За женската еманципацияМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Orangecounty каза:

  Това е материал който обижда жените мястото му не тук, а в някой сайт за женски геноцид. На жената се гледа като изрод само защото иска да се отърве от отвратителното отношение от мъжете, нима не е такова? Нима желанието и за промяна не е следствие на мъжкия егоизъм, жестокости , несправедливости и насилие? Нима има нужда от промяна ако всичко е наред и е добро. Моля ви вижте първо себе си, а после нападайте жените. Няма нищо лошо в това една жена да работоти, но трябва и мъжът и да и помага в къщи и в това няма нищо лошо.
  Много е страшно да имаш някого до себе си който не иска да те разбере и не пу пука за тебе. Ти му казваш не мога да търпя на болка а той ти казва отивай… а лекарите вместо да гледат как да облекчат състоянието на жените измислят нови мъчения с игли и скалпели и какво ли не. Като имайте предвид че прасетата се колят по такъв начин, че да не реват и 1 секунда. А жените според някой хора трябва да бъдат най- много измъчвани физически, повече от животните.
  А в същото време при развод в 80% от случаите жената издържа децата, а мъжа отива да кръстосва по света и не се интересува, но в същото време ако жената няма квалификация да работи умират гладни. Хем тъй хем иначе.
  Е как да бъдеш щастлив при такъв живот. НЕВЪЗМОЖНО Е.
  На анти еманципаторите искам да кажа, ако само за малко се поставят на мястото на жените на тях хубаво ли щеще да им бъде да се отнасят така към тях. С мъчения и непокизъм.
  Това не е отношение.

 2. Ангел Небесен каза:

  освен, че показва дълбоко неразбиране на процеса на „еманципация“, разпространяването на този текст и споделянето на такива нагласи могат да родят именно феминизъм. Като естествен подукт на закостенели религиозни представи, описващи официално „осветената роля“ на жената, орязвайки всяка нейна спецфика и възмжности, всеки оригинален чувствен заряд до някакъв инструмент за семейнно-църковна договореност, такъв род оправдания на правилната женска роля в общестто деструктират женската психика и не водят до нищо друго освен угнетяване и незачитане.
  Да се приравни цялата женска чувствителност до грижата за семейството, да се подчини женския интелект като допълващ, спомагащ автономния мъжки в определената от него посока, да се изземват права, да се определят прерогативи на базата на „специфики“ не представлява нищо друго освен незачитане на цялостния образ на жената, на нейното достойнство не по „роля“, а по чест.
  Според тази доктрина независимостта, самочувствието и самоопределението събразно собствените способности не значат нищо, ако не са предварително лимитирани според зададената съпружеска рамка, в която на жената се предоставя благосклонно да бъде „врата“, но не и „главата“ в семейството; това положение може да удовлетворява само за известно време, на едно повърхностно непълноценно ниво. Приема се, че целият чувствено-интелектуален спектър завършва предимно в майчинството, без да може да намери равностоен израз в обществено конкурентен сблъсък с мъжете…..

 3. Ангел Небесен каза:

  оттам по естествен начин се стига до положението, в което жените започват да се равят на мъже, защото не се чувстват достатъчно жени, т.е. извън религиозните представи за тях, не се оценява женското в тях в неговата цялост и непартикуларност, възмоността то да намери реализация като равно по значимост отдаване при еднакви обществени задачи с мъжете, без да се обособяват специфични сфери и роли за това действие.
  Не трябва никога да се забравя: жената се нуждае от споделено чувство на пълно отдаване в сексуален, емоционален и интелектуален смисъл; пренебрегването, незачитането на някое от тях руши и унижава божия образ в жената, води до мекушаво-сервилно отношение пред „мъжката“ воля, до съобразяване, „смирение“ пред грубовато- просташки произвол или чувствено-индиферентно отношение от страна на мъжа към амбициите на жената.

 4. Orangecounty каза:

  Само дето срещу жените наистина има угнетеност , насилие, жестокости.
  Ако всичко беше толкова справедливо и добро нямаше да има ревоюция. Но явно имало е много лошо отношение към жените което е предизвикало.
  В свят в , който мъжете карат насила жените да се женят на 12 години защото мъжете неможели да се въздържат и така да костват здравето и живота на жените, това християнско ли е?
  Или пък да се разведеш с жена си и да я оставиш сама да издържа децата а в същото време да си върл защитник на това че жените не трябва да учат и да работят. Несправедливо е.
  Или пък да си пълен непокист за чуждата болка било то физическа или душевна.
  Блазе им на светците че с едно мъчение ще отидат в рая, а жените цял живот може и 10 пъти да се мъчат и пак да не видят рая по ред причини.

 5. Тина каза:

  Много краен и едностранчив текст. Не смятам, че мястото на жената е единствено в кухнята, а ролята й – само на майка и съпруга. Какъв щеше да бъде светът без жените писателки и поетеси, музикантки, педагожки, лекарки, социални работнички и т. н.?… Има дори жени космонавти и пилоти. Самата авторка опровергава собствените си думи – била е професор! Жените могат да правят всичко каквото и мъжете, но мъжете не биха могли да раждат :-)))

  Упражняването на дадена професия в днешно време не зависи толкова от пола, колкото от личностните качества. Разбира се, еманципацията не трябва да стига до крайности, а рамо до рамо мъжете и жените да участват в Божието домостроителство.

 6. Ангел Небесен каза:

  Тина, определено ще си вкарате много ефектен автогол ако искате да сравнявате жените: „…писателки и поетеси, музикантки, педагожки….“ и мъжете такива; аз ще замълча от уважение…

  за раждането: Мъжът ДАВА – жената пре-ДАВА генетична информация…, раждането само по себе си, не ви прави „по-висши“, самото му истъкване е израз пак на някакво чувство за малоценност.

 7. lyublyana каза:

  „жени покорявайте се на мъжете“=“мъже обичайте жените си“,“деца слушайте родителите си“=“родители, не дразнете децата си“…
  за да се изпълни едното,трябва да е изпълнено другото…
  Относно твърдението на Ангел Небесен“мъжът дава,жената предава…“
  мнението ми е че жената дава своята плът и кръв 100%,грижата по отглеждане на децата 200%…и най -странното е ,че накрая децата носят не нейното име,а името на мъжа…
  затова мъжете да обичат жените си,ако искат почит

 8. Orangecounty каза:

  Ангел Небесен ти си напълно прав . Бог не ни е създал за да ни противопоставя а за да се допълваме един другимо и двамата в всяко едно отношение съставляват Божието сърце и ако се опитва някой да премахва някого то той се отрича от цялостта на Бога.

 9. iliana каза:

  пак тема за това каква е и каква не е, и каква трябва да бъде, и защо не е съвременната жена, и как да стане, ако иска да е добре и да се спаси… и жените имат ли душа да се разберем накрая…:-) обезкуражаващо, защото показва една устойчива тенденция на жената в църквата да се гледа като на някакъв особен вид със свои специфични проблеми и задачи. някак няма текстове за мъжете в църквата, за техните роли и „задачи“. да не би пък този вид да не търпи никакви разминавания с евангелския стандарт? :-). и аз преди години правих един брой на сп. мирна за жените в църквата и уви – съм част от тази тенденция. нищо не се е променило.

  “Е, какво мога да направя? Аз не умея да обичам. Не мога да изпитам чувство на благодарност. Не знам какво е майчинска обич. Не мога нищо да дам на съпруг и на деца. На мен просто ми е лошо.” ами много лошо, наистина. и за всичко е виновна „еманципацията“. обаче я да видим дали тези думи не биха могли да бъдат казани от някой мъж днес. аз казвам – много пъти биха. кой е виновен? и защо не четем статии по този въпрос?