поне сайтът да се разграничи от това лично и обидно мнение на г-н Романов.

 194. Владислав Трифонов Николаев каза:

  Ако както е посочено в статията приемаме Църквата като дипломация, посолства и посланници, то какво би станало, ако следваме практиките в дипломацията и БПЦ приеме ответни мерки като разруши общението в българския храм в Русия? Явно мисленето ни доста се е отдалечило от Христос, а пък се държим сякаш имаме отредено място в рая.

 195. Катина Иванова каза:

  Оттеглям се от този несполучлив опит за диалог. Каквото и да си говорим, Бог ще бъде съдник над всичко това, а както писах по- преди, а всъщност не съм го измислила аз:“Бог поругаван не бива“.

 196. Петър Николов каза:

  Съжалявам, че пак се включих тук! Православие Бг с безкритичната публикация на един текст построен на откровени лъжи, които са изречени с един наистина „ганьовски“ и просташки език, за мен лично се омърсихте първо като медия и после като отделни личности. За жалост продължавате да го правите и на руски. Ако в посочвания с пръст „Двери“ има жълт цвят, то при вас нещата вече явно отиват към тъмно-кафяво с оттенък на зелено. Моля ви спрете с този цирк! Имайте поне малко уважение към нормалните хора, които все още поглеждат тук.

 197. iliana sivova каза:

  петър николов, като писах, че според мен има хора, които макар и раздразнени от предсотятеля си, мислят трезво, имах предвид и вас. виждам, че съм сбъркала.

  благодаря ви от името на целия екип на портала. поздрави.

 198. iliana sivova каза:

  много ми е неприятно да го правя, признавам, но понеже се случи аз да участвам в този спор и не приемам да се изопачава нито моето мнение, нито статията – а при толкова казани неща това се получи – правя си труда да посоча защо ние не мислим, че текстът е построен на лъжи и го оставяме като единствена! засега възможност да се види обратната страна на шумната и агресивна кампания на недоволството:

  какво твърди текстът – просто казано:
  1. има конфликт;
  2. намесват се „журналисти, и видни столични интелектуалци – не като помирители, но като прокурори.“ кампанията е започнала от сайта двери, който се занимава с църковни клюки (последното е мнение на автора; не знам дали е обида – аз не го чета. за иван желев и агентурното му минало нямам мнение. ако някой счита това за несъстоятелно обвинение – да го изнесем и обсъждаме отделно. тоест – да го обсъждате. )
  3. предстоятелят на храма е обиждан, клеветен публично в медиите;
  4. обвиненията към него, които е получил авторът при запитванията в енорията, са неясни; за решения в кръга на неговата компетентност и права; тоест не за злоупотреби и нарушения. нехаресване!
  5. журналистите, отразяващи конфликта, не са проверили фактите и дали възможност на всички страни да си обяснят мотивите;
  6.подменя се истината за работата на предстоятеля в рим; лъже се;
  7. не се говори за положителните моменти в работата на новия предстоятел; започнали са инициативи за подобряване на състоянието на храма и енорийския живот, които не се споменават;
  8. няма етнически, а междуличностен конфликт. измисля се етнически проблем.
  9. калин янакиев е правил обидни изказвания за руската православна църква в медиите и демонстрирал русофобски настроения публично;
  10. председателят на храма няма само представителни функции;
  11. поведението на хората, които не харесват новия предстоятел, е неприемливо, защото минава границите на църковния ред и е предпоставка за ненужно разделение.

  искам да помоля пишещите занапред да коментират КОЕ точно в статията е лъжа. ТАКИВА коментари ще публикуваме. останалото доста преля.

  за целта и конспектирах основните твърдения в статията а що се отнася до стила на андрей, разбирам, че на някого не му допада. но критиците му неведнъж написаха, че харесват андрей като автор и са изненадани от афектирания тон. като оставим настрана предвзетия потрес, аз бих си задала въпроса какво го е накарало да пише така…

 199. еленаиталия каза:

  искам да добавя към поста на Илиана. Това, което о. Филип иска да въведе в руската църква, по никакъв начин не се отличава от руска традиция в руските църкви където и да е, дали в Русия или в други държави. всяка поместна църква има си свои обичаи и свои традиции, дори и в богослужение. И ако аз ще ходя в гръцка, например, църква, съм длъжна да уважавам гръцките традиции. Дойдох на гости. Ако не ми харесват гръцките, ще отида в румънската, например, но в никакъв случай няма да правя скандал. В чужд монастир не влизат със своя устав. Нарича се въспитание.

 200. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Vladislav“] А ап. Павел казваше „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса. „. Това, което става не е православие, това е срам. Определено има етнофилетизъм…[/quote]
  Впечатлени сме от богословските Ви познания. Аферим! Но сме отвратени, че ги ползвате така, както сатаната чете Евангелието. Това е срамното в случая. А за тоя „етнофилетизъм“ , се държите така, както Мирча за краставицата! Нали си спомнята за студента Мирча, който рецитираше …че краставицата има 98% вода, каквото и да го питаха, защото само това знаеше.
  Някой спомена, че идвали избори, че някой господа затова търсят яростно медийна изява. Само един съвет – да поукрепят психиката си преди това, ако ще се хвърлят в бой с мастодонта от любимата си партия. С разклатени нерви няма да успеят. Той е силен и непоклатим и няма лесно да се даде. Насочете усилията си в тая посока, а нас оставете да си се молим в мир.

 201. Алекс К. каза:

  [quote name=“Катина Иванова“][quote name=“Алекс К.“][.[/quote]
  Уважаеми господине, дяконът не се е оплаквал за това си служение,просто е отишъл и е служил с цялата си усърдност, с която винаги е изпълнявал своите задължения [/quote]

  Дяконът се оплаквал с цялата си усърдност пред камерите на БНТ в Неделя на Православието по време на Света Литургия. Изпълнявал задължение? Сигурно…

 202. Алекс К. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“
  Някой спомена, че идвали избори, че някои господа затова търсят яростно медийна изява. .[/quote]

  А сега идва визитата на Патриарх Кирил. Така че борбата „за справедливост“ няма да стихне. Напротив.

 203. еленаиталия каза:

  [quote name=“Алекс К.“][quote name=“Т Георгиева“
  Някой спомена, че идвали избори, че някои господа затова търсят яростно медийна изява. .[/quote]

  А сега идва визитата на Патриарх Кирил. Така че борбата „за справедливост“ няма да стихне. Напротив.[/quote]
  все пак някъкви отношение, въпреки омразата на необразованна масса към руснаците, между Русия и България има. Първа крачка към пътя за да ги няма, е да се вбие клин между двете църкви. Конкретно яко дори и не по сталински, а по цигански, със сеири, панаири и излагации.

 204. човек каза:

  Силно, смело, иронично! Романов хвърли камък в блатото и жабите се разкрякаха. Виждам, че много калинянакиевци са се изказали, но никой не е казал нищо по същество. То няма и какво. Статията, макар и емоционална, е съвсем логична и основана върху факти, които никой не може да отрече.
  По съществото на конфликта авторът е прав, че става дума всъщност за лично харесване, бих казал дори лична фанатична преданост към отделно взети клирици от руската църква, особено от страна на някои твърде емоционални женски особи. А тук вече никакви разумни доводи не действат!

 205. iliana sivova каза:

  интересно нещо. днес в 11:37 попитах КОЕ точно от изброените твърдения в статията е лъжа. до момента няма нито един коментар в отговор на този въпрос. публикувани са всички коментари, и това да кажа…

 206. фамулус каза:

  К. Янакиев, 2001 г: „… Църквата е йерархична организация, която може да бъде сравнена по-скоро със семейството, отколкото с политическите партии. Не е ли чест факт в едно многолюдно семейство най-умният, най-ученият не винаги да бъде непременно бащата, патриархът на рода? Често по-младите членове са такива. Нещо повече, в такова голямо семейство понякога не бащата е непременно и най-добродетелният, и най-активният. Такива могат да бъдат по-младите. Но никое семейство не извършва безумния акт по тези причини да низвергне бащата от неговото бащинство, да го низвергне от неговия естествен чин. Църквата, като йерархична организация, следва структурата, дадена й от Бога. Никой църковен човек не би се съгласил, дори ако неговите епископи не са особено активни, не са особено учени, даже не са особено добродетелни, да ги лиши по тази причина от тяхното естествено място….“
  http://www.slovo.bg/old/litforum/109/yanakiev.htm.
  Професоре, професоре, какво проповядвахте и каква я свършихте…

 207. Иван Иванов каза:

  [quote name=“iliana“]… попитах КОЕ точно от изброените твърдения в статията е лъжа. до момента няма нито един коментар в отговор на този въпрос…[/quote]

  Ето един коментар:

  Не знам дали е истина, лъжа или заблуда напр. ето това, което е написал Романов:

  [b]“безпрецедентната кампания за оклеветяване на предстоятеля на подворието – игумен Филип“[/b]

  С тази си фраза, той [b]обявява опонентите на Филип за клеветници[/b], т.е. те според него попадат под ударите на Наказателния кодекс! Престъпник-клеветник ли е Калин Янакиев?… Питам просто!. 😐 Ако не е престъпник – клеветник, значи Романов е написал една неистина. Тази неистина е или заблуда или лъжа.
  Ако Романов не докаже ( в съда 😉 ), че Янакиев е клеветник, [b]той самият (Романов) става обиждач и клеветник[/b] (вж. [b]Чл. 148. (1) За обида[/b]:

  1. нанесена [b]публично[/b];

  2. [b]разпространена чрез печатно произведение[/b] или по друг начин …“
  [b]Допускам, че е лъжа напр. това, че К.Янакиев е клеветник![/b]

 208. еленаиталия каза:

  [quote name=“iliana“]интересно нещо. днес в 11:37 попитах КОЕ точно от изброените твърдения в статията е лъжа. до момента няма нито един коментар в отговор на този въпрос. публикувани са всички коментари, и това да кажа…[/quote]
  няма и да има такъв коментар. защото няма лъжа в статията. [quote name=“Алекс К.“][quote name=“Т Георгиева“
  Някой спомена, че идвали избори, че някои господа затова търсят яростно медийна изява. .[/quote]

  А сега идва визитата на Патриарх Кирил. Така че борбата „за справедливост“ няма да стихне. Напротив.[/quote]
  естественно. все пак трябва да се вбие клин в българо-руски отношения. да се опитат да се скарат два синода, какво по добро от това може да се измисли.

 209. iliana sivova каза:

  благодаря рефаб 🙂 значи, нямам намерение да коментирам всяко твърдение, но понеже още съм тук и вие пишете това, иска ми се да не се тръгва в такава посока на нови спекулации. затова се включвам повече като модератор някак…

  ето какво: някой може да ви клевети, без да консумира състава на 147 (1) от НК. и така става в живота … от друга страна, ако се зачетем в Наказателния кодекс ще видим, че:
  „К[b]ойто разгласи позорно обстоятелство за другиго [/b]или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание. “ прилича…

  питате дали е престъпник-клеветник калин янакиев и дали оклеветяването на предстоятеля би се приело за престъплениение? кого питате? по такъв въпрос се пита съдът и то с тъжба на пострадалия, понеже това е престъпление от частен характер. очевидно тук не е съд.

  въпросът ви е наистина спекулативен, понеже не може да не знаете, че понятието клевета има и граждански смисъл. например вижте тук http://rechnik.info/клевета. обидата също. може да кажете, че някой ви е обидил, без това непременно да означава, че действието му е съставомерно по 146 от НК. че е наказателноотговорен за обида с други думи. че е престъпник – обиждач.

  също така, ако кажете, че някой ви е обидил, пък съдът не го осъди за обида, а после той ви съди, че сте го обидил като сте казали, че ви е обидил, а съдът не ви осъди за обида и после вие го съдите, че ви съди, че сте го съдили, че ви е обидил… да продължавам ли? разбирате надявам се, че става много сложно :)))

  така че моля ви, да не подменяме понятията и да не разводняваме темата. тя доста се разводни и изкриви вече.

 210. ИзДишам каза:

  Илиана, аз лично призовавам всички повече да не пишат тук. След като Вие умишлено неглижирате написаните от Вас правила, не може да очаквате някой да Ви вземе насериозно. Все пак, за „довиждане“, ще отговоря на въпросите Ви с няколко въпроса:
  1. Прочетохте ли писмата ни и намерихте ли клевета в тях?
  2. Проверихте ли лично информацията за отзоваването на игумен Филип от Италия? Как и къде?
  3. Попитахте ли в Двери и в предаването Вяра и общество дали на отсрещната страна е била предоставена думата? Попитахте ли игумен Филип дали е била предоставена трибуна на него и хората, които го подкрепят? Мина ли Ви през ума, че може би той не е предал на тези, които го защитават, че могат да изкажат позицията си пред камерата на БНТ, която стоя там в неделя няколко часа? Сигурна ли сте, че той не е взел решение от името на всички? Попитахте ли го?
  4. Къде е „маймунският задник“ в преведената на руски статия на Романов?
  Не очаквам отговор. Тези въпроси са си за Вас.

 211. човек каза:

  между другото, ето един интересен пост от руската версия:

  Irina italiana
  Posted March 28, 2012 at 10:28 AM

  Дорогой Андрей спасибо Вам за статью, за Ваши мысли, а главное за то, что не молчите. Пишу от пригожан о. Филиппа в Италии. Та информация которая крутится в интернете вокруг нашего дорогого пастыря еще раз четко показывает нам, простым верующим, в какое время мы живем. Время гонений, клеветы и нездорового патриотизма. Тот кто осмеливается писать о приходе в г. Риме, об отношениях в общине и как бы изгнании о. Филиппа НЕ ЗНАЯ людей этого прихода просто глупец. Если бы не о. Филипп этого прекрасного храма и прихода просто не было бы.
  (следва)

 212. човек каза:

  (продължение)

  О. Филипп заслужил уважение среди католиков, его всегда радо принимали на приходах по всей Италии, он отстаивал священников, мирил разногласия, всегда дельным советом помогал прихожанам. Какие он проводил встречи при храме, жизнь бурлила. Никогда ни в одном слове не было и намека на принадлежность к русским и НЕрусским. Потому я искрене удивилась в написанном или люди не знають о чем пишут, или это заказная акция. Может кому то действия о. Филиппа мешают проводить свои дела? Сложно понять, не зная обстановки в самой стране. Но если надо будет защитить нашего любимого батюшку мы приедем: украинцы, русские, молдавани, итальянцы, нам есть что сказать.

 213. iliana sivova каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Илиана, аз лично призовавам всички повече да не пишат тук. След като Вие умишлено неглижирате написаните от Вас правила, не може да очаквате някой да Ви вземе насериозно. Все пак, за „довиждане“, ще отговоря на въпросите Ви с няколко въпроса:
  1. Прочетохте ли писмата ни и намерихте ли клевета в тях?
  2. Проверихте ли лично информацията за отзоваването на игумен Филип от Италия? Как и къде?
  3. Попитахте ли в Двери и в предаването Вяра и общество дали на отсрещната страна е била предоставена думата? Попитахте ли игумен Филип дали е била предоставена трибуна на него и хората, които го подкрепят? Мина ли Ви през ума, че може би той не е предал на тези, които го защитават, че могат да изкажат позицията си пред камерата на БНТ, която стоя там в неделя няколко часа? Сигурна ли сте, че той не е взел решение от името на всички? Попитахте ли го?
  4. Къде е „маймунският задник“ в преведената на руски статия на Романов?
  Не очаквам отговор. Тези въпроси са си за Вас.[/quote]

  благодаря за въпросите. но наистина недоумявам защо ми ги задавате. попитах ясно – кое от твърденията, изложени в статията е лъжа. можете да отговорите. лично аз нямам никакво желание да водя следствие по случая и нямам задължение да го правя.

  чета, че статията е пълна с лъжи. питам – кои лъжи?

 214. фамулус каза:

  [quote name=“ИзДишам“]
  4. Къде е „маймунският задник“ в преведената на руски статия на Романов[/quote]

  Няма го. Избяга по време на превода, защото го чакали за интервю три телевизии, пет вестника и десет сайта…

 215. Иван Иванов каза:

  [quote name=“iliana“]…………………………. вижте тук http://rechnik.info/клевета

  така че моля ви, да не подменяме понятията .[/quote]

  Ето какво цитирате: [b]“клевета ж. Лъжа, с която се злепоставя някой. Сипя клевети по адрес на колегата си“[/b]

  [b]Романов все едно казва в статията си (т.е публично!): Калин Янакиев е клеветник – казва лъжи и злепоставя Филип!.[/b]..
  Според мен, Янакиев има, евентуално, основание да го съди за обида. Ако Романов в съда докаже, че Янакиев наистина лъже и е клеветник, няма да го осъдя по чл., 148. Ако не успее Романов да докаже това си твърдение, значи той (Романов) лъже и клевети, че Янакиев е клеветник (лъжец)!
  Надявам се, че ще имате пак обичайното Ви достойнство да ми публикувате коментара.

 216. Иван Иванов каза:

  [quote name=“фамулус“]К. Янакиев, 2001 г: „… Често по-младите членове са такива. Нещо повече, в такова голямо семейство [b]понякога не бащата е непременно и най-добродетелният[/b], и най-активният. Такива могат да бъдат по-младите. Но никое семейство не извършва безумния акт по тези причини да низвергне бащата от неговото бащинство, да го низвергне от неговия естествен чин. Църквата, като йерархична организация, следва структурата, дадена й от Бога. Никой църковен човек не би се съгласил, дори ако неговите епископи не са особено активни, не са особено учени, [b]даже не са особено добродетелни[/b], да ги лиши по тази причина от тяхното естествено място….“
  http://www.slovo.bg/old/litforum/109/yanakiev.htm.
  Професоре, професоре, какво проповядвахте и каква я свършихте…[/quote]

  фамулус, има разлика между [b]не най-добродетелния и не особено добродетелния[/b], от една страна, и [b]недобродетелния[/b] (евентуално) от друга!

 217. Алекс К. каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“ИзДишам“]
  4. Къде е „маймунският задник“ в преведената на руски статия на Романов[/quote]

  Няма го. Избяга по време на превода, защото го чакали за интервю три телевизии, пет вестника и десет сайта…[/quote]

  БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 218. Алекс К. каза:

  [quote name=“refab“][

  С тази си фраза, той обявява опонентите на Филип за клеветници, т.е. те според него попадат под ударите на Наказателния кодекс! Престъпник-клеветник ли е Калин Янакиев?… Питам просто!. 😐 Ако не е престъпник – клеветник, значи Романов е написал една неистина. Тази неистина е или заблуда или лъжа.
  Ако Романов не докаже ( в съда 😉 ), че Янакиев е клеветник, той самият (Романов) става обиждач и клеветник (вж. Чл. 148. (1) [/quote]

  За вярващи църковни хора няма Конституция и Наказателния кодекс, има само Евангелие. За тях няма опоненти на настоятеля – има само заблудени овце.

 219. Аркадия каза:

  кое в статията е лъжа?! стига бе, хора! на маймуни ни обърнахте и на бай Ганьовци! какво се хващате за буквите, като тя цялата е В ДУХА НА ЛЪЖАТА! толкова ли нямате усет, та трябва дума по дума да я тълкуваме! нима си заслужава тази „дълга продукция“, с „цветисто велеречие“ изискващо „немалко търпение“ – същинска „елоквенция“ (каквото и да означава това). за да вникнете в скрития смисъл на думите на автора може би трябва да влезете в „В капана на думите“ (друга негова статия), за да успеете да разберете „какво е искал да ни каже автора“. е да там автора хич и не иска да чува „постни думи от тлъсти физиономии“(разбирай синода на БПЦ), но пък ставаме свидетели на сериозния му вътрешен конфликт, когато в тази си пък творба, с тон нетърпящ възражение, ни учи кой къде командва. и „Точка“!!! и така: да не влизаме в капана на думите, нито да се крием зад тях, но да бъдем по-осъзнати и ДА ТЪРСИМ ИСТИНАТА

 220. еленаиталия каза:

  сега ще се забутаме в наказателното право….. ами да, най добрия начин да потопиш един разговор, е да го залееш със спам и оффтоп.
  що се отнася за Рим. АЗ ЛИЧНО, КАТО И ВСИЧКИ, КОИТО ПИШАТ ТУК ОТ ИТАЛИЯ, МОГА ДА ПОДТВЪРДЯ ЧЕ ОТЕЦ ФИЛИП НЕ Е БИЛ ИЗГОНЕН, ЧЕ ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е ЛЪЖА И КЛЕВЕТА. мога да го подтвърдя не само с думи, но и с документи, ако ще бъде нужда.

 221. Т Георгиева каза:

  [quote name=“еленаиталия“]А сега идва визитата на Патриарх Кирил. Така че борбата „за справедливост“ няма да стихне. Напротив.[/quote]
  естественно. все пак трябва да се вбие клин в българо-руски отношения. да се опитат да се скарат два синода, какво по добро от това може да се измисли.[/quote]
  Но има време да се предотврати такова развитие на нещата. Нашия Синод има необходимото влияние върху отците, те пък върху жените си. Аз не съм от тия среди, но от коментарите се допусна вероятността да има и тяхно участие в ситуацията. Много неприятно впечатление ми направи, че се използват децата срещу о. Филип още в началото и то много активно. Което е крайно грозно.
  А по отношение посещението на руския патриарх – за срещите му ще се допускат хора САМО с покани. Ако трябва и в храма ще се раздават само на верните. Само нахвърлям първото, което ми дойде на ум за да се предотвратят сцени унижаващи ни като народ и християни. Сигурно може да се измислят и др. предохранителни мерки.

 222. фамулус каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]
  А по отношение посещението на руския патриарх – за срещите му ще се допускат хора САМО с покани. [/quote]

  И защо тия „предпазни мерки“? Да не би Н Светейшество да е малоумен? Стига му да прочете откровенията за „фашизоиден авангард на руския национализъм“, за да разбере с какви хора има работа. Не забравяйте обаче, че Патриарх Кирил е и мъдър и опитен църковен политик. Нека и той – след свещениците от Подоворието, след Настоятеля, след нашите владици – да призове разколниците към помирение. Ако и него не послушат – ясно, че не става дума за някакво добросъвестно заблуждение у тях, а за закоравяло противене на църковния ред и канон. Тогава вече ще лъснат като маймунски задни части – червени или по-скоро тъмносини…

 223. Цецо каза:

  Уважаеми, г-н Романов, лъжете ли ни или сте излъган? Поставям точно така въпроса защото вече се изгубихме в „капана на думите“.
  И искам да попитам защо никой досега не отговори на въпросите поставени от Лъчо в коментар N5 под статията? В тях освен истини свързани със сърцевината на конфликта, се съдържат и така жадуваните от iliana доказателства за манипулативността на обсъждания текст.

 224. Цецо каза:

  [quote name=“Лъчо“]
  Въпроси към автора:
  1. Вярно ли е, че неделните литургии се посещават от мутри с цел сплашване на „бунтарите“?
  2. Проведоха ли се архонтски безобразия в храма?
  3. Възможно ли е един дякон да служи 2 литургии в един ден?
  4. Нормално ли е на територията на поместна църква служаща по новия стил, представител на подворие да се опитва да заобикаля и да не се съобразява с този факт? Какво би станало ако в българския храм в Москва българския предстоятел се опита да служи по нов стил?
  5. Защо личните отношения на автора с Калин Янакиев са намесени в статията?
  6. Защо личните отношения на автора с двераджиите са намесени в статията?
  7. Какъв критерии за църковност, е да докараш световно известен танцьор в София?
  8.София в Зимбабве ли е, та е толкова голямо постижение да доведеш някоя знаменитост тук?
  9. Обидите към българите („Бай Ганьо) аргумент ли са?[/quote]

  Позволявам си да отговоря единствено на втория въпрос на Лъчо. На мен ми е достатъчно.

 225. Цецо каза:

  http://dveri.bg/СМЕСЕНИ_ЧУВСТВА_ОТ_ЧЕСТВАНЕТО_НА_130-ТА_ГОДИШНИНА_ОТ_РОЖДЕНИЕТО_НА_АРХИЕП._СЕРАФИМ_СОБОЛЕВ.htm

  * * *

  Накрая искам да се обърна и към госпожа Т Георгиева и другите адепти на конспиративни теории, според които скандалът е опит „да се вбие клин в българо-руските отношения“. Моля не поставяйте идола на българо-руската, българо-съветската или каквато и да било друга абстрактан дружба, пред любовта между хората.

 226. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“фамулус“]

  И защо тия „предпазни мерки“? Да не би Н Светейшество да е малоумен? Стига му да прочете откровенията за „фашизоиден авангард на руския национализъм“, за да разбере с какви хора има работа. Не забравяйте обаче, че Патриарх Кирил е и мъдър и опитен църковен политик..[/quote]

  Точно така! И още нещо. Някои изключително образовани хора, които настояват на отзоваването на о. Филип и дори се заклеват в интервюто си, че тогава ще стане тихо (!!!), забравят, че имено Патриарх Кирил е този човек, който преценил отец игумен като най-добра кандидатура за предстоятел на Руското подворие в София. И че Неговото Светейшество не от тези хора, които приемат съвети (и най-вече – ултиматуми) от истерични домакини и техните гуру.

 227. Т Георгиева каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“Т Георгиева“]
  Нека и той – след свещениците от Подоворието, след Настоятеля, след нашите владици – да призове разколниците към помирение. Ако и него не послушат – ясно, че не става дума за някакво добросъвестно заблуждение у тях, а за закоравяло противене…[/quote]
  Освен всичката кал те хвърлиха и „НЕПРИЧАСТЯВАНИ“ деца срещу о. Филип! Лукавството им няма край. Те ще изскачат именно с децата си срещу Руския Патриарх ревейки за нещо си… и ще повикат всички телевизии за да отразят тоя позор – само за да се видят „по телевизора“. Ще разказват там …онова за тоалетната…
  В тоя казан вря от както съм се родила. И очаквам изненади от най-долнопробен характер. Жал ми е само за о. Филип, защото той едва ли е очаквал толкова подлост и гнусотия. Дано да понесе удара без здравословни последеци. За фин човек, това да бъде овъргалян в тая кал – е ужасен стрес. Това е като среща с антихриста лице в лице! Мъжество голямо се изисква. Титанично!

 228. еленаиталия каза:

  [quote name=“bregobegach“]http://dveri.bg/СМЕСЕНИ_ЧУВСТВА_ОТ_ЧЕСТВАНЕТО_НА_130-ТА_ГОДИШНИНА_ОТ_РОЖДЕНИЕТО_НА_АРХИЕП._СЕРАФИМ_СОБОЛЕВ.htm

  * * *

  Накрая искам да се обърна и към госпожа Т Георгиева и другите адепти на конспиративни теории, според които скандалът е опит „да се вбие клин в българо-руските отношения“. Моля не поставяйте идола на българо-руската, българо-съветската или каквато и да било друга абстрактан дружба, пред любовта между хората.[/quote]
  правилно ли съм ви разбрала, че омърсяване в калта на един свещеник е проява на любов без никакви идоли на дружба?

 229. фамулус каза:

  [quote name=“bregobegach“][quote name=“Лъчо“]
  Въпроси към автора:
  [/quote]
  Позволявам си[/quote]

  Цитирам Лъчо… Цитираш Лъжо.

 230. Т Георгиева каза:

  [quote name=“bregobegach“]
  Накрая искам да се обърна и към госпожа Т Георгиева и другите адепти на конспиративни теории, според които скандалът е опит „да се вбие клин в българо-руските отношения“. Моля не поставяйте идола на българо-руската, българо-съветската или каквато и да било друга абстрактан дружба, пред любовта между хората.[/quote]
  Скоро четох, че един циганин нахлул в дома на една възраства жена. Изтръгнал и златните обеци разкъсвайки ушите, НО Я ПРЕДУПРЕДИЛ, че ще я заболи И Я ЦЕЛУНАЛ по бузата в същия момент. Циганина колкото могъл, толкова проявил любов.
  А тия, които нахлуха в дома и живота на о.Филип с цел да го прогонят и унищожат, а нас подложиха на тоя срам – ТЕ ЛИ НИ ГОВОРЯТ ЗА ЛЮБОВ?
  Само това питам.

 231. Грегорий Д. каза:

  Гнусотия! Колкото повече чета, толкова по-ясно изплуват пред очите ми словата на дядо Славейков преди повече от 100 г.: „Не сме ний народ, а мърша…“ – нищо не се е променило до днес!

 232. Lena каза:

  Виждам, че спорът ескалира и се разгорещява, никой никого не слуша, никой никого не убеждава, плюнки хвърчат от всички посоки, всеки иска да има последната дума. Позволявам си да напомня, че спасението е индивидуално, а не групово и всеки ПООТДЕЛНО ще дава отчет за делата и думите си, а не групово като някаква обидена, но много сплотена енория, нещо като монолитна партия на справедливостта. За Бога, хора, пост е, няма ли да мирясате най накрая? С тези уста и с тези сърца ли мислите да пристъпите към Светото причастие?

 233. наблюдател отблизо каза:

  х-м, този въпрос, кое точно в статията е лъжа, ми се струва доста лукав и подвеждащ. Да, разбира се, в рамките на лансирания възглед за отношенията между предстоятел и паство статията е горе-долу стройна и логична. Действиата на игумена, интерпретирани в контекста на този по-общ възглед са си в реда на нещата. ОБАЧЕ, самата тази обща теза на автора (игуменът е шефът тук „и точка!!!“) явно се оказва силно проблематична и неприемлива за мнозинството от вярващи, въцърковени хора. На мен лично до гуша ми е дошло от тоя маниер на дистанцираност и показна церемониалност, типичен за представителите на голяма част от висшия клир. Игумен Филип просто следва една „традиция“ така да се каже. (въпреки че в този казус май излязоха наяве и някои склонности към нелицеприятни прояви на честолюбие, непочтеност и отмъстителност. Но какво да се прави, никой не е без недостатъци…Всъщност това не ми е главното). Не мисля, че има нещо лошо в това да попиташ началника за действията му…

 234. iliana sivova каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“]х-м, този въпрос, кое точно в статията е лъжа, ми се струва доста лукав и подвеждащ. …Всъщност това не ми е главното). Не мисля, че има нещо лошо в това да попиташ началника за действията му…[/quote]

  с последното съм напълно съгласна. даже е задължително, ако имаш проблем със съвестта. тук обаче изглежда се отговаря преди да се пита….

  обаче няма как да се съглася, извинете, че не трябва да се пита кое е лъжа и кое истина. когато всички говорят за чуствата си, не е зле да се помисли за фактите.

 235. наблюдател отблизо каза:

  Аз исках само да онагледя един от похватите при манипулативното писане
  [quote name=“iliana“][quote name=“ когато всички говорят за чуствата си, не е зле да се помисли за фактите.[/quote]
  iliana
  „фактите“, или интерпретацията на фактите? Андрей просто дава своята интерпретация на фактите, гледайки през призмата на своята основна теза (предстоятелят е самовластен разпоредник в храма и изобщо в църковния живот). Само че подвеждащото в случая с манипулативното писане, е че основната теза на автора, която лежи в основата на всички негови интерпретации на фактите, се натрапва на публиката като нещо неоспоримо и нетърпящо възражение. Трябва ли всички безкритично да приемем така цветисто поднесената ни теория за взаимоотношенията между клир и енориаши от типа на „настоятелят е началникът тук и точка!“, като вдигнем рамене и кажем: „какво да се прави, така стоят нещата“ . Аз лично мисля, че „нещата“ изобщо не стоят така

 236. еленаиталия каза:

  кое най много ме кейфи в целия този разговор….
  попитах, кой от всички, говорещи за отец Филип го познава лично. Веднага излезна незнамсиколко минуси. е да, разбира се, как може да се харесва директен въпрос, по добре е да се овъргаля в кал един човек, който не познаваш.
  след това казах, че мога да предоставя документи за работа на отец Филип в Рим.И този пост събра много много минуси. Ами да, естествено е да се лъжи за един човек, и да ти е неприятно когато те блъскат със фейс във тейбъл че лъжеш.
  интересно ми е, колко минуси ще има под този пост. С други думи интересно ми е колко лъжци и клюкари са събрани тук.

 237. iliana sivova каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“]Аз исках само да онагледя един от похватите при манипулативното писане
  [quote name=“iliana“][quote name=“ когато всички говорят за чуствата си, не е зле да се помисли за фактите.[/quote]
  iliana
  „фактите“, или интерпретацията на фактите?…[/quote]

  фактите. интерпретация на фактите всеки може да си направи сам.

  пак ще кажа – не съм правилният човек, когото да подозирате в убеждение, че предстоятелят трябва да бъде самовластен началник. само че дали е самовластен този предстоятел, дали е просто началник, който не се харесва на определени хора, а на други се харесва, дали е началник, на когото се отказва каквато и да в власт от едни енориаши (а е важно, че властта в църквата се разбира и като отговорност, нали така) и дали в крайна сметка е началник, който взема правилни рещения, или е обратното – това няма как да се разбере, освен като се обсъдят фактите. не виждам да се прави това. ако има тенденция в отразяването на ситуацията, струва ми се очевидно, че тя е започнала много преди статията на андрей.

  поздрави

 238. Андрей Романов каза:

  Благодаря на всички, които се изказаха. Няма да споря с никого – аргументите си съм изложил в моя текст. Но не мога да не отбележа, че повечето от коментиралите са очевидно зависими от емоциите си и много малко от тях се интересуват от фактите. Освен това не забелязахте ли, че дори само по времето на тази малка скромна дискусия се родиха най-малко ТРИ нови клевети:

  1. Андрис Лиепа е гей.

  2. Игумен Филип е агент на КГБ. Варианти: отецът е евреин (очевидно изказването е направено от антисемит), гей (чух и такива твърдения). Да обобщим: евреин-гей, агент на КГБ.

  3. За тази статия ми е платено. Вариант: аз не съм дори автор на текстовете си, а зад името ми стои анонимна група автори (лансирано от „Двери“, въпреки че те ме познават много добре). Не се спирам върху хулите срещу моята скромна личност, някои от които до такава степен надминаха всякакви рамки, че не бяха пропуснати от модераторите. И дотам стигнаха „жадуващите за любов“ енориаши от Руската църква!

  Какъв чудесен материал за Калин Янакиев и „Двери“! Няма ли да го използват?

  Накрая бих искал да се обърна към честните, добронамерени „николаити“: не виждате ли с какви средства си служат вашите ръководители и съмишленици? Още ли не сте разбрали, че дори в началото на тази кампания срещу игумена да е имало някакви (субективно) добри намерения, то сега вече тя се е изродила в чисто злобарство и истерия? Полезно ли е всичко това за душите ви? Помислете над този въпрос!


  Относно грубите изрази в текста, за които съм укоряван. Да, във възмущението си може и да съм се изразил на места и грубо. Но грубите думи всъщност описват груби действия и грозни дела. От какво трябва да се срамуваме: от делата или от думите, които ги описват? Аз мисля, че от първото. Не вършете лоши неща и няма да чуете лоши думи. Дори апостол Павел използва (извинявам се на по-деликатните читатели) думата „лайна“ в Послание до филипяни (Фил. 3:8; в българския превод тя е заменена с по-благоприличната дума „смет“). Но, така или иначе, ако някой читател се чувства обиден или наранен от тези 1-2 израза, моля го за извинение.

 239. негоден каза:

  Уважаеми, Андрей, аз не съм енориарш на Руската църква (Подворие), не държа за нито една от двете страни в спора…

  (премахнато от модератор поради обидни квалификации.)

  …Едва ли за вас има някакво значение, но след последния ви коментар изгубихте уважението на един читател. Съмнявам се, че това ще ви трогне, но държах да го напиша… ДОКТОРЕ!

 240. Rodney каза:

  It is a big shame that those discussions are happening these days in our Church, the Great Leant, the time of prayer, the time when we have to show Love to each other. I know father Filipp for years and must say you have to be greatful to Lord that he is with you. Let us pray for each other

 241. негоден каза:

  Ясно… СТАТИЯТА се е обидила от квалификацията „отвратителна“, и „невъзпитан език“. Много странна цензура… Мислех си, че обидните квалификации касаят хора, а не текстовия им продукт… Освен ДОКТОР Романов, и собествениците на сайта загубиха един читател. Но едва ли и тях това ги вълнува. То и това, което сега пиша сигурно няма да види бял свят…

  * бележка на модертор: Обидни са изразите, които се отнасят до автора, но ако ги повторим, ще обезсмислим цензурирането им.

 242. еленаиталия каза:

  За смях пред целия свят. Руснаци, гърци, италиянци, хора от бивши союзни республики, и тъй нататък обсъждат как в България се хвърля кал върху един свещеник. Свещеник, който те познават лично. Как някои българи лъжат, извъртат се, клеветят и показват всички свои *хубави* характери, само и само да напад един човек, който, няма да спра да го подчертавам, те дори не познават. Фактически България за пореден път стана байгания. Хора, на вас не ви ли е срам?

 243. фамулус каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“] Трябва ли всички безкритично да приемем така цветисто поднесената ни теория за взаимоотношенията между клир и енориаши от типа на „настоятелят е началникът тук и точка!“,[/quote]

  Е, тука вие подменяте тезата. Тази фраза е отговор на лъжливите твърдения, че Подворието било подчинено по някакъв начин на БПЦ – в качеството си на псевдо-енория, или защото българските ефимерии са в клира на Софийска Митрополия и пр.
  В административно отношение наистина Настоятелят носи властта над Подворието. Над него е Патриархът и настоятелят се отчита пряко на него за кадровите си решения.

  Това са административните реалности и за тях става дума, а не за отношенията клир – енориаши в психологичен, евхаристичен, метафизичен или физиологичен аспект 😉

 244. Грегорий Д. каза:

  Благодаря на г-н Романов, за това че все пак се намеси. Ако това беше по-рано, вероятно напрежението нямаше да ескалира толкова грозно. Казвам, вероятно, но не съм сигурен. Моля да ми позволите няколко реда размисли.

 245. Грегорий Д. каза:

  Мисля, че що се отнася до „хулите“ – те не са само срещу вашата „скромна личност“ – те засипват и двете спорещи страни. Атаката е двустранна. Погледнете отново коментарите и ще видите по няколко души и от двете страни на барикадата, които се изявяват силно с боен дух и се обсипват с ругатни, без да се вслушват един в друг („никой никого не слуша, никой никого не убеждава, плюнки хвърчат от всички посоки, всеки иска да има последната дума“ – добре обобщено от Lena). А „ако някой се състезава, той не бива увенчан, щом се не състезава по правилата“ (1 Тим.2:5). Разбираемо е, че когато човек се чувства безсилен срещу някаква неправда, той най-трудно се контролира и избухва лесно. А в случая и двете страни си мислят, че възстават срещу неправдата… Егото е най-силният ни противник – никой не иска да отстъпи, независимо каква е цената. Но дали това е пътя на християнина?

 246. Грегорий Д. каза:

  После – личните нападки! Повечето се въртят около г-н Янакиев, Двери и незнам си кой още. Нужно ли е това? Нима сме по-добри от тях (или който и да е друг)? Всеки си мисли, че той има право да напада другия, а в същото време е сигурен, че никой няма право да каже нищо срещу него, само защото е срещу него! „И нека бъдем внимателни един към други, за да се насърчаваме към любов и добри дела“ (Евр.10:24).
  Според мен „обръщението“ към „николаити“-те мове да налее още повече масло в огъня… Но въпроса „Полезно ли е всичко това за душите ви?“ се отнася до всички ни. И аз се питам същото. Още нямам отговор!
  Апостол Павел – мисля си – той може всичко, дори и да използва какъвто си иска израз – ние, обаче – не би трябвало! На него всичко му е позволено! Той може, но ние нямаме това право! Визирам и себе си.
  Болно ми е, че най-често се чува думата лъжа.

 247. Грегорий Д. каза:

  Моля мнението ми да бъде прието само като едно чуждо такова – може би не съвпадащо с някои от останалите, но уверявам ви, в думите ми няма и капка злонамереност.
  Искам само да напомня на „бойците“: „И тъй, неизвиняем си, о човече, какъвто и да си ти, който съдиш; защото, с какъвто съд съдиш другиго, с него себе си осъждаш, понеже ти, който съдиш, вършиш същото“ (Евр.13:1).

 248. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“негоден“] Освен ДОКТОР Романов, и собествениците на сайта загубиха един читател.[/quote]

  по-скоро писател…

 249. Грегорий Д. каза:

  Извинявам се за неволната грешка в последния цитат – Рим.2:1, а не Евр.13:1.

 250. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Дишайте Спокойно“][quote name=“негоден“] Освен ДОКТОР Романов, и собествениците на сайта загубиха един читател.[/quote]по-скоро писател…[/quote]
  Жалко за загубата!
  Господин Грегорий се оказа, че не е екстрасенс, защото ни поучава в духа на Евангелието.
  Бих искала да поясня още нешо, защото явно мен визират с прозвището – николаевит. Та да кажа, че преди още да са се родили отците в чиято защита заставам и съм заставала. Още от детството си съм била на страната на гонения, тормозения и преследван човек – /дете/, тогава, когато гонението е незаслужено /според мен/, и когато е бил сам и в беда.
  Тая позиция е била губеща в повечето случай, защото гоненият се сдушва с гонителите и всички нападат мен. Неведнъж се е случвало!
  Както и да е, правя го ПО СЪВЕСТ И Е КЪСНО ДА СЕ ОТКАЗВАМ от подобно поведение.
  Но това не мога да правя под команда или други причини.
  Апелирам към това – когато подгоним някого, нека за миг само се поставим на негово място!

 251. Грегорий Д. каза:

  Много мнителни хора пишат коментари…сигурно защото няма къде да публикуват поезия.
  Поученията ги правят други! Аз казах „едно мнение“ и „искам само да напомня“ с цитат – толкоз. Но няма кой да слуша… затова има и гнусни спорове.
  Гузен негонен бяга!

 252. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Т Георгиева“]Бих искала да поясня още нешо, защото явно мен визират с прозвището – николаевит. [/quote]
  Извинявам се за правописните грешки като /случаи – е без и кратко, а нешо – е нещо/. Освен това прозвището „николаит“ съществува много преди появата на този скандал и не визира поддръжниците на о. Николай Нешков. А може би греша. Както и да е, с това пояснение изяснявам това и други свои застъпничества, като ги откъсвам от църковни политики, защото са по съвест и без някакви пристрастия на лична основа.

 253. наблюдател отблизо каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=
  В административно отношение наистина Настоятелят носи властта над Подворието. Над него е Патриархът и настоятелят се отчита пряко на него за кадровите си решения.

  Това са административните реалности и за тях става дума, а не за отношенията клир – енориаши в психологичен, евхаристичен, метафизичен или физиологичен аспект ;-)[/quote]
  Да допуснем теоретично, че сте прав. Доколкото разбирам, Андрей е искал да каже: „чисто формално игумен Филип не е превишил правомощията си“ Добре, и това доказва КАКВО? Каква логическа необходимост може да ни накара да приемем, че осветляването на този формален, „административен“ аспект на ситуацията, изчерпва всички възможни варианти на подход към нея. Едва ли едностранчивото осветляване на даден проблем може да се нарече ОБЕКТИВНОСТ, а още по-малко – задълбоченост. За съжаление, точно това се опитва да ни накара да направим Андрей – по същество една грешна логическа операция. ..(Не ми стигат символите)

 254. Т Георгиева каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“] Едва ли едностранчивото осветляване на даден проблем може да се нарече ОБЕКТИВНОСТ, а още по-малко – задълбоченост.[/quote]
  След пресконференцията, предаването на сканадала в телевизионни предавания, интервюта на „засегната страна, блога „на енорията“, всички публикации в пресата и в сайтове – на едни задъхани и силно наранени в най-съкровенните си чувства хора!
  А насреща – САМО ЕДНА СТАТИЯ изясняваща ситуацията!
  Това ли наричате ЕДНОСТРАНЧИВОСТ и скърбите от липса на обективност и че сте лишени от нещо? МАЛКО ли се потрудихта за „своята обективност“?

 255. Иван Иванов каза:

  Имам хипотеза (хайде, да не е теза), че Андрей действа в тази статия [b]от позициите на прекалена пристрастност и ожесточеност[/b], а екипът на „Православие БГ“ в лицето на (почти само) Илиана, която има доблестта, все пак, да участва и да не затрива неудобни коментари, седи зад него пак поради някакъв вид пристрастност и/или вид модифицирана топлохладност!?
  В отговор на тази разбалансирана позиция на Романов, при която емоциите и желанията му взимат връх над трезвостта и фактологията, вероятно има и някои отрицателни еквиваленти от страна на опонентите!?
  Като цяло, съобразно моята интуиция, т.е. в резултат на не достатъчно надеждно средство, ми се струва, че по-„нечитави“ са Филип и Романов, а опонентите им също имат някои минуси.
  В предишни коментари (вж. назад) съм посочвал и някои конкретни неща и аргументи!

 256. фамулус каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“]
  Да допуснем теоретично, че сте прав… Андрей е искал да каже: „чисто формално игумен Филип не е превишил правомощията си“ Добре, и това доказва КАКВО?[/quote]

  Доказва най-малкото, че медийната кампания да се внуши обратното е съзнателна дезинформация. А проявите й от типа „Руски игумен се облизва за Шипка“ (Стандарт), „Руски свещеник нарушава конституционни права на българите“ (Аргументи) етс са тежки грехове срещу Православието и всеобща съблазън за незапознатите с църковните работи (= 99% от българите). Знаем какво препоръчва Христос на съблазнителите дори на един само от „тия малките“.

 257. Иван Иванов каза:

  [quote name=“фамулус“]…………………….[b]медийната кампания[/b] ………………………“Руски игумен се облизва за Шипка“ (Стандарт), „Руски свещеник нарушава конституционни права на българите“ (Аргументи) етс са тежки грехове срещу Православието и [b]всеобща съблазън[/b] за незапознатите с църковните работи (= 99% от българите). ……………[/quote]

  [b]Филип можеше да не игнорира журналистите[/b]! Както изглежда той постъпва по този начин дори и с коректните и сериозните такива. [b]Останах с впечатление, го прави с надменност и дори с неуважение.[/b], но е възможно да греша…. Същевременно,той не може да очаква и да изисква от тях (журналистите) някакви изрично любящо-майчинско отношение към него. [b]Да беше поел (Филип) отговорност в това отношение – да не отхвърля всички(?) журналисти, И ВКЛ. И ПО ТОЗИ НАЧИН – изяснявайки разни неща, да не създава съблазън [/b]за „най-малките“, а и съблазън за Романов и опонентите!?

 258. Иван Иванов каза:

  🙂 А къде ми е предишният коментар, който вече беше публикуван?.. Ето този:

  „Имам хипотеза (хайде, да не е теза), че Андрей действа в тази статия [b]от позициите на прекалена пристрастност и ожесточеност[/b], а екипът на „Православие БГ“ в лицето на (почти само) Илиана, която има доблестта, все пак, да участва и да не затрива неудобни коментари, седи зад него пак поради някакъв вид пристрастност и/или вид модифицирана топлохладност!?
  В отговор на тази разбалансирана позиция на Романов, при която емоциите и желанията му взимат връх над трезвостта и фактологията, вероятно има и някои отрицателни еквиваленти от страна на опонентите!?
  Като цяло, съобразно моята интуиция, т.е. в резултат на не достатъчно надеждно средство, ми се струва, че по-„нечитави“ са Филип и Роман, а опонентите им също имат някои минуси.
  В предишни коментари (вж. назад) съм посочвал и някои конкретни неща и аргументи!“

 259. Tatyana ZV каза:

  Дано Бог е милостив към всички,които организираха клеветническата кампания срещу игумен Филип.Сложиха в устата му думи на свещарки,на миряни на олтарник,само и само да докажат „правотата“ си,разпространяват сред православната общност откровени лъжи.Боже прости им.Те не знаят нито какво говорят,нито какво правят.

 260. гранд каза:

  След като прочетох статията, вече мога да кажа със сигурност, че игумен Филип много добре си е свършил работата. Жалко, харесвах Романов.

 261. iliana sivova каза:

  [quote name=“refab“]Имам хипотеза (хайде, да не е теза), че Андрей действа в тази статия [b]от позициите на прекалена пристрастност и ожесточеност[/b], а екипът на „Православие БГ“ в лицето на (почти само) Илиана, която има доблестта, все пак, да участва и да не затрива неудобни коментари, седи зад него пак поради някакъв вид пристрастност и/или вид модифицирана топлохладност!?
  [/quote]

  нямам никаква представя какво означава „вид модифицирана топлохладност“. ще се радвам, ако сте имали предвид „здрав разум.“ а, казанов скоби, малко „топлохладност“ няма да навреди на този подгрят „църковен“ диалог…

 262. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“Tatyana ZV“]Дано Бог е милостив към всички,които организираха клеветническата кампания срещу игумен Филип..[/quote]

  които организираха и които участват в нея.
  Боже, прости им!

 263. Аркадия каза:

  [quote name=“andrey“]
  Още ли не сте разбрали, че дори в началото на тази кампания срещу игумена да е имало някакви (субективно) добри намерения, то сега вече тя се е изродила в чисто злобарство и истерия?
  – Ами именно, де! А знаете ли ние откога чакаме Вие самият да го проумеете: да осъзнаете причинно-следствената връзка и да поемете отговорността за деянията си? Дано не се окаже, че като доктор си правите някакъв социален/православен експеримент (през пости-за да е по-извратеняшко): първо ни вкарвате в изкушението да се отбраняваме (творбата Ви е обидна не толкова с „цветистите изрази“, колкото с отношението Ви, което е унижаващо, обиждащо, дискриминиращо, пренебрежително, надменно… ), а после – „я как се изродили нещата в злобарство и истерия!“ И с какви очи питате „полезно ли е това за душите ви?“ Ами, ако искрено Ви е грижа свалете тая статия, ако не – сърбайте си … кашата

  … Не вършете лоши неща и няма да чуете лоши думи.

 264. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Грегорий Д.“]Много мнителни хора пишат коментари…сигурно защото няма къде да публикуват поезия.
  Гузен негонен бяга![/quote]
  Има сайтове за поезия, където човек може да публикува, ако иска. Не разбрах защо съм гузна и от какво бягам?
  Пак казвам, че прозвището „николаит“ може да включва и о. Н Нешков, НО ТО СЪЩЕСТВУВА МНОГО ГОДИНИ ПРЕДИ този скандал!
  Ако погледнете същата тема във форума – ще видите, че там ескалират нови обвинения, не така простовати, като тия на които се начетохме и нагледахме по медиите. Не така просташко клеветнически и махленски.
  В същото време духовният живот в храм св. Николай си продължава. Бях на маслосвет в четвъртък. Имаше над 100 човека. Мирни, търпеливи, смирени. Съдя по това, че една жена тормозеше свещениците по време на тайнството като ги заговаряше и се заяждаше, а на нас обясняваше нещо за поляци и католици и все питаше за о. Николай – къде е. Другите я прегръщаха за да я успокоят.

 265. фамулус каза:

  [quote name=“Аркадия“]
  … Не вършете лоши неща и няма да чуете лоши думи.[/quote]

  Това от Евангелието на Янакий или от 2-ро Послание на Дверожелий беше?

 266. Larissa каза:

  Дорогие братья и сестры во Христе! Только что вернулась с паломничества из
  Греции и Кипра. На Кипре в Киккском монастыре игумен в проповеди призывал нас :”Любите друг друга, покрывайте любовью немощи ближнего, и Господь покроет ваши… Ведь только любовь победит всё!” Все плакали…Любовь и смирение непобедимы.. Им нужно учиться на протяжении всей жизни, и не отравлять чиcтые наши души осуждением.
  Батюшку Филипа (только так его могу с любовью назвать) знаем около 15 лет. Как монах, он может немного строгий, но всегда справедливый. Многие его заслуженно любили – прихожане Святоникольского прихода в г. Риме а затем прихода Св. Екатерины. Может не все – ведь не все хотят исправиться, смириться, и не слушать своё эго, искореняя грех и гордыню… Глубокие проповеди игумена Филиппа проникали всегда в наши сердца, и болtе того – он подтверждал их примером любви к ближнему и самоотверженным в служением церкви и людям, наш дорогой батюшка заслуживает только доброго. Господь всё видит.

 267. Larissa каза:

  Сердце болит за недоразумение, происшедшее у вас на приходе. Каждую ситуацию можно решить с любовью и с миром. Ведь все мы хотим спастись, поэтому
  и находимся в церкви. Родные наши! Понимаю как тяжело далеко от Родного края
  (живу в Италии 20 лет). И как легко на душе, когда мир. Всё в наших руках. Мы
  ведь Христиане. И Господь дал нам волю, и дал пример Любви. Войной ничего не
  решишь…только грех. И это совсем не по-христиански. Помните – «где просто, там
  ангелов со сто»? Да поможет вам Господь с простотой, сердечностью, миром,
  любовью решить этот вопрос.
  с любовью ко Господу
  Лариса (Италия)

 268. фамулус каза:

  [quote name=“Аркадия“] А знаете ли ние откога чакаме …първо ни вкарвате в изкушението да се отбраняваме…[/quote]
  Тука, както в много други постинги, противниците на Настоятеля говорите от името на някаква ОБЩНОСТ. НИЕ, НИЕ… Е, кои сте ВИЕ? Група за „църковно неподчинение“? „Енория“… без свещеник? Не разбирате ли, че никаква положителна идея, никаква градивна платформа не обединява групичката ви, а единствено противлението? Отхвърляте настоятеля си, отхвърлихте мнението на о. Николай и о. Симеон, че се разграничават от действията ви, отхвърлихте опитите на Синода да се намеси – не усещате ли, че летите стремглаво в посока извън Църквата?

  Доста разколи са станали в Православието поради неприемане на определена личност за свещеноначалник, но там поне е опирало до сериозни канонични претенции.
  А вашият „разкол на преместения дякон и затворения клозет“ ще остане уникален по мотивите си. Е – и това е повод за определена гордост…

 269. Аркадия каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“Аркадия“]
  … Не вършете лоши неща и няма да чуете лоши думи.[/quote]

  Това от Евангелието на Янакий или от 2-ро Послание на Дверожелий беше?[/quote]

  – О, извинявам се много! Това е моя техническа грешка при цитирането – просто съм вмъкнала коментара си в цитата и после съм забравила да го трийна! На доктор Андрей Романов е – автора на произведението „Бай Ганьо в Руската Църква“ (виж по-горе), а конкретното изречение пък е (както и цитата в началото на коментара ми) от неговия коментар – №240 (през една стр. от тази назад), четвърти ред от горе надолу. Надявам се да съм Ви била полезна (или поне да не съм Ви разочаровала). още веднъж се извинявам!

 270. Иван Иванов каза:

  [quote name=“iliana“]…

  нямам никаква представя какво означава „вид модифицирана топлохладност“. ще се радвам, ако сте имали предвид „здрав разум.“ а, казанов скоби, малко „топлохладност“ няма да навреди на този подгрят „църковен“ диалог…[/quote]

  Наистина имам предвид [b]и здрав разум[/b] от ваша страна, [b]но допускам и[/b] някакъв тип заинтересованост – съобразяване – конформизъм(?), във връзка с това, че си изкарвате хляба в сферата на обслужване на религиозността, така да се каже, а и възможни „междуличностно-идейни“(?) несимпатии с К. Янакиев!?… Чудя се, просто, и може би бъркам…..

 271. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“Аркадия“]
  … Не вършете лоши неща и няма да чуете лоши думи.[/quote]

  Това от Евангелието на Янакий или от 2-ро Послание на Дверожелий беше?[/quote]

  +1000!

 272. наблюдател отблизо каза:

  ;По-скоро „модифицираната топлохладност“ (доста точен израз) има претенциите да се представя за“здрав разум“. Едва ли по-горното четиво е най-добрата илюстрация на убраност откъм емоции. Но затова пък на хората непрекъснато им се забранява да изпитват чувства или болка.
  Изпитваш болка, когато си пределно ангажиран в нещо, когато си истински загрижен. (А не просто си понаминал към Руската църква, както заявява авторът на статията). Опитът да се окачестви болката на енориашите като излишна сантименталност и истерична привързаност към личността на един или друг духовник, възприемам за откровено цинично и недобросъвестно средство да се неглижира предварително позицията на отсрещната страна. Съществена причина за болката на тези хора е това, че на неколкократните им опити да осъществят нормален, човешки диалог с престоятеля си, беше отговорено с цинична незаинтересованост (Това стана преди известната подписка – ето факти, на които лично съм свидетел и които „разумно“ са ни спестени

 273. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“фамулус“]
  Тука, както в много други постинги, противниците на Настоятеля говорите от името на някаква ОБЩНОСТ. НИЕ, НИЕ… Е, кои сте ВИЕ? Група за „църковно неподчинение“? „Енория“… без свещеник? Не разбирате ли, че никаква положителна идея, никаква градивна платформа не обединява групичката ви, а единствено противлението? Отхвърляте настоятеля си, отхвърлихте мнението на о. Николай и о. Симеон, че се разграничават от действията ви, отхвърлихте опитите на Синода да се намеси – не усещате ли, че летите стремглаво в посока извън Църквата?

  Доста разколи са станали в Православието поради неприемане на определена личност за свещеноначалник, но там поне е опирало до сериозни канонични претенции.
  А вашият „разкол на преместения дякон и затворения клозет“ ще остане уникален по мотивите си. Е – и това е повод за определена гордост…[/quote]

  + 1000000000000000000000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 274. iliana sivova каза:

  [quote name=“refab“]

  Наистина имам предвид [b]и здрав разум[/b] от ваша страна, [b]но допускам и[/b] някакъв тип заинтересованост – съобразяване – конформизъм(?), във връзка с това, че си изкарвате хляба в сферата на обслужване на религиозността, така да се каже, а и възможни „междуличностно-идейни“(?) несимпатии с К. Янакиев!?… Чудя се, просто, и може би бъркам…..[/quote]

  бъркате.

 275. Иван Иванов каза:

  [quote name=“фамулус“].единствено противлението? Отхвърляте настоятеля си, [b]отхвърлихте мнението на о. Николай и о. Симеон[/b]
  … неприемането на определена личност…
  А вашият [b]“разкол на преместения дякон и затворения клозет“[/b] ще остане уникален по мотивите си. Е – и това е повод за определена гордост…[/quote]

  Тезите ти са предубедени, формалистични. [b]Ти изрично се съгласи с моето мнение, че в определен контекст разбираш църквата като „казарма“.[/b] По конкретния случай не си запознат с детайлите (а се произнасяш все едно, че си запознат изцяло с тях), далеч си от тук. Принципно, има „казарми“ и „казарми“, те. различни типове. Има „военоначалници“ ( а и едновременно политици! ) и „военоначалници“![b] Не може да се иска напълно безкритично подчинение от „редниците“ на всякакви „военоначалници“!.[/b].. И ЗАЩО СЕ ПОДИГРАВАШ с въпроса за тоалетната!?…[b] Ти зад църквата ли би уринирал[/b], с извинение?
  А отците вероятно са [b]притиснати[/b]!

 276. Аркадия каза:

  цитирам фамулус:
  „НИЕ, НИЕ… Е, кои сте ВИЕ? „

  – Просто отговорям на д-р Андрей: „още ли не сте разбрали“ (пита той)- „ние сме разбрали, а Вие разбрахте ли“ (отговарям аз). Сега разбрахте ли ме? 🙂 а кои сме „ние“, „вие“, „те“ – по-добре питайте гореспоменатия. (струва ми се втори път Ви препращам към него – е, вземете прочетете нещичко, преди да седнете да пишете, де,ааа!). Що се отнася вече до вашия коментар, бих Ви отговорила от свое име така: аз лично съм българка-русофилка, и дължа любовта си към „Великая Рус“ най-вече на ПРАВОСЛАВНИЯТ й дух. Но, ако бъда поставена в условия да избирам: „православния дух – на Едната Съборна Църква“ или „руския дух – на руските традиции и обичаи“, то не бих се поколебала в избора си, особено, ако второто смущава здравето и целостта на живия организъм, който сме НИЕ – изповядващите вярата си в Христа с една уста, с едно сърце, с една душа, с един ум!. (в Христа!, не в игумен, предстоятел, владика и т.н.). …
  следва

 277. Аркадия каза:

  … както Достоевски беше казал някъде нещо такова: „Ако някак би могло да се докаже, че истината и Христос са две различни неща, то аз пак бих избрал Христос!“
  Това, мисля, е правилната позиция, след като сме християни, защото иначе – „Що е истина?“ Така, че да не превръщаме страхът и подчинението в средства за постигане на целта, нито пък същите тези средства – в цел!

 278. iliana sivova каза:

  бих искала да помоля участниците да ограничат аргументите си до такива, които имат пряко отношение към въпроса справедливи ли са обвиненията на недоволните енорияши към предстоятеля им и допустими ли са от църковна гледна точка методите, с които се действа срещу него. това е основният въпрос на статията и причината да продължаваме този разговор.

  рефаб, моите уважения, но вас ще дам за пример – разсъждения на физиологични теми и общи догадки за чувствата на пищещите тук не допринасят за отговора на горните въпроси. коментирам написаното от вас – достъпът до тоалетната не може да е мотив за смяна на предстоятеля, нали така? в софия има много храмове, в които такъв проблем е налице…предстоятелите им са си по местата…

 279. фамулус каза:

  [quote name=“Аркадия“] ако бъда поставена в условия да избирам: „православния дух – на Едната Съборна Църква“ или „руския дух – на руските традиции и обичаи“, .
  следва[/quote]
  T.e. духът на Руската Църква е неправославен. Ами защо се въвирате в нея тогава?

 280. фамулус каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“]Съществена причина за болката на тези хора е това, че на неколкократните им опити да осъществят нормален, човешки диалог с престоятеля си, беше отговорено с цинична незаинтересованост [/quote]

  За такива „болки“ или по-скоро душевни сърбежи не се правят разколи.

 281. фамулус каза:

  [quote name=“refab“]
  далеч си от тук.[/quote]

  А тебе в Православната църква изобщо те няма, понеже си католик. Какво си седнал да чепкаш проблемите на православните?

 282. Lena каза:

  Учудвам се доколко някои хора са се самозабравили, та презрително наричат настоятеля по малко име без „отец“. При това са хора с претенции за църковна култура. Колкото и да им е несимпатичен отецът да не забравят, че е каноничен и е ДЕЙСТВИТЕЛЕН Божи служител, човек комуто е дадена страшна сила в ръцете, човек, който свещенодейства, „връзва и развръзва“ на земята, по чиито молитви се извършва великото евхаристийно тайнство. Ако той има някакви недостатъци има Кой да му дири отчет и да го съди. Но как си позволяваш ти, безумни човече, така презрително да се отнасяш към него, като, че ли ти си му дал сана, да го съдиш и оплюваш? Нима си толкова заслепен и безстрашен?!

 283. наблюдател отблизо каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“наблюдател отблизо“]Съществена причина за болката на тези хора е това, че на неколкократните им опити да осъществят нормален, човешки диалог с престоятеля си, беше отговорено с цинична незаинтересованост [/quote]

  За такива „болки“ или по-скоро душевни сърбежи не се правят разколи.[/quote]
  „Разкол“?!?!?! Съветвам Ви да внимавате с думите. Като говорите за „разкол“, питам Ви: това официално становище на Синода на БПЦ или на Руската православна Църква ли е или някакви Ваши свободни съчинения? Протестното писмо на енориашите, като верни чеда на Българската и Руската православна църква, беше изпратено до патриарсите на тези две поместни църкви. Това действия на разколници, т.е. на хора, непризнаващи духовното водачество на патриарх Максим и патриарх Кирил ли са? Или може би се водите от някакъв свой си канон, според който разграничаването от действията на игумен Филип е равнозначно на разкол. :sigh:

 284. фамулус каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“]
  „Разкол“?!?!?!…? Протестното писмо на енориашите, като верни чеда на Българската и Руската православна църква, беше изпратено до патриарсите на тези две поместни църкви.[/quote]

  Да бяхте изпратили и по една смесна китка от медийните си изяви, ако сте искрени. Че иначе става по Радой Ралин: „Човек е сложен – сутрин набожен, вечер разложен…“

 285. Аркадия каза:

  цитирам фамулус:
  [quote name=“фамулус“][quote name=“Аркадия“] ако бъда поставена в условия да избирам: „православния дух – на Едната Съборна Църква“ или „руския дух – на руските традиции и обичаи“, .
  следва[/quote]
  T.e. духът на Руската Църква е неправославен. Ами защо се въвирате в нея тогава?[/quote]

  – ама вие гоните ли ме от някъде? да не се опитвате да ме раз-сеете извън нечия църковна ограда (това последното не очаквам да го схванете, но просто не устоях 😳 ). v7apd

 286. Т Георгиева каза:

  [quote name=“фамулус“]Да бяхте изпратили и по една смесна китка от медийните си изяви, ако сте искрени. Че иначе става по Радой Ралин: „Човек е сложен – сутрин набожен, вечер разложен…“[/quote]
  Няма начин да не са изпратили. Те са в състояние ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА!
  След като не са се срамували да го направят!

 287. фамулус каза:

  [quote name=“Аркадия“]
  ама вие гоните ли ме от някъде? да не се опитвате да ме раз-сеете извън нечия църковна ограда (това последното не очаквам да го схванете, но просто не устоях 😳 )[/quote]

  Православните християни в тия времена не сме много, та е грях да се гоним един други. А още по-грозно и грешно е миряните да гоним и злепоставяме свещениците и епископите си. Не се лъжете – докато повдигате вражда срещу предстоятеля си и я разтръбявате по вестници и телевизии с призиви „тоя човек да бъде отстранен“ (!!!) без догматични или канонични основания, не сте вътре в никакви църковни огради. Дори за закоравяла неразкаяна лична вражда със съседи, колеги и пр всеки нормален духовник ще Ви отстрани от причастие, докато направите всичко по силите си да се помирите. Не за да Ви „разсее извън оградата“, а за да Ви предпази да не се причащавате за свой грях! Какво да говорим за участие в обществена разпра, която дискредитира Църквата.

 288. ИзДишам каза:

  Грегорий Д., Аркадия и наблюдател отблизо, не виждате ли с каква патология се сблъскваме тук – няма шанс за подобрение. Хора, които изобщо не са част от прихожаните в Руската църква, дори някои от тях не са в София, а трети изобщо не са в България, ни обясняват какво се случва, как трябва да се чувстваме и как да се държим. Доста самонадеяно поведение, ама как да обясниш… Мен ако питате, не им доставяйте това удоволствие.
  Илиана, като пишете събщения от 3458945672 символа, мислите ли за това, че тези, към които отправяте въпросите си, са ограничени само с 1000? И защо смятате, че въпросите, които Вие задавате, са тези, на които задължително някой трябва да отговори? И на моето питане за фалшификацията на игумен Филип никой не отговори, а не го повтарям през един пост и не настоявам, че другите нямат какво да кажат и затова не пишат по темата.
  За тази статия, освен да се чете, се оказа неприятно и да се пише…

 289. ИзДишам каза:

  Само да добавя за тоалетната, тъй като това се оказа крайъгълният камък на цялата история, според пишещите тук. Богомолците нямат навика да посещават тоалетната в храма, но за служителите е просто наложително, бидейки целодневно там. За тях, впрочем, беше репликата за тоалетната. Така е цитирано и в медиите: „Богомолците разказаха, че служителите в храма се страхуват да изразят мнението си. Те дори не ходели до тоалетна, защото игумен Филип не обичал да му минават покрай вратата.“ Което, разбира се, е нелепо, извадено от контекста, но в крайна сметка е факт. Който никой няма да провери, но затова пък ще го коментира с особено задоволство.

 290. еленаиталия каза:

  [quote name=“наблюдател отблизо“].[/quote]
  „Разкол“?!?!?! Съветвам Ви да внимавате с думите. Като говорите за „разкол“, питам Ви: това официално становище на Синода на БПЦ или на Руската православна Църква ли е или някакви Ваши свободни съчинения? Протестното писмо на енориашите, като верни чеда на Българската и Руската православна църква, беше изпратено до патриарсите на тези две поместни църкви. Това действия на разколници, т.е. на хора, непризнаващи духовното водачество на патриарх Максим и патриарх Кирил ли са? Или може би се водите от някакъв свой си канон, според който разграничаването от действията на игумен Филип е равнозначно на разкол. :sigh:[/quote]
  о. Филип е изпратен от патриарх Кирил и приет от патриарх Максим. Заговори срещу него фактически означават не приемане на волята на двата патриарха. Тези, които не искат о. Филип, забравят че той не е отишел във София ей така, сам самичек, а е отишел защото два патриарха са поискали той да е там, където е.

 291. ИзДишам каза:

  Повтарям (приблизително) поста си, който не беше публикуван или не е стигнал. Беше обръщение към Грегорий, Аркадия и наблюдател отблизо, в което им казвах да не си губят времето с тази дискусия….После написах поста за WC:oops:

  * модератор: постът не беше публикуван заедно с още няколко , в които не се казва нищо по повдигнатите теми. съвети към приятелите си дали да участват в дискусията давайте на лични. няма как да се спре излишното заяждане, ако не започнем да спираме коментари.

 292. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Което, разбира се, е нелепо, извадено от контекста, но в крайна сметка е факт. Който никой няма да провери, но затова пък ще го коментира с особено задоволство.[/quote]

  Ако няма как да се провери, значи, не е факт.
  И общо взето е смешно. Попитайте сътрудниците, дали наистина така се страхуват и така си стискат по цял ден.
  Супер тема за пресконференция!

 293. Дишайте Спокойно каза:

  [quote name=“Дишайте Спокойно“][quote name=“ИзДишам“]Което, разбира се, е нелепо, извадено от контекста, но в крайна сметка е факт. Който никой няма да провери, но затова пък ще го коментира с особено задоволство.[/quote]

  Ако няма как да се провери, значи, не е факт.
  И общо взето е смешно. Попитайте сътрудниците, дали наистина така се страхуват и така си стискат по цял ден.
  Супер тема за пресконференция![/quote]

  пресконференция на най-великите интелектуалци в страната!

 294. ИзДишам каза:

  Илияна, след като публикувахте 20 страници със заяждания, изведнъж решихте да цензурирате моя пост, в който всъщност има упрек към Вас лично, начинът Ви на модериране и Вашето участие в разговора, което уж не е пристрастно. Браво. А с какво ето този пост допринася за конструктивния диалог:
  [quote name=“фамулус“]Това от Евангелието на Янакий или от 2-ро Послание на Дверожелий беше?[/quote]
  Както и постовете със свещеническите заплати, които и да са вярни, и да не са вярни, са еднакво изкушаващи!
  И защо да не е смислено да попитам откъде-накъде някакви хора, които изобщо не знаят историята отблизо, се изказват толкова самонадеяно за случващото се! Къде се намираме изобщо!!!
  Този пост си е за Вас, няма нужда да го публикувате.

 295. Иван Иванов каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“refab“]
  далеч си от тук.[/quote]

  А тебе в Православната църква изобщо те няма, понеже си католик. Какво си седнал да чепкаш проблемите на православните?[/quote]

  Ето още един пример , който [b]добавям[/b] към този, представен от ИзДишам, на [b]некоректно и несъответно отношение на фамулус , още повече, че не съм католик![/b]

  И ето сега частта от моя сегашен коментар, имащ [b]пряко отношение към темата[/b]: Фамулус, напр., е знаменосец и (недостатъчно самоосъзнат!?) [b]идеолог на постановката за приравняване на църквата[/b] на нещо като „Коза ностра“ (превод от италиапски: „Наша работа“), т.е. като мафия, все едно!?… Ето от какви позиции, според мен, той защитава „Настоятеля“!

 296. iliana sivova каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Илияна, след като публикувахте 20 страници със заяждания, изведнъж решихте да цензурирате моя пост, в който всъщност има упрек към Вас лично, начинът Ви на модериране и Вашето участие в разговора, което уж не е пристрастно. Браво. А с какво ето този пост допринася за конструктивния диалог:
  [quote name=“фамулус“]Това от Евангелието на Янакий или от 2-ро Послание на Дверожелий беше?[/quote]
  Както и постовете със свещеническите заплати, които и да са вярни, и да не са вярни, са еднакво изкушаващи!
  И защо да не е смислено да попитам откъде-накъде някакви хора, които изобщо не знаят историята отблизо, се изказват толкова самонадеяно за случващото се! Къде се намираме изобщо!!!
  Този пост си е за Вас, няма нужда да го публикувате.[/quote]

  благодаря ви. избирам да го публикувам, защото ми дава още един повод да напиша, че на 20 страници се каза достатъчно за това кой как се чувства. продължаването на темата е оправдано, само ако дава възможност на участниците да кажат нещо по същество, което има смисъл да се знае от аудиторията, за да даде по-добра представа за ситуацията. тоест – да аргументират позицията си. моля и колегите, които модерират тези коментари да имат това предвид.

  критиката ви към мен не ме притеснява; ограничението в символите не е пречка да се напише нещо конкретно, моля ви се… а що се отнася до дългите мои постове, в това число и настоящия, определено не ги пиша от скука. а защото полагам усилия да обясня очевидното – така не може да се получи разговор, дори спор. и ако не се положат усилия да се видят или по-точно преразгледат трезво фактите и обстоятелствата около този конфликт, ситуацията няма да мръдне скоро от тази фаза, в която е зациклила. какво е трезво, какъв критерий има за това, какво е истина и кой има право да пита за истина и т.н. и т.н. – предварително моля да не започваме да спекулираме и в тази посока… поздрави.

 297. Т Георгиева каза:

  [quote name=“ИзДишам“]Само да добавя за тоалетната, тъй като това се оказа крайъгълният камък на цялата история, според пишещите тук. Богомолците нямат навика да посещават тоалетната в храма, но за служителите е просто наложително, бидейки целодневно там. За тях, впрочем, беше репликата за тоалетната. Така е цитирано и в медиите: „Богомолците разказаха, че служителите в храма се страхуват да изразят мнението си. Те дори не ходели до тоалетна…[/quote]
  Много от събитията тръгнаха…и стигнаха до тоалетната!
  Това е показателно за много неща.
  Като запозната, осмелявам се да посъветвам о. Филип, когато тия хора /анонимните клеветници/ сменят тактиката и внезапно станат негови „доброжелатели“ и започнат ДА КЛЕВЕТЯТ ДРУГИ ХОРА, така както клеветяха него – да НЕ ГИ СЛУША, дори и на ангели небесни да приличат. За да не се обременява излишно и заплита в интриги.
  А въпросът ми към ГрегориЙ остана без отговор. Той каза, че съм гузна и бягам от нещо.

 298. Янина каза:

  Братя и сестри,

  Каня ви за кинопрожекцията в Рус. културен център на ул. Шипка, 34.

  Утре, на 2 април от 18-00 в Киносалона на 1 етаж:

  „ДИВЕЕВО. КАНАВКАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА” – док. филм за 30 минути, а после –

  „РУСКИЯТ ДОМ НА БРЕГОВЕТЕ НА ТИБЪР” –

  публицистичен филм за изграждането на православен храм, посветен на вмч. Екатерина, в центъра на Рим.

  Храм, построен от игумен Филип (Василцев), предстоятел на Руското подворие в София.

  Филмите са на руски език. Вход свободен.
  Заповядайте!

 299. fr Pavel каза:

  [quote name=“Янина“]Братя и сестри,

  Каня ви за кинопрожекцията в Рус. културен център на ул. Шипка, 34.

  Утре, на 2 април от 18-00 в Киносалона на 1 етаж:

  „ДИВЕЕВО. КАНАВКАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА” – док. филм за 30 минути,

  Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии, за който ще излезе скоро моя статия в сп. „Български фолклор“.

 300. Янина каза:

  [quote name=“fr Pavel“][

  Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии, за който ще излезе скоро моя статия в сп. „Български фолклор“.[/quote]

  Тази канавка е направена с благословия и лично участие на св. Серафим Саровский.

 301. о. Павел каза:

  [quote name=“Янина“][quote name=“fr Pavel“][

  Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии, за който ще излезе скоро моя статия в сп. „Български фолклор“.[/quote]

  Тази канавка е направена с благословия и лично участие на св. Серафим Саровский.[/quote]

  Серафим, който е от разколнически произход (старообрядeц), да не е Господ? Свят не означава безгрешен. И светците са робували на суеверия.

 302. еленаиталия каза:

  [quote name=“о. Павел“][quote name=“Янина“][quote name=“fr Pavel“][

  Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии, за който ще излезе скоро моя статия в сп. „Български фолклор“.[/quote]

  Тази канавка е направена с благословия и лично участие на св. Серафим Саровский.[/quote]

  Серафим, който е от разколнически произход (старообрядeц), да не е Господ? Свят не означава безгрешен. И светците са робували на суеверия.[/quote]
  че от кога пак св. Серафим Саровски е станал старообрядец? и, като се следва логиката, Дивеево тогава би трябвало да е старообрядски манастир…. ама че глупости. и какво общо имат със руска църква и о. Филип?

 303. fr Pavel каза:

  [quote name=“еленаиталия“][quote name=“о. Павел“][quote name=“Янина“][quote name=“fr Pavel“][

  Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии, за който ще излезе скоро моя статия в сп. „Български фолклор“.[/quote]

  Тази канавка е направена с благословия и лично участие на св. Серафим Саровский.[/quote]

  Серафим, който е от разколнически произход (старообрядeц), да не е Господ? Свят не означава безгрешен. И светците са робували на суеверия.[/quote]
  че от кога пак св. Серафим Саровски е станал старообрядец? и, като се следва логиката, Дивеево тогава би трябвало да е старообрядски манастир…. ама че глупости. и какво общо имат със руска църква и о. Филип?[/quote]

  Не пишете глупости, а четете повече. Родителите на Серафим са старообрядци и той е кръстен в разкола. Неслучайно е канонизиран чак 70 години след смъртта му и то по политически причини.

 304. фамулус каза:

  [quote name=“fr Pavel“]Тази канавка или ров е чисто магическо средство за ограждане на сакрално пространство, вариант на магическия кръг в много религии.[/quote]

  Мхм. Също така кръстът е индоарийски соларен символ, просфората – обреден хляб, Възкресението е откраднато от Озирис, а и самата Троица е всъщност Триликата Хеката.

 305. евтимия каза:

  #305
  Вие четете по-малко, но качествено, благоговейно.

 306. fr Pavel каза:

  Също така кръстът е индоарийски соларен символ, просфората – обреден хляб, Възкресението е откраднато от Озирис, а и самата Троица е всъщност Триликата Хеката.[/quote]

  Това са Ваши фантазии, за които по-подходящи са окултните форуми.
  .
  Парапсихологията и ние –
  http://archiman.livejournal.com/

 307. еленаиталия каза:

  [quote name=“fr Pavel“][quote name=“еленаиталия“][quote name=“о. Павел“][quote name=“Янина“][quote name=“fr Pavel“][
  ?[/quote]

  Не пишете глупости, а четете повече. Родителите на Серафим са старообрядци и той е кръстен в разкола. Неслучайно е канонизиран чак 70 години след смъртта му и то по политически причини.[/quote]
  Леле, какви глупости….. Първо, в Курск не е имало старообрядци. Второ, родители на св. Серафим са били много набожни ПРАВОСЛАВНИ, строиха ПРАВОСЛАВНА църква…. трето, св. Серафим е канонизиран след като вече е бил почитан от народа. 4то-това няма нищо общо със статия, която се обсъжда.

 308. негоден каза:

  Не мога да повярвам, че модераторката трие какви ли не неща, които дори не са обидни, но оставя явни хули срещу св. Серафим Саровски! Светската логика винаги стига до там, да хули светостта. А уж сайтът е православен…, а всъщност е просто… еее.точка. бг. (припев на една песен)

 309. калугер каза:

  [quote name=“негоден“]Не мога да повярвам, че модераторката трие какви ли не неща, които дори не са обидни, но оставя явни хули срещу св. Серафим Саровски! Светската логика винаги стига до там, да хули светостта. А уж сайтът е православен…, а всъщност е просто… еее.точка. бг. (припев на една песен)[/quote]

  Ние не хулим светеца, а казваме истината за него. Тя не съвпада с официалната пропаганда. Четете: Преподобный старообрядец Серафим Саровский. – http://www.verardc.ru/pdf/serafimsarovski.pdf

 310. Т Георгиева каза:

  Благодаря за възможността да видя филмите. Във филма за Дивеево усетих онова позабравено чувство, което напоследък съвсем липсва при нас – чистата вяра и упование в Богородица, в Бога. Много полезни за вярата са Кръстния ход, литийните шествия в който вярата споява хората и ги превръща в едно сърце и една надежда. И ние тук имаме възможност на втория ден от Великден, на Преполовение да усетим тази приповдигнатост на духа.
  Много красив бе храм св.Екатерина!
  Наистина като бисер украсяващ Рим! Достойна прослава за светицата с най-облагодатен ум, пред когото петдесетте велеречиви витии са като безгласни риби.
  По молитвите на света Екатерина Бог да ни дари разум и да прости греховете ни.

 311. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  Ex, прекаленото ни ‘благочестие’ от памтивека се е шокирало от мислители като о.Павел и о.Андрей Кураев; а пък да споменавам ли за ‘шоковата доктрина’ на Господа?!?
  Хора, правите ли разлика между богохулство и история?

 312. фамулус каза:

  [quote name=“калугер“]Четете: Преподобный старообрядец Серафим Саровский. – http://www.verardc.ru/pdf/serafimsarovski.pdf%5B/quote%5D

  Е хасъл тоя сайт е староверски – „Староверьi в Петербурге“. Дано следващия Ви линк да не е от скопците, че аудиторията ще избяга да не й ударите „златния печат“ 😉

 313. еленаиталия каза:

  [quote name=“калугер“][quote name=“негоден“]Не мога да повярвам, че модераторката трие какви ли не неща, които дори не са обидни, но оставя явни хули срещу св. Серафим Саровски! Светската логика винаги стига до там, да хули светостта. А уж сайтът е православен…, а всъщност е просто… еее.точка. бг. (припев на една песен)[/quote]

  Ние не хулим светеца, а казваме истината за него. Тя не съвпада с официалната пропаганда. Четете: Преподобный старообрядец Серафим Саровский. – http://www.verardc.ru/pdf/serafimsarovski.pdf%5B/quote%5D
  новия пророк…. а стига бе. Модератори, мога ли да попитам защо оставяте да се распространяват лъжи за един канонизиран светец, в темата където се говори за нещо друго?

  бележка от модератор: ОСТАВЯМЕ, защото е започнал разговор по повод двата филма и засега продължава. Ако нещо ви смущава, отговорете. И вашите коментари оставяме. А по основната тема вече никой не пише, както се вижда…

 314. фамулус каза:

  [quote name=“еленаиталия“] Първо, в Курск не е имало старообрядци. [/quote]
  Имало е, но твърде твърде малко. В 1897 г населението на Курска губерния е било 2 370 000 души (Википедия). От тях староверци са били към 30 000 (староверски автор – Апанасенок А.В. «Старая вера» в Центральном Черноземье: XVII–начало XX в. Курск, 2008. С.147–155) и то групирани не в самия Курск, а около Льгов, Боровск и пр.

 315. евтимия каза:

  на #313:
  Такива „мислители“-пишман мислители. Явно и от преди Христа и след Христа, те не се губят. Мисленето им упорито като бурени. Порождение на „правотичащия змей“, за който ясно е пророчествана съдбата му. За такива „мислители“ са се имали и петдесетте умници пред света Екатерина; хубавото е, че те прогледнали. Дано да се случи това и с тук хулещите!!! Житието на свети Серафим цялото е печат на Светия Дух. Но когато няма благоговение (Дух Свети) плътският ум всичко „вижда“; и „знае“. Какво да кажа… горко ономува, чрез когото съблазън дохожда. Защото по-добре… знаем. Бог да запрети на такава уста. И сам свети Серафим да даде малко сол на ума (още по-жалко – и калугерски). Такива са те светиите, любещи преварят; въпреки и хулени.

 316. Fr Pavel каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“еленаиталия“] Първо, в Курск не е имало старообрядци. [/quote]
  Имало е, но твърде твърде малко. В 1897 г населението на Курска губерния е било 2 370 000 души (Википедия). От тях староверци са били към 30 000 (староверски автор – Апанасенок А.В. «Старая вера» в Центральном Черноземье: XVII–начало XX в. Курск, 2008. С.147–155) и то групирани не в самия Курск, а около Льгов, Боровск и пр.[/quote]

  Друго интересно заглавие е: Религиозные диссиденты в российской провинции: очерки истории духовных движений Курской губернии в конце XVIII – начале XX века. Курск, 2010, 200 с.

 317. фамулус каза:

  [quote name=“Ани Попова“]
  Хора, правите ли разлика между богохулство и история?[/quote]

  Остава да разберем откога „староверството“ на преп. Серафим Саровски е историческа истина. Засега аргументите са една староверска книжка, нескрита апология против „никонианите“ + фактът че преп. Серафим е канонизиран „чак“ 70 години след смъртта си (като че св Инокентий Иркутски, Митрофан Воронежски, Тихон Задонски, Иоасаф Белгородски – малцината прославени през 19-ти век са канонизирани по-рано. Не са.).

 318. Т Георгиева каза:

  Придобий мирен дух и хиляди ще се спасят около тебе“- това е казал св Серафим Саровски, Нековото име с голямо благововение е приел дядо Серафим Соболев. Дивите животни са му се покорявали, знаем иконата на която е с една мечка, имал е силата да даде и на друг ДА ИЗПИТА БЛАГОДАТТА, а също и да разказва за НЕЯ!
  За вярващото сърце това е напълно достатъчно!
  Ние се нуждаем от вяра. Тя ни е необходима за да живеем. Тя ни приближава към Бога.
  Видях вярата на ония жени, някои от които вървяха боси в Кръстния ход и носеха пред себе си иконата на светеца, украсена с бяло платно. Децата, вярващите мъже, които говореха за вярата си със силно чувство на радост и любов.
  По молитвите на дядо Серафим, Бог и на нас да даде ВЯРА за да бъдем вярващи, а не – невярващи. За да оцелеем!

 319. Т. П. каза:

  Що се касае до откъса в статията, посветен на проф. Калин Янакиев, бих искал да напомня на д-р Романов, който и да е той, че дълбоко греши в написаното. Първо това, че Калин Янакиев е член на националното ръководство на една от десните консервативни партии по-скоро трябва да говори в плюс на самия него и възгледите му, отколкото обратното. Въпросната партия изповядва християндемократически ценности и по-голямата част от нейните членове са хора въцърковени! Калин Янакиев членува в консервативна партия, доколкото това е продиктувано от неговия християнски светоглед. Тази партия не е русофобска и никога не е била. Тя е демократична и винаги се е противяла на недемократичното и авторитарно управление на Русия, но никога на руския народ и руската култура. Второ, Калин Янакиев не е никакъв русофоб, а е изключително дълбок читател и тълкувател на руската религиозна култура и изкуство. В своите текстове той винаги е демонстрирал тази своя привързаност. Проверявайте преди да говорите наизуст.

 320. енориаш от Рус.ц. каза:

  [quote name=“Т. П.“[/quote]

  значи го познаваме от друга страна.
  Но много добре познаваме…

 321. евтимия каза:

  на Т.П. (#321):
  Демокрацията не е нещо, подадено от Бога, тя е търпяна по икономия и не е част от духа и учението на право-славието. Четете Свещеното Писание. А „християндемокрацията“ е и в католически и протестантски страни (от тях и идва, не от Бога), така че нейното „християнство“ е толкова размито и толкова далеч от православието, колкото демокрацията на вавилоностълпотворенето – на Божията блага воля.

 322. Грегорий Д. каза:

  Явно спора до никъде няма да доведе, защото всеки вика с пълно гърло, но никой никого не слуша! И все „другите“ са лоши! От най-упоритите „знаещи“ лъха само „злобарство и истерия“ (Аркадия е права). Наистина тук се сблъскваме с някакъв особен вид патология – бих я нарекъл „християнска“.
  Моето включване не е да споря или да доказвам, а само да изразя разочарованието си от тези истерично-самонадеяни опити разни хора да се доказват като големи християни, но защо трябва да се доказват чрез силна истерична злоба (докато в същото време напомнят, че било пост – ех, вероятно това се отнася за „другите“ – двойният аршин присъства и тук). Ако ще се спори, хубаво е да бъде спокойно, аргументирано и културно – какъвто би трябвало да бъде всеки един християнин. Това тук не се вижда! Тук има антиреклама!

 323. Грегорий Д. каза:

  И още – защо трябва да има обиди и заяждания като малките деца…? Нали така се дискредитират християните! Аз, например, с удоволствие чета трудовете на г-н Янакиев и не виждам защо трябва да бъде обиждан точно пък за тях! Само защото не мисли като някой от спорещите ли? Също чета с удоволствие и статиите на г-н Романов! Е, изразил е мнението си… Ако някой не е съгласен с него, трябва ли да го плюе, че не пише това, което той иска! Или отвратителното заядливо отношение към казаното от о. проф. Павел? Ами човека просто казва каквото знае – а той знае! По-добре ги четете, отколкото „да се ядете помежду си“ (няма да цитирам повече евангелието, г-жо ТГ)!
  Жалко! Уж сме християни, а се изядохме!

 324. фамулус каза:

  [quote name=“Грегорий Д.“]Уж сме християни, а се изядохме![/quote]
  Кайте се тогава, докато е време.

 325. Т. П. каза:

  [quote name=“евтимия“]на Т.П. (#321):
  Демокрацията не е нещо, подадено от Бога, тя е търпяна по икономия и не е част от духа и учението на право-славието. Четете Свещеното Писание. А „християндемокрацията“ е и в католически и протестантски страни (от тях и идва, не от Бога), така че нейното „християнство“ е толкова размито и толкова далеч от православието, колкото демокрацията на вавилоностълпотворенето – на Божията блага воля.[/quote]
  Никъде в Светото Писание, доколкото ми е известно, не се стимулира аполитичност. А аз не виждам с какво аполитичността е по-добре оправдана позиция, отколкото стремежа към провеждане на политики, обвързани с християнските ценности. Християнството е консервативна религия, а политическият консерватизъм има за свой темел християнските ценности. Ако не познавате Едмънд Бърк, прочете фундаменталния му политически труд и ще се убедите. Професор Янакиев е една от малкото обществени личности, които защитават нашата конфесия. Нека оценим това. 🙂

 326. Т. П. каза:

  [quote name=“евтимия“]на Т.П. (#321):
  Демокрацията не е нещо, подадено от Бога, тя е търпяна по икономия и не е част от духа и учението на право-славието. Четете Свещеното Писание. А „християндемокрацията“ е и в католически и протестантски страни (от тях и идва, не от Бога), така че нейното „християнство“ е толкова размито и толкова далеч от православието, колкото демокрацията на вавилоностълпотворенето – на Божията блага воля.[/quote]

  Освен това, що се касае до политичността, нека си припомним политическата ангажираност на византийски исихасти като Св. Григорий Палама и Св. Патриарх Калист, както и Св. Теодосий Търновски, и Св. Патриарх Евтимий в България. Надявам се няма да противопоставите исихасткото учение на Православието, доколкото е обявено за доктрина на християнския Изток. Предвид несъмнения авторитет на горепосочените светци, мисля че трябва да отдадем най-малкото уважения на проф. Янакиев, който от позицията си на мирянин се ангажира с мисията да защитава вярата ни.

 327. Т. П. каза:

  Що се касае до игумен Филип (Василцев), аз чувам най-различни слухове …(изтрито от модератор)

  * бележка: Т.П., материалът, под който пишете, критикува некоректните действия за дискредитирането на игумен Филип. разпространението на компроментиращи недоказани твърдения за него, които наричате слухове, е част от тези действия.


  Зад слуховете не мога да застана, но знам със сигурност, че игуменът си позволи да „архонтиса“ руски бизнесмени със съмнителен бизнес, нещо дълбоко чуждо на православното християнство. Мисля, че всеки убеден християнин ще се съгласи с мен. Второ този игумен си позволи да прати в храм с почти никаква енория един от богословски най-образованите и убедени християнски свещеници отец Николай Нешков, който се наложи да остави своите енориаши по време на Великденските пости. Трето игуменът си позволи да регистрира руското подворие като самостоятелно юридическо лице, независимо от БПЦ. Искам да напомня, че етнофилетизмът във всичките му проявления е ерес, осъдена от Църквата и е дълбоко чужда на Православието, което има космополитен и универсален характер.

 328. фамулус каза:

  [quote name=“Т. П.“]Що се касае до игумен Филип (Василцев),[/quote]

  Като повторите клеветите за пореден път, няма да ги превърнете в истина. Но явно „енорията“ се нуждае от поредната порция зомбиране.

  И що за русизми – в два постинга „касае, касае“…?!!?? От такива казашки изрази ще се изприщи всеки патриотичен български език!

 329. Т. П. каза:

  [quote name=“фамулус“][quote name=“Т. П.“]Що се касае до игумен Филип (Василцев),[/quote]

  Като повторите клеветите за пореден път, няма да ги превърнете в истина. Но явно „енорията“ се нуждае от поредната порция зомбиране.

  И що за русизми – в два постинга „касае, касае“…?!!?? От такива казашки изрази ще се изприщи всеки патриотичен български език![/quote]
  Аз слушам и чета клевети за изключително свестни хора, но за радост те не са тръгнали да ги цензурират, а се опитват да отговорят на тях и да ги оборят. Както казах, аз зад слухове не заставам, но има несъмнени истини, които споменах и би било добре игумен Филип да отговори на тях! Мисля, че и неговите апологети трябва да се замислят върху безобразните и неканонични „архонтисвания“, а не да хулят и клеветничат проф. Янакиев, който застана зад православните канони. Забележката Ви по отношение на русизмите е несериозна и няма да си правя труда да отговарям на нея.Пожелавам Ви светло посрещане на Възкресение Господне!

 330. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Т. П.“]
  Аз слушам и чета клевети за изключително свестни хора, но за радост те не са тръгнали да ги цензурират, а се опитват да отговорят на тях и да ги оборят![/quote]
  Умолявам Ви господине, не ги слушайте, четете и разпространявайте КЛЕВЕТИТЕ. Не се хвърляйте в раздори и преследване, само защото някой Ви е наговарил глупости за друг – най-вероятно невинен човек. Нека пазим душите си!
  И знайте, че свестните хора са малко и няма да им стигне живота за да се оправдават и оборват ВСИЧКИ КЛЕВЕТИ, които може да роди врагът на човешкия род срещу тях, който действа чрез незрелите, неразумните и псевдо -християните.
  И да Ви попитам, Вие нов ли сте или само името си сменяте? Ако сте нов, проявете милост към нас и си намерете друго забавление през страстната седмица.
  А ако не сте нов, не започвайте отново, защото идват светли празници, за които Вие бяхте така добър да ни пожелаете светло посрещане. Желая и на Вас – същото.

 331. енориаш от Рус.ц. каза:

  До Т.П. ком. 331.

  1.По въпроса за “архонтисването”. Кога е бил архонтисван въпросния бизнесмен? Две години преди да дойде тук о. Филип. Как може представител на РПЦ да архонтисва в България? И т.н. НЕ СТАВАЙТЕ ЗА СМЯХ! Или/ не ни смятайте за пълни идиоти.
  2. Ако о. Николай наистина е такъв, тогава за него не е проблем да създаде добра енория и на Марс. А той все пак е по-близо и предполагам, че не би трябвало да има проблем за неговите духовни чеда . Ако той е толкова велик, нека да построи нов храм, както о. Филип в Рим.
  3. Такава регистрация няма.
  4. Етнофилетизъм в Руското подворие също няма – можете да видите със своите очи, заповядайте. А русофобия имаме от години. Можете да потърсите и „разкъсано евхаристийно тяло” (някой богослов ще коментира ли този „крилат” янакиевски израз?!) и пак няма да намерите.

 332. Алексий Комнин каза:

  Кой си позволява да говорим против Свети Серафим Саровски? Вие знаете ли на колко хора е помогнал този Свят човек? Знаете ли колко бесове е изгонил от хората? Знаете ли през какви подвизи е минал? За какви магически ритуали иде реч тук? Този Свят е човек е бил любимец на Божията Майка и днес продължава да стои пред Божия Престол и да моли Нея и Бог за всички нас, включително и за хора като вас. А озирисите няма да ги коментирам изобщо. Свети пророк и боговидец Мойсей се е разправил с тях още в пустинята. Удивен съм от това, което се случва тук. Днес е Вход Господен в Йерусалим, следва Страстната седмица, а след това ще славим възкресението Христа, Нашия Бог. Ние трябва да сме готови да го посрещнем. Защото не се знае кога ще дойде Човешкият син с Ангелите Си. Ами като ни заварят в интернет да спорим кой е прав и кой е крив, засягайки неоспоримата Светост на Серафим Саровски? По любовта помежду ни ще ни познаят, че сме Христови ученици. Бъдете такива и вие!

 333. енориаш от Рус.ц. каза:

  По плодовете им ще ги познаете – тези хора, които целият Вел. пост разпространяват лъжи и клевети за един много достоен монах и свещеник. Това ли са плодовете им на покаяние?

 334. фамулус каза:

  [quote name=“Т. П.“] но има несъмнени истини, които споменах и би било добре игумен Филип да отговори на тях![/quote]

  Той е отговорил човекът, но някои хора си продължават с клеветите (клевета = съзнателно разпространявана лъжа). Нито е архондисвал бизнесмени, нито е регистрирал ново вероизповедание, нито о. Николай е бил възпрепятстван да си изповядва духовните чеда в Руската църква (защото вместо великите му фенове със свободни професии и много свободно време да отидат при него в св Пантелеймон, той се измъчва да пътува оттам до св Николай).

  Душеспасителна Страстна Седмица Ви пожелавам.

 335. Iryna каза:

  С праздником Вас дорогие форумчане! Да поможет нам всем милостивый Господь достойно провести страстную седмицу, в покаянии, молитве. Мы, духовные чада о. Филиппа в Италии, очень надеемся, что все неурядицы на Вашем приходе пройдут и Вы в радосте и любви друг ко другу встетите Господа нашего Иисуса Христа Воскресшего! Да помилует нас Господь и покажет нам грешным наши немощи. Искрене Вам желаем истинной Пасхальной радости

 336. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Iryna“] Да помилует нас Господь и покажет нам грешным наши немощи. Искрене Вам желаем истинной Пасхальной радости[/quote]
  АМИН!

 337. енориаш от Рус.ц. каза:

  [quote name=“Т Георгиева“][quote name=“Iryna“] Да помилует нас Господь и покажет нам грешным наши немощи. Искрене Вам желаем истинной Пасхальной радости[/quote]
  АМИН![/quote]

  АМИНЬ!

 338. Алексей Стамболов каза:

  Поздравления за автора на статията!

 339. mnenie 3 каза:

  Но, който прекрачи прага на този храм, ще може да види и техните лица, ще може да види, че тези хора за никого нищо не казват – нито на правите, че са прави, нито на кривите – че са криви; тези хора никого не осъждат, и лицата на тези хора може да види всеки, стига да поиска. Стига да поиска, както беше написано тук! Защото това не са само слущежите на Бога като свещеници, а и тези, които страдат без да огласяват болката си, заедно с тях, служещи на Бог.

 340. mnenie 1 каза:

  До сега нарочно отминавах и не четях коментарите под тези стаии. А ето че сега не издържах и една голяма част прочетох. И те ме предизвикаха да оставя тук и това, което аз виждам.
  Всички говорят за лошото, което се случва и има хора, които аз напълно подкрепям и на които вярвам и такива – които не подкрепям и на които за нищо не вярвам. Но всичко това не е важно, пред ето това, което, според мен, се вижда:
  Тази ситуация е криза, криза, която наранява днес сърцата на мнозина, която пада с цялата си тежест върху хората и изкарва болката да говори с думите на хората – кой каквито има от препълненото си сърце.
  Но освен нередностите, освен обидите, освен кризата, в този храм се случва и нещо друго, нещо, което е толкова голямо, че съпоставено със слабостта на нашите ум и сърце, е чудо, абсолютно, явно и потресаващо. И това е, че в този храм могат да се видят едни хора, които трудно можем да приемем. И тези хора мълчат. Те не говорят, те не коментират, може да се каже – просто търпят.

 341. mnenie 3 каза:

  Без да искаме, без да заслужаваме, се случва това чудо. Всички тези хора са просто там и никого не упрекват, а на всички прощават и себе си полагат в подножието на живата рана. И затова – има криза и – простете ми, ако това ви обижда – няма криза. На колко места може да отиде човек, в сърцето на София, и да види – как в един храм са издигнати прегради между хората, как замята е напукала кубето му, сякаш за да проговори и тя самата, а в този храм, освен виковете, се чува мълчнието, такова, каквото може да бъде само пред Кръста Господен. В колко софийски църкви са издигнати прегради, а на техния фон може да се види, как Бог Е слязъл заради болката, заради нашите грехове, в самото подножие на храма и доказателство за това е самата Евхаристия – пак казвам – на фона на тези прегради. И това да се случва така явно, не в стаята на нашето сърце, както е обичайно (и за храм), а публично – в този малък, колкото стая, храм. и в още един – също толкова малък, параклис.

 342. mnenie 4 каза:

  Границите на този храм може да са определени, може да има прегради, може хората днес да са наранени, но има хора, които вече са понесли всичко мълчаливо и пак казвам – техните лица са там, те се виждат. Това, което се вижда е техният жив пример – това е летвата пред нас, които не издържаме. Това е летвата на молитвата, която Бог ни е оставил и която някои казваме на ум, а други – на глас… Това не може да се види от любопитните очи, търсещи зрелище, не може да се улови от обектива на фотоапаратите, не може да се опише в репортажите, да се заснеме, да се запише, да се обсъди с клеветнически факти и жалки подробности, нито да се изрази с думи. Като всяка една истина. Затова този храм не е разбит, защото всеки храм е по – малко от човека, а ето в този храм всеки от нас може да види човека и Човека. В криза. Защото ако не беше това, което сега е така видно, не би могло да се каже, че има Дом, а стени за реставрация. Това не може да се разруши от личност, от човек, от хора.

 343. mnenie 5 каза:

  И това е още едно чудо на Милостта, защото обратното би било жестоко за тези, в които чудото реши да се разбие.
  Затова може и да има прегради, но – пак се извинявам, ако това обижда някого – истински прегради никой не може и няма как да положи.
  Затова аз не зная, а вярвам, че всичко, което е днес, ще отмине, ще възкръстне, защото може да възкръсва само любовта, а щом има кой да изстрада и да претърпи от любов, значи там Е и Тази Любов. Това последното е самата надеждата – че никой не се съмнява, а ето – без да се налага да се съмняваме, още веднъж Се доказва.

 344. Т.Георгиева каза:

  [quote name=“mnenie 3″] Защото това не са само слущежите на Бога като свещеници, а и тези, които страдат без да огласяват болката си, заедно с тях, служещи на Бог.[/quote]
  Простете, но от цялото това словоблудство и неясна емоция нищо не се разбира. 5 объркани и несвързани коментара за да кажат едното нищо. А Вие знаете ли какво искате да кажете? Чии симпатизант се, кого жалите в създалата се ситуация, на чия страна сте, каква теза защитавате и какво искате? Кого не може да търпи земята та от това се е пукнало кубето? Или имате проблем сам да разберете себе си и да проследите мисълта си?