Сексуалните отношения от православна гледна точкаМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Дияна Ханджиева каза:

  Децата са най-чистите същества на земята, най-непреднамерените, най-искрените.
  Ще разкажа за отрезвяващия „плесник“, който получих от малкото си дете: То стана на възраст, на която беше време да разясня отношенията между жената и мъжа. Обяснявах всичко според моите разбирания, опитвах се да бъда ясна и обективна. Стана въпрос за периодичността на жизнения цикъл, за това кога жената може да забременее. Несъзнателно употребих думите:
  – През тези и тези дни има опасност от забременяване.
  Детето ме погледна с недоумение. Помислих, че не ме е разбрало и повторих:
  -През тези дни има опасност жената да забременее.
  То продължи да ме гледа с нарастващо учудване. Аз също не осъзнавах какво толкова непонятно съм казала.
  Последвалият въпрос звучи и до ден днешен в съзнанието ми:
  -ЗАЩО ОПАСНОСТ?
  Обля ме леден душ. Наистина, защо опасност? Та нали това е най-естественото, най-великото и най-Богоугодното нещо. Нали това е животът? Колко сме извратени в мисленето си, колко сме далеч от истината, …

 2. Траянка Георгиева каза:

  Богоозареността на децата е изумителна. Като си казваме молитвите с внучката изреждайки имената на близките, тя неизменно добавяше – и всички хора. А снощи каза, „да се помолим на Бог, сутринта, като ставам за градина да не се лигавя“.
  „Вчепатлена съм – ми отговори хладно, когато аз преигравайки и малко по-разпалено показвах красотата на една църква.
  Светият Дух много силно действа в тях, затова с такава скорост обогатяват речника си и възприемат с лекота огромна информация. Ако можеше хората поне за малко да изоставят егоизма си и видят какво прекрасно чудо е едно дете. Но вижте какво прави с тях порноиндустрията, чалгарите, самите родители оставяйки ги да гледат насилие и извращения.
  Наложи се да изгледам почти целия репертоар на Кукления театър. Там има пиеса озаглавена „Попа и слугата му Глупан“. Отблъскващото пано във фоайето на театъра, пиесите с неизменните духове феи и елфи. Дявола, който самодоволно им казва „Бягаме, а? Няма как от мен да избягате. И ние търпим.

 3. Андрей Романов каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“] Отблъскващото пано във фоайето на театъра, пиесите с неизменните духове феи и елфи.[/quote]
  Г-жо Георгиева, а вие в детските си години не израснахте ли с приказки за феи и елфи? (респ. самодиви, вълшебници и т.н.)

  Хора, оставете децата на мира и не им тровете детството с празни страхове и незряла религиозност!

 4. Траянка Георгиева каза:

  Г-жо Георгиева, а вие в детските си години не израснахте ли с приказки за феи и елфи? (респ. самодиви, вълшебници и т.н.)
  Андрей, по мое време ми четяха „Сърцето на Данко“ от Максим Горки. И си самовнуших, че трябва да спасявам човешкия род, от което само ядове и негативи. След това „Овчарчето Калитко“, Митко Палаузов“, Синът на полка“ и т.н. Поради тая причина съм загрижена сега.
  Е има и забавни моменти, когато змея казва в една пиеса: „Каква ми е яка люспата“ възхищавайки си се. Или когато говори за фризиран дявол. Но когато трол с опашка и скиптър, казва подигравателно: „Къде ще бягаме днес“ и „Аз те унищожавам“ пробождайки ужасеното дете, което бяга и се се мъчи да се спасява с помощта на заклинания и кукумявки.
  Но вижте и паното. Там черна вещица с мъртвешк бледо лице излива върху рахитично извъземно някаква течност, а от мрака ги гледа зловещо огромно лице със сатанински поглед. По добре да си беше бяла стената. Остап Бендер ли е рисувал тая злокобна гледка?

 5. Андрей Романов каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“] Андрей, по мое време ми четяха „Сърцето на Данко“ от Максим Горки. И си самовнуших, че трябва да спасявам човешкия род, от което само ядове и негативи. След това „Овчарчето Калитко“, Митко Палаузов“, Синът на полка“ и т.н. Поради тая причина съм загрижена сега.[/quote]
  Разбирам. Но нима наистина не са ви чели и просто народни, вълшебни приказки, поне в най-ранното ви детство? Ако е така, то вие сте пропуснала – за най-голямо съжаление – нещо много хубаво, което е източник на наслада за всяко дете. Недейте да лишавате внуците си от него.

 6. Траянка Георгиева каза:

  Може и да са ми чели приказки, но аз си спомням само за сърцето на Данко. Спомням си и първата книга, която си купих сама, защото книжарят няколко пъти ме пита, това ли искам. Заглавието бе „Нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо на света“ от У.Сароян. Но бях разочарована – нищо не разбрах с ума си на второкласник. Спомням си за зловещи приказки с някакъв дергуз, които ми разказваше баба. Така и не разбрах какво е това, но си го представях като глиган. ЗАТОВА не приемам подмолно да се внушават на децата разни сатанински образи и идеи, ако те нямат като алтернатива Бога. „Яли пили и се веселили“, „принца“ заради когото ще мечтаят да си слагат силикон, феите с тиквените им вълшебства и т.н. Все пак и аз си имам любима приказка „Хубавка и чудовището“, но внучката ми предпочита да и разказвам за чудесата от житията на светиите. За ръката на св. Иоан Дамаскин, за лъва на св.Герасим и други подобни. Децата са изключително умни и не трябва да им пробутваме ерзац-ценности.

 7. iliana sivova каза:

  този тип статийки… добре че се е намерил сайт, който в две страници да ориентира християните от 21 век по въпроса за човешката сексуалност, защото иначе опасността да „се окажат без ориентир“ е наистина плашеща.

  с две думи – повърхностен текст с големи претенции, заяваващ това още със самото си заглавие. изрази като „православна гледна точка“ са сериозно критикувани и културно, и богословски, но сега не бих навлизала в темата. да не говорим за изречения като това: „Ние, православните християни, трябва да знаем коя теза застъпваме и срещу коя се обявяваме против.“ лесна работа! 🙂

  за мен лично този текст е несериозен.

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Трудно може да се говори за единно православие днес. Горната статия отразява мненията на ултраконсерваторите, които обикновено на английски се наричат the lunatic fringe. Твърдението, че сексът не бил съществен е типично гностическо. Авторът да не се е пръкнал от епруветка? Неслучайно Православната църква приема брака за действителен само когато той е „консумиран“ сексуално. Отричането на контрасептивите не се основава на Библията или преданието, а издава римокатолически уклон.

  Украински православен хор „Сретение“ –
  http://archiman.livejournal.com/

 9. Андрей Романов каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“]Може и да са ми чели приказки, но аз си спомням само за сърцето на Данко. [/quote]
  Значи са ви ограбили детството.
  [quote]ЗАТОВА не приемам подмолно да се внушават на децата разни сатанински образи и идеи, ако те нямат като алтернатива Бога. „Яли пили и се веселили“, „принца“ заради когото ще мечтаят да си слагат силикон, феите с тиквените им вълшебства и т.н.[/quote]
  Повтарям – не тровете децата с празни страхове и нездрава религиозност. Нищо добро няма да излезе от това.

 10. Траянка Георгиева каза:

  Ако на Вас Андрей не Ви допада това, което е добро за нас, ние пък не харесваме това, което ни предлага кукления театър. Вие да не работите там, че така го защитавате. А ако не работите там, е безмислено да говорим, докато не гледате пиесата за Мая и елфите, или поне не погледнете паното, което е толкова грозно, колкото и осквернения от зложелатели на Църквата храм на Царевец. И също толкова злокобно.
  По отношение на детството ми, то беше пълна свобода, която ми помогна да градя живота си без измамни илюзии. Така по-трудно се живее, но според мен по- достойно. Не се смятам за ограбена, нито в детството, нито по-късно, ако не смятаме огромното покушение извършено над душите на всички. Което, както знаете е, че ни лишиха от вяра в Бога.

 11. Една християнка каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“]Ако на Вас Андрей не Ви допада това, което е добро за нас, ние пък не харесваме това, което ни предлага кукления театър. Вие да не работите там, че така го защитавате. А ако не работите там, е безмислено да говорим, докато не гледате пиесата за Мая и елфите, или поне не погледнете паното, което е толкова грозно, колкото и осквернения от зложелатели на Църквата храм на Царевец. И също толкова злокобно.
  По отношение на детството ми, то беше пълна свобода, която ми помогна да градя живота си без измамни илюзии. Така по-трудно се живее, но според мен по- достойно. Не се смятам за ограбена, нито в детството, нито по-късно, ако не смятаме огромното покушение извършено над душите на всички. Което, както знаете е, че ни лишиха от вяра в Бога.[/quote]
  Аз бих казала на самите директори на кукления театър например….