Семинар за сектите и училището започва във Варна



На 17 и 18 октомври в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, ул. „27 юли” № 9, ще се проведе семинар с международно участие по въпросите, свързани с дейността на новите религиозни движения. Организатори на форума са Центърът за проучване на нови религиозни движения и Варненска и Великопреславска света митрополия.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил ще открие работата на семинара, на 17 октомври от 13:30 ч. в Духовно – просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Специален гост-лектор на срещата ще бъде проф. Александър Дворкин, изтъкнат руски сектовед, ръководител на Център за религиозни изследвания и на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите, председател на Съвета по провеждане на държавна експертиза по въпросите на религиите към Министерството на правосъдието на Руската федерация.

В семинара ще участват специалисти в областта на богословието, правото и други хуманитарни науки, експерти от Комисията по човешките права и вероизповедания, журналисти ангажирани с тази проблематика.
Основната цел на тази публична дискусия е да даде повече информация за различните прояви на деструктивни нови религиозни движения, за похватите, чрез които те се опитват да се внедрят в образователни институции, опасността от тях за отделната личност и обществото, и по-специално за децата и младежите.Да се разгледат различните механизми за защита от такива дейности и да се очертаят възможностите за превенция чрез религиозното образование и просветната дейност.

ПРОГРАМА

на международен семинар на тема:

„ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ КАТО ЦЕЛ НА СЕКТАНТСКА ДЕЙНОСТ”

17-18 октомври 2009 г. в залата на

Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил”, ул. „27-и юли” № 9, гр. Варна

17.10.2009 г., събота
13:30 ч. – Откриване
Встъпителни думи от проф. д-р Иван Желев Димитров (БФ/СУ), председател на ЦПНРД
Приветствие от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил

І заседание, модератор ИЖД
13:50 ч. – Проф. д-р Александър Дворкин (Русия) – „Децата като заложници на тоталитарните секти”
14:40 ч. – Иконом Силвестър Янакиев (Сливен) – „Децата и сектите в България”
15:15 ч. – Дискусия
15:40 ч. – Кафе пауза

ІІ заседание, модератор Ралица Костадинова
16:00 ч. – Д-р Клара Стаматова (БФ/СУ) – „Подходът на вербуващия към учащите се”
16:25 ч. – Д-р Мария Иванова (Фондация „Покров”, София) – „Кризата на идентичността в училищната възраст и формиране на сектантско съзнание”
17:50 ч. – Д-р Милка Христова (Бургас) – „Училища по системата на Рудолф Щайнер”
17:15 ч. – д-р Петър Канев (ИФИ/БАН) – Квазирелигиозни и сектантски настроения в екологичните движения в България. Възможности за въздействие от страна на Българската православна църква..
17:40 ч. – Дискусия

26.4.2009 г., неделя
08:00 ч. – Утринна и света Литургия
10.30 ч. – Кафе
ІІІ заседание, модератор иконом Силвестър Янакиев
11:00 ч. – Жанета Дикалова и Ралица Костадинова (ЦПНРД) – “Експанзия на някои НРД в образователните структури”
11.20 ч. – Бисер Божков (ЦПНРД) – „Проникването на деструктивни НРД в образователните институции – заплаха за обществото?”
11:40 ч. – Людмила Савова (ЦПНРД) – „Добрите перспективи”
12:00 ч. – Дискусия
12:30 ч. – Закриване на семинара от проф. И. Ж. Димитров

От пресцентъра на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...