Блаженствата – стъпала на Божествената лествица



Проповед на Негово Високопреподобие архимандрит Захариас (Захару) от ставропигиалния манастир на Константинополската патриаршия “Св. Иоан Кръстител” в Есекс, Англия, произнесена на Литургията, отслужена от него в болничния храм “Св. Василий Велики” в Русе на 1 ноември 2007 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Скъпи мои братя, ние сме ученици на кръста на нашия Господ Иисус Христос, но сме също ученици на благословението и на блаженството. В блаженствата, които Господ днес ни дава, Той ни дава една стълбица, която ни води от земята към небето – и първото стъпало от тази стълбица е "Блажени са нищите духом, защото е тяхно Царството небесно."

Основата на нашия духовен живот е това, да знаем, че сме бедни духом; да знаем, че сме абсолютно нищо, че сме далеч от целта, която Господ поставя пред нас – и когато носим това съзнание за нашата нищожност, ставаме подходящ материал за Господа – да ни пресъздаде. Защото присъщо за Него е да твори от нищо, да твори от нищото на нашето смирение. Когато имаме съзнание за нашата бедност и за нашата нищожност, у нас се появява желание за Господа, което е неутолимо.

След това съзнание за нашата нищожност Господ дава второто стъпало на тази лествица към небесата, а то е да плачем за нашата нищожност: "блажени са плачещите, защото те ще се утешат". Те ще се утешат с утешението на Утешителя. Ясно е, че учениците на блаженствата на Господа в този живот слизат надолу. Дори до мъченичество. Но именно това е пътят на Господа. Господ възхожда високо и ни освобождава тогава, когато първо слиза до последните дълбини на земята. Именно това е пътят, който Той проправя за нас чрез Своето слизане и след това възлизане. Той ни примирява с Бога и ни дава всички дарове на Светия Дух.

По същия начин, когато приемем словото на Господа и започнем, със съзнание за нашата нищожност, да слизаме надолу, като плачем и оплакваме тази нищожност, ние ставаме участници на даровете на Господа. И краят на този път ще бъде пълната радост, защото всичко, което е Негово, ще стане наше. Това е пътят на Господа и не бива да се страхуваме да слизаме надолу в смирение, защото Господ дава благодат на смирените, а се противи на горделивите.

Трябва да следваме Господа, като вземем върху си кръста на Неговия промисъл за нас и да Го следваме. Но кръстът на този Негов промисъл в ежедневния живот, когато го носим благославяйки и прославяйки Господа и като благодарим за всичко, което Той прави за нас – за всеки един дъх, който Той ни дава – този кръст става ключ за наследството на великия Христов кръст и за това да приемем Неговия живот в изобилие. И така, ние носим един малък кръст в нашия ежедневен живот, като пазим Неговите заповеди и този малък кръст отваря безкрайните пространства на Неговия Божествен живот. Това е нашият велик Господ, Който понизи Себе Си заради нас, за да можем ние да станем богати с Неговата слава. Нему подобава слава навеки. Амин!

Редакцията на Православие.БГ изразява благодарност на презв. Стефан Стефанов от Русе за предоставената проповед на архим. Захариас.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...