Днес Църквата чества отсичане главата на св. Йоан Кръстител



 

На границата между двата Завета св. Йоан Кръстител е последният най-велик Божии пророк. По думите и на Спасителя: "Няма нито един пророк по-голям от Йоана Кръстителя". Паметта му се почита няколко пъти в църковната година. Днес се възпоменава смъртта на Христовия Предтеч. В знак на участие в страданията на Божия пророк Църквата е отредила строг пост на 29 август. На 24 юли се празнува раждането на Христовия Кръстител, празник наречен от народа Еньовден. На следващия ден след Богоявление се прославя отново името му, а народът простичко нарича 7 януари – Ивановден.

До 30 годишната си възраст Йоан Кръстител прекарва в пустинята като строг аскет. По Божие повеление, достигнал духовна зрялост, се появява край реката Йордан при Витавара и проповядва покайно кръщение, подготвяйки евреите за посрещане на очаквания Месия. Той е Божият избраник, отреден да им покаже с ръка Сина Божи и да Го кръсти в Йоpдановите води, заpади гpеховете на падналото човечество.

 
По време на своето служение той смело изобличава всички отклонили се от пътя Господен, в това число и царския двор. Пророкът обвинява Ирод Антипа, че живее с братовата си жена Иродиада. Беззаконниците винаги са си служили с насилие, така постъпва и Ирод, хвърляйки пророкът в Махеронската крепост. Подучена от майка си доведената дъщеря на Ирод, Саломе танцува на рожденият му ден и в замяна като подарък пожелава главата на Предтеча на блюдо. Ирод макар че се страхувал от славата на Йоан сред народа изпълнил, желанието й.

Тялото на Йоан Кръстител е погребано от Христовите ученици, а главата му е скрита от Иродовата жена Иродиада. Жената на Хуза, домоуправител на Ирод, която е една от тези, които вярно служат на Спасителя до края на земния Му път открива в Иродовия дворец главата на Божия Предтеч и я скрива в Елеонската планина, за да я предпази от поругание. По време на Константин Велики тя е открита и положена в една пещера до гр. Емеса. През V век е пренесена в Халкидон, по късно в Цариград, а оттам в Комана.

Като справедливо възмездие за смъртта на великия праведник нещастия поразяват Ирод и двора му. Войската му е разбита от арабския цар Арета, баща на първата му жена. По-късно самият той е изпратен на заточение от римския император.

Невинно пролятата кръв е винаги смъртен грях пред Господа и никой пролял такава кръв, не ще избегне Божието възмездие. Наистина понякога това възмездие не идва веднага, но никога не отминава беззаконниците. Гласът на истината и правдата никога не може да бъде спрян. Този глас не само предсказа идването на Спасителя, но и проправи пътя на Светлината, озаряваща вече над 20 века света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...