Православни книги – с помощ от вас

ТЕКУЩИ РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА >>>

Здравейте, приятели на православната книга.

През последните почти 20 г. издателство “Омофор” направи достояние на българския читател повече от 100 книги. Съчинения на светите отци в превод от класическите езици, важни трудове на съвременната богословска мисъл, произведения на български богослови, философи, историци и изкуствоведи, художествена и детска християнска литература. От въведителни текстове за основите на православната вяра до сериозни академични богословски издания – при подбора на заглавия сме търсили връзка с проблемите и въпросите на съвременния човек в църквата и пред нейния праг.

През всичките тези години издателската ни дейност е била истинско предизвикателство и изпитание – защото от една страна със сигурност е нужна и много важна за формирането на православния мироглед на нашите съвременници, а от друга страна е трудноосъществима по финансови и други причини. За това свидетелства и малкият брой сериозно подготвени и издадени православни книги, особено на съвременни автори, на българския книжен пазар. Не само отпечатването, но и подготовката на изданията от компетентни специалисти, се оказват проблем. Тук трябва да добавим и разпространението в търговската мрежа на страната, което се оказва трудно при нетърговските издания, за каквито се счита богословската и отчасти хуманитарната литература.

Става все по-трудно да намираме целево финансиране за издаването на православни книги. Почти всички европейски и неевропейски фондове вече изрично изключват “религиозната” литература от обхвата си на възможна подкрепа. За да продължим, имаме нужда от вашата помощ. Ако няколко хиляди души в България и извън нея проявят дори минимална съпричастност към каузата “православна литература, финансирана от православни читатели”, нашата издателска програма ще продължи.

За съжаление приходите от продажби на книгите ни трудно покриват дори административната издръжка на издателската дейност, която включва координирането, предпечата и разпространението на изданията. За да получите представа за това, споделяме един примерен бюджет на средна по обем книга и информация за възвръщаемостта на преките разходи.

Как изглежда примерният бюджет на една наша книга?

Характеристики на изданието: Обем 200 стр., хартия офсет 80 г. (тяло), едностранен хром-мат 300 г. (корица), цветност 1+1 (тяло), 4+0 (корица); тираж: 1000 бр.

Разходи:

Печат: 2 000 лв
Предпечат: 216 лв
Филми (корица): 16 лв
Авторско право: 1 000 лв
Превод: 1 209 лв
Богословска редакция: 368 лв
Стилова редакция и корекция: 130 лв
Графичен дизайн на корица: 300 лв

ОБЩО ПРЕКИ ИЗДАТЕЛСКИ РАЗХОДИ: 5 239 лв

Книга с такъв обем се продава на цена около 12 лв в търговската мрежа, като повечето разпространители работят на търговска отстъпка от 45%. Така, при себестойност на една книга 5.20 лв (5239 лв за 1000 тираж), разликата между коричната цена и себестойността е 6.80 лв, от които 5.40 лв отиват за търговеца (книжарници). “Печалбата” за издателството в най-добрия случай е 1.40 лв на книга или 1 400 лв, ако бъде реализиран целият тираж. Такава реализация се постига в рамките на 2-3 години, макар че има издания, за които този период е значително по-дълъг. Сами можете да прецените каква част от финансирането на едно ново заглавие би покрила сумата от 1400 лв., като отчитате, че в същото време издателството поддържа персонал и прави всичко онова, което се нарича “общоиздателски разходи”. В някои от случаите, в които авторското право се предоставя безплатно или се уговаря като процент от продажбите на изданието, възвръщаемостта би се подобрила слабо, но това е несъществена разлика спрямо общия обем на разходи за персонал, офис, консумативи, транспорт, които не зависят от продажбите. И най-вече – това е напълно недостатъчно, за да издаваме книги, което е основната ни цел.

Приведохме горния пример, за да илюстрираме трудностите около финансирането на изданията си със собствени средства и изобщо какво ни струва, за да работим по модела на нормалните издателства – с достойно заплащане на труда на автори, преводачи и редактори. И какво означава във финансов план книгите ни да се продават не само в църковните книжарници, а и големите вериги, за да достигнат до повече духовно търсещи хора.

В тази публикация сме споделили плановете си за издаване на книги през 2015 г. – със заглавия и описание на всяко издание.

Как да помогнете?

1. Станете част от нашата кампания „Православни книги – с помощ от вас“, като направите дарение на избрана от Вас стойност. Можете да дарите за конкретна книга или за издателската програма като цяло.

ВАЖНО: Не забравяйте да посочите основанието на дарението си – за конкретно заглавие (например „За книгата на отец Лудовикос“) или за издателската програма като цяло (например „За книги“). Тъй като във фондацията постъпват дарения за различни кампании и каузи, ако напишете в основанието само „Дарение“, то ще бъде третирано като нецелево.

Дарение по банкова сметка

Титуляр: Фондация Покров Богородичен
Банка: Райфайзен Банк
Адрес на банката: ул. Самуил 87, София 1303
IBAN: BG92RZBB91551067092215
BIC код: RZBBBGSF

Дарение чрез българската система ePay:

Описание Сума
Bulgarian Orthodox books BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки


Дарения чрез PayPal:
 

2. Помогнете ни да достигнем до повече хора, като споделите тази страница на стената си в социалните мрежи, в групи и форуми, в които участвате. Изпратете линк на приятел. Сложете линк или банер на кампанията в сайта или блога си.

3. Поръчайте книга от Омофор онлайн (www.shop.pravoslavie.bg) или свалете електронна книга от ebooks.pravoslavie.bg. Приходите от  от тези продажби ни помагат да финансираме издаването на бъдещите книги.

Книгите, които искаме да издадем през 2015 г. и за които разчитаме на вашата помощ

Всяко дарение, което получим, ще бъде отбелязано в тази страница. Можете да следите нивата на осигурените финансирания от текста под всяка книга, а на главна страница на Православие.БГ ще публикуваме обобщена графика на необходимите спрямо набраните средства.

ludovikos1. Сборник беседи, Николаос Лудовикос

Книгата на популярния в Гърция и по целия свят гръцки духовник протопр. проф. Н. Лудовикос, представя беседи, изнесени при различни поводи и срещи. В тях по въздействащ и непосредствен начин се представя православния възглед и подход към съвременни духовни и психологични проблеми на човека. Българските читатели вече познават словото на отец Н. Лудовикос от многобройни публикации на негови статии и беседи в православните сайтове. Подготвяната книга на ИК Омофор ще бъде първото печатно издание на автора на български език.

Общ бюджет: 5 743 лв. Осигурено финансиране: 2 493 лв.

Unknown2. 120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика, Владета Йеротич

Книгата на проф. Владета Йеротич е ценен споделен опит от дългогодишната практика на автора като психотерапевт и практикуващ християнин и представя неговия анализ на проблемите в християнската психотерапевтична практика.

Авторът вече е добре познат на българската читателска аудитория с книгите си „Психологическото и религиозното битие на човека“, „Християнството и психологическите проблеми на човека“, „Завръщане към отците“ и „Учението на св. Иоан Лествичник и нашето време“.

Общ бюджет: 4 603 лв. Сумата е вече събрана и книгата е издадена (към 15 май 2015 г.)

deckers3. Раннохристиянското и византийското изкуство, Йоханес Декерс

Книгата на известния австрийски учен, професор по раннохристиянско и византийско изкуство в Университета в Мюнхен е своеобразен пътеводител в изкуството на Византия, неговото развитие в исторически план и влиянието му върху други стилове и направления в изкуството.

Общ бюджет: 4 843 лв. Осигурено финансиране: 4100 лв

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4. Паламика, Проф. Георгиос Мандзаридис

Ако бъде издадено, това ще бъде най-авторитетното и пълно представяне на наследството на св. Григорий Палама и исихазма на български език. Книгите на проф. Мандзаридис са вече добре познати на българския читател – през последните години издадохме двутомника „Християнска етика“, а книгата „Православен духовен живот“ беше издадена от Синодално издателство.

Общ бюджет: 7 275 лв. Осигурено финансиране: 2 040 лв.

Unknown5. Аскеза на любовта, Майка Гаврила

Майка Гаврила e родена в Константинопол, завършва медицина в Англия. Проповядвала е Православието в много страни, но любимата й остава Индия, в която е живяла пет години преди да стане монахиня и след това. Работила е там в лагерите за прокажени.

Книгата “Аскеза на любовта” е написана от нейна ученичка, също монахиня и със същото име. Представя живота на майка Гаврила и съдържа нейни съвети, мисли и разсъждения. Откъс от книгата можете да прочетете тук.

Общ бюджет: 7 750 лв. Осигурено финансиране: 100 лв.

pisma-saharov6. Писма до Русия, Архим. Софроний Сахаров

Архимандрит Софроний (Сахаров) е един от най-авторитетните съвременни подвижници и духовни писатели. В книгата са представени писмата на отец Софроний до две от сестрите му – Мария и Александра, които заедно с цялото семейство Сахарови, не напускат Русия след революцията през 1917 г., а до края на живота си остават там. В писмата са засегнати важни богословски и философски проблеми, свързани с духовния живот.

Общ бюджет: 4 800 лв. Сумата е вече събрана и книгата е издадена (към 12 юни 2015 г.)

 

book2

7. Божества, идоли, гурута, Клаус Кенет

Дългоочакваната втора книга на български на немския писател Клаус Кенет е посветена на критичния анализ на различни религиозни учения и практики. Книгата му „2 милиона километра в търсене на любовта“ е едно от най-търсените издания на ИК Омофор.

Общ бюджет: 5 000 лв. Осигурено финансиране: 200 лв.

 

cleopa_ilie_arhim-calauza_in_credinta_ortodoxa

8. Пътеводител на християнската вяра, Отец Илие Клеопа

Книгата на един от най-почитаните старци в Румъния отец Илие Клеопа е написана е под формата на ярки и живи диалози, водени от стареца с десетки вярващи, търсили подкрепа и съвет от него, от колебаещи във вярата до враждебно настроени към Православието. Като следва Свещеното Писание и старателно утвърждава значението на Свещеното Предание в Църквата, „Пътеводителят“ не само излага основите на православното вероучение, но и последователно оборва аргументите на сектантите за „небиблейските елементи“ и „ревизия на древното християнство“. Книгата представя и биографичен очерк за живота на забележителния подвижник на Православието.

Общ бюджет: 8 300 лв. Осигурено финансиране: 200 лв.