BG-анализ: Мойсей и новото българско езичествоМоже да харесате още...

27 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” от миналата есен изучават паневритмия.“
  .
  Къде са търновските богослови? Защо не протестират срещу тази гнусота – ако трябва, и с гвладна стачка? Защото хапването и пийването е по-приятно от гладуването и от вярата?!

 2. Vasco каза:

  Точно така си е както пише авторът. Пълно е с всякакви бесовски учения около нас. Хората са затънали в езичество. Хеле пък този сатанист Дънов как го възхваляват в БНТ. По-добре да я прекръстят на Б Дъновистка Т.

 3. lyublyana каза:

  Добра статия,покварата е на всички нива…Проблемът е ,че властта е в ръцете на хора,които са деградирали духовно и налагат своя манталитет…другите им подражават.
  Църквата иска от тази власт да въведе Вероучение в училищата?! Така няма да стане,може би е по-редно това Вероучение да го преподава Църквата във всяка енория…защото,всъщност нехайството ни води народа по кривите пътища…

 4. Антон Николов каза:

  Ами че ние вече сме във вавилонски плен и няма нужда новите аги да се записват в Президенството. След като дълги години лелеехме мечти по Запада, той дойде и ни покори. Естествено това не стана без участието на президент и политици.
  Обаче като се огледаме – на улицата, в болниците и къде ли още не – пълно със страдащи люде. И човек почва да обвинява политиците за тези страдания и мъки, на които сме подложени сега ние, българите. Само че кой е истинският виновник? Според мен самите ние! Ние предадохме Бога и вярата и затова сега страдаме! Заслужено! И ще продължаваме да страдаме! Заслужено! Прав е авторът на статията за духовния климат у нас. Ето затова сме и на този хал. Така че, нека не виним само политиците! Да не би само те да са виновни, че направихме от врачката Ванга феномен? Или, че хукнахме да търсим Михаля на Кръстова гора? Или че вместо Библията българинът става с хороскопа си и ляга с прогнозата за магнитните бури? И прочие, и прочие…
  Не виждам светлина в тунела! Амин, да, дойди Господи, че съвсем я оплескахме на тази земя!

 5. refab каза:

  Архим. Софроний Сахаров казва: „Не може да се живее като християнин!…Може да се умира като християнин!“…
  Вярата е Божи дар-от една страна…., от друга- за да се развие правилно и добре религиозното чувство са необходими разни условия и когато те липсват или не са добри, лошия резултат е налице!…..Поне заради по-интелектуалните хора би трябвало, според мен, да се акцентира и върху това, че православното християнство е и духовна наука за преобразуване на естеството, за осветяване на човека (Лев. 11:44) ОЩЕ ТУК НА ЗЕМЯТА!…Като се знае и това, без да се пренебрегва и останалата част от доктрината, би трябвало да има повече здрав интерес и притегляне към православието!…Моето лично мнение е, че ако не съществуваше високата православно-християнска мистика ( включваща, разбира се и апофатичния стил в богословието), която е обвързана и с гореспоменатата теза и останалата част от доктрината, изобщо не би могло да се „кара“ само на ритуалщина и примитивен позитивизъм!…С това на искам да кажа, че простата вяра няма своята ценност…
  Хората не знаят и не удържат…, утвърждават се в хедонизъм и окултизъм, и едва когато се съкрушат, получават шанс за християнство, който , обаче, изглежда, често пропиляват ( и поради невежество)!…Междувременно разни култове и секти примамват с фалшив чар и привлекателни лъжи!…:sad:

 6. Kerigma каза:

  Много странно виждане е че „След като дълги години лелеехме мечти по Запада, той дойде и ни покори.“
  1. Българинът винаги се е чувствал част от християнска Европа. Нашите прадеди затова искат да напуснат Османската империя защото се чувстват като християни част от Европа.
  2. Те търгуват главно с Беч и Виена, а не с Одеса.
  3. Умните чорбаджии пращат децата си да учат във Виена, Дрезден и Лайпциг, а само единици в Киев и Масква (преди всичко богослови и военни).
  4. Цар си вземаме от Европа, а отхвърляме руския кандидат и то само няколко години след войната.
  5. И сега огромното мнозинство от млади хора се идентифицират с културния Запад и се стремят към образование в Лондон, Бостън и Мюнхен, а единици отиват в Москва и Санкт Петербург (вероятно да наследят криминалния бизнес на бащите си).
  Ние сме европейци и с нашето православие обогатяваме европейската култура. Още едно-две поколение и ще намерим сили да отхвърлим азиатската корупция и близкоизточната чалга. Бог е с нас!

 7. refab каза:

  Първият свят-Западна Европа , Сащ, Канада, Япония и т.н., са почти друга планета (несравнимо по-напреднала!) от гледна точка на материална култура и такава на взаимоотношенията, в сравнение с останалите „светове“, които са векове назад!…Това е ясно като бял ден!

 8. Альоша каза:

  В нашия град са много популярни врачките Светлина и Мария Мъглова, както и една дузина други баячи и борци с магиите. Често могат да се видят на една и съща страница информация за църковен празник и ода за духовните подвизи на Светлина или друга магьосница.
  В повечето вестници църковните празници се рекламират с „народните вярвания“, т.е суеверия, отколкото в истинската им същност! Господи помилуй!

 9. Альоша каза:

  Европа не е християнска. Справка – архимандрит Юстин Попович – „Православието като философия на живота“

 10. Антон Николов каза:

  1. Българинът никога не се е чувствал част от западна Европа, макар и да е стопроцентов европеец. Западна Европа е мащеха за българина и не веднъж е изразявала своето презрение към него /пример: Бърнард Шоу или Бисмарк/.
  2. Българите не търгуват само със Западна Европа, но са в търговски и културни връзки и с близките православни, макар и поробени страни. С Русия – също.
  3. Хитрите чорбаджии може и да пращат децата си в Западна Европа, но тези деца, след като се завръщат в България са силно повредени от европейския безбожнически дух и започват да се превъзнасят по всичко родно и православно! За православния християнин Ренесансът не е никакъв прогрес, а завръщане към елинското езичество, както кучето на бълвотината или умитата свиня в тинната кал! Истински умните хора са пращали децата си да се изучават в Русия и оттам те са се завръщали като полезни граждани на своята Родина за разлика от прозападно настроените български ренегати!
  4. Цар си вземаме от Европа, но калпав!Справка – виж що за стока са потомците на този германски Остап Бендер!
  6. Огромното мнозинство българи, заминаващи на Запад са хора, за които материалното стои над духовното. Те или не се връщат и се сливат с местното население като тотално започват да се идентифицират с него или се връщат като юпита, от които досега България не видя друго, освен предаване на националните интереси за паница американска, германска, английска или Бог знае още каква леща!

 11. Антон Николов каза:

  Тези, които искат да наследят криминалния бизнес на бащите си няма нужда да ходят да учат в Русия, имат си за това Западна Европа и Америка, които по отношение на престъпността са много напред с материала! Преди нашето Православие да обогати Европа, Руското такова стори това преди нас. Европа и Америка са пълни с руски емигранти,чиято църковна култура е несравнима с тази на нашего брата българския гастербайтер.
  Що се отнася до азиатската корупция, тя по нищо не се различава от американската такава, а близкоизточната чалга е същото каквото е западният рап!
  Да, Япония и Западът са векове напред в материално отношение спрямо България. Но България е векове назад спрямо Русия в духовно отношение! И това е по-страшно и по-жалко за уж „православния“ българин.
  И накрая, момчета, прочетете малко история, че е срамота да изказвате мнения като някакви корифеи, пък да не знаете елементарни неща!

 12. Антон Николов каза:

  Децата на чорбаджиите, след като се завръщат в България започват да се превъзнасят НАД всичко родно и православно!

 13. elstep каза:

  Няма лошо до тренираш тай-чи, да се огъвкавяваш с натарайасана, да играеш паневритмия или да използваш техники на концентрация и медитация, ако не ти идат спонтанно от вътре, включвайки или изключвайки волевата кнопка в себе си. Някой обича тюрлю гювеч, а друг си налага рязделно хранене – свободна воля! До тук. Но когато някой се опитва да зарази свободната воля на народа ни с мутирал към ортодоксалното лечение вирус и се ширва инвазията, толерантността не се ли превръща в примирение?/въздържам се от по силната дума/
  Мегалите, Марчев,
  Време е да творим притчи!
  Елена Петрова

 14. refab каза:

  „Да, Япония и Западът са векове напред в материално отношение спрямо България. Но България е векове назад спрямо Русия в духовно отношение! И това е по-страшно и по-жалко за уж „православния“ българин.“

  Даа, за съжаление Антон има право като изпада в национален нихилизъм и песимизъм-нито добра материална , нито добра духовна култура в България!…Единственото (но не малко) утешение е, че има милиарди хора (от други „светове“), които биха били щастливи да живеят при условия като българските, и че я има православно-християнската доктрина и практика, и то не само, слава Богу, в нейната ритуално-обредна, външно-формална част, но и в мистично-богословската и такава, колкото и да е атакувана от простащина, невежество и измама! 🙂

 15. Антон Николов каза:

  Съгласен съм с теб! Да благодарим на Бога за бисера на Православната вяра, който ни е дал! Другото не е толкова важно, че животът и без друго се изнизва и в един момент свършва. Както казва старец Паисий „да му мислят тия, дето имат по седем вида сирене на масата“:-)

 16. andrey каза:

  Добра и на място е казано всичко в статията, всички истини са безспорни. Дано се вслуша някога този народ в предупрежденията на своите мъдри хора, и остави пътя, водещ към израждане и катастрофа.

  Керигма, историята не е силната ви страна.

  По време на Възраждането голяма част от новоформиращата се национална интелигенция учи именно в Русия. Към западна Европа погледите се обръщат чак след Освобождението, в което няма нищо лошо, разбира се. Изобщо народът е свързвал всичките си надежди с Русия, „дядо Иван“, и съвсем справедливо, както са показали събитията. Не знам дали сте чел „Под игото“ и имате ли изобщо някаква представа за онази епоха. Западните страни са били абсолютно равнодушни към съдбата на християнските народи под турска власт и не биха си мръднали пръста за нас, дори и да ни бяха изклали до последния човек. Англия идруги европейски държави са направили всичко възможно, за да продължат живота на дивашката Османска империя. Ако не бяха те, Русия щеше да я разруши много по-рано. И въпроса не е само в това, че Бисмарк ни е презирал. По време на Първата световна война Германия поощрява своите съюзници турци за арменския геноцид. Това показва каква щеше да бъде и нашата съдба, ако не беше Русия.

  Неблагодарността и непризнателността са сред най-лошите човешки качества, които свеждат човека към нивото на животните. „Храни куче да те лае“ – май вие го бяхте написал някъде…

 17. korki каза:

  Споделям Вашите притеснения и мъка, г-н Марчев. Дано Бог е милостив и достатъчно търпелив, за да не погубим усилията и надеждите на предците си и да не обречем себе си и децата си.

 18. Toshev2006 каза:

  Лошо е, че езичеството се възражда, но по-лошо е, че в Църквата мълчи висшия клир в публичната критика на това явление. Мълчат митрополитите, когато трябва да изобличим публично Ванга, /макар и покойница култът към нея продължава/, екстрасенската „сестра „Христина, загнездила се в Смолянския край. Мълчи се по явлението „кукерски танци“ по Заговезни, за „нестинарството“. Мълчи се по-темата за астрологията,и какво ли още не. И макар отделни автори да повдигат и разискват горните явления и проблема с тяхното съществуване, то официално Църквата мълчи, като че не служи на Христа Спасителя, Който потвърди, че той е „Пътят, и Истината, и Животът“. И ако е така, другото защо ни е?

 19. бърборко каза:

  Момчета,
  пише ви един учащ на запад.

  Първи въпрос: Колко време от живота си сте прекарали на запад от Виена, та знаете кое как е?

  Втори: Връзвате ли думичките Париж, руснаци, богословие заедно?

  Трети: Като Юстин Попович е казал, че Европа (Западна предполагам) не е християнска, какво търсят милионите чеда на СПЦ тука (там)? Откога Ю.П. е справка за това кое какво е?

  Четвърти: Вие отричате Ренесанса?

  Пети: Имате ли 8-и клас?

  Извинявам се за оф-топик въпросите.

  По темата:
  Хората се нуждаят от християнска просвета (с голяма, с малка буква, просвета да е), а тя става с книжки. Нали всеки има енория, съберете се по-младите, печатайте, раздавайте, протестирайте. История Славянобългарска не ни я е написал лазер от небето. Хората вършат езически гадости, защото освен, че е лесно, и защото няма кой да им каже.

 20. Антон Николов каза:

  Първо, хайде да не си навираме в носовете кой къде е учил, че както гордо крачиш, ще вземеш да се спънеш някъде…
  1. Достатъчно е човек да почете малко история, история, на която вярваме, пък и сега границите са отворени и мнозина се „удостоиха“ да подишат евро въздух. Не е като да не знаем. Да не би ти да си единствен? Освен това достатъчно е да видим западняците, които живеят в България и българите, които живеят там. Да не си отваряме устата…
  2. Да, връзваме, но връзваме още и думичките Платина, Северна Калифорния, Леснински манастир, Сан Франциско, св. Иоан Максимович, св. Инокентий Пекински, м. Филарет Вознесенски и много други имена, за които едва ли си чувал, понеже явно те вълнува парижкото богословие. Обаче, освен него има и друго.
  3. На този въпрос дори не ми се ще да ти отговарям, така както надуто и гордо говориш за св. Юстин Попович. Ако той не е справка, навярно тогава ти може би си?! Пък какво търсят чедата, вече писахме, и това се отнася не само за сърби, но и за българи и прочие други – търсят материалното, със сигурност не Светия Дух!
  4. Да, отричаме Ренесанса! Защото е връщане към езичеството! И не само.
  5. Имаме повече от 8-ми клас, но колко повече, скромността не ни позволява да тръбим, за разлика от теб!

 21. Антон Николов каза:

  Дали наистина се извиняваш за off topic фъпросите, ще проличи по начина, по който ще приемеш критиката!
  Пък че християните се нуждаят от просвета и книги, няма нужда ти да ни го казваш. Освен това нещата не стават само с книжки, нито само с говорене, човек трябва и сам да се потруди за това-онова. А пък ти, хайде, по-кротко с тоя туторски тон, че ставаш неприятен!

 22. Антон Николов каза:

  В случая „Фъпросите“ не е lapsus:-)

 23. бърборко каза:

  Темата отклоних, защото смята, че в православното общество има разделение, няма единомислие, няма авторитети. Как ще се борим с отклоненията на другите като ние нямаме два камъка един върху друг и да сме сигурни за тях!?! Всеки сам си е група, всеки е със своето си Православие. Преди си мислех, че обновата в българското общество ще започне от Църквата, но като гледам какъв хаос цари, надали, то в Църквата посредствеността е по-голяма и от обществената. Обаче, нищо не ни пречи да опитваме.

  До Антон: Благодаря за 3 от пет отговора.

  От около десетина години да кажеш, че учиш на запад, определено не е хвалба, ние все пак сме десетки хиляди. Ти си първият от стотици, който така реагира (свобода на словото). За живеещите и учещите на запад пишеш мноооого грозни неща. Затова счетох за нужно да проверя доколко си запознат с обстоятелствата, зададох ти 5 въпроса, все пак диагнози поставяш, обвиняваш.

  На св. Юстин съм му чел книгата и какво, като е светец, трябва ли да му приема мнението за факт?
  Това, което си написал за Светия дух, е доста дръзко, говориш за много хора, които не познаваш, ама ти си знаеш.

  За друг път, моля те, не ми казвай кое и как да говоря и дали има нужда. Това е форум, пиши каквото искаш за мене, но не ме учи и не си измисляй. Това е молба, все пак, прави каквото искаш.

  Поздрави от сърцето на Ренесансова Европа :-)))

 24. Антон Николов каза:

  Алилуя!

 25. puntina каза:

  Здравейте на всички,до колкото си спомням живеем в свободна държава и имаме право на свое собствено мнение,както и на вяра (всъщност това за вярата си е от правата на човека).Като чета всички тези коментари и по-горе написаното се замислям дали случайно в нашата мила родина,едно от правата на човека,едно от най-първите права е нарушено?! Попринцип има нещо написано преди доста години,което гласи:“Никой няма правото да налага своята собствена вяра,всеки човек има право да избере своята собствена вяра.“ ,тогава,защо в България се „налага“ тази вяра,защо искате всички да сме християни?! Лошо ли е,когато изповядваш друга секта на християнството ,например (за всички необразовани думата „секта“ означава клон,пантеон и т.н.,но в никакъв случай сатананистически глупости)?!Ето,аз пък казвам,че не съм християнка и съдейки по думите ви не желая и да бъда. Кръстена съм в манастир,сблъсквала съм се с кома и съм стигала до оня свят,видяла съм каквото трябва,разбрала съм ,каквото искам… Но няма да забравя момента,когато в една от най-„добрите“ църкви,ако мога така да се изразя,попа беше застанал отвън след литургия и пиеше ракия с най-приближените си.
  Отвратих се!Ако това е християнството и ако да си християнин значи да нарушаваш 10-те Божий заповеди,тогава не желая да съм християнка.А всички вие,които не желаете да приемете по-различните от вас,по-хубаво го направете и без това сме се разделили на части,само едно робство ни липсва в момента.Обедидението е силата,а не разцеплението.

 26. puntina каза:

  Авторе, (дори и не желая да казвам името ти), дано някой ден да се убедиш в правотата на думите ми,дано да прозрееш истината,дано,дано… Както казвате вие:“Амин! Дай Боже“ . Просто начинът ви на подход към останалите,господине,не е правилен,религията не би трябвало да се натрапва по този начин,а вие я натрапвате,оставете хората с право на избор. Освен това вашата приятелка не се е разболяла от въпросното учение,проблемите й са били от много време преди това,не лъжете хората.

 27. Розенкройцер каза:

  „За чисти всичко е чисто, а за осквернени и неверни няма нищо чисто…“ (Тит 1:15)

  Не ще да сте от най-чистите, навсякъде виждате дяволи 😀 Бог знае какво прави, спокойно. Всичко е наред 🙂