За крилете на свети Йоан



Sveti Ioan KrustitelПисмо до лесничея Манойло

Казваш, че си роден в Банат и кръстната ти слава е денят на свети Йоан Кръстител. В Христовата вяра виждаш смисъла на своя живот.

Когато починал твоят баща, ти си започнал да празнуваш домашната ви слава (именния ден, бел. ред.) още по-тържествено, отколкото сте я празнували преди. Но службата те е довела в Македония. Тъй като е трябвало да оставиш семейната икона на свети Йоан у дома, при твоята стара майка и при сестра ти, когато си дошъл в Македония, си поръчал нова икона при дебърските майстори. Но за твоя огромна изненада те изобразили свети Йоан с крила. Когато си изразил недоумението си пред майсторите, те ти обяснили, че Господният Кръстител е изобразен така навсякъде по тукашните църкви. Обиколил си църквите, видял си, уверил си се, че наистина е така и си много учуден. Питаш ме: защо свети Йоан се изобразява с крила?

Ти знаеш, – всъщност знаеш ли? – че само Божиите ангели се рисуват с крила. Рисуват се така, защото са безплътни духове, бързоподвижни в изпълнение на служенията, които Творецът им възлага. А сега чуй Христовото свидетелство за Йоан: Този е, за когото е писано: „Ето, Аз пращам пред Лицето Ти Моя Ангел, който ще приготви Твоя път пред Тебе”. От кого е написано? От Божи пророк по вдъхновение от Духа Божи (Мал. 3:1). И тъй, свети Йоан е наречен ангел и от пророците на Месията, и от Самия Месия. И наистина, служението на Йоан е било подобно на служението на небесните ангели. Когато Спасителят се родил във Витлеем, Ангели съобщили за Неговото раждане на пастирите и ги призовали да се радват и да прославят Бога. Минали тридесет години от този момент и Спасителят се явил на река Йордан, за да започне Своето спасително дело. Тогава свети Йоан го обявил и показал на народа, призовавайки хората към покаяние и очистване, за да се удостоят да приемат Него – Месията и Спасителя.

Ето защо от древни времена християнските иконописци често са изобразявали Христовия Предтеча като ангел с крила. Защото в Светото Писание е наречен ангел и защото е имал ангелско служение в месианската история на човешкото спасение.

Нека твоят крилат свети Йоан да те закриля от всяко зло. Амин!

 

Превод: Диляна Иванова

 

Из книгата на св. Николай Велимирович „До изгонените от рая”, ИК “Омофор” 2012

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...