Вяра и образование – необходимото примириеМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. lyublyana каза:

  Поздрави за статията,Цветане!
  Да, преди всичко се иска добра воля!
  Кога ли ще я доживеем?

 2. Киприан Стоянов Бербатов каза:

  Много хубава статия!
  Понеже съм ученик, прочетох в учебника по музика, как Църквата потискала изкуствата и пр., а колко хубаво станало с идването на Ренесанса (макар че тогава се развило протестанството, теорията на Дарвин, за която е известно, че той сам се е отказал от нея), но не се споменава за това, че Църквата се деляла на Католическа и Православна, като на мен не ми е известно, това че Православната Църква била нетолерантна към светските теории. Искам да кажа, че по този повод не бива да се пишат учебниците от невежи, които не правят разлика между двете църкви. Не бива да бъркат нашата Църква с Католическата и Библейските истории с езическите и Древногръцките митове.
  Вчера по BTV правеха разследване за някакви врачки и в своята рубрика „Малък коментар“ питаха децата за тях. Учуди ме колко много знаеха. Чудя се от 100 деца, колко щяха да знаят „Отче наш“? Може би 10 щяха да знаят какво е това, а най-много 2 да могат да изрецитират молитвата.

 3. Иван Иванов каза:

  Човече, какви …. , с извинение, ги пишете:

  „образователната система да признае съществуването на Бога.“

  […]

  Абе, как може такива неща!… Съвсем друго е да се бори някой за това да се преподава дарвинизма като [b]хипотеза[/b], друго е да се приравнява религията на математиката!…. Ами нали става дума за [b]вяра[/b] бе, драги!… Как така образователната система да признавала официално, че има Бог!…Господине, Вие вероятно сте съвсем нормален и свестен човек, и съм убеден, надявам се, че не сте мислел сериозно това, което казвате (което съм цитирал)!.. В противен случай се явявате като една разновидност на краен талибан!?…
  Написаното от мен, естествено, не трябва да се разбира като отричане на религията и християнството! Просто вярата не може да се поставя на една плоскост със [b]светските науки![/b] Горко Ви, ако мирогледът Ви позволява да правите противното на тази теза!
  Статията Ви не дочетох… 😐

 4. През комунизма на българите беше забранено да се занимават с философия и религия. Освен това въпросът с образованието беше сериозен полтически въпрос за укрепване на властта на комунистите. И до днес отношенията между наука и религия не се разработват от страна на БПЦ и българското богословие, а въпросът за вярата и образованието фактически се свежда до отношенията наука-религия. Затова скоро примирение между наука и религия у нас няма да има, още повече, че сериозно се поставя „Що е научност?“, имайки предвид факта, че науката също както и религията в миналото е инструмент за налагане на политически ред по света. Затова въпросът как един човек на атеистичното образование става вярващ извън патриотичните подбуди за „нашето православие“, което е спасило нацията от претопяване е много сериозен вселенски въпрос. Но българите, които могат да разработят религиозната мотивация на представително равнище не са фаворизирани от БПЦ по сметкаджиийски съображения от страна на клира.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Цветане,

  Еволюцията е несъмнен факт, защото вселената не е вечна, а сътворена. Ако беше вечна, нямаше да има еволюция, а тъй като е сътворена от нищо преди 15 милиарда години, от първия момент досега тя продължава да се развива. Щом отричаш обективните факти, ще те изгонят от училището и то с право.

  Проблемът е да се съвмести еволюцията с космогенезиса и антропогенезиса. Промените от мъртво към живо, от животно към човек и от материя към дух могат да бъдат обяснени единствено с божествената намеса в историята, т.е. с чудо. Първите глави на Библията не трябва да се тълкуват буквалистично, за да не станем смешни. Под „пръст“ се разбира материя, под „ребро“ – модел и пр.

 6. Произволното тълкувание на св. Библия е извор на сектантство и на еретичество, които са осъдени от Църквата. За съжаление БПЦ не си плаща на подговени специалисти за да се защитават устоите на вярата, нито си е дала труд да проучи защо има вероотстъпничество, реформационност и революционност сред хората, нито защо Църквата в масовото съзнание е образ на мрачен цензор и паразит, който нехае за човеколюбието, братолюбието и съпричастността към проблемите на хората. Защото БПЦ е плод на българския национализъм и се крепи на държавата, а често говори срещу национализма и не зачита устоите на светската държава, която издържа кадрите й. Освен това св. Библия се тълкува със силата на Светия Дух, който си дава дарбите на който си поиска, а научната титла и висшия клир в България често пъти
  са резултат на рационална политическа комбинация, основана на мистико-епическото начало на националната конспирация. Идеята за свободния Разум и за знанието, което се крие е поучителна за БПЦ.

 7. ivan ivanov ivanov каза:

  Странно е да се говори за наука и Бог и да се твърди че няма случайност . Това значи да се отрече цялата физика на 20 век, която откри случайността /квантовите процеси/ и теория на хаоса и показа че тези процеси са по -чести от закономерните. Да се остави Бог на науката е пълна абдикация, науката може да го докаже , но тя се променя и може дори да го отрече. Явно църквата очаква държавата да поеме вероучението, пък научните институтути да се занимават с апологетика. Така вече БПЦ ще си отдъхне от вякакви излишни задължения. Всъщност БПЦ въобще не се интресува от образоваността на пастовото си , тя дори вече няма издателство. От БПЦ изпращат проекти за вероучение до институциите, за които от БПЦ знаят предварително , че са несъстоятелни. Струва ми се , че това е умишлено , именно за да не се одобрят. Даже вече си мисля , че висшия клир иска умишлено религозна неграмотност, за да манипулира по-лесно и никой да не държи сметка за дейността му , която не е никак духовна.