В памет на отец Мигел Аранц


На 16 юли 2008 г. почина Негово Високопреподобие архим. Мигел Аранц, йезуит от византийски ритуал и един от най-големите изследователи на литургиката през последния половин век.

Архим. Аранц беше почетен професор на Папския институт за Изтока и на Университета Грегориана в Рим, както и почетен професор на Православната академия в Санкт Петербург, един от най-добрите познавачи на източната византийска литургическа традиция и на древните богослужебни кодекси. Той беше съветник по въпросите на култа както на Папата (до сега), така и на някои православни патриарси.

За своите изследвания о. Аранц използваше писмено и говоримо древните старогръцки, латински, еврейски, сирийски, глаголически и църковно-славянски езици, както и съвременните френски, италиански, английски, немски, руски и български езици.

Като негов студент никога няма да забравя неговата ерудиция, както и бащинското чувство, с което преподаваше на учениците си. По време на семинарни упражнения при о. Аранц се събираха студенти от повече от десет националности и благодарение на неговото преподаване всички успяваха да навлязат в тайните на византийските литургически текстове.

Митрополит Никодим и о. Аранц, 1971 г.

Испанецът Arranz y Lorenzo Migel e роден на 9.07.1930 г. в Гвадалахара, Испания. Йеромонах-йезуит, литургист, доктор на източните църковни науки (от 1967 г.).

От 1941 до 1949 г. се обучава в Семинарията в Толедо. През 1949 г. постъпва в Папския институт за Изтока в Рим. Бил е иподякон на руския католически епископ за източния обряд Александър (Евреинов), ръкоположен за дякон през 1952 г., след 2 години – за презвитер. През 1954 г. встъпва в двегодишно послушничество към Обществото на Иисус в Белгия. През 1954 г. защитава лиценциат по богословие в Папския Унивеситет Грегориана в Рим. През 1967 г. защитава докторска дисертация за „Мессинский Типикон (Messin. gr. 115, 1131 г.)” в Папския институт за Изтока в Рим, а през 1979 г. магистърска дисертация „Как са се молили на Бога древните византийци” в Ленинградската Духовна Академия. През 1964-1969 г. е заместник-ректор на колежа Russicum в Рим.

Чел е лекции по Източна литургика в Университета Урбаниана в Рим (1967-1972), в Богословския институт св. Николай в Бари (1970-1975), Института св. Анселм в Рим (1979-1983); Папския институт за Изтока в Рим (от 1969; а от 1995 – почетен професор); сравнителна литургика в Папския университет Грегориана в Рим (от 1992 г). От 1969- до1975 г. лектор по литургика в Санкт-Петербургската духовна академия, а през периода 1975-1979 г. по назначението на Патриарха на Москова и цяла Русия Пимен е професор в тази академия. От1996 до 2001 г. преподава в светски и църковни висши учебни заведения в Москва и Санкт-Петербург.

Със своята научно-изследователска и преподавателска дейност о. Мигел Аранц подпомагаше Православните църкви в процеса на преоткриването и изследването на писмените литургически паметници.

Опелото ще се извърши в Капелата „Generalate” в Рим на 18 юли от свещ. Виктор Бетанкурт.

Вечна да бъде паметта му!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...