”Вяра и общество” вече е в събота по БНТ-1Уважаеми зрители, от март т.г. денят и часът на нашите седмични срещи по БНТ-1 се променя. Вместо в неделя, вече ще може да ни гледате в събота от 10.30 ч, а неделните ни излъчвания се запазват по БНТ-Сат.

В първия ни съботен брой сме ви подготвили един разказ за света на Библията и нейния език, който в българския й превод като че ли не е съвсем разбираем за мнозина. Убеден съм, че почти никой от нас не знае значението на глаголите „звека” или „рика”, да не говорим за съществителното „чресла”, които се употребяват в настоящия превод на Свещеното писание. Затова решихме да ви срещнем със специалистите от Богословския факултет в София и Кирило-Методиевския център към БАН, които са се нагърбили с трудната задача да се направи нов български превод на Библията. В този материал ще научите не само неизвестни факти как някои текстове от Стария завет в Синодалния превод са „замазвани” от благоприличие, но и ще чуете откъси от библейски текстове, така, както са звучали в нашите храмове през IХ в. и ХIV в. От консултанта на проекта д-р Томас Каут, представител на Обединените библейски дружества в Лондон, ще разберете как Библията навлиза все по-широко в съвременната култура и дори в рап-текстовете.

След темата за новия български превод на Библията ще ви срещнем с младата и талантлива зографка от Арбанаси – Маргарита Балабанова. Нейните икони са изработени изключително по стара технология, в която често се използва пробастър – при него образите се рисуват върху идеално полирано златно покритие, а след това, на определени места, боята се отнема, за да се появят галещите окото златни щтрихи. „Всичко това – и златният фон, и цялата технология се прави, за да може да се подчертае божествената светлина, която искри от Бог, Божията майка или даден светец – която е в тях и те я излъчват” – открехва тайната на своя майсторлък зографката Маргарита Балабанова.

В края на предаването си припомняме за третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, когато Христовият кръст напомня на вярващите за една от най-висшите добродетели – търпението.

Първото излъчване на „Вяра и общество” в събота – 6 март – е от 10.30 ч по БНТ-1, а повторението – на 7 март (неделя) от 1.55 часа. Излъчването на предаването по БНТ Сат се запазва в неделя – на 7 март от 10.00 ч, а повторението – на 8 март от 6.15 ч сутринта.

От събота (6.III.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...