Папагали и късметчетаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Радостина каза:

  „Тя се вижда в многобройните дарове на Светия Дух, които са както вътрешни, нравствени добродетели, така и външни – прозорливост, ясновидство, чудотворство, нетление на тялото след смъртта и пр.“

  Не мисля, че сред даровете на Светия Дух е ясновидството. Библията говори за пророци, не за ясновидци. Често врачки и „ясновидци“ използват православието като параван, за да оправдаят собствените си действия – поставят икони, съветват хората да отидат в храма, за да им прочетат молитва „за разваляне на магия“ и т. н. Изобщо, преструват се на вярващи. Но това не е вяра, а суеверие, болна мистика. Вие знаете от чий дух е това.

 2. author каза:

  Тук терминът „ясновидство“ е употребен в православен, а не сектантски смисъл, като виждане на бъдещето. Пророчеството в Църквата е табу от времето на монтанизма през ІІ век досега.

 3. Честно казано не мога да разбера хората от БПЦ и особено такива като доц. Павел Стефанов. Благодатта се дава и по рождение – има понтие за харизматичен водач, така че има много средства за разпознаване на тази благодат – и психологически и исторически от известните текстове и дела на историята и онези, които живеят сред нас. Не виждам нищо лошо хората да се молят за здраве и за по-добър живот на Земята. И опасното за вярата не е нейното разбиране сред народа, който знае за християнството от 1300 години и ако не е разбрал учението на Христос значи е пълен кретен – нещо, което българските учени, с трудовете си опровергават. Опасното за вярата е проникването на дух на лукавост, на сметкаджиийство, на личен егоизъм и на двоен стандарт в помислите и делата на ръководството на БПЦ. Така например БПЦ призовава в името на общото национално дело, възпято от Ботев и Вазов, да помагаме на Църквата. Колко владици и попове ще се откажат от комфорта и властта си в името на общото дело на вярата?

 4. Въпросът с вярата на българите е много сложен заради интелигентността на българина и заради всички отрицателни прояви на религиозното ръководство, видяно в 1300 годишна история и изтъквано на преден план през комунизма, който еманципира българите религиозно и сведе БПЦ до битов национален реликт, зависим от СССР и от симпатията и антипатията на БКП. Факт е, то е истина, че най-кадърните, най-честни, най-достойни и най-национално обвързани българи не искат да се занимават с религия, в която има прекрасни хора от всички деноминации, но в която има сериозни проблеми, породени от факта, че ръководството на БПЦ и голяма част от лансираните попове не са на нивото на култура и грамотност на средностатистическия модерен български гражданин. Затова спасението на православието в България има три надежди. Едната е нова сила на руското ядрено оръжие, другата е Божия намеса, третата е християнски-народен събор, на който да се избере и постави достойно и компетентно ръководство на БПЦ.

 5. Санчо каза:

  Монголец,

  Ти наясно ли си с разликата между божествената благодат и чисто човешката харизма, каквато са имали и Сталин, и Хитлер? Първо си оправи понятията и после пълни форума с твоите словоизлияния.

 6. Стоян Танев каза:

  Да, крайно време е да се „отворят картите,“ т.е. да стане пределно ясно че ходенето на църква не е за късмет, и че литургията на големите църковни празнизници не е магически ритуал, който да гарантира че ако се направи дадена поредица от действия, ще има еди какъв си резултат. Мислил съм си как точно може това да стане и ми се струва, че няма „учтив“ начин. Дали не е време празничните литургии да започват с един радостен възглас, че днес, например, ще се съпричастим с Христовото и ще честваме нашето бъдещо възкресение, и че който е дошъл за късмет, против любовна мъка, против уроки, или против бръчки например, просто не е уцелил мястото и времето и може спокойно да си ходи.

 7. Радостина каза:

  Лошото е, че нерядко самите духовници имат ако не толератно, то индеферентно отношение към врачки, екстрасенси и тем подобни.

  Една „ясновидка“ участва преди време в телевизионно предаване, посветено на тази тема (в студиото имаше и православен духовник) и въпросната жена каза, че отишла на поклонение в Бачковския манастир, разговаряла с един монах, който й казал, че гадателската й дарба е „харизма“ от Светия Дух?! При което православният свещеник каза, че проблемът е много сериозен и се дължи на ниска богословска култура както сред миряните, така и сред духовниците.

 8. Св. Николай излекува лутеранка:

  „Другой мой знакомый пастор Хаммерли, в Штутгардте, неплохо говорил по-русски — с акцентом, конечно, но довольно свободно… Потом дома, в Германии, он в своей Евангелической Церкви стал одним из консультантов по делам Русской Православной Церкви. Его жена — полная, очень добродушная немка — вдруг потеряла зрение, — это было уже давно, вскоре после войны. Муж сказал ей: «Знаешь, Эльза, русские молятся Николаю Чудотворцу. Давай, молись и ты, чтобы он тебе вернул зрение. А ты пообещай делать что-нибудь хорошее». А она как раз вязала ему теплые носки — вязать научилась еще с войны. «Хорошо, — сказала она, — я буду вязать носки всю жизнь, и буду раздавать их бедным». И действительно, глаза у нее поправились без всякой медицинской помощи. Я неоднократно бывал у них — это очень милая семья, — и несколько связанных ею пар носков лежит у меня в шкафу.“

  http://www.eparhia-saratov.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=9455&Itemid=3

 9. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Приносът на БПЦ към икуменизма:

  „Извън парламента Бинев е приеман от папа Бенедикт XVI, патриарх Кирил, патриарха на Йерусалим и Вселенския патриарх. Той е единственият българин, държал реч в Кнесета, а архонтският му сан му е позволил да бъде приет в Непал като брамин.“

  http://www.novinar.net/news/slavi-binev-ikonomikata-na-edna-strana-e-otrazhenie-na-duha-na-naroda-j_MzI5Mjsx.html#comments1214718