Агент „Патриарх” е един от тримата митрополити, оглавили разкола през 1992 г.Името му ще чуете тази събота във „Вяра и общество”

Един от тримата митрополити, които оглавиха разкола в БПЦ през 1992 г., е бил агент на ДС с псевдоним „Патриарх”. Името му бе разкрито по време на разговора ни с историка Момчил Методиев, който поради интереса към темата продължаваме от миналото предаване. 

От автора на книгата „Между вярата и компромиса – Българската православна църква и комунистическата държава” ще научите покъртителната история за свещеник, който умира след разрив на сърцето, след като епархийският му архиерей го призовава на изповед заради превеждане и разпространяване на писмото на Солженицин до руския патриарх преди 1989 г. Въпросният архиерей не е сред живите и подобно на агент „Патриарх” е сред водачите на разкола преди 18 години.

В същия брой ще ви запознаем с инициативата на католическата църква у нас „Брачни срещи” и ще си поговорим за надеждата, която има всеки един от нас, ако е затънал в тинята на най-долните си страсти, да осъзнае падението си и да се извиси нагоре, към Бога. Примера търсим от живота на преподобна Мария Египетска, която Православната църква чества в петата неделя от Великия пост. Пред камерата на „Вяра и общество” за греха и покаянието разсъждават свещеник Александър Лашков и доскорошната преподавателка в Софийската семинария Венета Дякова.

По БНТ-1 „Вяра и общество” се излъчва в събота – 20 март от 10.30 ч, а повторението му е на 22 март (понеделник) от 1.40 ч. Излъчването на предаването по БНТ Сат е в неделя – на 21 март от 10.05 ч с повторение на 22 март от 6.15 ч. сутринта.

От събота (20.III.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...