Коледа – празник на въплътената любов



 

На Коледа дори и най-злото сърце става малко по-добро. Това се доказва от подаръците, които си разменяме – една прекрасна и трогателна традиция. Възможно ли е да си представим годината без нейния очарователен завършък, без Коледа? Но все пак ние чувстваме, че в днешното общество нещо липсва дори на този велик празник.

На пищната външна страна – песни, елхи, трапези, не съответства дълбокият истински смисъл на празника Рождество Христово. Кого празнуваме в края на краищата? Нашите деца ли? Или самите нас? Не е ли Иисус Христос – най-пренебрегнатият, най-забравеният, най-отритнатият от мнозинството хора, единствения център на този голям ежегоден празник?

Да, Той е. Ние, християните, искаме да направим така, че Иисус да се извиси над всичко, Неговото име да ехти над всяка друга песен, Неговата светлина да сияе повече от всички други светлини. Иисус, Божественият Емануил, което в превод означава „Бог с нас”, обяснява и осмисля този празник. Синът Божи, предвечното Слово, преди повече от 2 000 години прие нашата плът и се роди между нас – Дете като всяко друго дете. Той се роди, за да сподели нашия живот, да израстне, да работи като нас, да основе Църквата, да умре на кръста за нашето спасение и да ни въведе във вечния живот, където Той се завърна след Неговото Възнесение.

Рождество Христово ни доказва колко много Бог ни обича като свои чеда. Невинният Младенец, Който оглася с бебешкия Си плач витлеемската пещера, е най-възвишеният дар, който Небето направи на Земята. Тази прашинка, изгубена в необятното пространство на Вселената, между милиарди и билиони звезди, беше толкова обикната от Господ, че беше избрана да стане дом на истинския Бог, Който стана човек за нашето спасение. Рождество Христово потвърждава всяка година, че Бог е любов.

Ние не сме истински християни, ако не отдадем на Коледа нейното действително значение, ако не съумеем да „разопаковаме” и покажем чудната тайна на боговъплъщението, обвита от толкова много позлата, панделки и украшения. Любовта слезе на земята за всеки един от нас без разлика. На този празник никой не трябва да се чувства самотен, изоставен, нещастен. Да простим на враговете, да стоплим измръзналите, да направим подарък на нуждаещите се – към това ни призовава Бог на Коледа. Рождество Христово е празник на всички, радост на всички, свобода за всички, мир за всички. „Слава във висините Богу, на земята мир и сред човеците благоволение” – пеят ангелите над Витлеем. Нека благата воля, изразена в любов, да ръководи нашите мисли, думи и дела не само днес, но и през цялата нова година. На многая лета!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...