ВангелиадаМоже да харесате още...

169 Отговори

 1. Костадинов каза:

  За щастие се срещат и малко по-разумни православни, какъвто беше покойният ни професор по догматика Тотю Коев, който в никакъв случай не заклеймяваше Ванга.

  Статията е писана от типичен православен гипс, както би се изрзил професор Коев или ултра-православен.
  Статията е гротескна и тъжна демонстрация на това как самоопределението ни в дадена секта, религия или партия може тотално да замъгли разсъдъка ни и да наричаме бялото черно и сладкото – горчиво, само защото Партията, сектата ни или фракцията ни така са ни промили мозъка да мислим …

 2. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Костадинов, благодаря, че ме уведомявате какво би казал покойният професор по догматика Т. Коев. За него си спомням, че познаваше догматиката на Църквата и вярваше в нея, без да му се налага да се превръща от това в „православен гипс“‘, както мило ме наричате.

  Бъркате широтата на възгледите си с тяхната правилност. Уви, между двете разликата понякога е драматична. И във Вашия случай – не в полза на правилността.

  Не съм заклеймявал Ванга и е жалко, че Ви липсва сетиво за това. Не познавам тази жена и нямам отношение към личността й. Към магьосничеството и врачуването обаче имам отношение. И трябва да ви разочаровам – по този въпрос няма разлика между католици, православни и протестанти. Това дали ви говори нещо повече от клишенцето за Партията? Съмнявам се.

 3. Ника каза:

  Тоя дядо поп от Петрич, всичко ли е втасал та опря до гледачката баба Ванга. Тя жената, Бог да я прости, си беше гледачка. А това много ясно е подчертано в Светото писание, че е омразно на Бог. Какво има тук, да се спори?
  Бог помага. Той не се нуждае от врачки да му помагат. Църквата изобилства с благодатни тайнства, които са ми помагали и ще ми помагат.
  Ако ви е чудно кое помага-ходене на църква,подаване на милостиня, молитва, поклони пред иконата, четене на душеполезни книжки, поста, изповедта, причастието, маслосвета, водосвета…
  Бог знае нашите немощи и е устроил преизобилно всичко, но ние сме лакоми-не ни стига. Спаси, Господи!

 4. dragonfly каза:

  Комуничистическата власт толерираше окултизма ,защото това беше официална политика.Комунягите и сега са достатъчно силно лоби ,така че не се изненадвам от тези тържествено зловещи „чествания“.Тъжно и страшно е свещеник да се изказва така.

 5. Труден каза:

  Когато някой говори за Ванга като за Вангелия Гущерова това е самопризнание в омраза.
  А когато я обвинявате в ”бесовщина” сетете се за срещата на Исус с ”мъртвия” Моисей.
  Ванга няма нужда от нечие признание и канонизиране.
  Светостта не е признание а същност.
  За ваше добро е да успеете да я разпознаете.

 6. Пламен Евгениев Сивов каза:

  @Труден: За Ванга като за Вангелия Гущерова говори Уикипедията и кръщелното й свидетелство. Ако нарека Юсуф Ислам „Cat Stevens“ или „Steven Georgiou“ омраза ли проявявам, или коректност?

  В бесовщина не я обвинявам аз, а Писанието и Преданието на Църквата. И не е обвинение, а банална констатация, която би трябвало да е ясна на всеки християнин. Църквата никого не обвинява и не осъжда; тя просто поставя граници и уважава онези, които са избрали да останат извън тях.

  Светостта в християнския контекст има различен смисъл от този в исляма, будизма и индуизма. Ванга може да е свята по нечии критерии за святост, но не и по християнските.

 7. Стефан Чурешки каза:

  Пламене, извинявай, обаче абсолютно не си прав в констатациите си. Прав си само в едно – в общественото пространство и медиите излизат „предсказания“ и наставления, за които не се знае дали са на Ванга или на комунистическия и ченгесарски кръг около нея. За вещиците и магьосниците има изследвания и антропологически проучвания, които веднага, с оглед това което се знае за Ванга я правят нещо по-различно от вещица и магьосница според познавателните представи на религията. Тук се сближаваш с инкивизиторите и йеховистките будисти от старостилието у нас, които прилагат буквата, и то неправилно, на закона, а не неговия дух. В българската култура, която днешните религиозни хора у нас почти не познават, защото религията беше табу през комунизма, има много образи като Ванга, които дали ще бъдат канонизирани или не – това не определя заслугите им към вярата и народната им почит. Вселенската патриаршия канонизира революционерка от Франция, а революцията е противна на християнството, така че?

 8. Труден каза:

  Пламене, Уикипедията е информативно издание, което не обсъжда, а информира.
  Ванга не е позната като Вангелия Гущерова, за да правиш сравнението с Юсуф Ислам.
  Срамно е удоволетворението, което изпитваш от произнасянето на неблагозвучната фамилия Гущерова и паралела, който се опитваш да внушиш.
  От тук нататък разговорът с теб е неплодоносен, защото липсва плодоносието на Любовта.
  За твое добро и доброто на тези около теб пак напомням за срещата на Исус с МЪРТВИЯ Моисей.
  Отнасяйте се към хората както се отнасяте към Исус и това отношение поставете в каноните и религиозните си констатации.

 9. Ника каза:

  Прочетете внимателно Новия завет и кажете-поощрявал ли е Христос допитването до врачки и баячки.
  А какво има писано в Стария завет. Цар Саул се е допитал до гледачка за битката на следващия ден. Резултатът е- „Утре ще умреш“. И той наистина умира в битката.
  Да виждате нещо поощрително във Святото писание, нещо, което да ви дава кураж да идете до такива хора? Ако въпреки това пак идете при тях, значи сте много смели.
  Но в лошия смисъл на думата.

 10. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“Труден“]
  Срамно е удоволетворението, което изпитваш от произнасянето на неблагозвучната фамилия Гущерова [/quote]

  В статията ми „Ванга“ се среща 21 пъти, „Вангелия Гущерова“ – 2 пъти. Ако изпитвах наслада от повторението на второто, съотношението щеше да бъде различно, уверявам те.

  И от теб научавам, че „Гущерова“ звучало неблагозвучно. Очевидно самата Ванга си го е харесвала, щом не го е сменила – законът й дава възможност за това. Не ми приписвай собствените си езикови асоциации и предпочитания.

 11. о. Павел каза:

  „Вселенската патриаршия канонизира революционерка от Франция“.

  Чурешки, не ти ли омръзнаха манипулациите? Ако имаш предвид св. Мария Скорцова, тя е била революционерка на младини, но е завършила живота си като монахиня. […]

 12. Лъчо каза:

  Така, да обобщим:
  1. тоя поп веднагически да бъде разпопен!
  2. владиката Натанаил да каже за всички бесовщини в епархията си (‘освещаване“ на капището на ванга, убийството на разколнически свещеник от попове, пратени от него, защо негови попове „освещават“ казина и т.н.)
  3. незабавна реакция от владиците по „Ванговия въпрос“ с категорично становище по всички подобни бесовщини и да се приключи веднъж завинаги с опитите да се увековечава „делото на ванга“

  4. Изпълнението на горните 3 точки разбира се, е сюжет от фантастичен филм!

 13. позор каза:

  Не напразно в богословските факултети от свещениците се изисква малко повече . И има защо? За да няма такива, като този поп. А и да няма богословско образование му е достатйчно да чете Библията /в даденият случай/. Ами то става ясно от неговото предложение за обявяване на Ванга за светица, че той стимулира, подкрепя дейности свързани с врачуване, гледачество, магьосничество и т.н. , така , че епископът му трябва да се позамисли с какви хора работи.
  Този свещеник вместо да предложи човек, било то свещеник , който е убит в името на Христос, а то има такива и БПЦ не ги канонизира, свещеници гонени от комунистическата партия и унищожавани , той предлага някакви си врачка опитвайки днес да я превърнат в култ…Ето ти нова секта.Ужас! Срам и позор за БПЦ.

 14. Рекс каза:

  Браво за позицията на Пламен!
  Немаше да е лошо, ако защитниците на врачката, /щото верно така си й викаха през комунизма/, беха дали некакви православни доводи, които да оправдаят делата й.
  Не стига само това, Ст. Чурешки да намеква за некакви „антропологически изследвания на магьосничеството“, ами верно да посочи какви са тея нейни дела, които „я правят нещо по-различно от вещица и магьосница според познавателните представи на религията.“
  Нека каже сащо , кои са именно поне некои от тея „много образи като Ванга“, които имат „заслуги към вярата“, както и какви са тея заслуги. Иначе не става!

  А на оня човек, който не иска да се споменава „неблагозвучното име Гущерова“ че кажем един цитат от дедо Вазов. „“Човек заради едното красно име живей“ – викал Рачко Пръдлето

 15. Жасмина каза:

  Нищо не може да ме учуди вече в родната ни „църква“. Ха, да видим сега Св. Синод как ще реагира на предложението на един АРХИЕРЕЙСКИ НАМЕСТНИК! За пореден път се убеждавам във втората“специална“ благодат на клириците ни.

 16. Труден каза:

  Пламене, научи се да внимаваш на важното в един разговор, а не на себе си и оправданията.

  Ванга трябваше да казва, че говори с мъртвите, защото комунистите не допускаха разговори с Бог и светиите. Но тя се надяваше, че познаващите писанието знаят, че Бог е Бог на Живите, и както църквата прие за Бог Един, Който се срещна с „мъртвец“ (Моисей), така ще приеме и Една, Която по време на червената чума, проповядваше Вяра в Бог, кръщаваше в Негово име и пострпи църква пак в Негово име.

 17. iliana sivova каза:

  прочетох статията и най-вече – коментарите. не ме изненадаха, но някои ме смазват просто. за пореден път се убеждавам, че най-важното нещо за българина е да се преживява като мерило за всички неща. и колкото по-образован, примерно, толкова по- арогантно уверен е в това положение. от алкохолизирания чичка в ламаринената квартална кръчма, който се изказва уверено по геополитически, исторически, икономически, технически и всякакив други въпроси … та до кресливия или мрънкащ (по-често) озлобен днешен пишман интелектуалец , на който всички са му криви и всички са по-глупави от него.
  искате църквата да признае ванга като светица? защо? защо не ви стига феноменът да си остане феномен с цялата си феноменалност? защото е обидно някакси – ако аз с тая богата духовна характеристика я харесвам, разбира се, как пък така някакви си попове и дървени (гипсови) глави от църквата няма да я харесват, ами ще ми обясняват каква била. ето това примитивно съзнание е в основата на повечето реакции, уви. и е толкова жалко, че чак е обидно да се коментира. но като сме стигнали до тук…
  само че момчета, в чужд манастир със свои правила не отивай, има една поговорка. или още по-разбираемо – видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крак.
  когато се говори за това църквата да признае съборно просияването на петричката врачка като светица, има само една категория аргументи и процедури – църковните.
  чудя се това как работи: не зачиташ, разбираш или не уважаваш църковното предание – тогава каква сила те тласка да търсиш неговата санкция? суета ли е това, глупост ли е .. (има ли разлика?).
  ето един текст, писан преди време от декана на богословския факултет във ВТУ. с надеждата да доизясни малко църковните аргументи. макар да се съмнявам, че в липсата на информация е проблемът.
  http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%A4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%92%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0-

 18. Люси каза:

  Прочетох статията с удоволствие и очаквах отдолу да видя мощна подкрепа за Пламен. Оказа се че в половината постинги му се налага да се оправдава! Оказва се че дори малцината читатели на православие.бг не са всички православни, не са дори християни, понеже не познават азбучни истини от Светото писание. Мислех си че цялата бьлгарска трагедия в социален, икономически и духовен план ми е ясна и повече не мога да се разочаровам. Какви ли още беди ще ни се струпат на главите и докога ли ще ни тьрпи Господ 🙁

 19. Красимир Маринов каза:

  [quote name=“Люси“]Прочетох статията с удоволствие и очаквах отдолу да видя мощна подкрепа за Пламен. … Оказва се че дори малцината читатели на православие.бг не са всички православни, не са дори християни, понеже не познават азбучни истини от Светото писание. …. [/quote]
  Не че православните читатели на този иначе хубав сайт са малко, а просто им е омръзнало да водят празни спорове за очевадни неща, както съветва и св. ап. Павел и просто са читатели на сайта. 🙂 а който иска да си спори нека си спори ние нямаме такъв обичай. Поздрави.

 20. Петър Димов каза:

  Заставам с две ръце зад думите не Красимир Маринов!!!
  😉

 21. Пламен И каза:

  Защо само Ванга?
  Защо да се канонизира само Ванга! И Вера Кочовска и куп други „феномени“, които цитират Библията, палят свещи и гадаят пред икони по кабеларките.
  Може би е добре в сайта да се помести една статия за условията за канонизация и за категориите святост. Каква ще бъде Ванга? Преподобна, мъченица, благоверна, може би равноапостолна?!

 22. Пламен И каза:

  Може би е време един брой на сп. „Свет“ да бъде посветен на паранормалните явления. 😆

 23. Стефан Чурешки каза:

  От известните данни за маьосници и вещици се знае, че те използват предмети и материя от различен произход и след специфична обработка насочват нейната енергия, или създадената енергия от труда им към даден човек с цел да променят статуса му – бяла магия, ако мислим че има добра магия и черна магия. Те дават на хората, които отиват при тях различни отвари и амулети и талисмани, като искат чрез вещи да направят промени в жиота на някой. Българите, които произхождат от скитите са известни от най-дълбока древност магьосници, които Църквата не е успяла да пребори по ред причини. Ванга , доколкото имам достоверна информация за нея не правеше такива неща. Тя само казваше какво го чака човека и какво да направи за да избегне злата участ. Освен това доколкото знам тя се е молила и е говорила за намеса на светиите в живота на хората. Проблемът е спекулацията, която става с нейните думи. Не знам дали Църквата ще е права да я канонизира, но има национални и политически канонизации, а Библията?

 24. Красимир Маринов каза:

  г-н Чурешки и всички привърженици на Ванга , mредлагам да се обърнем към светото писание и така да приключим спора. И така – Деяния на св. апостоли, гл.16, ст.16-23 – „И като отивахме на молитва, срещна ни една слугиня, у която имаше дух да предрича, и докарваше голяма печалба на своите господари с врачуването си. Като вървеше след Павла и след нас, тя викаше и думаше: тия човеци са раби на Бога Всевишний и ни възвестяват път за спасение. Това правеше тя през много дни. А Павел, отегчен, обърна се и рече на духа: в името на Иисуса Христа заповядвам ти да излезеш из нея. И духът излезе в същия час. ……“http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/deyan.htm
  Колко прилича описаната ситуация на нашата!!!

 25. Рекс каза:

  Че ме извините, Чурешки, но мнооого немощно ми звучи оправданието Ви за нея. А как ги карала да ходат със захарчета, да им гледа на тех? Как ходиха от общината да сипят захар по пътя по нейна заръка, че ставали много катастрофи? Това не са ли магически действия?
  Или „известните данни за маьосници и вещици се знае…“ май са известните вам, а не изобщо.
  „Тя само казваше какво го чака човека и какво да направи за да избегне злата участ.“ Че това не е ли врачуване, санкционирана в Библията, джанъм?!“

  Не! Нема да мое да се канонизира! Ъпсурт!!! Нека си седи „феномен“, че ако фанем сичките феноменални шмекери да ги прайм светци, нема да ни стигне календаро.

  Мъченица съм – казваше тя – не съм светица. Мъченица не, ами мъчителка беше тя. Нема ся кво да й се церемоним, ами трябва да се прокълне официялно, както и да й се раз-свети черквата, щото май беше грешка.

 26. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с канонизацията на кой да е човек е много сложно нещо – иска се анкетна комисия, която да проучи целия живот на човека, да се прецени според Писаниятаа и църковната история и практика дали този човек се вписва в понятието за святост и да се прецени доколко той може да бъде категоризиран според разпознавателната система на християнството. В канонизацията има политика, национални пристрастия – вж- подема за канонизацията на Васил Левски и съображения за запазване чистотат на вярата. Винаги обаче съм напомнял, че светите отци не знаят нищо за революцията и за научния атеизъм, затова техните разпознавателни възможности са ограничени и ни трябва ново изявление на онова, което в България е номинирано за Църква за да разберем същината на явлението Пророко-месианското начало е силно застъпено в българския тип християнство, заедно с мистиката и прекия контакт със свръхестественото. Но българската Църква дълго време е владяна от гърци и се учи от руснаци, които имат религиозен интерес

 27. Стефан Чурешки каза:

  Важното при Ванга е тя да получи квалификация за същината й. От това, което се говори за нея се казва, че видяла едни човек на бял кон, който й казал, че ще бъде гледачка. Народа й вика врачка, но дали това е типичната врачка-магьосница и шарлатанка, която знаем от днешните гадатели. Някои я обявяват за пророчица – трябва да се има предвид сложността на тълуванието и способността за разпознаване на божественото откровение у някои хора, макар и да се намират извън официалната чисто и строго „православна“ Църква. А че Ванга е нещо интересно – това се доказва от руския интерес към нея. Освен това следва да се отболежи, че когато комунистите и ченгетата им гонеха вярата по всички познати начини на човечеството, Ванга, която е била арестувана на три пъти, говореше за свръхестественото и доколкото знам, когато е идвал човек с проблем първо го е питала дали е кръстен. Според агиологията има повече неканонизирани, отколкото канонизирани светци – вж.преподобна Стойна – какъв е проблемът?

 28. Стефан Чурешки каза:

  Цитатът от Красимир Маринов не е правомерен. Наистина има врачки и екстрасенси, които изкарват пари и се обявяват за Божии хора като държат за реклама икони и свещени текстове. Да се сравнява обстаноквата и характера на баячката от Деяния на апостолите със случая на Ванга и обстановката в България през годините на комунизма означава първо да не се познава контекста на свещените текстове, второ да не се познава комунизма, и трето да се изпусне по протестантски цялата история на християнството в нейния интегрален вид и опитност според запазените текстове и устното предание на християнския свят. В едни комнетар писах, че известното ми официално православие проявява инквизиторски наклонности, особено старостилието, макар да не знам Юлий Цезар, който е направил календара по изчисленията на египетските жреци да е бил християнин Христос, е казал – „Който не е против нас, той е с нас“ и още „Изпитвайте духовете“. Кой е тоя днешен православен, който има ценз и знание и може да изпитва?

 29. Ника каза:

  Господин Чурешки,
  вашето мащабно говорене, в никакъв случай не показва, че е истинно.
  Ако искате натракайте 100 поста, които няма да имат никаква стойност.
  Църквата и християнското учение трябва да се пазят чисти и неопетнени, това е моята идея.
  Не разбирам, защо е това драпане да се канонизира тази крайно съмнителна личност за светица.
  И мисля, че отговора е-за пари. Мисля, за всеки, който по някакъв начин ще е засегнат от притока на човеко-потока, който ще тръгне на поклонение към гроба и. Ще потръгне търговията, местните ресторантчета ще процъфтят, ще се напълни пазара с какви ли не амулети за здраве, късмет, здраво семейство, добър бизнес, раждане на деца…и Бог знае какво още.
  А всичко това го има преизобилно в православната църква- молебени във време на нужда и т.н.
  Ванга говореше с мъртви, със извънземни, разправяше, че понякога ходила на друга планита, до някакъв друг народ…
  !

 30. Петър Димов каза:

  Чурешки, ще ме прощавате, ама вашето говорене граничи с еретизъм. Да разбира се, не аз съм, който трябва да отсъди, четейки постовете ви – Вие сам го заявявате. Видно е, че и представа си нямате от догматиката и традицията в Православната църква. Видно е, че уважението и почитта към нея също Ви липсват. Прочетете моля поста на iliana, който е много точен и аргументиран. И не драпайте насляпо в спора, ами вникнете поне в една написана от нас дума! Бъдете здрав и Бог да е с Вас!

 31. Иван Николов каза:

  Пуснаха марка за юбилея на Ванга – 😀 : 🙁 – и това ако не е гавра с „православний болгарский народ“ .. е что е тогаз??!
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-02-01&article=356052
  А Синода (само не ме поправяйте,че съм изпуснал „Светия“ пред него,който наистина смята че синода ни Е свят,нека го добави,аз обаче не се наемам да дразня Бога) както винаги в подобни случаи си..мълчи! Аз обаче смятам да си купя едно блокче с най новата филателна ценност за да облепям с „Българската пророчица“ поздравителни картички до родните митрополити по различни поводи,да речем.. Неделя на Православието! Току виж пък някой от тях „загрял“ за какво ги „поздравявам“ ! 😆 😉

 32. Манол Глишев каза:

  Точен текст.

  Сигурен съм, че на някои полувярващи им минава през ума и следният откровен цинизъм.
  Църквата е опитомила много езически култове. Дали пък не е по-разумно магьосницата да бъде канонизирана, да й се състави християнизиращо житие? След сто години никой няма да си спомня Ванга-магьосницата. Ще е останала „св. Вангелия“. Такива неща са се случвали и преди. Ирландският култ към св. Бриджит е отличен пример – днес вече никой не се сеща за езическата богиня Бригид. Не е честно, разбира се, но е по-добре отколкото да се образува поредната групичка суеверни и мрънкащи недоволници, които си въобразяват, че са „бунтари“ срещу „злата“ Църква.

  Впрочем, такъв начин на мислене не е чужд на българите. Преди няколко години се говореше за канонизация на Васил Левски, а македонските ни братовчеди от време на време изобразяват Александър Велики в църкви. Добре дошли на Балканите – тук митотворчеството продължава.

 33. CONFESSOR2 каза:

  Подкрепям изцяло Пламен! Много хубава статия, просто няма какво да добавя!

 34. Fr Pavel каза:

  Глишев,

  Оставете шегите, които идобщо не са смешни. Ванга никога няма да стане светица, защото тя живя във века на медиите и има милиони свидетели на нейната бесовщина. Нито Симон Влъхва, нито папите Борджии, нито семинаристът Сталин някога ще бъдат канонизирани, колкото и милиони будали да са се прекланяли пред тях. Черното няма да стане бяло, колкото и да ви се иска.

  Масон ли е патриарх Кирил? –
  http://archiman.livejournal.com/

 35. Стефан Чурешки каза:

  Очевидно няма разбиране за това, което искам да кажа. На мен като на християнски автор все ми се струва, че по-опасното от Ванга, която е неоспорим феномен, това е сатанизма в Църквата, лицемерието, ученето на истини, които преподаващият ги не ги спазва, безсърдечието, жестокостта, омразата и хуленето на хора, които не го заслужават. Църквата си има сериозни проблеми и без да я хуля ми се струва че по-важното е как Тя да се изцери от ударите на времето и козните на лукавия, отколкото препирнята за Ванга. Дали ще бъде канонизирана или не – това е без значение. Важното е дали в нашата модерна разпознавателна система на явленията от битието има надеждност на творческо и вдъхновено претворяване на истините на вярата, която в базисните си официални текстове не казва нищо за комунизма и научния атеизъм, а Ванга живя тогава и й беше много трудно да говори за кръстчета и панихиди. Нека се отворят всички досиета на бившата ДС досежно религията, пък тогава ще се види кой кой е и от кого е.

 36. Манол Глишев каза:

  Добре де, жената си се е казвала Гущерова. Няма как да я прекръстим на Иванова или нещо друго, нали? Ако се казваше другояче, невярващите в нейната святост пак щяха да я наричат с името й. Пък и „Гущерова“ е интересно име, човек би могъл да го носи с известна поза.

  Както и да е, това е незначително. Стана ми любопитно това, което г-н Чурешки казва за подобни фигури в националната ни култура. Кои например?

 37. Костадинов каза:

  При все, че споренето с хора, които позволяват официалните нагласи на тяхната секта да предопределят завинаги мненията им, е безсмислено…

  Г-н Сивов, вие не сте ли бивш баптист, т.е. еретик и щеше да горите в ада (според ултра православните) Прегърнахте своите обвинители и станахте като тях.. Сменили сте си сектата и сега може би, понеже сте отървал ада, то имате правото да съдите другите и да казва кой е бесноват и кой не.

  Едно от най-сериозните външни доказателства за историческата личност на Христос са думите на евреите за него „Иисус, който се занимаваше с магьосничество“.
  Днес обвинявате за същото Ванга…

  Очакваме с нетърпение бъдещета смяна на сектата Ви, г-н Сивов, вероятно ще станете католик…

 38. Пламен Евгениев Сивов каза:

  По принцип не одобрявам коментари на лична основа, но за вас, г-н Костадинов, ще направя изключение – ей така, от уважение. Все пак, съдейки по сайта Ви (безплатна реклама за Вас: http://duhovno-razvitie.com/ – не ми благодарете), сте човек с богат и разнообразен опит в духовните дела, един пътешественик в „духовните светове“, според сайта Ви. След като разгледах сайта Ви, приемете, че Вашите думи са ме посрамили и смирили. Затова и няма да Ви отговарям. Успех на духовното поприще пожелавам най-сърдечно.

 39. Люси каза:

  Да, интересен сайт- много сьдьржателен. Само не разбирам какво тьрси автора му вьв форума на православие.бг? Вьв всеки случай не е добре дошьл , понеже идва да прави скандал, да се заяжда, с всякакви средства (включително и на лична основа), да поучава и/или да пропагандира „истините“ си. Господиньт дали може да си обясни защо обратното никога не става – „заблудени“ православни, или както там ни нарича, да ходят на неговия сайт да вилнеят, да се заяждат и да правят спорове? 😛

 40. Даниела Чолакова каза:

  Костадинов, знам за един, който първо е бил тотален езичник и развратник. После приема християнството и сега се числи към Църковните отци ;-). Нима живеете в безднадеждност и не допускате, че човек израства, променя се и намира верния път?! Не е важно кой какъв е бил, важно е кой какъв е всъщност. Търсещият Бога намира Бога… Вие до къде я докарахте? Питам, щото не коментирате написаното, а коментирате личността на пишещия, като се опитвате да го засегнете там, където всъщност ви боли вас (и си мислите, че го боли и него). Та, до къде стигнахте?!

 41. Ника каза:

  Да приемем, че Костадинов и такива като него, са неизбежното изпитание, през което всеки трябва да премине. Да, той е язвителен, зъл, но Христос е казал- „Ако мене мразеха и вас ще мразят. Ученика не е по-горен от учителя си“.
  Благодарим ви, Костадинов за нападките, такива като вас, ни карат да сме още по-радостни.

 42. Иван Николов каза:

  [quote name=“Danine“]Костадинов..Търсещият Бога намира Бога… Вие до къде я докарахте? [/quote]

  Драга Danine, Костадинов няма да Ви отговори,но аз му поразгледах сайта,което и Пламен е направил, и което препоръчвам и на Вас, за да можетe и сама да си отговорите : до къде „я е докарал“ ?! За мен е ясно – докарал я е точно – до Кривата Круша! 😀 🙁 – така би казала моята баба при това без да и се налага да контактува (като Ванга) с „духове“ и въпреки това също много познаваше.Аз пък от дете знам докара ли се една работа „до Кривата круша“ – оправяне или няма, или е с голям,ама много голям зор. Така че с Вас,Danine и останалите братя и сестри тук коментиращи освен да се молим всички за г-н Костадинов…друго не виждам! :sigh:

 43. Божидар Данов каза:

  Канон 61 на Трулския събор – т.нар. Пето-шести вселенски събор:

  http://is.gd/HZfoiw

 44. о. Павел каза:

  Данов,

  Каноните 5-7, приписвани на Втория вселенски събор, са по-късни и едва ли са негови. Името на малоазийския град не е Гангър, а Гангра (http://en.wikipedia.org/wiki/Synod_of_Gangra), както пиша в подготвяната книга за монтанизма.

 45. Picturemaker каза:

  До Труден:
  Труден, има една латинска поговорка, която казва „Не спори с човек, който е чел само една книга.“
  А какво да кажем за Труден, който очевидно е чел Библията, но очевидно наполовина?
  Нищо няма да му кажем!
  Само, че Мойсей и Илия (и Енох) не са умирали.
  От къде зная ли? Пише го там, дето ти не си чел!

  До автора:
  Пламене, браво!
  Аз не съм православен, но се радвам да видя православни, с твърда и ясна християнска позиция.
  Тъжен е обаче начина, по който Вашите водачи Ви провокират да следвате Христос.

  Поздрави.

 46. addenda каза:

  Освен това, т.нар. апостолски канони изобщо не са апостолски, а сирийски от началото на V век. Работете по-критично, за да не станете за смях.

 47. Божидар Данов каза:

  [quote name=“addenda“]
  Освен това, т.нар. апостолски канони изобщо не са апостолски, а сирийски от началото на V век.
  [/quote]

  @ addenda:
  🙂 Може би е така, обаче тогава се обърнете към бъдещите съборни отци на Осмия Всел. Събор да го напишат това някъде, за да се узнае от тях и да променят името им или да ги извадят от там и да променят 2-ри канон на Трулския събор:

  http://is.gd/DpB3Iu

  Засега това е положението. До второ нареждане. 😆

 48. Божидар Данов каза:

  [quote name=“о. Павел“]Данов,

  Каноните 5-7, приписвани на Втория вселенски събор, са по-късни и едва ли са негови. [/quote]

  Може би е така, обаче тогава се обърнете към бъдещите съборни отци на Осмия Всел. Събор да го напишат това някъде, за да се узнае от тях и да променят името им или да ги извадят от там.

 49. о. Павел каза:

  [quote name=“Picturemaker“] Тъжен е обаче начина, по който Вашите водачи Ви провокират да следвате Христос[/quote]

  Хайде да не говорим за вашите пастори, които колкото повече ви залъгват, толкова по-богати стават. А басните им за спасението чрез просперитет или шаманство даже не заслужават коментар.

 50. Божидар Данов каза:

  [quote name=“о. Павел“]Данов,

  Името на малоазийския град не е Гангър, а Гангра

  [/quote]

  @ о. Павел
  Вярно, че тогавашните жители, говорейки гръцки не са го наричали ГангЪр, а Гангра или даже Гангри защото не могат да изговарят „Ъ“. Но, ако е имало тогава там българи, щеше да се казва ГангЪр. Турците са го нарекли Çankırı – ЧанкЪрЪ, затова ако някой би искал, може да си ги нарича и Чанкърски, както и котките и зайците – Ангорски, Анкирски или Анкарски. Същото е със Средец, Сардика, Сердика, Плъвдив, Пловдив, Юлебе, Шумен, Шумла и т.н. Иначе и днес казваме солунски, а не тесалоникски.

  Граматофагията като буквоядство не променя текстовете на самите правила. 😉
  Обаче е интересно нещо друго, че има и Триадицки епископ и Софийски митрополит, остава скоро да има и Сардикийска епархия или Средекца архиепископия.

  http://is.gd/g2g9Qv

  :-* Знаете, че Сердика беше завод за производство на цвик за свине в соц-а. Иначе си се обърнете към този, който е писал каноните. 😉

 51. петър илиев каза:

  Нямам думи как да възкликна….Напълно подкрепям написаното от Пламен, немога да разбера хората, които възприемат Ванга като светица какво правят в този сайт? Не не ме разбирайте погрешно не съм против това да влизат тук, но какво точно търсят немога да разбера. Те коментират като православни или някакви други? Ако искат да са православни то тогава трябва още малко да постоят в притвора на храма… Ванга светица…? Кажете ми поне едно дело една нейна дума, която да упътва хората към Иисус Христос Сина на Живият бог и неговата Църква. Доколкото съм запознат с житията на светците то те или докато са били живи или след своята смърт точно това са правили обръщали са и обръщат хората към Христа. Това е като вярващ човек а като прагматик мисля, че Ванга е един от успешните проекти на съветските и българските служби, смисъл успешни защото оставиха следа а не, че са постигнали нещо полезно.

 52. о. Павел каза:

  Секретарят на Хитлер работил като свещеник в Латинска Америка. – http://archiman.livejournal.com/

 53. Виктор каза:

  Много интелигентно написана статия, поздравления за автора, макар и да не съм православен. Не знаех за изказването на този свещеник от Петрич, наистина страхотна излагация. Това, което ме поразява днес, е колко заблудени християни има все още в България, които продължават да ходят по врачки, ходжи, гледачки и не смятат, че вършат грях. Окултизмът в нашата страна е взел застрашителни размери. Нужно е много просвещение в тази област и се радвам, че статии като тази спомагат за това.

 54. Костадинов каза:

  Г-н Сивов, длъжен съм да отбележа за Ваша похвала, че хората се мерят по добродетелите им, а не по възгледите им и самоопределенията им. В тоя смисъл вие, дори да бъркаме в много неща, ще сте напред, ако се държите за добродетелите. И само Бог знае колко е близо до Вас Царството му.
  В крайна сметка приндалежността към която и да е секта или религия и сляпата вяра в тях нямат никакво отношение към спасението на душата. Самата Библия, както и другите свещени книги на народите, са категорични и единодушни само за доброто, добродетелите. че те са спасителни и че те са смисъла на живота.
  Моите критики са естествено детински, но в своя защита ще кажа, че не съм си и за момент помислил за вас нещо недостойно от гледна точка на наистина важните неща.
  И занапред успехи в просветителската роля, която явно ви е отредена.

 55. Теология ШУ каза:

  Велика Сърбия –
  http://www.monitor.bg/article?id=279143

 56. Даниела Чолакова каза:

  Picturemaker,
  Ние (всички християни, приемащи Святото причастие като тялото Христово за реалност) имаме само един Водач, чието водене не оспорвате и вие 😉

 57. Иван Николов каза:

  Костадинов „В крайна сметка приндалежността към която и да е секта или религия и сляпата вяра в тях нямат никакво отношение към спасението на душата. Самата Библия, както и другите свещени книги на народите, са категорични и единодушни само за доброто, добродетелите, че те са спасителни и че те са смисъла на живота“.
  Г-н Костадинов, твърденията Ви са смешни и свидетелстват единствено за пълно невежество по темата. Разликата в Идеала, Пътищата за постигането му, Преценките за добро и зло и пр. и пр., в различните религии, не само СА РАЗЛИЧНИ, те дори често са Противоположни! Надявам се клипчето да Ви помогне поне малко да започнете „да различавате“ религиите:
  http://www.youtube.com/watch?v=DuNWpKShLfY Ако все пак не се получи, моля Ви експериментирайте върху главата си
  демонстрирания там „метод за духовно усъвършенстване“
  на мюсулманите суфи, още повече имате и меч, и споделете
  опитността си в сайта. На всички ще е много интересно! Успех! 🙂

 58. ioan atanasov каза:

  Една молба – към православните участници в дискусията.
  Не се лъжете братя да влизате в дискусия с някой като… Костадинов, който казва „В крайна сметка приндалежността към която и да е секта или религия и сляпата вяра в тях нямат никакво отношение към спасението на душата. ….

  Това не е наша работа да им обясняваме какво значи Православие. За такива нашият Господ Иисус Христос е казал „да ги подминаваме без да ги поздравяваме даже“. Има ги много наоколо и колкото наближава краят те стават повече и все по-мъдри /в света/ „Но дерзайте, Аз победих света…“ 16:33, Евангелие от Иоан. А статията на Пламен е чудесна. Точно и ясно. Или си православен и казваш „НЕ“ на тази глупост за баба Ванга… или си всичко останало и започваш да мъдруваш по светски… Що не ?-Баба Ванга светица – колко му е?

 59. Georgi Ivanov Popov каза:

  Ванга няма нищо общо със Иисус Христос !!!

 60. ivan ivanov ivanov каза:

  Болно ми е да го кажа, но явно след повече от 1000 години християнство, все още не е станало ясно за какво иде реч. Или може би е от последните 60-70 години или пък корените са от преди това?

 61. Татяна Шопова каза:

  „Не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа“ (Второзаконие, гл.18).Всеки верен православен хрисиянин знае, че Ванга е била подвластна на бесове, че е контактувала с тях. Бог да прости жената. Питате ли се сега къде е тя? Тя не може да бъде светица. Всеки, който мисли обратното, се заблужда и дано му се отворят духовните очи. Колко повече горното важи за Божия служител, този който ни води и ни обгрижва, този който ни причастява.

 62. Човек каза:

  Пламене написал си статията честно криво и сложно, досущ като някой съвременен богослов. Много сложно, слабоинформативно и тежко.
  Отдавна в интернет има статии, при това на руски език където тая баба Ванга е разнищена от православна гледна точка. И където са извадени всички доказателства, че я е общувала с зли духове. Ако я почитате, то вашия бог е дявола. Трябва да се пише за нея конкретно и ясно,а не някакви философски възгледи със съмнителна ценност за читателя. Пламене приеми това като здрава критика, която ти често отправяш към други. Бе за какво да си говорим когато баба ви Ванга казвала, че не може да гледа 3 дена след като ходи на Църква и като някой донесъл част от Честния Кръст Христов, тя се развикала (предполагам от това което съм виждал от нея на видео) като вещица: махнете това нещо, махнете го не мога да гледам…

 63. Todorova каза:

  Статията ме възхити с ясната си и добре обоснована мисъл, със свежия си стил и с интелигентността, която лъха от нея. Удивена бях да прочета в коментарите колко много хора, явно интересуващи се от православие, щом присъстват тук, са склонни да застанат на противоположната позиция. В този смисъл аналогията с почитателите на светофара не звучи никак хиперболично 🙂

 64. Евгени Мангуров каза:

  Пиша не толкова по повод статията, а поради намерението да се анатемоса покрай врачката и Учителя Беинса Дуно. Горещо препоръчвам на църквата да не съблазнява в необмислени анатеми. Юдеите не разпознаха Божия Син и 2000 години нямаха държава, бяха гонени и избивани. От 11 години е оповестено кой е Беинса Дуно. Който има уши да чуе, да чува. Хулата срещу най-издигнатата душа от човешка еволюция слизала сред нас не се прощава.Защото анатемата ще падне върху произнеслите я. А това ще бъде началото на края на църквата.

 65. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Кой и какво е оповестил преди 11 години, че нещо съм пропуснал? И коя ще да е тази най-издигната душа и кой и как измери колко точно се е издигнала?

 66. Теология ШУ каза:

  Мангуров,
  За Дънов прочетете статията: http://www.prozoretz.bg/439.pdf

 67. Блага каза:

  Що се отнася до баба Ванга, а и не само до нея – трябва да умрат всички, които са я познавали и имат някакви лични пристрастия, и едва тогава да се разсъждава светица ли е или вещица. Ето – трябваше да минат 135 години от Априлското въстание, за да се канонизират жертвите в Батак като новомъченици.

 68. Блага каза:

  Направо съм изумен от целия този шум около баба Ванга и Петър Дънов. Това е пълен абсурд и дивотия. Това ли е основният проблем на църквата днес? …Този шум само прави реклама на Бялото братство. Що се отнася до баба Ванга, а и не само до нея – трябва да умрат всички, които са я познавали и имат някакви лични пристрастия, и едва тогава да се разсъждава светица ли е или вещица.

 69. Блага каза:

  Цитираните фрази са от изказване на епископ Тихон по въпроса

 70. Човек: дo Todorova каза:

  Ех дай сега някой от уважение към мен или пък от шуробаджанащина да напише няколко хвалебствени думи за моя комент, за това как съм писал, колко съм умен и все такива хубави работи. Банално или случка от детската градина…..Критиката трябва да се приема със здрава умисъл, ако към тоя, към който е отправена има реалното желание да направи нещо духовно полезно и общополезно за хората, а не просто да развява байряка до края на живота си от собствената си кривичка или не много права камбанарийка.

 71. борислава zahariewa каза:

  прекрасна статия.намери се един интелигентен човек да назове нещата с истинските им имена.
  но остава въпроса- дали съществува желание у останалите да видят или им е по добре да си живеят със залъгалката…
  ясно е че човек има нужда от Бог.то затова е успешна тая залъгалка…

 72. zmianatz каза:

  Питая чисто и неподправено уважение към правата на човека изобщо и към правото на свободно изразяване в частност. Освен това съм си наложил да уважавам правото на всеки човек да вярва в каквото си ще и (в определени граници, опиращи най-вече до личното ми пространство) дори да прави каквото си ще.

  Пламен, замислих се над прървите ви две изречения… 🙁
  Дали наистина е така…

 73. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Змиянац, така и така сте започнали да се замисляте над първите изречения, добре ще сторите да продължите това похвално занимание и със следващите. Мога само да адмирирам Вашата загриженост за моето духовно състояние. И да призова да се опитате да приложите принципите на толерантността и към моето скромно мнение за Ванга. Например, да се опитате да приемете сравнително спокойно, че съществуват хора, които имат мнение за Ванга, различно от Вашето. Трудно е, знам. Но усилието си струва.

 74. Georgieva каза:

  Змиянац, вън е пролет. Зелено е, уханията на цъфналите дървета е опияняващо. Земята се възражда след сковаващият студ.
  Моля те, излез от света на зловещата Ванга. Освободи се от призрака и. Тя не интересува никого освен теб. Не ни изпълвай с досада, защото ще спрем да те четем.
  Ако целта ти беше да я възневидим и се отвратим от нея – то ти я постигна!

 75. намлъщен каза:

  Въобще не ми и минава на ум да смятам Вантелия Гущерова за светица, нито пък ръкоплядкал на едно
  такова решение в бъдеще време. Слава, Богу БПЦ е
  твърде консервативна институция, та да отваря широко врати за канонизация на кого ли не.
  Опитвам се, обече да се поставя на мястото на Ангел Кочев.
  В Петричко, на Ванга и се кланят много хора, преди всичко жени. Те са и тези, които ще отидат на редовна служба при отец Антел, те при него ще отидат с молба за кръщение или опело. Тук не става дума само за пари, защото тези обреди все пак се заплащат. Правейки явна контраатака на последователките на Ванга, отец Ангел си губи част от паството. Друг въпрос е дали тези жени са вече истински християнки.
  Такъв въпрос би бил стоял и пред който и да е свещеник в Петрич и района. За съжаление. Ако приеме – прави грях в известен смисъл. Ако не приеме – губи миряни и рискува черквата да е празна.

 76. gaitanvejdu каза:

  Много много много добре написано! Но защо едва сега го виждам? Така да ми трябваше нещо такова преди няколко седмици!
  Най-искрени поздрави на автора за изключителното умение да се изразява така великолепно. 8)

 77. daczo каза:

  Kak możete da nishtete vsiczko bylgarsko.Sega imam v rykata ukrainski pravoslaven kalendar,poczti vsiczki srybski krale sa svetii.. Kakva komisiia e izsledvala.ta da każe dali Vanga może da e sventa ili ne.Viarata na naroda,ne e li vażna.Na po-visoko nivo e rumynskata cyrkva,otkolkoto bylgarskata.S tezi poczernini,malko intiligentni starci,koito se kripiat sys vlasta,Bylgarskata cyrkva umira.Praznuvajte vizantijski imperatori,koito naj-dobre klali bylgarite.Grycki svetii,koito naj-mnogo mrazeli bylgarite.Prodavajte vsiszko bylgarsko.Ima nużda ot naj-visoko nakazanie,za rodopredatelstvo.Dajte nadeżda,a ne typo ,konservativno mislene.Vanga shte ia napraviat szventa,makedonska ili srybska.Tam imat narodni cyrkvi,a ne skostiniali starci.

 78. теология ШУ каза:

  [quote name=“daczo“]Vanga shte ia napraviat szventa,makedonska ili srybska.Tam imat narodni cyrkvi,a ne skostiniali starci.[/quote]

  Драго Дачо,

  Толкова голям патриот си, че даже се срамуваш да използваш кирилица. Мнението за Ванга на това, което наричаш „народ“, няма никакво значение за Църквата. Народът е едно стадо, което се поддава на манипулация от жестоки и ловки водачи – Атила, Хитлер, Сталин, Мао. Почитали са ги милиони и даже милиарди хора. Хайде да канонизираме тези приживе обожествявани идоли по твоята логика. Не усещаш ли, че пишеш нелепости?

 79. Константин Стефанов каза:

  Прочетох статията на Пламен Сивов с голямо удоволствие ..в която автора аргументирано излага възгледите си по казуса Вангелия Гущерова наречена Вангя.. но когато започнах да чета коментариите под статията бързо бързо си спомних че живея в държавата на авантата и шашмата ..затова Пламене трудно ще намериш поддръжници заради простата причина че религията на Ганьо Балкански се нарича Далавера …имам обаче малка забележка ..начина по който се изразяваш е твърде предпазлив и внимателен може би причината е да не обидиш меркантилната сволач наричаща себе си защитници на врачката Вангя и които са също и защитници на лъжепроповедника Петър Дънов наречен учителя…

 80. Константин Стефанов каза:

  Драги Пламене срещу православието се води явна и тайна война на живот и на смърт която вече е пренесена в вътрешната полоса на БПЦ…мисля че трябва по твърдо и безкомпромисно да се изнасят фактите..а те са следните …така наречената фондация на Ванга е чисто и просто една хранилка на умели посткомунистически манипулатори..това си е най обикновенно ООД от там падат парички ..то са книги ..то са организирани посещения ..и особено дарения и яка реклама и т. н. ..заради това е целия шум..

 81. Константин Стефанов каза:

  Навремето е имало едно лице на име Димитър живял в гр. Ефес което лице се е прехранвало от правене на амулетчета и др.джаджи във възхвала на тогавашната другарка наречена Диана титулувана като богиня..та същия е опитал да настрои населението срещу Св. Апостол Павел заради евентуалния бъдещ упадък на далаверката му със въпросните джаджи …та теб ли няма сега да захапят сегашните Димитриевци..ето линка на въпросния град Ефес който лично съм посетил и съм снимал …дори накрая на видеото се виждат зад храма казармени помещения където най вероятно е бил заключван Св. Апостол .Павел..приятно гледане https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=105325826048386962846&target=ALBUM&id=5589153637090262593&authkey=Gv1sRgCObPgbr-0bf1Jg&feat=email

 82. Христо Янков каза:

  Поздравления за аргументираното мнение и изчистения стил на автора,както и за деликатния изказ,чукващ по челото опонентите! 😉
  За жалост,колкото и да се говори на изпадналите в зависимост от „светостта“ на лъжепророци като Ванга,нищо не може да проникне отвъд стиснатите клепачи на очите,неискащи да виждат.У нас духовния мрак не идва на черния 09.09.1944 г.,както мнозина са склонни да мислят,а доста по-рано.Комунистическият бесовски ред отрече душата у човека,унизявайки така даденото му достойнство на „образ и подобие Божии“ и го приравни до безсловесните твари,но този духовен мрак има своята зловеща увертюра още в зората на нашата политическа свобода през 1878 г.Тогава безверната наша интелигенция в мнозинството си видя своя и общ идеал-свободна България,узаконен и постигнат на ВСЯКА ЦЕНА,с помощта на чужди на народния дух идеи и дори с противене на Бога и Църквата!Този роден наш макиавелизъм на предците ни плащаме и днес,защото безверието ражда безверие.

 83. witch_honor каза:

  Интересна гледна точка, г-н Сивов. Определено интересна, не толкова като аргументация, а като концентрация на нелогичност.
  Ванга през целия си живот е твърдяла, че само Бог (християнския Бог, Вашия Бог) помага, а тя е само инструмент в Неговите ръце. Има изобилие от видео материали, документирали отношението на Ванга към християнската вяра.
  Макар аз лично да намирам християнството за несъстоятелна концепция, не мога да отрека, че Ванга е феномен с неоспорими качества.
  Именно от това в мен се надига усещането, че Вие не те се запознал със съдържанието на идеологията, проповядвана от Ванга, а пишете „наизуст“.
  Както гласи Четвърти религиозен парадокс:
  „Защо Св. Павел е станал Апостол след като твърди, че е говорил с Иисус, а ако аз го твърдя – ставам луд или богохулник?“.
  Нима Православието твърди, че неговото божество е престанало да комуникира с човечеството и вече съществуването на хора, способни да помагат, използвайки предполагаемите му сили, вече не съществуват?

 84. Теология ШУ каза:

  [quote name=“witch_honor“] „Защо Св. Павел е станал Апостол, след като твърди, че е говорил с Иисус, а ако аз го твърдя – ставам луд или богохулник?“.
  [/quote]

  Че св. апостол Павел е срещнал Христос край Дамаск е факт, който е променил основно не само неговия живот, но и живота на целия свят. Включително и Вашия, защото без постиженията на християнската цивилизация нямаше да имаше възможността да я отричате публично.

  „По плодовете им ще ги познаете“, казва омразният Ви Христос (Матей 7:16). Вие можете да претендирате, че говорите пряко с Иисус, но трябва да го докажете. Щом не сте в състояние, Вие сте най-обикновен лъжец.

  Беснуването на Ванга е доказано многократно и отдавна. За нея името Божие и християнските атрибути са само параван на магьосническата ѝ дейност. Прочетете: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/vanga/index.htm#stefanov

 85. witch_honor каза:

  [quote name=“Теология ШУ“]“По плодовете им ще ги познаете“, казва омразният Ви Христос (Матей 7:16)[/quote]

  Къде по-точно видяхте, че съм казал, че мразя Иисус? Това, което мразя е подобно некултурно отношение към не-християните от разни подобни Вам. Срамота…

  [quote name=“Теология ШУ“]
  Беснуването на Ванга е доказано многократно и отдавна. За нея името Божие и християнските атрибути са само параван на магьосническата ѝ дейност.[/quote]

  Многократно? Неотдавна? От кого?
  Текста, който цитирате не посочва никаква литература, никакви сериозни автори, никаква фактология, а само несъществени и най-вече – недоказуеми религиозни „факти“, а броя конкретни прогнози на Ванга е неоспорим факт; тълпите от хора, на които е помогнала – също.
  Библията и религиозните концепции не могат да се ползват за доказателство за каквото и да е, защото нямат научна и фактологична стойност. Цитирайте ми реални доказателства, моля.

 86. witch_honor каза:

  [quote name=“Теология ШУ“]постиженията на християнската цивилизация [/quote]
  Моите уважения, но съвременната ДЕМОКРАТИЧНА И ЦЕЗАРОПИПИЧЕСКА ЗАПАДНА цивилизация дължи демокрацията си и свободата на словото на Древните гърци, чиито концепции за равноправие и светска власт се завръщат в общественото съзнание през периода на Ренесанса и Просвещението.
  Предполага се, че всички ние сме завършили основно образование, а в курса му се изучава история и в нея черно на бяло е записано, че повечето от най-великите умове, бащите на нашата цивилизация, са били отричани или директно заплашвани настоятелно от Църквата, заради благата, които са създали или открили за нас: Галилео Галилей, Николай Коперник, Исак Нютон, Чарлз Дарвин… списъка продължава до безкрай, така че повторно Ви умолявам да спазваме фактологията.
  Няма да споря за измислени качества на християнството, а да обърна вниманието Ви на фактологическа неточност, използвана като център на аргументацията на текста.

 87. о. Павел каза:

  [quote name=“witch_honor“][quote name=“Теология ШУ“]постиженията на християнската цивилизация [/quote]
  Древните гърци, чиито концепции за равноправие и светска власт се завръщат в общественото съзнание през периода на Ренесанса и Просвещението.
  Предполага се, че всички ние сме завършили основно образование, а в курса му се изучава история и в нея черно на бяло е записано, че повечето от най-великите умове, бащите на нашата цивилизация, са били отричани или директно заплашвани настоятелно от Църквата, заради благата, които са създали или открили за нас: Галилео Галилей, Николай Коперник, Исак Нютон, Чарлз Дарвин… quote]

  Какъв пример може да е древногръцката „демокрация“, в която са имали право на глас само свободните граждани, а не жените, робите, чужденците и пр.? А изтърканите атеистични обвинения с Галилей и Коперник (Нютон и Дарвин никой не е гонил) отправете към Римокатолическата, но не и Православната църква.

 88. witch_honor каза:

  [quote name=“о. Павел“]
  Какъв пример може да е…[/quote]
  Такъв, че благодарение на него сега има съвременна демокрация. Нима преди в средновековна феодална християнска Европа жените са имали право на глас, или… който и да е го е имал? Библията настоява, че жените трябва да са покорни на мъжете и общо взето заклеймява еманципацията, така че мисля, че този Ви аргумент беше автогол.
  [quote name=“о. Павел“]А изтърканите атеистични обвинения…[/quote]
  Не зная защо всички християни сте толкова убедени, че щом критикуваш християнството си безбожник. Не съм атеист, просто не намирам истина в това, което Вие и Църквата твърдите, че е Бог и за пореден път – не съм тук да споря за качествата на християнството, а изтъквам неточност в разбиранията Ви, касаещи Ванга и изобщо… окултизма, мистиката и както стана ясно – историята на света.

  Ако обаче държите да спорим за логиката във вярата Ви, съм готов да водя и подобна полемика, но нито ще Ви е приятно, нито ще е красиво.

 89. Христо Янков каза:

  witch_honor:
  Нима Православието твърди, че неговото божество е престанало да комуникира с човечеството и вече съществуването на хора, способни да помагат, използвайки предполагаемите му сили, вече не съществуват?
  Не,никой в Православната църква не твърди това.Или не сте разбрал,или умишлено изопачавате учението.Комуникацията между Бог и човек не е преставала,но за жалост не е преставала и комуникацията дявол-човек,откъдето идва заблудата на незапознатите,които приемат всичкото духовно пространство за Бог и така не виждат,че там е и врага Божи.Именно в такава заблуда е изпаднала и Ванга,която е била под смъртоносното влияние на тъмните сили,представящи се за светли!Това пагубно влияние е разбирано и доказвано многократно от богослови и обикновени служители на Църквата,както и от миряни,говорили лично с бедната жена…За да правите разлика между бесовско влияние и Божие откровение е нужно нещо повече от светската наука,която не вижда света в пълнотата му поради ограничеността си.

 90. witch_honor каза:

  [quote name=“Ортодоксия“] … дявол-човек,откъдето идва заблудата…[/quote]
  За съжаление не вярвам в съществуването на Дявол, следователно подобна комуникация не е възможна. Резултатите от дейността на Ванга са преобладаващо положителни, така че да се твърди, че поведението й е негативно е нелогично.

  [quote name=“Ортодоксия“] …и врага Божи…[/quote]

  Поправете ме, ако греша, но Християнският Бог не е ли омнипотентен, омнипрезентен и омнисиентен? Ако Бог възлюбва всичко и всички, както Библията учи, тогава е невъзможно да има враг, а ако има, то тогава и той трябва да е божество, на което да се кланяте, защото поделя същите качества като Вашия Бог, следователно щом и той е омни… и т.н., значи той е неделима част от Вашия Бог, т.е. Дявол=Бог…
  Съжалявам, но тезата Ви е несъстоятелна. Дяволът, дори и Библията признава, че е част от Бог и че всичко, което прави е с разрешението му, така че действията му са част от желанията на Вашия Бог. Препрочетете Книгата на Йов…

 91. Христо Янков каза:

  Извинете,witch-honor,но е несериозно за човек,който с изразите си претендира за над средната обща култура,да изказва подобни менения от рода на „аз не вярвам в това,значи то не съществува“!Не съществува,но само за Вас!По същата несъстоятелна логика може и да не вярвате в наличието на гравитация,но гравитацията не се вълнува от вярата Ви и упражнява действието си и върху Вашата невярваща в нея персона…И резултатите от вангините действия в никой случай не са преобладаващо положителни,запознайте се първо с фактите,преди да коментирате.

 92. Христо Янков каза:

  Бог обича всички свои творения,но е отрекъл това свое творение,поискало да бъде равно Нему по слава и могъщество и така поставило се само в положение на враждуващо с Твореца си.Божият враг е обезсилен,но окончателно ще бъде унищожен след Страшния съд,когато заедно с тези,които е увлякъл(плътни и безплътни) ще бъде предаден на вечна мъка.Поради това с Божие позволение врага Божи и човешки(Сатана) получава власт над определени човеци,за да ги изкуши и победи или да срещне у тях съпротива и привързаност към Бог и да бъде победен.Случаят с праведния Йов е от втората категория,когато въпреки нечовешките страдания човек не престава да търси Бог и да се надява на Неговата милост,и в края на краищата получава Божията милост и признание за усилията си,а врага е посрамен и за пореден път обезсилен от Бог чрез слабия и безпомощен сам по себе си човек…
  От препрочитане на Светото писание едва ли има нужда,ако го четете като роман или като научен труд.

 93. witch_honor каза:

  [quote name=“Ортодоксия“]…запознайте се първо с фактите…[/quote]
  Запознал съм се с тях – като изследовател-любител на мистиката в България лично съм разговарял със стотици, излекували се чрез съветите на Ванга или намерили ближните си чрез пророкуването й. За мое най-искрено съжаление, обаче, не мога да назова и един, получил конкретна помощ от Вашата Църква – тя е сляпа, глуха и няма. Познавам хора, обикаляли с години по черкви и манастири и плакали пред де що има иконостас в страната и въпреки всичко, божеството Ви е останало апатично към молбите им. А Ванга им е помогнала, защото (ако питате същите тези хора) тя може да им помогне, защото тя е връзка с този Бог.

  Повечето, получили помощ от Ванга твърдят, че са получили помощ от Вашия Бог и възхваляват него, задето е създал начин да им помага чрез Ванга. Повтарям – това са стотици случаи, които предвид колко случайно са подбирани, смея да твърдя, че са качествена представителна извадка. За хората Ванга е инструмент на Бог…

 94. witch_honor каза:

  Може би точно това – че хората вече не вярват на Църквата като посредник между тях и Бог и търсят друг начин да стигнат до божественото е проблема, който крайните християни виждат във Ванга, в другите религии, във философския пантеизъм, в науката и всякаква форма на реално обогатяване на духовността?

  Според мен е лицемерие простосмъртни да съдят кое е работа на божественото и кое – не, а хората в Църквата и разни заклети поклонници на Църквата не са авторитет, чиято преценка да се счита за меродавна. Само науката и божественото имат право на глас в тази област.

 95. Христо Янков каза:

  Може би защото сте „изследовател-любител на мистиката“,затова не сте запознат със случаите на изпадане под влияние на бесове вследствие на кратковременна „помощ“ и мнимо подобряване на душевното или телесно здраве?Именно с посредничеството на неволни или волни (Ванга е типичен пример за неволна жертва) служители на тъмните сили много хора общуват и се кланят,без сами да го знаят,не на Бога,а на противника Божи.Освен ако не знаете,въобще не е задължително бесовското дяволско влияние върху човека да води непременно до болести,бедност,душевно разстройство и въобще до страдание,напротив-в повечето случаи на изпадане под зависимост от врага на нашето спасение хората първоначално никак не страдат!Дори в нередки случаи получават житейски комфорт-приповдигнато душевно настроение,материално благополучие,откриване на изчезнали вещи и други „благини“,които обаче се явяват невидимите вериги,свързващи тези нещастни души с бъдещо и несравнимо със земните мъки страдание!

 96. Христо Янков каза:

  !Нормално е хората с ниска духовна култура да мислят,че чрез леля им Ванга са получили общение с Бога,след като са открили откраднатия си автомобил,изчезналите си роднини,отървали са се от душевни болести,и всичко това само с простички „правила“ и „молитви“-изяждане на сърце от петел,пиене на незнайна отвара,изричане на странни заклинания…Тази мнима помощ излиза несравнимо скъпо на тези,които са я получили!За разлика от тази „помощ“,помощта на Църквата не е така ефектна,тя идва понякога мигновено,а понякога се бави доста време,в зависимост от чистосърдечието на молещото се сърце и от волята на Вседържеца.Но веднъж получена,помощта от Бога е трайна,укрепваща душата и телото,освестяваща и правеща човека вървящ по правия и спасителен път.

 97. Христо Янков каза:

  Помощта от Бога е чудодейна,при нея има 100% изцеляване на безнадеждни заболявания на плътта и духа,има проглеждане на слепи по рождение,прохождане на никога невървели инвалиди,има немислимото за земния разум оживяване на умрели хора!Но за да се достигне до тази благодат,нужно е търсещия помощ от Църквата и Бога да е отдаден изцяло на сърдечно съкрушение и вглъбена,вътрешна молитва към Този,от когото чака помощта.Със суеверие тази помощ не се постига,с безверие също.За този,който не иска да види и чуе,е нормално обекта на неговото изследване да е „сляп,глух и ням“,просто защото той не е отправил взор и дума към него и съответно не му е отговорено…Казано е:хлопайте,и ще ви се отвори!Без да почукаш на вратата,как очакваш да ти отворят?

 98. о. Павел каза:

  „не мога да назова и един, получил конкретна помощ от Вашата Църква“.

  Има безброй такива примери, но когато някой злобен човек търси доказателство само за противоположното, не е възможно да ги намери. Аз съм излекувал болни от рак с разсейки, които и днес са живи и мога да Ви ги покажа. Но Вие ще ги обвините, че са подкупени от мен да инсценират изцеление. Как да се угоди на сатанист като Вас?! „За осквернени и неверни няма нищо чисто“ (Тит 1:15).

 99. witch_honor каза:

  [quote name=“о. Павел“]… Аз съм излекувал болни от рак…[/quote]

  Дискусията вече навлиза в много деликатна фаза. Повтарям – само науката и божественото могат да са съдии за това какво се случва в нематериалното. Нито Вие, нито Църквата Ви, нито книгите, които твърдите, че са словото Божие.
  С вяра човек е способен да се излекува от много неща. Но вярата е вътрешен процес, който няма общо с това на кой култ вярваш и дали вярваш в култ изобщо. Плацебото е метод, използван и от атеисти, така че вярата не е задължително да е обвързана с някое божество, за да дава резултат.
  Научете малко повече за света, в който живеете преди да публикувате каквото и да е и да се осмелявате да размахвате обвинителен пръст.
  А арогантните класификации спрямо хората, несподелящи Вашата гледна точка ги задръжте за себе си, защото нямате основания да ме наричате „сатанист“, тъй като съм убеден, че нямате и най-бегла представа какво точно е сатанизма като практика и философия.

 100. witch_honor каза:

  [quote name=“о. Павел“]“За осквернени и неверни няма нищо чисто“ (Тит 1:15).[/quote]

  Винаги съм се впечатлявал от способността на радикалистите да посочват гениални цитати, демонстрирайки пълно неразбиране на техния смисъл. Човекът, който твърди, че това е нечисто или онова е нечисто, че този е сатанист и онзи е еди-какъв си, сте Вие, господине.
  Моята теза е, че единствената сила, способна на чудеса и паранормални прояви е божественото, сиреч това, което във Вашата вяра наричате Бог и че Вие нямате право да определяте кое е Негово дело и кое – не, тъй като, като човешко същество, не сте достоен да съдите подобни явления.

  Така че, следвайки логиката на цитата, който сте посочили… кой е онзи, в чиито очи няма нищо чисто? Кой е осквернения? Що за наглост, господине?! Да размахвате обвинителен пръст към чуждите трески, докато във Вашето око стърчи греда!

 101. Христо Янков каза:

  Значи,отричате Бог,но приемате за първопричина на всичко „божественето“?Бихте ли обяснили какво е божествено според Вашите представи и как то влиза в конфликт с нашия Бог?

 102. witch_honor каза:

  [quote name=“Ортодоксия“]Бихте ли…[/quote]

  Отричам Библейския Бог, защото той е архаична остаряла представа за божественост и е смешно един цивилизован човек, жител на 21ви век да вярва буквално в написаното в Библията.
  Аз съм натуралист-пантеист.
  За мен божественото няма име, образ, настроения, не е нито добро, нито лошо, а е компилация от всичко във Вселената.

  Божественото е сумата от потенциалите на разума и материята. Пантеистите вярват, че те са аспекти от божеството, затова нямат храмове, нямат свещеници защото нямат нужда от посредник, защото са част от божеството – неделима част, не подлежаща на омраза, на откъсване, на осъждане, а споделяща отговорността на божеството – да твори и развива, да просветлява.
  Някои християни се държат прилично (не убиват и крадат наред), защото се страхуват от наказание, а не защото го искат със сърцата си. Морален е човек, който не изпитва нужда да причинява лошо или болка, а не такъв, който не го прави, защото го е страх, че ще си изпати.

 103. witch_honor каза:

  Вашата вяра поставя термина „Бог“ на едно не-божество – Вие възприемате Бог като личност, а те не са всепроникващи. Тъй като Вашия Бог има характер (проявяван по небожествен начин – потопи, жестокост и т.н.) това означава, че от него има по-перфектни, което Библията отрича по дефиниция, тъй като той е описван като изначален.
  Така се проявява логически конфликт, като единственото му решение е да се приеме, че Библейската версия на Бог е неточна и непълна.
  Това се обяснява и от факта, че християнството е гностичен слънчев култ, комбинация между иудейска религия, езически политеизъм и пантеистична философия, залегнала в Новия завет чрез митовете за Иисус.
  Съвременното християнство е социален „мутант“ – резултат от политизирана стратегия за приобщаване на маси към лоното на Църквата, като заедно с това е „мутирало“ и разбирането за божественото. Доказателство е факта, че има над 300 вида християнство, твърдящи, че тяхната версия е истинска и че хората се молят на светци…

 104. witch_honor каза:

  В допълнение ще вмъкна малко забележки:
  1) Описанието на Бог в Библията ни оставя с впечатлението, че той е индивид – охарактеризиращ се. Способен е да се ядосва, да обича, да мрази, да наказва. Омнисиентността – способността да знаеш всичко, което е било, е и ще бъде, обаче, означава, че няма как да се изненадаш или ядосаш, защото знаеш всичко – знаеш какво ще се случи и знаеш всичко, което някой ще си помисли, т.е. твоя мисловен обем е сумата от всичкия мисловен и фактически обем на Вселената. Това изключва множество действия на Господ. Едно омнисиентно съзнание не може да поправя грешките си, защото не допуска грешки.
  2) Отново – не споря за съществуването на божественото. Споря за интерпретацията, която християните възприемат за истина.
  3) Християнството твърди, че е монотеистична религия, но в същото време почита Бог Отец, Бог Син и Светия Дух, отделно всеки канонизиран светец отговаря за нещо – това дефакто е политеизъм. Йерархичен политеизъм, но политеизъм!

 105. изпит ШУ 14 юли каза:

  Название: Советы болящему в современной больнице
  Автор: Иерей Сергий Филимонов
  Издательство: Общество святителя Василия Великого
  Год: 1997
  Страниц: 48
  Язык: Русский
  Формат: pdf
  Размер: 1.1 Мб
  http://depositfiles.com/en/files/mf6xnyqw1

  Нет такого человека, которого за время его жизни Господь не посетил бы болезнью. Но, к сожалению, не каждый христианин знает, как должным образом относиться к болезни, как вести себя с врачами и среди других больных, что надо сделать накануне операции, а самое главное – каким образом обратить случившуюся болезнь в средство для спасения души и благоугождения Богу.

 106. Теология ШУ каза:

  Г-н witch_honor,

  Вие твърдите, че сте пантеист. Класическият пантеизъм отъждествява Бог и материята, което е абсурдно от логическа гледна точка. Ако материята е божествена, тя трябва да притежава божествените предикати вечност, безначалност и безкрайност. В действителност тя е видима, следователно има форма с начало и край и не е вечна, защото, както доказа радиоастрономията през ХХ век, Вселената е сътворена преди 13,5 милиарди години. Следователно Вашите вярвания са една искрена, но наивна заблуда.

 107. Константин Стефанов каза:

  Прочетох отгоре отгоре написаното от.. witch_honor …и веднага ми стана ясно това което се мъчи да ни внуши автора..а именно : антихристиянска пропаганда и опити за внасяне на смут и съмнение в редиците на Православните Християни .. не си струва труда дори да се влиза в дискусия с подобен тип хора ..това са описаните в Библията вълци с овчи кожи навлизащи сред стадото ..работата е там че мнозина от самите вълци в овчи кожи не подозират че са такива поради факта че са прелъстили сами себе си защото търсят Бога с ума си а не със сърцето си .. изчисляват Го пресмятат Го чрез сложни изчисления и алгоритми ..красиво изрисувани астрологични таблици и пр. приспособления..Според мен това е типично западнярският меркантилен метод за търсене на Бога..Нека споделя какви мисли и емоций предизвика написаното от . witch_honor..в мен ..

 108. Константин Стефанов каза:

  Специфичната терминология използвана от.. witch_honor…цели да внуши на читателите респект към своята ерудиция и по този начин да притъпи критичноста на читателите към написаното от него …претенцията за високото интелектуално ниво на автора е също част от арсенала оръжия с които се преследва пак същата цел а именно прелъстяване и откъсване на отделни Християни от истината и увличането им в посока указвана от агитатора..тоест използват се сатанинските методи на пропаганда за прелъстяване със средствата на словото на хора с по слаби Християнски убеждения..

 109. Константин Стефанов каза:

  3 Затова напомням на автора за написаното в Библията ..че тежко ти и горко мой човек ако прелъстиш и един от тези които Господ Иисус Христос Сина Божий избра и призова да Го следват..нека да ти напомня и за воденичният камък …Освен това според мен силно си повлиян от брътвежите на Ницше влиянието му над теб се усеща в глупотевините които си ни предоставил да четем и да се смеем..нека и да ти напомня че въпросният Ницше умря в лудницата от високоумие и дебелоглавие..

 110. witch_honor каза:

  [quote name=“Теология ШУ“]…[/quote]
  Изглежда живеете в заблуждение. Физиката е категорична – всички протони и неутрони, съставящи материята във Вселената са вечни – преди Големия взрив пространството и времето не са съществували, така че материята Е ВЕЧНА и във Вселената не фигурира момент, в който е имало време, но не и материя! Препрочетете още веднъж учебниците по физика.

  @Константин Стефанов, съжалявам, че вярвате, че имам за цел да изкушавам християни. Ако исках да го правя, щях да цъфна пред някоя църква с известната си бисквитена торта, защото тя е способна да изкуши всеки…
  Просто изказвам несъгласието си с начина Ви на мислене. Никого не ангажирам с мнението си, нито и настоявам да изоставяте вярата си. В тази светлина „истините“ в Библията за мен не са истини, така че цитирайки ми текстове от бронзовата епоха не ме убеждавате в нищо, освен в неспособността си да защитавате адекватно убежденията си.

 111. witch_honor каза:

  Досега не съм си позволил да наричам Вашите вярвания по никакъв начин, окачествяващ тяхната истинност и не съм обиждал по никакъв начин християнството като вярване, а Вие систематично си позволявате подобно неуважение. Ако искате, мога да онагледя логиката на християнството с едно изречение. Щом Вие си позволявате да окачествявате моите убеждения, то и аз трябва да имам това право:

  [изтрито от модератор – нарушени правила за коментиране]

  Не си позволявайте арогантността да коментирате с насмешка чуждите разбирания, когато Вашите убеждения, извадени от метафоричния си контекст и приети буквално, както ги приемате Вие… звучат повече от абсурдно!

 112. witch_honor каза:

  [quote name=“Константин Стефанов“]До.witch_honor…И да ми пишеш не един а сто минуса не се впечатлявам …с такива като теб трябва да се действа само така което е постъпил Св.Николай с Арий.. ти се сещай как ;-)[/quote]

  Благодаря Ви, че продължавате да доказвате тезата ми. Подобни коментари олицетворяват всичко античовешко в религиозния фундаментализъм и радикалните фракции на коя да е религия.

  Е, все пак мога да се радвам, че не постъпвате като другата юдейска секта (исляма) и не настоявате за главата ми, само защото не съм съгласен с псевдонауката Ви и с недодяланата Ви аргументация.

  А с Вас е редно да се постъпва така, както Ричард Докинс постъпи с Рей Комфърт – сам се сещайте как.

 113. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Хайде пак…
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=377347

 114. Константин Стефанов каза:

  Господин Симов моето мнение по казуса Вангя Гущерова вече е известно …обявил съм го публично ясно и недвусмисленно … Всъщност използвам случая да ви задам следният въпрос ..и той е : Защо няколко пъти бях цензуриран най безобразно тук във вашият сайт в опитите ми да отговоря подобаващо на провокаторчето witch_honor …Вие твърдите следното:(Питая чисто и неподправено уважение към правата на човека изобщо и към правото на свободно изразяване в частност.) Затова ви питам как ще ми обясните факта че ми беше запушена устата от ващият модератор и бях лишен от възможността да отговоря подобаващо ??????? А на въпросният witch_honor сте му предоставили прекрасна възможност да разнася зловонията и сее заразите си под формата на отвратителна антихристиянска агитация и пропаганда във вашият така-наречен сайт Православие Бг…

 115. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Като гледам коментарите надолу, доста сте му отгвоваряли, не личи да Ви е запушвана устата, поне не плътно. Ако нещо е било цензурирано, е било заради нарушаване на нормалния тон на говорене. Говорете/пишете спокойно и аргументирано и бъдете сигурни, че никой няма да Ви цензурира.

 116. Константин Стефанов каза:

  1…Ще се възползвам от поканата.. задочният диалог който водех с крипто-персоната witch_honor приключи ..Ще си позволя обаче да изложа мнението си във връзка с прочетените и анализирани от мен отговори на участниците в дискусията по зададената тема ..Какво ми прави ми впечатление????? То е че се налага да се съобразяваме с порочната и безотговорна практика на наложената ни така наречена псевдотолерантност и политкоректност целта на която е да подкрепя всякакви дегенерати включително и техните прояви в културната и духовната сфера…като скритата цел разбира се е лумпенизиране на населението и заемането на комформистки позиций включително и по духовни въпроси заради угрозата от евентуалното обвинение в нетолерантност фундаментализъм и пр. дивотий както в случая с witch_honor който казва за мен и мойте коментари следното.(Подобни коментари олицетворяват всичко античовешко в религиозния фундаментализъм и радикалните фракции на коя да е религия)

 117. Константин Стефанов каза:

  2…И за да бъдат избегнати подобни обвинения човек сам си поставя автоцензура и възприема комформизма като норма на поведението без самият той да осъзнава че такъв ефект е предвиден като резултат от наложените йезуитски правила в обществото.. Крайната цел на всичко това е да се достигне до стартиране на едни конвергентни процеси като например: нещо средно между лъжа и истина..между мъж и жена ..между водопровод и канализация и т.н.съвсем по Хегел..Апропо това е достатъчно за да бъде задействано и да влезе в сила следното изреченото от Бога предупреждение за достигане до състоянието на топлохладност а именно : опастноста да бъдем изблювани от устата на Бога защото сме нито топли нито студени..и тъй като наблюдавам още един интересен феномен се изкушавам да дам отново пример с witch_honor и ще кажа следното: според мен това е ЖЕНА поставила себе си доброволно от ( Светският богоотстъпнически дух владеещ света) в състояние ПРОКСИ в този форум

 118. Константин Стефанов каза:

  Аве хора как тъй събрахте смелост да публикувате мойте коментари особено пък последният коментар- № 2 в който засягам темата за ТОПЛОХЛАДНОСТТА …защото според мен това е най опасният и хитроумен трик с който демоничните сили си служат в нашият лъскав и секси свят за погубване на Божието стадо…но да се върнем на темата.. За наблюдателният религиозен човек богоотстъпничеството може да е разпознаваемо,то може да бъде радикално като предателството на Юда , но може и да е незабележимо заради топлохладншят начин на живот който водим..резултат от която топлохладност е липсата на покаяние но покаянието спаси ап. Петър който се отказа 3 пъти от Христа …Значи за да имаме покаянието което да е спасително за нас трябва да се борим срещу ТОПЛОХЛАДНОСТТА ..а за да се борим успешно с нея не трябва да се примиряваме с псевдотолерантността и политкорекността които толерират лъжата маскирана под девиза …И демона има права нека да бъдем политкоректни с него…НЕ..Но пасаран…

 119. Траянка Георгиева каза:

  Константин Стефанов, спорейки с witch_honor в действителност води разговор сам със себе си. Целта на занятието е от това да пострада трети човек, който няма участие в тази ситуация. Но ето, че той вече е идентифициран като жена и обвинен в топлохладност. Топлохлодни са и тези, които не я линчуват и които проявяват псевдодолерантност.
  Преди време водих диалог във форума с един човек, твърдящ, че е наркоман. Пишеше ми често и много. А в един момент обяви, че е демон и комуникацията ни спря.
  Пиша това, защото е възможно и други хора да попаднат в подобна ситуация. Да си пишат със злонамерен човек, представящ им се за приятел или страдащ, на когото уж помагат. Вероятно някой има много време и нечисти намерения за да води подобни войни сам със себи си, нарочвайки трети човек за участник в тези свои схеми с цел разчистване на лични сметки.
  А ако греша, моля за извинение, но съм длъжна да предупредя.

 120. Константин Стефанов каза:

  Ето как с помощта на елементарната логика достигнахме до извода че за да имаме чисто и незамърсено съзнание и за да не бъде помрачено то от вредни антихристки идеи и съмнения които подобни Ендивиди като (жената-мъж) – witch_honor посяват в душите на по лековерните…и аз смятам че дискусията с такива хора трябва да се води твърдо и безкомпромисно … и не модераторите да ми трият постингите и с това да помагат на разни асистентчета (драпащи кой за доктурантура кой за пачки Евра платени от сатанински секти) да си пробутват пропагандните публикаций…На такива места и в такива случаи трябва да се появи веднага тежката артилерия от Богословските факултети и със силата на аргументите почерпени от Св.Писание да бъдат респектирани и попиляни такива псевдозащитници на Ванга и Дънов а не да се налага един нищо и никакъв дърт пенсионер като мен да се изправя сам срещу вероломният враг като един същинский А.Матросов на амбразурата..Мерси …малейй ного надобрях напоследък

 121. Константин Стефанов каза:

  До Траянка Георгиева…изводите ви са напълно погрешни ..как пък стигнахте до извода че говоря за трето лице което някак си стои тайнствено в сянка и не смея да го посоча директно вероятно от свенливост..смях..освен това много ще ми е интересно ако успеете да ми посочите и текста в който призовавам към линч .. големи майтапчий има по тези форуми ве..истината е проста с тези мой постинги изразявам личната си позиция за да ми е чиста съвестта че съм защитил истината…това е..А причината да се усъмня че witch_honor е жена представяща се за мъж се крие в изпуснатата реплика в следното изречение. (Ако исках да го правя, щях да цъфна пред някоя църква с известната си бисквитена торта, защото тя е способна да изкуши всеки)..Някой може да каже …да ама има готвачи мъже които могат да направят всякаква торта че дори и бисквитена…Да ама Не..някак си този или тази който и да е той криещ се зад псевдонима witch_honor никак не ми изглежда да е готвач..ама никак..такива ми ти работи..

 122. Траянка Георгиева каза:

  Бисквитената Ви торта ми помогна да разбера. „Изпуснатата реплика“ е манипулацията за насочване на вниманието към това, че става дума за жена.
  И не от свенливост го правите, а от страх да не се разбере КОЙ оклеветява реална и истинска жена, чрез измислена.
  Този, който разнася клевети и очерня в реалният живот една реално съществуваща жена, той е същият, който го прави и подмолно чрез подобни внушения.
  Как? Като призовава към непримиряване с топлохладността и след като споменава и демона завършва с гръмкото „Но пасаран“.
  Споменаването от вас на демона, също ми помогна да се досетя. Не всеки използва в разговорния език с такава лекота тази дума. Повечето я избягваме.

 123. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Константин Стефанов“]До Траянка Георгиева…изводите ви са напълно погрешни ..как пък стигнахте до извода че говоря за трето лице което някак си стои тайнствено в сянка и не смея да го посоча директно вероятно от свенливост..смях..освен това много ще ми е интересно ако успеете да ми посочите и текста в който призовавам към линч .. големи майтапчий има по тези форуми ве..истината е проста с тези мой постинги изразявам личната си позиция за да ми е чиста съвестта че съм защитил истината…това е..А причината да се усъмня че witch_honor е жена представяща се за мъж се крие в изпуснатата реплика в следното изречение. (Ако исках да го правя, щях да цъфна пред някоя църква с известната си бисквитена торта, защото тя е способна да изкуши всеки)..[/quote]

  Стефанов,
  Съблазняваш четящите с твоя неграмотен правопис. Вземи един правописен речник и прочети увода няколко пъти особено отдела за запетаите. Пред „който“, „че“, „ако“ и пр. винаги се слага запетая.

 124. Константин Стефанов каза:

  Хммм явно съм разкрит.язък за конспирацията..исках някак си незабелязано да насочвам тайно и полека стрелите на моята атака към любимата на повечето от вас Вангя –носителката на званието врачката на всички времена ..но за мое най голямо огорчение не успях да предвидя че тук присъстват много от тези които усилено четат криминални романи и следят астрологичните прогнози и също така са развили до съвършенство своята наблюдателност благодарение на турските сериали заради което и бидох разконспириран…много жалко защото днес от мъка няма да мога да пия Каменица каквато беше програмата..И още нещо …склонен съм да призова уважаемата аудитория към подкрепа на идеята че Траянка Георгиева трябва да получи званието- следовател на годината с епохалните си разкрития относно тайната ми мисия в този форум..Ааа забравих да спомена колкото повече минуси получавам толкоз повече ми се покачва градуса на настроението..Диалектика кво да прайш..едната крайност води до появата на друга такава

 125. Траянка Георгиева каза:

  Пийте си бирата г-н Стефанов. Никой не Ви пречи, но не се сърдете, ако оклеветен човек търси начин да се защити. Не турски сериали, нито астрологични прогнози развиха наблюдателността ни, а неволята г-Стефанов.
  Не ни е любима Ванга, нито за нея става дума в случая. Безмислено е да го твърдите. Нали не Ванга би съблазнявала някого с бисквитена торта?
  Съжалявам, но Вие наистина сте огорчен не само от минусите, но защото си въобразявахте, че имате толкова огромен чар, че всеки е ДЛЪЖЕН да Ви прощава ВСИЧКО. Добре, прошката не е проблем. Имате я, но бих искала да Ви напомня, че ще отговаряте пред Бог. Всеки го боли от несправедливи обвинения. От предателства. А пред Бога сълзите на невинния тежат много!

 126. Константин Стефанов каза:

  Драги ми Павле…кой си ти че да говориш от името на зсички..Това твое изказване силно ми напомни за едни другари които навремето също така от името на всички съдеха наляво и надясно и вършеха едни много небогоугодни дела..Както и да е но в интерес на истината наистина силно се натъжих от факта че отсъствието на запетайки в мойте писания е направило тъй че читателите тук да изпадат в състояние на съблазън..Сега чак съобразих че в този сайт преобладават праведниците ..и аз грешника силно се смутих от това откритие ..Явно ще трябва да търся сайт където преобладават грешници такива като мен а не да стоя тук и да съблазнявам праведните люде ..Но все пак докато съм още тук предлагам 2 (две) опций ..Нека праведниците да не четат коментарите ми и така няма да изпадат в съблазън още повече че компютъра е само за грешници ..но ако все пак любопитството им надделее и решат да надзърнат то нека да гледат по глобално на нещата в този живот и така съблазните им осезателно ще намалеят

 127. Зов за помощ! каза:

  Траянка Георгиева, наркоман съм, помогнете и на мен, Моля за помощ! Ако знаех как да си помогна, отдавна да съм го направил. Не можете да си представите, колко отвратителен е животът на зависимия човек, какъвто съм аз. В блатото съм и не виждам измъкване, а само усещам, че вонята става непоносима. Не послушах никого и сега пропадам надолу и само надолу. Искам да започна отначало животът си, но не знам как. Вече съм много зависим и измъкване няма. Давам всичко, за да утоля жаждата си, която е гнусна зависимост, и може би това е бягство, за зрелост дума не може да става. До тук съм стигнал. Искам само да се измъкна от зависимостта! Моля за помощ! Просто търся помощ и не знам какво да правя!

 128. Траянка Георгиева каза:

  Господина който търси помощ може би е отчаян. Първото г-не, което трябва да Ви кажа, е че НЕ СЪМ помогнала на никого, за да помогна И НА Вас. Не съм компетентна. Второто, което ме интересува е дали Константин Стефанов, Акирик и Къстин са едно и също лице. Когато разбера това, може би ще Ви споделя, част от опита си за оцеляване. В него няма тайна, но не желая да досаждам на другите с това. С две думи – молитва към Бога и съкрушено сърце.
  Оставяш живота си в Божиите ръце и се молиш да не допуснеш непоправима грешка. За човек стараещ се към просперитет и към висините на жинота, това не е подходящ вариант.
  Трябва да помислите по въпроса – какво искате! Къде отивате! На какво се надявате. Виждате, че не казвам нищо интересно, но това зная.

 129. Константин Стефанов каза:

  8.До Траянка Георгиева..Драга госпожо след последният ваш коментар започнах да схващам че ме бъркате с някакъв неизвестен за мен ваш познат затова за да се успокоите ви съобщавам че не съм вашият човек и освен това никаква идея си нямам каква е вашата драма и каква е причината подтикнала ви да започнете диалог с мен …не изпитвам желание да влизам в лични контакти с който и да било тъй като ако търсех сайт за запознанства нямаше да съм тук.. И така присъствието ми при вас е продиктувано от желанието ми да споделя с вас форумците какво ме вълнува във връзка с темата за Ванга и Дънов и също така да споделя за размишленията ми във връзка с някой въпроси свързани с живота на Православните в съвременният свят..Затова да започнем от начало ..С удоволствие прочетох статията на Пламен Сивов..статията е много добре структурирана и аргументирана и най важното : поставени са необходимите препинателни знаци а пък на запетайките е отделено специално внимание …

 130. Константин Стефанов каза:

  9..Четенето ми достави удоволствие но когато стигнах до коментарите след статията се замислих защо тайнственият форумец witch_honor един наистина интелигентен и ерудиран (мъж или жена) но ползващ неубедителни аргументи с лекота беше направил на миш маш повечето от читателите представящи се за Православни .. Защо ??Убеден съм че тези които му отговаряха добре познават Св.Писание и можеха да го поставят на мястото му но в действителност никак не бяха убедителни в коментарите си и човека буквално им скри топката Според мен причината да се случва това се крие най вече във факта че когато водим диалог с инославни не сме в състояние да дадем ефективен отпор на враговете на Православието защото се е наложила практиката Православните да са възприели като главно и върховно задължение придържането към някаква псевдотолерантност и политкоректност които трябва да се следвад на всяка цена вероятно защото в противен случай никак няма да изглеждаме като Православни..

 131. Траянка Георгиева каза:

  Драмата господине не е моя. На друг е. На този, който от месеци крещи името ми по форумите. И се представя за търсещ помощ наркоман, но всъщност е клеветящ ме злодей. Човек водещ спорове сам със себе си. Човек без самоЛичност, влизащ във всякаква безличност, ползвайки десетки имена. Драмата на този човек, за когото не без основание допуснах, че сте Вие са бесовете., които са и различните му имена и самоличности. Чрез него сатаната придобива плът, защото той самоволно се е оставил в ръцете му. Това са големите драми господине.
  А Вие кой сте? Вие си знаете, и Бог също знае – кой, кой е.
  Радвам се, че не харесвата Ванга и Дънов. Аз също. И също смятам, че статията е добре структурирана и аргументирана.

 132. Константин Стефанов каза:

  10 И тъй като зная че Праведниците във форума веднага ще ме заклеймят бързам да им кажа че не апелирам да вземем сопите и да подберем всички наред а просто да бъдем себе си (истински) и да не се крием зад образи които сме си измислили в съобразност с това как ни се иска да изглеждаме в очите на околните защото ако сме вълци отвътре и 3 (три) агнешки кожи да наметнем отгоре пак си оставаме вълци Убеден съм че Васил Левски когото лично аз смятам за абсолютен Светец ако си беше поставил прангите на политкоректността на себе си то ние никога не бихме и чули нищо за него Освен казаното дотук някак си изглежда извън времето обичая да се разговаряме помежду си с терминология и цитати от Библията..тъй като се мъчим да го докараме на фасон пък от вътре ние си знаем какво представляваме важното е другите да не знаят Повечето от нас нямат смелостта да се покажат на обществото такива каквито са в действителност което според мен поражда съмнения за двуличие и лукавост в нерелигиозните хора

 133. Константин Стефанов каза:

  11Естествено имаше и истински достойни и компетентни отговори но те не бяха много за съжаление..Аз се включих но тъй като много подцених въпросният witch_honor диалога тръгна накриво от самото начало и модератора започна да ме трие и стана тя каквато стана..Затова последователно написах няколко неща не за да разговарям сам със себе си а за да изложа позицията си и знанията си колкото и да са малки да достигнат до този който би се заинтересувал от тях Написаното е в характерният за мен ироничен стил но както се видя това силно подразни някой смятащи се за Праведници и се започна едно яко слагане на червени точки и с ръцете и с краката но на мен в интерес на истаната хич не ми пука..Защото в битността си съм обиколил много места и се нагледах и на сатанисти и на анархисти и на самопрелъстени водачи бленуващи за слава и на псевдодуховници от всякакъв ранг и какво ли не ..Затова смятам че е по добре човек да бъде един от последните но истински отколкото един от първите но менте

 134. Траянка Георгиева каза:

  Вие господин Стефанов бяхте като момъкът изопнал снага на горящата палуба. Морозов. Бяхте и „дърт пенсионер“. Бяхте непукист пиещ бирата си, а и следовател разкриващ чрез бисквитена торта нечия самоличност.
  Виждате за колко кратко време „изиграхте“ няколко различни роли.
  Да не говорим за стилът Ви. Цитирате Хегел, запознат се с Ницше, а какъв правопис… По лош дори от моя.
  Но се оказва, че той може да бъде и много добър, както и стилът Ви изящен хаплив, остроумен и на много високо ниво.
  Та кой сте Вие господин Стефанов от всички тия хора и кой е стилът Ви на общуване писане и живот?
  Защо да не сте и наркоман? От хора като Вас човек може да очаква всичко. За съжаление.

 135. Зов за помощ! каза:

  Търся помощ и може би съм стигнал до това положение на нереализираност и вече не мога да живея по-този начин, колкото и да искам да го скрия. Трябва да реализарам нереализираността си заедно с личните и неличните качества, защото и аз съм човек. Не ви ли боли за мен – човекът с безсмъртна душа? Дали съм с безсмъртна душа, това не знам, но така са ми казвали и не успях да открия любовта, за която всички говорят. Тогава всички трябва да сме с безсмъртни души. Поисках само помощ. Ако ще помагате не ме бъркайте с никого, а кажете какво да правя!

 136. Константин Стефанов каза:

  Г-жо Георгиева..на чист Български език още един път ви съобщавам че не съм вашият човек..дори бих ви посъветвал да отправите питане към модератора на сайта за да ви отговори на въпроса кой е този който е навлязъл в сънищата ви дори? освен ако не сте самата вие която си пускате тези съобщения по незнайно какви причини!! Малейй!! Дали е наистина така?? А ?? А нещата с мистериозната бисквитена торта стоят така: върнете се в постинг №110 на witch_honor и там се споменава подробно за нея ..Морозов никога и никъде не съм споменавал …вероятно имате впредвид Павлик Морозов -предал родителите си на властта ако не ме лъжат спомените ми..В действителност съм споменал името на Александър Матросов който през Вел.Отечест.Война затиска с гърдите си амбразурата на един немски бункер докато неговата част атакува въпросният рубеж.На въпроса ви дали съм дъртак? Отговарям :Благодаря на Бога че все още имам какво да кажа на хората дори на тези години Еее поотвикнал съм но бързо надобрявам..

 137. Константин Стефанов каза:

  До този който търси помощ…Във Варна в кв. Аспарухово служи един млад свещенник който се казва отец Фотакиев ..той се занимава с наркомани и доколкото имам имформация е постигнал мн. добри резултати с наркоманите ..убеден съм че има и в други градове такива свещенници които помагат на хора изпаднали в подобни зависимости..Другия начин е тези който са зависими от дрогата включително и зависимите от алкохолизъм е добре да се молят пред иконата наречена..Неопиваемата чаша..на тази икона е изобразена Св.Богородица държаща пред себе си с двете си ръце голяма чаша..мисля че в църквата Св.Седмочисленици в София има такава икона..когато човек със силна вяра и надежда се моли пред тази икона Св.Богородица го избавя от този порок..Мисля си че поклонение пред мощите на Св.Иван Рилски в Рилският монастир и призоваване на Светеца за помощ биха имали чудотворен ефект над боледуващият..В Арбанаси до Търново също има чудотворна икона на Св.Богородица..там е също добре да се отиде..

 138. Траянка Георгиева каза:

  Естествено, че не сте моят човек г-н Стефанов. Никога не съм доверявала на хора с повече от едно лице
  . Но затова пък сте човекът на господина търсещ помощ. Към Вас трябваше да се обърне той, защото имайки опитностите на всичките лица, които представлявате /описани в коментар №134/, Вие несъмнено имате и далеч по-големи възможности от един средностатистически гражданин, семпъл, скромен и притежаващ САМО едно лице.
  Бях написала коментар, достоен като отговор на язвителният Ваш №136, но той не бе допуснат.
  Е, да се надяваме, че този не казва така директно истината. Какво да се направи, не се научих на дипламатичност, имам само едно лице.
  И благодаря на Бога за това…

 139. witch_honor каза:

  Какъв жив интерес към скромната ми персона. Чак не съм очаквал подобно нещо. Нека поясня, за да няма неясноти – аз съм мъж, а гаджето ми обича сладко, следователно – с времето се научих да правя хубави сладкиши…
  Надявам се това отговаря на чуденките. Относно защо успях да направя „на миш маш“ опонентите си – защото, КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ, а няма начин да се докаже аргумент, който полза за източник Библията или философските трудове на разни мислители от бронзовата ера. Просто няма начин – фактите са такива, каквито са и срещу тях няма религиозен аргумент, който да оцелее. Факт е, че никой от т.нар. духовенство няма конкретни данни за това какво всъщност представлява Ванга и тълкува всичко така, както субективно интерпретира християнската митология, в която вярва, а това не е същото като да се твърди, че се знае какво е имал предвид Бог като я е създал и да се твърди, че се знае е нелепо, имайки предвид абсурдния източник на това „познание“!

 140. witch_honor каза:

  Целия този спор започна, защото вместо да се възприеме, че има хора, които може да не са съгласни с позициите на автора и че Вашата позиция не е нито меродавна, нито универсална, ме нападнахте с нелепости. Вашата позиция е тесногръда и в стил „кон с капаци“ и точно това е причината Вашата религия да запада и да става непривлекателна в очите на нормално функциониращите цивилизовани хора.
  Вместо да посрещнете възможността за диспут като нормални хора, извадихте стереотипните квалификации като „сатанист“, „богомразец“, „безбожник“, „атеист“ и т.н. Това е причината Църквата в общественото съзнание да се асоциира с психически нестабилни хора и фанатици – защото никой нормален човек няма да си позволи подобно отношение към непознат, било то и в нета!
  Още по-смешното е че докато плюете змии и гущери по мой адрес и по адрес на една покойница, се опитвате да ме убедите, че сте вярващи в религия, която би трябвало да възвишава любовта и толерантността… Е, няма що, г-да християни!

 141. Траянка Георгиева каза:

  Witch_honor казва, че духовенството не знаело, какво е имал предвид Бог, когато е създал Ванга. Но самият той, влюбеният сладкар може би знае.
  Да си призная не изпитвам болезнен интерес, даже ни най-малко любопитство. Но може би някой се интересува.
  Аз пък Ви благодаря, че си мълчахте досега, за да кажа това, което трябваше.
  Господин Стефанов със сигурност много ще Ви се зарадва. Идвате тъкмо навреме. А аз се оттеглям. Присъствието ми е повече от излишно в случая.

 142. Константин Стефанов каза:

  Хмм..приятно съм изненадан г-н witch_honor от вашето ефектно завръщане ..надявам се че ви прави впечатление учтивата форма на обръщение която използвам …това е знак към читяЮщите а и към вас също че се готвя за дълга окопна война във връзка с темата за Ванга ..И тъй като Блиц Кригът който се опитах да реализирам в началото нещо не се получи защото на помощ ви се притече модератора ..бай дъ уей.. щом желаете можем да минем на асиметрично научно-технологично и мистично окопно пуцане..Вторият момент е че се обръщам към г-жь Георгиева която сигурно си мисли че не желая да общувам с нея защото я вземам за ниска топка ..или нещо още по лошо може да си мисли ..че ми е досадила вече твърде много ..Ооо неее ..ще кажа че това е нагла лъжа..дори напротив съвсем на сериозно я вземам: дори сега когато препрочитам нейните вълнуващи постинги които най редовно ми пише се оглеждам зад себе си пък и за всеки случай проверявам и зад компютъра да не би вече и от там да ми се появи..

 143. Константин Стефанов каза:

  1..Драги witch_honor аз поне зная как протече обсъждането ..имаше някой по остри реакций но това беше правилното противодействие срещу вашата позиция… по късно ще обясня защо така мисля..неправилното противодействие срещу вашата позиция ми се струва че дойде от страна на някой представители на академичната общност и за съжаление също и от страна на хора с бегли или почти нищожни познания във връзка с обсъжданият въпрос затова по долу поради ограниченост в обема на текста съм резюмирал накратко мойте размишления и изводите до които съм достигнал във връзка с топлохладността и псевдотолерантността благодарение на която псевдотолерантност на моменти изглеждаше че вие сте пребориль опонентите си..

 144. Константин Стефанов каза:

  2..Какво имам впредвид..ще ви цитирам само 2 пъти..Вие казвате: (Вашата позиция е тесногръда и в стил „кон с капаци“)…и още (Подобни коментари олицетворяват всичко античовешко в религиозния фундаментализъм и радикалните фракции на коя да е религия) с други думи вие поставяте Православието първият път при сектантският примитивизъм и вторият път редом до ислямската секта (Единобожие и джихад) печално известна със самоубийствените си нападения ..Ето ви причината заради която вашите опоненти за да не бъдат несправедливо обвинявани от такива като вас в мракобесие и ретроградност ви подариха нещо като служебна победа ..Но въпреки това нека си спомним поговорката : Кучетата си лаят а кервана си върви..тоест Православието си шества победоносно по света..ее и кучетата си лаят но такава им е работата ..нека си лаят това на нас не ни пречи

 145. Константин Стефанов каза:

  3..Представете си драги witch_honor следната картинка : два отбора по футбол играят нещо като мач ..единият е селски отбор а другият е от А група..Селският тим напада със зъби и нокти за да докаже на себе си и публиката си че може да надвие ГРАЖДАНЬЕТЕ ..а другият класният отбор просто не играе а само имитира игра защото се страхува да не бъде обвинен че е ритнато лошо някое текезесарче от селският отбор и публиката наблюдаваща схватката веднага да заклейми А отбора като мракобесен подъл зъл тесногръд и пр. и пр. ..ето как се появява псевдотолерантността и политкорекността и автоцензурата и всичко това неусетно преминава в един най обикновен комформизъм и накрая се появи и топлохладността ..честито ..конгречулейшън на всички!!!

 146. Константин Стефанов каза:

  4..Но драги witch_honor навсякъде си уязвим всичко което си написал може да бъде оспорено цялата теоритична конструкция която си изградил представлява картонена кула от карти за игра..Апотеоз на размишленията ти и изводите до които си достигнал мисля че са постингите с номера 104 ..103..102..атакуеми от всяко положение..
  Що се касае до Вангя то работата е там че вие сте жертва на пристрастното си отношение към г-жъ гледарицата (врачката)..А автора на статията по един много приятен и обоснован начин е разгледал въпроса от всички страни и който не е прудубеден като вас например с чиста съвест би подкрепил написаното от него..

 147. Константин Стефанов каза:

  5..Проблема на съвременният човек (и в частност на мойте опоненти тук) най добре може да бъде разбран ако се помъчим да разберем казаното от известният американски Православен монах Серафим Роуз изразено съвсем ясно в едно негово писмо от 1970г. до един свещеник, който му предлагал да напише статия за идеите на Патриарх Антинагор следното: (Преди няколко години самият аз започнах изследвания на това което може да се нарече “основата на философията на двадесети век”. Това изследване сега съществува отчасти като незавършен ръкопис, отчасти все още в моя ум: но аз се задълбочих в изследването на този въпрос достатъчно много, за да открия, че основополагаща СВЕТСКА философия все пак ИМА, въпреки цялата анархия в съвременната мисъл.

 148. Константин Стефанов каза:

  6…И схванах същността, природата на тази философия която убеден съм най-ясно е изразена от Ницше и от един герой на Достоевски и се заключава във фразата:”Бог е мъртъв, следователно човек става Бог и всичко е възможно е позволено на човека” – това е сърцевината на съврменния нихилизъм, анархизъм и антихристиянство и всичко останало си идва на мястото, и съвременните философи, писатели, художници и всякакви творци, стават разбираеми )..Ето как монаха (загърбил кариерата си на професор в у-тета в Бъркли) с простички думи ни разкрива на нас невежите причината за появата на най различни лъжеучения секти ереси и сатанински практики включително и такива явления като Ванга Слава Севрюкова Вера Кочовска и др. Затова ви казвам драги witch_honor че с лекота написаното от вас може да бъде оспорено..Просто тези които можеха да го направят решиха да не се занимават с вас заради това че може да вдигнете вой че са ви наритали..

 149. witch_honor каза:

  [quote name=“Константин Стефанов“]…до ислямската секта…[/quote]
  Изглежда живеете в заблуждението, че само исляма е способен на радикализъм. Вашата позиция Е радикална – Вие възприемата Библията буквално и вярвате на написаното в нея като на факт, като на безспорна истина – това е радикализъм, който, подобно на всички останали свои събратя не се крепи на логика и цивилизационния прогрес.
  Според мен е смехотворно да се казва, че Православието е победоносно предвид, че заедно с всички други клонове на християнството постепенно замира и се деформира в окъснати радикални групи, характерни с безумните си становища и античовешко поведение, желанието да организират лов на вещици и т.н., а в същото време масите все повече се отклоняват от каноните на Църквата и се идентифицират с единната гностично-пантеистка философия на съвременната ни цивилизация.

 150. witch_honor каза:

  Аналогията с футболния мач е много на място, с тази разлика, че онези, които първи прибегнаха до ad hominem и демострираха безсилие и характерните отчаяни опии да вбесят опонента си бяхте Вашия лагер – християно-радикалистите.

  Несъстоятелността на Библията използвана от Автора като източник на клатещите му се аргументи е достатъчен аргумент да не се зачита цялата теза.. Библията е писана от различни хора по различно време и ако се изчете от край до край се срещат чудовищни противоречия, така че за пореден път казвам, че не може да се аргументира каквото и да е с религиозен текст. Религиозните текстове са приказки, митове и легенди за несъществуващи божества, герои, демони, места и събития.

  Религиозния канон също е несъстоятелен, защото се основава на несъстоятелната Библия. Единственото състоятелно нещо което може да се използва е религиозната философия, но такава в Библията няма, а нито автора, нито Вие някъде я споменавате. Никъде не анализирате, а цитирате, а това не е логика…

 151. witch_honor каза:

  Ако аргумента на автора (и Вашия, щом го подкрепяте) вървеше така: „Като човек, вярващ, че божественото е предназначило човека като същество с еднолинейна способност за възприемане на времето не вярвам, че способността на Ванга да гледа двулинейно е в резултат на намесата на Божественото, тъй като божествената антрополоморфна персонификация, в която вярвам е конструкция, създадена преди 4000 години в пустините на Близкия Изток от примитивни номадски племена и не отчита всички съвременни концепции, научни и философски разработки“.
  щях да го приема на драго сърце, но не мога да се съглася, че трябва да се чувствам виновен, че не вярвам в божество, което е превъзхождано като морал, добродетели и способност да създава логични конструкции от средностатистическото човешко същество.

 152. witch_honor каза:

  [quote name=“Константин Стефанов“]с лекота написаното от вас може да бъде оспорено.[/quote]

  Оспорено да, оборено – НЕ!
  Защото не притежавате база с която да спечелите – твърдата логика и реалността са на моя страна, а това е от значение в крайна сметка.

  Никой не спори дали има Бог или не. Всички човешки същества знаят, че съществува божествена сила, която върти колелата на Вселената но тази сила не е това, което Вие и всички християни, мюсюлмани и евреи наричате Бог, защото това, което Вие разбирате като Бог е несъстоятлно, нелогично, архаично усилие на древните да си обяснят света. В съвременния свят има много по-добри изящни и праводопобни обяснения за това какво представлява божественото, които са много по-морално устойчиви от порнографията, заключена между кориците на Вашата Библия.

 153. witch_honor каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“]Но самият той, влюбеният сладкар може би знае[/quote]

  Не, не знам, но знам, че ако божеството, създало Вселената действително е всемогъщо, всезнаещо и всеможещо, то това означава, че също така е единственото, което дава и взима. Всички способности, достъпни на хората трябва да идват от него, следователно цялата помия, която се излива по адрес на една мъртва жена, помогнала на хиляди и събирала с години, за да вдигне Църква, е висша форма на лицемерно сочене с пръст, защото за разлика от ясновидството, ограниченото мислене и лицемерието идват от хората и са тяхно собствено дело…

 154. Константин Стефанов каза:

  И така като завършек на всичко казано до тук ми остава да кажа следното : моето кратко пребиваване в този форум отчитам като успешно защото казах всичко каквото имах да казвам..Вие драги witch_honor ми бяхте необходим за да мога благодарение на нашият т.н.спор отчасти мним отчасти реален да изпратя послание до читающите..В самото начало наистина опитите ми да представя пред форума мисълта си в писмена форма беше както казва witch_honor недодялана работа ..но както всички се уверихте накрая просто надобрях..Освен това съжалямам че искусих някой от тукприсъстващите Праведници релаксиращи във форума..вероятно съм смутил отговорното им занимание наречено със звучното име : взиране в една точка на тавана..но такива сме си ние грешниците затова и така ни наричат защото току виж сме смутили някой хора и те изведнаж вземат че се стреснат и си спомнят някой обети дадени от тях самите и да се заемат отново с душеспасителната дейност на стадото за което съвсем са забравили

 155. Константин Стефанов каза:

  1..Нека сега да кажа няколко думи на спаринг- партньора ми witch_honor ..Приятелю !!! Вие сте в плен на заблудата ..Изказванията които правите са абсолютно несъстоятелни и не почиват на никаква обективна истина ..вашият профил който се очертава благодарение на вашите коментари е абсолютно негативен и смея да твърдя че някой от личните ви качества ви пречат да се отърсите от догматизма самозаблудата и предрасъдъците и да се запознаете с истината ..Другата възможност е да сте най обикновен провокатор на най ниско ниво ..Нека още един път да повторя че всички бомбастични твърдения които изброявате са абсолютно несъстоятелни поради непознаване на Християнската религия ..познанията ви в тази област са абсолютно повърхностни и непълни и в тях липсва каквато и да е дълбочина..

 156. Константин Стефанов каза:

  2..Дързостта която демонстрирате в безумните си опити да атакувате такава цитадела като Православието ме кара да си мисля че вашето тщеславие до толкоз ви е размътило разсъдъка че по добре се запознайте с житейският път на Фридрих Ницше който се е занимавал с подобна богохулителна дейност и твърде драматично завършил житейският си път в лудницата .. Знаете ли освен това че съществуват на Запад ОГРОМНИ институти с космически бюджети които търсят някаква пролука в Православието Учение за да го атакуват и унищожат .Мислите ли вие че за 2000 години Християнска история плеяда ортаци на сатаната не са опитвали да унищожат Православието и ако съществуваше дори и най малкото съмнение за автентичността на Библията или някакви противоречия или нещо съмнително същите тези антихристи нямаше да вдигнат вой до небесата и да тръгнат на фронтална атака срещу Христовото Учение..

 157. Константин Стефанов каза:

  3..Да ама Не..И вие барабар Петко с мъжете опитвате със смешните си изсмукани от пръстите ненаучни и необосновани аргументи абсолютно измислени и несръчно пригодени да обслужат скалъпените ви псевдонаучни доказателства в защита на предприетата от вас атака в омаскаряване обругаване и представяне на същото това Православието като най обикновенна карикатура..Нима не знаете че който се явява враг на Бога никак не е останал ненаказан..Добре знаете че светът е дуалистичен и или стоите на страната на Бога или стоите на страната на Демона..И стига сте навирали на хората в лицето тази ваша наука тоест фрагмент от наука ..Стивън Хокинг вашият кумир сам си признава че декодираният обем знания възлиза на между 4 до 6 % от общият обем знания ..значи Светът за вас е трансцедентен непознаваем..Къде са останалите крипто-научни познания възлизащи на 94% сигурно ги криете между палачинките докато се правите на сладкар..

 158. Константин Стефанов каза:

  4..Погледнете и зловещите хроники в пресата за катастрофи лични разорения професионални падения самоубийства и пр.драми не ви ли притеснява това че заради богохулителната ви дейност вашата приятелка може да бъде лишена от възможността да се наслаждава на вашите сладкарски умения .. Божието наказание за такава дейност не закъснява .. Също така прави впечатление как спокойно и без колебание заклеймявате Християните ..и както казах ако някой ви нарита веднага започвате с мятане на обвинения явно някой ви е научил това добре да го правите..и накрая ще кажа следното: Вие сте в голяма опастност след като сте си избрал да бъдете богопротивник ..защото Господ Ийсус Христос е казал: Или си с мен или си против мен..Никак не е добре да си на мястото на този който е враг на Божият Син…Не искам повече да се занимавам с вас witch_honor..думите ми вече стоят изречени в пространството и от тук на там кой както го акъл учи..

 159. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Константин Стефанов“]Освен това съжалямам че искусих някой от тукприсъстващите Праведници релаксиращи във форума..вероятно съм смутил отговорното им занимание наречено със звучното име : взиране в една точка на тавана..но такива сме си ние грешниците затова и така ни наричат защото току виж сме смутили някой хора и те изведнаж вземат че се стреснат и си спомнят някой обети дадени от тях самите и да се заемат отново с душеспасителната дейност на стадото за което съвсем са забравили[/quote]
  Мило и драго давам за да науча кои са тия „Праведници“ и какъв обет са дали на г-н Стефанов. Какво общо има това с атаката му срещу влюбеният сладкар. Кого той укорява, за начинът му на релаксация и за това, че е зарязял душеспасителната дейност за стадото? Може ли малко яснота по този въпрос? А имаче намирам похвална Вашата жарка апологетична тирада. Дано тя се покрива и с делата Ви г-н Стефанов.

 160. advice каза:

  Константин Стефанов,

  Сигурно сте самотен човек с много свободно време, но прекалявате, като заливате форума с послания до определени хора. Вземете им имейла и им пишете лично, ако не искате да досадите на другите.

 161. бай Петко каза:

  [quote name=“witch_honor“]… една мъртва жена, помогнала на хиляди… [/quote]

  С какво всъщност баба Ванга помогнала на хиляди?

 162. Гявол каза:

  Не е важно дали баба Ванга помага, по – важно е да реализираме собствената си нереализираност с назубрени знания и гордо апостолство. Духовните бабаити не казват нищо за житието на първия български мъченик св. Боян Енравота. Лесно е да фантазираш и избиваш комплекси, трудно е да мислиш! Лесно е да смазваш в името на любовта, обаче по-болезнено е да кажеш истината. Гуруту, ще ми каже за кой да гласувам, гуруту ша кае колко си зле, гуруто казва всичко, защото знае всичко! Вече започвам да мисля, че духовността в БГето е далеч от границите на нормалното и е превъплатена във фалш, лъжа и гордост. Разбира се, че Ванга, ще бъде канонизирана, но това е друга тема, много далеч от коментарите на смирените и излъчващи любов християни.

 163. Kристиан каза:

  Коментарите ви са плод на ранена гордост, назубрени знания, гордо апостолство и гуру фантазия. Ще ви съдя с голямо удоволствие, колкото невъзможно и мъчно да е! Покажете ми истинска духовност, покажете нещо истинско, нещо ценно. Май не можете да излезете от параметрите на собствената си злоба и качествата, който изредих.

 164. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Kристиан“] Ще ви съдя с голямо удоволствие, колкото невъзможно и мъчно да е! [/quote]
  Вас пък Бог ще ви съди за всички ивнтриги, които уж са дело на редовият християнин, който е достатъчно зает с оцеляването си, за да си губи времето по този начин, който не е ЗАИНТЕРЕСОВАН, НЕ Е МОТИВИРАН и няма никаква ИЗГОДА от подобни дела.
  Той, редовият християнин ще чака Бог да съди оня, който скрит зад неговият гръб и от негово име клевети Църквата без да си е направил сметката, че информацията която клеветнически се размята е недостъпна и съвсем от вътрешноста на кухнята, така че с нея не може всеки да разполага.
  Бог ще съди оня, който по този начин погубва душата на събрата си и унищожава и предава един след друг приятелите си.
  Всеки ден, когато с устни се моля Бог да прости на враговете ми, сърцето ми вика:Съди го Господи, съди го според делата му!
  А иначе и Ванга е голям проблем.
  Но още по-голям е проблем е да опазим вярата си!

 165. Kристиан каза:

  Разбира се, че Бог, ще ме съди. Сериозен съм и ми омръзна да ме налагат, само защото съм злото от фантазиите на Великите Спасители. Млъкнахте като стана дума за съд. Съветвам ви да не се занимавата с мен! Нали знаете, мисля си, че всеки с мен се занимава. „Ако продължите – ще ви съдя“ Омръзна ми от фантазиите ви и прахославната ви глупост. Бъдете близо до кадрите на БПЦ, така ще бъдете близо до Църквата и ще може да разкривате кой колко е зле.
  Нямам намерение да ви съдя и не искам да се занимавам с вас! Можете да започвате отново! Нали това е любовта, която е част от играта на превъзпатието. Можете да продължите списванията, предполагам, че едвам се сдържате. Това е любовта! Току що ми се изпари желанието да ви обръщам внимание. Какво по-хубаво от това, когато някой е паднал любеобвилните християни, който делят любовта на видове да скачат отгоре му. Споко! Продължете списването! Как ще ме превъзпитате и как ще ви олекне иначе?! То не само този форум, имаги много.

 166. Kристиан каза:

  С информацията разполагам от министерството на любовта и истината, а интригите, може би пак са фантазия изградена на заучени знания, опит, духовност и светоглед.

 167. Траянка Георгиева каза:

  [quote name=“Kристиан“] Това е любовта! Какво по-хубаво от това, когато някой е паднал любеобвилните християни, който делят любовта на видове да скачат отгоре му. Споко! Как ще ме превъзпитате и как ще ви олекне иначе?! То не само този форум, имаги много.[/quote]
  Не пиша по други форуми, колкото и да му се иска на някой, това, което той пише, да го представи за МОЕ писание!
  Нямам време, желание и хъс да пиша непрекъснато и навсякъде.
  Превъзпитанието е може би някакъв проблемен момент останал от детството Ви. Това е трудоемка и много неблагодарна работа, за да се обременяваме като се превъзпитаваме един друг. Още не мога да забравя пубертета на моя син. Никакво желание нямам да преживявам отново и отново това чувство на тотално безсилие. Който го е преживял знае! И не се хваща на това хоро. Хората предпочитат спокойствие, защото са достатъчно обременени от живота. Толкова за превъзпитанието.
  За любовта – нямам думи!
  И пиша само тук и във форума на сайта! Държа да се знае!

 168. liceto каза:

  ГЛАВА 23. МАТЕЯ

  1. Тогава Иисус заговори на народа и на учениците Си
  2. и рече: на Моисеевото седалище седнаха КНИЖНИЦИТЕ и ФАРИСЕИТЕ,
  3. затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат:
  .4. връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат;
  5. и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища и правят ГОЛЕМИ ПОЛИТЕ на дрехите си;
  6. обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите,

 169. liceto каза:

  Отец Серафим Роуз: ЖИВОТ И ДЕЛО (906 стр.)
  „Ако всички имаме само част от дълбокото и истинско православие на сърцето..” / коментар -блажени Августин/.

  Човешкото сърце не е нито православно, нито към която и да е религия или сдружение… То е Божие, но тупти според Аз-ът човешки. Ние идваме мълчейки на този свят и така си отиваме, а само́то проплакване е само вход и изход на нашата гордост, осъзнала своето лицемерно безумие (ако го осъзнае изобщо). През останалото време се опитваме да избягваме един спор за сметка на друг, удобен за нас, като го маскираме като прилежност към чистотата на нашия дух.
  Кои сме ние?! Докато се молим за прошката на греховете си (цял живот), отсъждаме, подреждаме, другите живели преди нас, в списъци по святост.