Пълнен шаран по свищовски

1 шаран: 3-5 кг.
5-6 глави лук
2 чаши орехи
50 гр. стафиди
1-2 супени лъжици захар
канела, сол, червен пипер, черен пипер, магданоз, брашно, олио
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства, посолява и се оставя на хладно 2 часа, за да поеме солта.
През това време се приготвя плънката:
5-6 глави лук – според шарана – се нарязват на ситно и се слагат в тиган да се запържат леко. Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер .
Към тях се добавят стафидите и 1-2 лъжици захар – направо в тигана. Посолява се леко.
Добавя се малко магданоз, нарязан на дребно. Слагат се 2-3 щипки канела.
След това тиганът се сваля от огъня да поизстине и след малко се добавят 2 чаши чукани орехи (орехите се почистват и се чукат в хаван. Орехите се слагат , когато сместа не е много гореща, за да не почернеят).
Разбърква се добре и се пълни шарана. Пълнят се и хрилните отвори и главата предварително почистени от хрилете.
Напълненият шаран се слага в тава. Полива се с олио и се поръсва с червен пипер и брашно. Налива се чаша вода и се слага да се пече, като от време на време се полива със соса.
Шаранът се поднася вече поизстинал, за да се усети ароматът на блюдото.