Ново вино се налива в нови мехове



Задачата на всеки православен християнин, който живее живот, изпълнен с изпитания, и придобива познание за Бога, е да съхрани своята вяра, но и да приеме всичко ново, което Самият Господ Бог дава в живота ни.

Това не е лесна задача. Днес Господ Исус Христос учи на това Своите ученици чрез Евангелието, което четем – необходимо е да запазим старото, предадено ни от нашите бащи, но също така трябва да приемем новото, което Господ разкрива на нашето поколение. Господ ни дава следния пример: „Никой не налива ново вино във вехти мехове: инак новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове“ (Марк. 2:22).

Всичко се разпада – всичко се разлива и се изхабява. Съвременниците на Христос много добре са разбирали, че новите мехове са меки и податливи, докато старите мехове са твърди и изсъхнали. Старото вино вече не кипи, затова можете да го излеете в стари мехове. Ако меховите кожи не са податливи и не се разтеглят с ферментацията на новото вино, те ще се спукат, а виното ще се разлее и ще бъде изгубено завинаги.

Според думите на Спасителя ние сме призвани да съхраним всичко, което Сам Бог, Църквата и отците са ни дали в наследство.

Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня“ (Мат. 5:17). Всяко поколение трябва да познае нещо ново от Бога, което му се дава като ново знание, нов опит; трябва да усещаме в пълнота как минава през душите ни и да го разберем. Нашата задача е да разберем какво е от Бога и какво е от мира сего и от дявола; да приемем това, което е Божие и да отхвърлим онова, което е от врага, което е пагубно за душите ни.

Много е страшно, когато едно поколение не разбира Откровението и знанието от Бога, които му се дават – това се случи с юдеите, фарисеите и садукеите, които не приеха Откровението, което Бог им изпрати. Тези мехови кожи бяха твърди и стари и се спукаха. Старозаветните люде не приеха най-важното, мислейки, че съхраняват благочестието и вярата си. И ги унищожиха! Те самите се погубиха, а заедно с тях и всички, които им повярваха.

Новото вино винаги се дава на ново поколение. Ние сме призовани да приемем благодатта на това ново вино чрез духа на прозорливостта и вярата. И горко ни, ако отхвърлим тази благодат, защото така отхвърляме Христос – както се е случило с фарисеите и садукеите, със свещениците, праведниците и аскетите, които са останали слепи за това, което им разкрива Господ. Именно затова нашият велик старец, архимандрит Йоан (Крестянкин) казва: „Основното в духовния живот е вярата в Божието Провидение и прозорливостта на будния ум.“ Нека всички имаме това завинаги. Амин.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...