Семинар за сектите и училището започва във ВарнаМоже да харесате още...

3 Отговори

  1. Въпросът със сектите и нетрадиционните движения е много сериозен въпрос на общата култура и хуманитарна подготовка на българите.Самият комунизъм от някои изследоватил се определя като рационална религиозна секта и по тази причиниа ученията на философията, социологията и политологията могат да се разглеждат като предпоставка за сектантско съзнание. Иначе интерпретацията на свещени текстове на незапознатите с устоите на православното богословие, култура и антропология е често срещано явление по света, но то е и признак на ниската религиозна грамотност на съвременния човек. Фактически за здравето на човека, в това число и възрастните, не само децата, защото възрастните живяха в обстановка на атеизъм и яростна антицърковна политика, са страшни интерпретациите на хуманитаристиката, която се преподава в българските училища. Тя обаче не може да бъде променена, защото е основа на това, което в България минава за „национализъм“. Защото типа логика на обучение у нас позволява сектантство.

  2. Принуждавам се да правя два коментара. Първо, остро възразявам срещу участието на външни експерти в проблема за сектите, особено на руснаци. Тези хора сами си разбиха православието, разнасяха атеизъм и револцюция по цял свят, а сега се изживяват като учители на християнството. Освен това никоя братска православна страна не издава книги за българското мъченичество и страдание през модерността, а точно мъченическият ни опит и издържаните тежки условия на безбожие са основа на нашата автентична християнска духовност. Защото проблемът със сектите е бил проблем и на обществото ни до идването на комунистите и ние на практика не използваме собствено българския си опит в диспута с друговерци. Освен това страхът от сектите е страх за запазване на националната идентичност. Тази общностна идентичност беше разрушена през комунизма, а сега бивши комунисти се правят на християни и БПЦ ги фаворизира. Накърненото ни чувство за общност -нация през соца е един от изворите на сектантството -Проблемът!

  3. Kris каза:

    Добре ще е БПЦ да има ясна политика,спрямо отношението на държавния апарат към сектите.Без такава позиция успех няма да има,Какво да кажем ако видим в православна енория,интригите да имат сила,ако свещениците се правят на душеведи,ако енориашите игрят на добродетелност,ако всеки е готов да стъпче слабият,незнаещият,неможещият.За това в пъти повече трябва да мислим и работим.За хората попаднали в заблудата на сектите можем само да се молим и да даваме личен пример,всеки по силите си.