Тържествено богослужение във Варненска епархия ще отбележи годишнина от морска биткаМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Все едно гърците да отслужат молебен за годишнината от ослепяването на българските войници на Самуил или румънците – панихида по случай загубването на Северна Добруджа през 1940 г. след намесата на Хитлер.

 2. Пиша си коментари и за какво ли ги пиша – никой не може да каже копче на официалната политика на БПЦ и на нейната стратегия за укрепване на международното й положение и за експлоатация на чувствата на народа и връзките си със силните на деня. Бойко Борисов каза, че нещата накланят към задължително вероучение и хоп – църковна лития, която не се осъществи при предишните правителства. Освен това Държавата дава добри пари за материалин форми на култа, т.е. лустрото изглежда добре, но какво има като дух и слово в тези нови и обновени православни храмове и манастири освен аткракциона и мистиката? Сега литургия за славата на руското оръжие, като че ли руснаците издържат БПЦ, те са я създали и те помагат със средства за развитие на православието у нас. А за българските бойни успехи през всички векове, кой ще изнесе литургия и ще освети историческия спомен, на който лежи и пропагандата на БПЦ? Да, ама тези бойни успехи са били и срещу православни народи – тогава мълчание и гушене в „храма“.

 3. През комунизма ни учеха, че любовта към социалистическа България преминава през любовта към СССР – такава беше интернационалната линия на БКП за подчинение на по-големия брат. Както изглежда БПЦ ще ни учи, че любовта към Бога преминава през любовта към Русия. Навремето един неграмотен ревностен православен ми каза в частен разговор, че ако не е Русия световният ред ще смаже православието. Интересно, помислих си, нали според православната пропаганда и иделогия с православните е Бог, а Той е по-силен от земни военно-политически фактори и си зададох историческия въпрос как българите са пазили православието през османска власт, когато Русия не е била такъв могъщ военно-политически фактор, какъвто става след управлението на император Петър Велики? И пак си зададох историческия въпрос – какво прави Русия от времето на Суворов и Екатерина Велика до края на ХІХ век, та не ни освободи от османска власт, макар да имаше силата и мощта да го направи?
  http://www.monitor.bg/article?id=184115

 4. Истината според православното разбиране за нея не е това,което се вижда,а това което е,това, което е същината и смисъла на явленията. БПЦ и новообърнатите православни, или православните по национални съображения наливат средства и ресурс в показни деяния. Дават се луди и то държавни пари за постройки, за материални форми на култа, за церемониал, за коли и предмети на лукса, зада хване окото на обикновения българин и така да го привлече към почитание на хората от БПЦ и към внушение на тайнственост и престиж. За съжаление обаче по данни от реалната ни народопсихология българите се задълбочават изключително във важните според тях неща,и ако религията за тях е важна, те ще се задълбочат не в показните форми на култа, а в същината на хората, които представляват религията в България. Така българите ще потърсят доказателства за връзката с Бога на расоносците, за това дали се чуват и изпълняват техните молитви и треби, за реалното приношение на божественост в делата и помислите на БПЦ и т.н.

 5. John J. Smith каза:

  Драги Chingis:

  Негативните точки за твоя (дълъг) коментар отразяват не качеството на разсъжденияta. Те са интересни и аз ги споделям. За съжаление обаче коментираната статия е посветена на друг проблем.

  Дон Кихот, който обикновено също се подхлъзва, този път не ни препраща към някой линк дискутиращ класическа музика от Италия (когато статията дискутираше международната среща на монаси и монахини, която се проведе в Рилския манастир). Напротив, този път той го е казал забележително находчиво и точно.

  Наистина, къде е светостта в подвизите на Фьодор Ушаков? При тези критерии къде да поставим генералите Скобелев, Гурко, и др. А дали и Сталин (който анихилира хипер-дявола Хитлер) не би се надявал на нещо?

  Има ли място църковното възхваляване на военщината от всякакъв калибър и произход? Нима не е очевидно, че „нашите храбри бойци” са в „техните” очи точно това, което ние наричаме враг… Разбира се, без военщина все още не може, но здравият разум едва ли ще открие в нея нещо свещенно.