“Света София”: страстите се нажежават



Страстите около цариградския храм Света София продължават да се нажежават. Напомняме на читателите, че храмът, построен през VI в. от византийския император Юстиниан, след завоюването на града от турците през 1453 г., става джамия, а през 1935 г. основателят на нова светска Турция Кемал Ататюрк го прави музей. Днес обаче управляващите в Турция ислямисти късат в много отношения със светската идеология и светското наследство на Ататюрк. На 29 май т. г., по време на поредната годишнина от завоеванието, в Света София бяха четени откъси от Корана, което се смята за поредната крачка към завръщането на храма към статут на джамия. Президентът на Турция Реджеб Таиб Ердоган не крие желанието си Света София да стане отново точно това.

Плановете на турските власти предизвикаха негодувание в православния свят. Продължават изказвания на църковни йерарси и политици от различни страни в защита на древния християнски храм. На 6 юли патриархът на Москва и цяла Русия Кирил направи специално изявление във връзка със ситуацията около Света София, съобщава Синодалният отдел за връзките с обществото и медиите на Московската патриаршия.

Дълбоко съм обезпокоен от желанието на някои турски политици да преразгледат музейния статус на храма Света София, един от най-големите паметници на християнската култура – заяви патриарх Кирил. – Построен през VI в. в чест на Христа Спасителя, този храм означава много за цялото Православие. И на Руската църква той е особено скъп. Пратениците на св. княз Владимир са били запленени от красотата и великолепието му. След като чул техния разказ, свети Владимир се покръстил и покръстил своя народ, който прекрачил по този начин в ново духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

Един от най-благоговейно почитаните символи на тази цивилизация е бил и остава Света София. Нейният образ е навлязъл трайно в нашата култура и история. Той е давал сила и вдъхновение на нашите строители в Киев, Новгород, Полоцк… В историята на взаимоотношенията между Русия и Константинопол е имало различни, в това число и трудни времена – напомни патриархът. – Но всеки опит за унижаване или потъпкване на хилядолетното духовно наследство на Константинополската църква се приема с горчивина и негодувание от руския народ. Заплахата за Света София е заплаха за цялата християнска цивилизация, а значи и за нашата собствена духовност и история. И до ден днешен за всеки православен русин Света София е велика християнска светиня.

Дълг на всяка цивилизована държава е да запазва равновесието: да примирява противоречията в обществото, а не да ги изостря; да помага за обединяването на хората, а не за разделението между тях – заяви патриарх Кирил.Русия е страна с православно мнозинство сред населението. Ето защо онова, което може да сполети Света София, предизвиква дълбока болка в душата на руския народ, подчерта той.

По същото време председателят на Синодалния отдел за външноцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион заяви в ефира на руската национална телевизия Россия-24: Днес не можем да се връщаме към времената на Средновековието. Живеем в свят с много религии и трябва да се отнасяме с уважение към чувствата на вярващите.

Митрополит Иларион призна, че Турция понастоящем е страна с преобладаващо мюсюлманско население, но отбеляза, че в Истанбул няма недостиг на джамии – например съвсем близо до храма Света София се намира Синята джамия.

Не разбираме защо именно сега възниква въпросът за превръщането на Света София в джамия. Всъщност разбираме, че това е предизвикано от вътрешнополитическата ситуация в Турция, че президентът Ердоган по този начин застава на страната на ислямистите. Ние обаче смятаме, че този акт в днешните условия е недопустимо нарушение на свободата на вероизповеданието, заяви митрополитът.

Той подчерта позицията си, че статутът на храма Света София не е само вътрешна работа на Турция, както твърдят турските официални представители: Това е паметник с общохристиянско значение, със световно значение, това е световен паметник на културата и ние с голяма скръб приемаме това, което се върши в момента с този християнски храм.

От своя страна, президентът на Турция Реджеб Таиб Ердоган на 3 юли заяви, че обвиненията срещу нашата страна заради Света София са директна атака срещу нашия суверенитет.

Предстоятелят на Еладската православна църква архиепископ Йероним каза, че Турция според него няма да посмее да превърне храма Св. София в джамия. Той заяви това пред гръцката телевизия Mesogeios TV, предаде ТАСС. Те [турците] играят всякакви игри. Това също е игра. Смятам, че няма да посмеят, каза архиепископът в отговор на въпроса ще се осмели ли Турция да превърне Света София в джамия.

На 2 юли официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че неговата страна призовава Турция да не прави Света София джамия, тъй като този паметник на световното наследство на ЮНЕСКО трябва да остане музей. Според него проблемът Света София не е гръцко-турски, а световен. Храмът Света София е паметник на световното културно наследство, напомни Пецас и призова Турция да не прави крачка, която ще създаде огромен психологически разрив между Турция и християнския свят. Пецас изрази надежда, че турското правителство ще се отнесе сериозно към това.

През май т. г. министерството на външните работи на Гърция нарече недопустимо четенето на откъси от Корана в храма Св. София, като заяви, че тази акция е предизвикателство към международната общност и християните по целия свят. През юни Светият Синод на Еладската православна църква заяви, че загубата на музейния статут на храма Света София и превръщането ѝ в джамия ще предизвика силен протест от страна на християните по света и поиска от правителството на Турция да прояви благоразумие, като запази днешния статут на древния храм.

Турският телевизионен канал CNN Turk съобщи, че на 2 юли Държавният съвет на Турция е обсъждал въпроса за евентуалната промяна на статута на храма Света София. Обсъждането на тази тема по сведения на журналистите е продължило едва 17 минути. Съобщава се, че решението на Държавния съвет ще бъде обнародвано в течение на близките 15 дни.

От своя страна, Върховният съд на Турция постанови, че статутът на Света София може да бъде променен с указ на президента, съобщава гръцкото издание Оrthodox Times.

Страстите около бъдещето на храма Света София се разпалиха за пореден път след като на 29 май т. г., в чест на поредната годишнина от турското завоевание на Константинопол, в храма се състоя четене на откъси от Корана. Една седмица по-късно президентът Реджеб Таиб Ердоган се разпореди да бъде проучена възможността храмът Света София да стане отново джамия както по османско време. В полза на това се изказаха турският министър на правосъдието Абдулхамид Гюл и министърът на външните работи Мевлюд Чавушоглу. От своя страна, арменският патриарх на Турция Саак II предложи храмът Света София да бъде място за молитва, както за християните, така и за мюсюлманите. Против превръщането на Света София в джамия се изказаха не само представители на Православните църкви, но и високопоставени дипломати по света, в това число и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Превод: Андрей Романов

Източник: ruskline.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...