Необходимо обяснениеВъв връзка със заглавието на новоизлязлата книга „Православие и постмодернизъм” на издателство „Омофор” към Фондация Покров Богородичен, смятам за необходимо да се обърна с обяснение към редколегията, участниците в сборника и читателите. Наистина, както навременно са забелязали участниците в коментарната секция на портала Православие.БГ, съществува разминаване между заглавието на книгата и заглавията на докладите в съдържанието.

Заглавието „Православие и постмодернизъм” беше работното заглавие на предварителния семинар от 2005 г., проведен в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Той бе проведен във връзка с избистрянето на тематиката и заглавието на бъдеща научна богословска конференция. Там, по време на разискванията, беше решено темата на конференцията да не е „Православие и постмодернизъм”. В последствие конференцията се състоя от 5 до 10 ноември, 2006 г. във Велико Търново и нейната тема беше: „Свидетелството на Църквата и обществените очаквания”.

Тъй като събирането на материалите, подготовката и публикацията им закъсня много време, в краткия предговор, направен от мен (подписан: Д.П.), съм отбелязал само работното заглавие на предварителния семинар „Православие и постмодернизъм”, а съм пропуснал самото заглавие на конференцията „Свидетелството на Църквата и обществените очаквания”. Това е създало погрешно впечатление у издателите за заглавието и те са приели първото заглавие като заглавие на конференцията. Като благодаря на читателите на Православие.БГ, които повдигнаха въпроса със заглавието, предвид получилия се резултат и обстоятелството, че нещата не могат да се поправят, моля – най-вече колегите от редакторския колектив, участниците в сборника и читателите – да ме извинят за досадната грешка. Вярвам, че читателите ще оценяват сборника по съдържанието и че няма да бъдат повлияни от некоректното заглавие.

Използвам случая да препоръчам сборника на всички читатели с интереси в областта на богословието и църковните проблеми.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...