Симпозиум за свети Наум ще се проведе в ШуменМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Интересното в българската християнска история е факта, че споменът за старинната българска държава се пази по-ревностно в Македония.
  “ (…) в Македония, далеч от древната българска столица, най-големия християнски център в България, се е запазил споменът за двама просветители: Свети Климент и Свети Наум, и то не само в християнските книги, но и у самия народ, отдаващ много по-голяма почит на двамата пратеници на Борис І , отколкото на по-старите римско-византийски светци. Македония беше запазила до голяма степен и култа към Свети Иван Рилски – друг християнски деец от времето на Първото българско царство, живял по времето на цар Петър. Оставям настрана по-късните светци като Прохор Пчински, Гавраил Лесновски или Иларион Мъгленски, свързани с края на Първото българско царство и началото на византийското робство.”
  Иван Венедиков, Познайте ги по делата им!Българската интелигенция в моите спомени, С., 1993, с.225-226
  http://www.bg-history.info/4529/Hristiianstvo-i-komunizum.html

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Нова статия на Шкаровски за Българската църква:

  http://www.bogoslov.ru/text/565403.html#_edn2

 3. Божидар Питев каза:

  Уместен коментар на архим. Павел към статията на Шкаровски в bogoslov.ru.

 4. Дон Кихоте,
  Характерно за селския даскалък, каквото направиха с науката и познанието у нас българските комунисти е ползването на поместни критерии за сравнение, некомпетентни автори , нискакачествени образци на познанието и една грандомания, която мисли българите за най-велики, макар имиджа ни в света да е на бандити и проститутки, които комунистическото образование направи от честните и достойни българи. Българската екзархия е съвсем законно искане на българите, защото тяхната патриаршия беше насилствено закрита след османското нашествие на Балканите и неслучайно Стефанаки бей приема имато Богориди, защото в един от гръцките документи св.цар Борис І е наречен Богорис. Чети Петър Ников. А руското православие тенденциозно подбира факти и авторитети у нас за да изпълни проекта на Екатерина Велика – нова Византия с център Цариград с руски император и гръцки патриарх. Интересното в историята на БПЦ е какво е ставало след 09.09.1944г., когато съветската окупация качи селяните на власт.