Неделя на св. отци от шестте Вселенски събора



Justin-PopovicВ името на Отца и Сина, и Светия Дух.

Днес Църквата чества светите и богоносни отци от Шестте Вселенски събора. Кои са тези свети отци? Те, братя, не са нищо друго, освен свидетели, че Иисус е Единият Истинен Бог. Ето, това е цялото тяхно благовестие, това е тяхното свидетелство. Това е свидетелство на свети апостоли, свидетелство, че Бог се е явил в плът, живял е между хората, дал им е всичко, което Бог може да даде; бил е разпнат, умрял е, възкръснал е, победил е смъртта, възнесъл се е на небето и живее вечно като Богочовек над всички небеса (1 Тим. 3:16). Това е цялата тайна, това е целокупното свидетелство на светите отци, свидетелство от опит.

Светите апостоли не са измислили никаква приказка, никаква притча, никаква басня за Иисус от Назарет. Не! Те, именно те обявяват на целия свят: хора, ние не ви даваме нищо свое, не проповядваме себе си. Ние проповядваме Иисус Христос, Когото вие разпнахте, Който възкръсна от мъртвите и с Когото ние след Неговото Възкресение ядохме и пихме четиридесет дни (Деян. 1:3). Ние свидетелстваме за това. Кои сме ние, че да измисляме такива чудни и дивни неща? Кои сме, че да правим чудеса, да възкресяваме мъртви, нашето слово в името на Иисус от Назарет да прави така, че сакатите да ходят, и наистина да накара мъртвия да стане от земята? Кои сме ние? Прости галилейски рибари. Но ние не можем да не говорим за онова, което сме видели и чули, защото трябва винаги да се покоряваме повече на Бога, отколкото на човеци (Деян. 5:29). Ето, това е онзи Иисус от Назарет, против Когото всички са въстанали, Той е, Който е извършил чудото, за което ние свидетелстваме, не по хитро измислени приказки – казва свети апостол Петър – а свидетелстваме за това, на което всички ние сме свидетели (Деян. 2:32; 1 Иоан. 1:1). Ние видяхме Неговата слава на земята, видяхме Неговото тяло на Тавор как се преобрази пред нас и заблестя по-светло от слънцето, и паднахме на земята от блясъка на тази светлина (2 Петр. 1:16-18). Тогава видяхме Бога, тогава усетихме Бога в Човека Иисус. Тогава усетихме, че Той наистина е Онзи, Който е дошъл, за да преобрази човека за безсмъртие, да го възкреси от гроба за вечен живот. Светът не е можел другояче да се увери, че някой си там Иисус от Назарет, галилеец, наистина е възкръснал от мъртвите, ако светите апостоли не бяха получили тази възкресителна сила и не бяха вършили чрез нея чудеса през целия си живот; ако не бяха оставили тази Божествена сила, която Господ непрестанно умножава и в Христовата Църква в този свят. Ние – пише на всички, и мъдри, и прости, и философи, и обикновени хора, и царе, и селяни, великият свети Йоан Богослов – ви възвестяваме, което сме чули, което сме видели с очите си, което сме наблюдавали и което ръцете ни са попипали (1 Иоан. 1:1-2)! За това ви възвестяваме. Какво е то? Вечният живот – казва той. Ние ви възвестяваме вечния живот, ние ви свидетелстваме за вечния живот (1 Иоан. 1:2). Кой е, кой е този вечен живот? Иисус, Господ Иисус, Той е истински Бог и живот вечен (1 Иоан. 5:20).

Ето, това е цялото благовестие на светите апостоли. Това е тяхното свидетелство, свидетелството на техния живот, на тяхното всекидневно пребиваване на тази земя, на тяхната проповед, на тяхната сила, непобедима и всемогъща, сила, която не е могла да бъде победена и от силната и мощна Римска империя. Царе са погивали, триста години те са искали да унищожат това свидетелство чрез гонения, мъки, смърти, но свидетелството на галилейските рибари се е пренасяло от светите отци през целия този земен свят, победило е чрез своята божествена сила, съкрушило е езическото и многобожеско Римско царство. Това са правели хора не с оръжието на този свят, не с някакво насилие, не с някаква сила; това са правели хората, които Господ е изпратил в света, запечатвайки тяхната съдба с думите: Аз ви пращам като овци посред вълци (Мат. 10:16). Като овци посред вълци. И се случило, братя, най-голямото чудо в този свят: овците победили вълците: с вълци била пълна цялата вселена, а те били само дванадесет Христови овци. Вижте каква сила, каква мощ! Всичко въстанало против тях, изгаряли римски градове, за да обвинят тях за пожарите, изгаряли християните като свещи; всички тъмници били отворени и християните били вкарвани в тях, били хвърляни в морето и в реките и превръщани в трупове. Ето, всичко това, всички тези гробища, които римските царе правят от християните, всички тези гробища се превръщат в източници на възкресението и безсмъртието, в източници на победа над смъртта. Победил е Възкръсналият Господ Христос чрез Своите чудесни свидетели, победил е всички вълци на този свят чрез Своите агънца, чрез Своите овци. Да, само така са могли тези кротки пастири на Църквата, светите отци от Вселенските събори, владиците, епископите, през векове и векове да носят Благата вест през целия този свят. Светите отци ни показват и ни засвидетелстват, че Господ е дошъл в този свят само за да ни даде Вечен Живот. И Господ е направил това веднъж завинаги и е оставил на всички нас отворен пътя към небето, пътя към небесното Царство (Деян. 2:28; Евр. 10:19, 20).

От днешното Свето Евангелие чухте, че Сам Господ изрича тази всеистина: че е дошъл в този свят, за да даде на всички вечен живот (Иоан.10:10), да даде на всички вечен живот, на всяко човешко същество, на всяко творение…Господ е определил цел на всяко човешко същество. Да, всеки човек е сътворен в този свят, за да постигне вечния живот. И тялото, което е от кал, от прах – и то е сътворено за безсмъртен живот. Всеки от нас, всеки християнин, четейки Символа на вярата много пъти през деня, изповядва: Чакам възкресение на мъртвите. Той казва на Господа: Аз зная, аз пътувам през този свят и моето тяло преминава през портите на смъртта. Моето тяло ще се разпадне, а душата ще отиде при Тебе, тялото ще остане в земята и ще се разпадне на прах и пепел. Но аз зная, че тялото ще възкръсне, аз чакам възкресение на мъртвите, защото Ти си сътворил тялото за безсмъртие. Ето каква тайна! Човекът е много важно същество.

Внимавай, твоят път не е само да преминеш по земята. Тази земя е малка за тебе. Ти си сътворен за безсмъртния живот, ти пътуваш право към вечния живот през Страшния съд, през Възкресението от мъртвите. Ти можеш да възкръснеш в деня на Страшния съд, тогава, когато ще видиш каква сила и какъв смисъл е имало в думите: Чакам възкресение на мъртвите. Чакам моето възкресение от мъртвите, Господи, а Ти, по голямата Си милост, даваш вечен живот и на праха. Така светите отци от Вселенските събори възвестяват същото Евангелие, че Господ Христос (е нашият Възкресител и Възкресение)… . В това Негово Евангелие е и божествената сила. Нашата вяра не е само в думи, а в силата Божия, казва свети апостол Павел (1 Кор. 2:5), в силата Божия, сила, която побеждава смъртта, сила, която възкресява от мъртвите, сила, която прави чудеса, сила, която побеждава и оборва всяка лъжа в този свят, сила, която дава място на правдата в моето и в твоето сърце. Ние всъщност не правим нищо друго, освен да се борим за вечен живот. Това е първото Христово Евангелие.

Светият апостол пише до апостол Тимотей, великият Павел чрез Тимотей пише на всички нас и казва: Подвизавай се с добрия подвиг на вярата (1 Тим. 6:12). Какъв е този добър подвиг на вярата? Да се подвизаваш за вечния живот, да се бориш за него – това е смисълът на твоя християнски живот на Земята. Никога не забравяй това. Никога не се изравнявай с червея, с преходния молец. Винаги си спомняй, че като християнин си сътворен за вечен живот и че трябва да заработиш вечния живот в този свят, да цениш вечния живот, да го заобичаш. Как, ще попиташ. Цялата наша света вяра в нашата Църква се състои в това. Чрез твоето Кръщение ти се дава да се облечеш в Господ Христос (Гал. 3:27). Това е изпълване на цялото същество с Господ Христос. Ето, какво правиш ти? Придобиваш душата на Господ Иисус заедно с твоята. А Той, Той ти дава вечен живот. Какво да кажем за светото Причастие, чрез което приемаш вечния Живот, нечната Правда, вечната Истина!

Ето, ти, като християнин, в този свят живееш само с онова, което е вечно, живееш само заради онова, което е вечно. Дадени са ни вечните свети Тайни и чрез тях ни е даден целият Господ… Но и ние трябва да дадем от себе си, какво? Любов към Господ Христос, вяра в Него, молитва към Него, пост заради Него. Ето, това зависи от мене и от тебе. Пред нас и около нас е вечният живот. Господ само това ни предлага, а от тебе и от мене зависи дали ще усвоим този вечен живот. Спомнете си младежа, който пристъпил към Господ Христос с желание и въпрос: Какво да сторя, за да наследя живот вечен (Лук. 18:18-19). Изпълнявай Божиите заповеди – казва Господ.

Така и ти, християнино, ако питаш какво да правиш, за да придобиеш Вечен Живот, ще ти кажа: изпълнявай Христовите заповеди. Ти, спазвайки светите заповеди, всъщност внасяш в себе си всичко, което е Негово… Вярата в Него – какво е това? Вярата вселява Христос в нашите сърца. Това е написано в Светото Евангелие (Еф. 3:17). Чрез вярата се вселява Той, а с Него и цялата вечна истина.

Какво е молитвата? Това е твоята духовна връзка с вечния Господ Христос на небето. Ти си на Земята, а ето, духом си над всички небеса, при Него, при Господ Иисус. Ти, ти чрез молитвата си съединил своя дух с Него и получаваш от Него божествени сили да живееш този живот на земята чрез Неговия вечен живот. Господ е дошъл в този свят, за да живеем с Него, да живеем чрез Него, да живеем заради Него (1 Иоан. 4:9). Понеже чрез Него е създадено всичко, що е на небесата и що е на земята (Кол. 1:16).

И ние, хората, особено християните, сме призвани да станем безсмъртни, да бъдем по-силни от смъртта, по-силни от неправдата, по-силни от всяка лъжа. Наистина ще бъдеш по-силен от всеки грях, който те напада. Но нито един грях не можеш да отхвърлиш от себе си, да победиш, ако безгрешният Господ Христос не ти помогне чрез Своите светии. Ето свидетели, ето хиляди и хиляди свети отци, които наистина са победили греха, победили са всички грехове, всички страсти на този свят, победили са всички смърти. Защото, ако грехът остане в човека, го унищожава чрез смъртта. Грехът, извършен, ражда смърт (Иак. 1:15), се казва в Светото Евангелие. Така всеки грях, ако не се борим срещу него, се превръща в наш убиец. И ние чрез греха всъщност ставаме самоубийци, самоубийци, убиваме самите себе си. Защото за греха винаги има една-единствена платка – и тя е смърт (Рим. 6:23).

Внимавай как живееш! Бори се да станеш безсмъртен! Ние, християните, в този свят, сме включени в една огромна войска, войска от безсмъртници. Отделни воини от тази войска са по-силни от смъртта и са изпратени, за да победят всяка смърт. Нашите духовни военачалници, нашите духовни генерали са светиите, Христоносците, хората, въоръжени с Божието всеоръжие (Еф. 6:11), оръжие, което побеждава всеки грях, всяка смърт, всяка страст, и отсича главата на всеки дявол. Това е Христовото оръжие, оръжието, което носят светите отци и го дават на нас, на тебе и на мене, вървейки пред нас, борейки се за нас, за нашите души.

Вижте какво богатство ни е оставила Църквата! Всеки ден Божиите светии, тези наши непобедими военачалници, побеждават всички армии от грехове, смърти и дяволи, в този и във всеки друг свят. Църквата ги прославя… Ето, и тези божествени сили постоянно присъстват в Христовата Църква, около нас и в нас, чрез Неговите светии. От нас се иска само едно: смирено да призоваваме на помощ всички Божии светии, за да ни помагат в нашата борба за вечен живот; да ни помагат да победим всеки грях, който иска да ни умъртви, да ни отдели от Бога. Във всяка борба за вечен живот, която водим, и днес, и през нощта, и вчера, и винаги, със сигурност ще бъдем подпомагани от всички светии, а чрез тях и от Самия Господ Христос.

Смъртта е победена и всеки човек е по-силен от смъртта, по-силен чрез вярата в Господ Христос, Едничкия Победител на смъртта, чрез вярата, която запазиха за нас и ни предадоха светите богоносни отци, на които да бъде чест и слава, а чрез тях да бъде чест и слава на Господ Иисус, Единия Истинен Бог, във всички светове, и на Единия Истинен Човеколюбец, Който ни е дарил милиони победители на смъртта и ни е осигурил вечен живот. Затова на Него слава и хвала през всички векове и всички вечности. Амин. | www.svetosavlje.org.

Беседата е публикувана със съкращения

Превод: Татяна Филева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...