Агент „Патриарх” е един от тримата митрополити, оглавили разкола през 1992 г.Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Постановката на заглавието на книгата, от която познавам само части е неправилна. Би следвало да се говори за БПЦ и БКП, защото комунистите считаха държавата за преходен етап към реализирането на световна пролетарска република и целият държавен апарат беше подчинен на решенията на БКП, в това число методите и действията на бившата ДС. Аз лично считам, че трябва много и задълбочена работа за епохата на комунизма преди да излезнат авторитетни проучвания и то писани от хора, които познават богословието, църковното учение и практика и които могат да изследват помислите и щенията на църковниците и комунистите у нас. Само така ще разберем истината, а останалото е политика на идеята, че БПЦ е помагала на комунистите и че действа като национална организация. За тези обвинения наистина има факти, но това което знам от историята на БПЦ е по-скоро стремеж да се съхрани институцията, считаща себе си за носител на вярата. Факт е, че днес БПЦ има проблеми с оделотворяването на справедливостта.

 2. Стефания каза:

  Изключително интересна книга, въпреки големия си обем се чете лесно. Има теми, които ми се искаше да са по-задълбочени разгледани, като например въпроса за участието на БПЦ в икуменическото движение, но и така събраната информация е внушаваща. Добра основа за бъдещи изследвания е според ме. А от горния коментар лъха трудно прикривана завист.

 3. Мила ми Стефани,
  Аз може да съм суетен, да съм неумерен и да имам много високи изисквания към живота, но не съм завистник и ти ме клеветиш и злословиш, вероятно защото не си разбрала какво искам да кажа, а и не мога да го кажа на 1000 знака. За да можеш да разбереш смисъла на дадено явление или човешки акт трябва да си наясно с мотивацията на човека който го върши, с историческите условия на акта и с мотивацията на човека, който описва и дава оценка на въпросното явление или акт. Комунизмът е противопоставен идеологически на християнството, ползва неограничена власт, достиженията на научно-техническата мисъл, полицейският опит на Гестапо и КГБ и финните политически интриги и комбинации на рационалната европейска политика. При това положение ако човек иска да запази вярата трябва да е мъченик и изключително компетентен. И трябват много факти за да излезе цялата истина за вярата, а не за институционалното поведение на официалните лица в БПЦ, невярващи и до днес в края на комунизма.

 4. Климент Йорданов Буренков каза:

  [quote name=“chingis“]… Аз лично считам, че трябва много и задълбочена работа за епохата на комунизма преди да излезнат авторитетни проучвания и то писани от хора, които познават богословието, църковното учение и практика и които могат да изследват помислите и щенията на църковниците и комунистите у нас. Само така ще разберем истината, а останалото е политика …[/quote]

  Споделям написаното от Вас и се радвам, че има трезво мислещи хора, които не се увличат от площадната шумотевица.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Крадат трупове на владици за откуп –

  http://www.novinar.net/news/v-kipar-otmaknaha-telata-na-dvama-visshi-duhovnitci_MzIyNDszNQ==.html#comments1190225

 6. Николай Тодоров каза:

  Няма богословие в темата. Човекът си е историк и е написал нещата на базата на извори. Какво богословие има в поведението на владиците, агенти на ДС. Те са толкова далеч от канона, че вече са се забравили. Приветствам това изследване. Нека се видят какви са в същност поповете ни.