За Рождеството на Пресвета Богородица



Rojdestvo_Bogorodichno„Твоето рождество, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе изгря Слънцето на правдата”. Така започва тропарът на днешния празник. И наистина, братя, нито едно раждане в световната история не е довело на цялото човечество толкова радост, колкото радостта, дадена на света с рождеството на Пресвета Богородица. От момента на нейното раждане се разкрива нов хоризонт за цялото човечество и оттогава започва да се пише една нова история на човешкия род. Затова и св. Йоан Дамаскин казва: „От този ден е началото на нашето спасение”.

Появата й на този свят е обещана от Бога още на нашите предци в земния рай, а по-късно е предизвестена от пророците и очаквана с нетърпение и страх от поколенията в продължение на хилядолетия, като на появата на онази, която ще роди Месията… Всички знаем, че тя е избраният съсъд, в който ще се зароди и въплъти Спасителя на света.

Както е известно, Пресветата Дева е измолена с горещите молитви и многото сълзи на нейните възрастни и праведни родители Йоаким и Анна… И въпреки старостта и безплодието на Анна, те не се обезверявали в очакванията си и не преставали да се молят на Бога да ги дари с дете. И наистина, Бог чул смирените им молитви и така сухият и безплоден клон на Давидовия корен дал чуден плод, като се родила Мария. Дъщерята на възрастните Йоаким и Анна не била като другите хорски дъщери, тя не приличала на тях и повечето не разбирали тогава Божия замисъл на нейното раждане за света. Не разбирали, че именно тя била жената, която щяла да порази главата на змията, както се казва в книга Битие; тя била жената, обгърната от ореола на неизказани дарби, тя била най-чудесната девица, изпълнена с благодат, предизвестена от пророк Исая; това е девицата, която ще роди Емануил, ще стане майка, но ще остане девица, ще бъде пречистата Богородица на нашия Спасител.

Раждайки благословената си дъщеря, къщата на света Анна се изпълнила с непозната до този ден радост и светлина, тъй като голяма била преди това мъката им и дълго е било очакването им.

Изпълнена с дарби още от раждането си, Пресвета Дева Мария ги запазва през целия си земен живот. Пълнотата на този Божи дар е изпълвал цялото й същество и се изливал така, че я е пазел от всякакви грехове.  Поради Божията благодат грехът не е докоснал тялото и душата й, за да се запазят чисти и свети утробата и душата на тази, която ражда нашия Господ Иисус Христос. И все пак не забравяйте, братя, че Божията майка се е родила според природните закони за човешкото раждане, следователно тя не е била освободена от първородния грях, от който е бил освободен единствено Божият Син.

В момента на Благовещението Светата Дева приема да бъде Майка на Божия син, като казва на ангела: „Нека ми бъде по думата ти”, въпреки че не е познавала мъж. От този момент за Светата Дева започва нов етап от живота й: тя става свят съсъд, в който расте човешкото Тяло Господне, Словото Божие.  До момента на това свръхчовешко решение,  Св. Дева Мария все пак е наследила първородния грях като всички хора, което означава, че е имала свободната воля и да се възпротиви на вестта на ангела. Вместо да каже „така да бъде”, както е казала тя, можеше да каже, че не приема отреденото за нея. Но тя е казала „така да бъде” и безусловно е приела Божията воля. А е можела да откаже да бъде Майка на Спасителя на света. И така, под въздействието на Светия Дух, пречистото и недокоснато от грях тяло на девицата е било изчистено от първородния грях. Само в това неопетнено и непорочно тяло на Пресветата Дева е можело да се въплъти Словото. Само това тяло е било достойно да роди като Човек нашия Господ Иисус Христос.

Братя, Богородица износи в себе си Тялото Христово чрез благодатта на Светия Дух и Божията светлина я направи напълно различно същество, по-висше от хората и дори от ангелите.

За това те молим, Богородице, с твоите небесни съкровища помогни и утеши нашите болни от грехове души и тела, помири ни и освети вътрешния живот на всеки от нас, тъй като ти познаваш добре цялата ни мъка. Излей, Пресвета Богородице, радост, мир и разбирателство сред нашия човешки и румънски род, който още от древността те почита с голямо и чисто благоговение.

Дръзваме да те помолим, Пресвета Дево, да ходатайстваш пред твоя Син и наш Господ да спре ужасните вражди в света, защото Той е истинският Извор и Господар на мира. Най-смирено и с вяра те молим за това, Пресвета Богородице, тъй като знаем, че ти можеш да ни помогнеш, че ти можеш да направиш всичко, ако поискаш. Амин. I www.crestinortodox.ro

 

Беседата е публикувана със съкращения

 

Превод: Сандра Керелезова

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...