Храм ще остане без свещеник за Великден?Може да харесате още...

18 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Много просто, бе друзья – ръкоположете поредния циганин за Голешки епископ и чакайте някога той да навести „епархията“ си.

 2. petar_p каза:

  Браво за коментара и градивната ти идея, типично в твой стил нали?, поне недей да си пишеш в личната информация (акаунта) следното, което всички регистрирани потребители на сайта могат да проверят:
  Като какъв се определяте?: Православен/православна
  Държава: България
  Храм: всеки, който ме покани – ??????????????
  Град: също
  Адрес: навсякъде и никъде

  Като пишеш всеки, който ме покани иди и помогни на хората, или информацията, която си посочил е сбъркана, както 99% от коментарите ти. По-скромно за в бъдеще. Е освен ако искаш да те уважават само заради научните ти звания, а не заради делата ти и в частност коментарите ти в сайта.

 3. Лъчезар каза:

  Моята майка е от Голеш, но не сме ходили там от много години.Развълнувах се и ще се опитам да помогна.

 4. Дон Кихот каза:

  Благодаря за плюнките. Ако смяташ, че лежа по цял ден в кафенетата или пред телевизора, много се заблуждаваш. Работя по 20 часа на ден, откакто се помня. Но не съм Господ и не мога да огрея навсякъде в унищожената духовно България, защото имам прекалено много антажименти.

 5. михаилий каза:

  Донкихоте, ако се и молеше по 20 минути на ден щеше да знаеш че борбата на християнина не търси големите мелници, а малкият прах по воденичните камъни, който като се насъбере и не бъде почистен, може да извади от строя и най-големият зърномел.
  Няма нужда да огряваш България. Моли Христа Бога да даде светлина на твоята собствена душа, защото деня е само 12 часа.

 6. Дон Кихот каза:

  Отдавна се убедих, че повечето хора в т.нар. българско православие не са добре психически.

 7. missi каза:

  да нападате о. Павел,защото е прав.Една енория,която увисва без Пасхално богослужение показва безсмислеността на тези неканонични хиротонии станали наскоро.
  Тези викарии никаква работа не вършат-разберете го най-сетне.А в случая става въпрос за Софийския викарий,който пък хептен никаква работа не върши.
  Какви са тия тъпи призиви:
  „Та молбата им е ако знаете някой свещеник, който би се наел да отиде да остлужи за Великден там – ПОМАГАЙТЕ.“
  Кой свещеник ще служи без да го е пратил архиерея,който не го е еня и не знае ,че там няма свещеник?!А забележете,че титлата му е Знеполски-демек -географски е баш там.

 8. prokimen каза:

  Изненадан съм от глупостта. Може ли един православен форум да назначи свещеник? Къде е грамотността на тукашните богогслови?

  Сякаш никой не знае как се уреждат тези неща. Дори и да има свободен свещеник, който да пожелае да служи, може ли да стане с неграмотността на тукашните богослови и благословението на форумната администрация?

  Искаше ми се да вярвам, че порталът в лицето на своята администрация ще предлага по-смислени текстове. Проблемите в Църквата са смъртоносни, но никакви богословски грамотни дискусии.

  Тази публикация е свидетелство, че нещата са трагични и че нямаме богословска мисъл в България. Несравнимо по-полезно би било, ако авторитетните личности от портала се бяха обърнали към имащите църковна власт и да се опитат да разрешат проблема. Една публикация за чешене на езици или пръсти по клавиатурата не допринася нищо.

  ЖАЛКА КАТРИНА!

 9. andrey каза:

  Прокимене, не сме църковно-административна структура, че да назначаваме някъде свещеници. Ние сме само медия и можем да привлечем вниманието към даден проблем. Не виждам какво общо има всичко това с богословието в България и в нашия портал.

 10. timoti каза:

  това е следствие от глупостта на висшия клир и борбата им за това да се покажат кой е по-по-най и наистина Църквата се превръща в едно смешно предаване на Къци Вапцаровза много голямо съжаление. Това не е единствената енориа която ще остане без свещеник за Великден, не е единствената в която нама кой да изпрати християните до гроба и кой да кръщава,да венчава и благовести.Стигнахме до там с обяви да търсим свещеници…..(Боже,опази!!!)ами така ще е. то владици много и още правят ама за какво са ни?Може би да вземат пари за ръкоположения,да карат джипове и скъпи мерцедеси,да гуляят по монастирите отдавна пълни с чревоугодни попове-техни протежета(докато много монаси се скитат по улиците изгонени от бесновати владици).Не е ли време Светейшия да се отегли,видяхме,че е немощен и тая картинка дето го носят и разнасят по разни служби е много грозна.не е ли време тези големи епархии да се разделят и управлението да е по лесно.не е ли време гробовете на монасите погребани в монастирите да се почистят(мисля,че го заслужават)?помислете,защото много скоро може да прочетем обява с която се търси нов Свети синод и нов патриарх,на „пасомите“ май вече взе да им писва!!!!!!!!!!!!БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!!!!!!! Поздравявам отец Павел,Prokimen i missi

 11. timoti каза:

  закръгления протосингел на Софийска епархия(който май ще е следващия епископ)ама без група попове и семинаристи да отиде и да служи в село Голеш

 12. Lidia Ilinova каза:

  Проблем за БПЦ е липсата на достатъчно свещеници. Авторът на статията и Лъчезар, който каза, че майака му е това село, да отидат в Софийска митрополия и да потърсят разговор с викарийния епископ Йоан. Решение е от митрополията да изпратят някой йеромонах да служи, ако няма свещеник.

  И в други села в България няма свещеници и един свещеник обслужва няколко села.

  И вместо да коментирате случая със заядлив тон, станете вие свещеници и отидете да служите по селата, та да видим добрите ви дела.

 13. timoti каза:

  аз сам свещеник от 10 години и служа само по села така,че май имам право да имам заядлив тон като виждам как пред очите ми се срива това което много достойни мъже(монаси и свещеници) са гради много години и са се бирили за независима Църква(ами,че тя сега е много по зависима от когато и да било)

 14. timoti каза:

  мястото на иеромонасите е монастирите,а на поповете в храмовете по селата(сега май е обратно)

 15. missi каза:

  Страхувам се,че не сте изобщо запозната с проблема защо в повечето села няма служащи свещеници.
  Лично моя съпруг е свещеник на 1град и отделно на 3села и на Пасха -какво?Да се клонира ли?Той ли е виновен или некърното ръководство на митрополията ,което назначава където и както му скимне?!
  А разговор на енорияшите от с.Голеш е можело да проведат и с архиерейския си наместник-той за това е там,ама ме съмняма доста ,че са го потърсили,преди да реват по форумите,че са останали без свещеник…пък и си спомнете една хубава българска мъдрост-„от хубаво никой не бяга“

 16. prokimen каза:

  Благодаря Ви за вниманието. Не бях видял коментара на missi, която се е изрализа много лаконично и изчерпателно от мен.

  Ако съм изразил критичност, то е от уважение къс вас – тружениците на портала.

  Струва ми се, че с тази статия и подобни на нея подронвате авторитета на портала, който ценя и предпочитам като информационен източник.

  Човек трябва да е идиот за да не знае как и от кого се изпраща свещенослужител някъде. Опренделено смятам, че ако сте искали да помогнете на селяните за Великден, то едно телефонно обаждане би сторило много повече отколкото тази статия.

  Грамотните богослови биха могли да анализират проблема. Той е много по-сериозен отколкото изглежда на пръв поглед.

  Ако си позволявам критичкост към администрацията на портала, то е защото заглавието е ПРАВОСЛАВИЕ и това задължава!

  Така си мисля аз.

 17. Lidia Ilinova каза:

  Госпожа съм, за ваше улеснение.

  Проблемът с обезлюдяването на селата е дълбок. Тенденцията в света е към мегаполисите, където има работа. В селата са останали предимно възрастни хора. Къщите пустеят и се продават на безценица на роми, които се занимават с отглеждане на крави, овце и кози. Свещеник със семейство трудно ще оцелее в издръжката за прехрана и образование на домочадието в едно село.

  Когато някой обслужва няколко села би могъл да направи график за богослуженията и уведоми енориашите, та поне миряните в отделните села да могат да се изповядат и причастят, включително и на Великден да ги покани там, където ще служи. А те ще преценят имат ли възможност да се организират да отидат или ще си останат в селото.

  Голям проблем е липсата на свещеници и трябва да се търсят начини да се преразпределят в рамките на духовната околия.

 18. FTR каза:

  Ако хората, не само в това село се сещат, че са християни само по Великден – така ще е. Нашите хора не са достатъчно църковни, за да могат да заслужат един свещеник. Само сметнете – ако на триста души се падаше месечно да отделят две левчета за Църквата, щеше да има за една нелоша издръжка (зоо лв.) на свещеника и още толкова за храма. С 3600лв. на година храмът ще е в отличен вид. Но на нашия българин не му се пада по толкова и за година, средно пресметнато…На някои – и за цял живот…