„Богородичните празници между Писанието и Преданието. Какво ни казва Библията за Света Богородица“ – онлайн беседа от поредицата „Книгата на книгите“


Богородичният пост ни подготвя за посрещане на празника Успение Богородично – един от най-древните църковни празници, посветен на прехода на Божията майка във вечността.
В навечерието на поста Фондация „Покров Богородичен“ и ателие-книжарница „Къща за птици“ предлагат на вашето внимание интересна беседа, посветена на Божията майка и най-вече на предстоящия празник. Нашият гост-лектор, отец д-р Стоян Чиликов, е автор на най-подробната студия на български език, посветена на празника Успение Богородично.
Той ще ни разкаже повече за църковната почит към Дева Мария; какво ни казват Свещеното Писание и Свещеното Предание за нея. Ще разгледаме химнографията на Богородичните празници, тяхната поява и същност, и начина, по който са се развили през вековете.
Модератори на срещата ще бъдат Пламен Иванов и Росица Дреникова.
Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов  е свещеник в храм „Св. Георги“ в София, доцент в Катедра по теология на Философско-историческия факултет на ПУ „Св. Паисий Хилендарски“. Специализирал е в Московската духовна академия, Латеранския университет в Рим и в Солунския университет „Аристотел“. Автор е на книгите: Празникът Успение Богородично в православната богослужебна традиция (Омофор, 2019); Учението на Божията майка в богословието на св. Григорий Палама (2003); Спасението на човека според св. Йоан Златоуст (2006); Въведение в богословието на отците (2007); Красотата на света (ИМН Пловдив, 2007); Православната вяра и живот (Омофор, 2012).

Пламен Иванов е филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие.БГ и списание „Свет“.

 

 

Росица Дреникова е завършила Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

 

Лекцията ще се излъчва на 03.08.2021 г. (вторник) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...