Отворено писмо за създаване на игрален филм



Скъпи съотечественици,

Това отворено писмо е апел за съдействие и подкрепа.

През 2019 г. бе издаден моят роман „Смисълът в живота“ (изд. „Еделвайс“), който бе приет с голям интерес, продължаващ и до днес, от читателската аудитория в страната и в чужбина. Използвайки сюжета на романа за основа, написах сценарий за игрален филм на християнска тематика. Авторското му право е защитено. Заедно със сценария е изготвен и финансов бюджет на филма, режисьорска експликация, синопсис и всичко необходимо, което да улесни даването на старт на проекта. Бюджетът е обмислен, но умишлено е значително занижен. Аз нямам финансови очаквания и претенции за себе си.

Действието на филма се развива в Родопите, в един малък манастир, в който се пресичат съдбите и копнежите на много и различни герои, всеки със своите проблеми и търсене на смисъла в живота. В драмата на различните персонажи, в сблъсъка на светогледи и ценности се разкрива цяла палитра от теми, които силно вълнуват съвременните вярващи хора. А финалът е неочакван, обнадеждаващ и отворен.

Основната тема на филма е истинският път за възраждане на България, който минава през духовността и саможертвата. Не светските борби, не политическите страсти, а вътрешното, духовно възраждане. Българският народ има нужда да намери себе си, а филмът отговаря на въпроса какво е България, как се ражда като държава и какво отношение има това към всеки отделен българин. Известни са думите на акад. Дмитрий Лихачов, който говори за България като за „държава на Духа“. Точно тази тема, с художествени средства, съм се опитал да въплътя в драматургията на филма. Защото България, като състояние на духа, е вечната тема на нашия народ и тя няма да свърши никога.

Тъй като искахме още в самото начало филмът да получи благословението на Светия Синод, сценарият бе представен за обсъждане от митрополитите. Полученото одобрение и благословение за заснемането е прецедент в досегашната история на Българската Православна Църква, което ми дава още една надежда да вярвам, че филмът ще бъде реализиран.

За да стане това факт, ние търсим и се надяваме да намерим спонсори, режисьори, актьори, оператори, компютърни аниматори и т.н., които с професионализма и таланта си да се включат в осъществяването на филмовия проект.

Всеки, който би искал да прочете сценария и другите документи, е добре дошъл! И пак казвам – аз и моят екип нямаме никакви претенции за облагодетелстване.  Готови сме да предоставим всичко безвъзмездно.

Моля се на Бога да се да появят хора, които да подпомогнат нашия проект.

 

Интервю по БНТ 1 за ФИЛМОВИЯ ПРОЕКТ

Анотация на КНИГАТА

Контакти с Мартин Ралчевски:

EMAIL  /FACEBOOK

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...