Отец Атанасиос Акунда: свещеник-мисионер в Южна Африка


Източник: OCMC

За пръв път чух за отец Атанасиос Акунда при едно от редовните му обаждания в Православния мисионерски център (OCMC). Като ползвател на фондовете на програмата „Подкрепи свещеник-мисионер” (SAMP), той често се свързваше с нашия офис, за да изкаже сърдечната си благодарност и да ни извести, че сме в неговите молитви.

О. Акунда, който е един от двамата свещеници в Южна Африка, подпомагани по SAMP, използваше малката стипендия, отпусната благодарение на православни дарители от Северна Америка, за да посвети живота си на служението да води хората към Христос. Можах да разбера по нов начин какво означава това, когато го срещнах по време на едно кратко мисионерско пътуване на OCMC в неговата страна по-рано тази година.

Нашият екип се състоеше от трима души, които бяхме поканени от Негово Високопреосвещенство Серафим, за да обучаваме различни православни общини в Претория и Йоханесбург. Отец Акунда ни посрещна през първия ни ден в Южна Африка. Като ръководител на Мисионерския комитет за целия диоцез, на него беше възложена задачата да координира логистиката на нашето пътуване.

О. Акунда говореше с мек глас и показваше едно дълбоко разбиране на вярата. Родом от Кения, той започнал богословското си обучение в семинарията „Макариос” в Найроби. Продължил образованието си и получил магистърска степен по богословие от семинарията „Св. Кръст” в Бруклин, Масачузетс, САЩ. Това, което впечатлява повече и от академичната му школовка, е неговата дълбока любов към Христос и непоколебимата му отдаденост на утвърждаването на Църквата навсякъде по света.

Талантът на о. Акунда за мисионерска работа е причината архиепископ Серафим да го доведе в Южна Африка през 1990-те. Неговите усилия, съчетани с работата, извършена от Мисионерско дружество „Св. Николай Японски” и отец Стивън Хайес, довеждат до появата на православни мисионерски енории в места като Шошангуве, Мамелоди, Елдорадо Парк и Йеовил сред хора, които по традиция не са били православни. Като разчита единствено на обществен транспорт, о. Акунда посещава тези отдалечени общини редовно.

През последните години, по молба на Архиепископа, о. Акунда също така е създал катехизаторско училище за подготовка на местни южноафриканци за свещеници. Ние имахме удоволствието да преподаваме в това училище няколко пъти. Своята мисионерска ревност о. Акунда влага и в образоването на тези млади мъже. Независимо от факта, че училищната библотека се състои само от два рафта книги, о. Акунда и преподавателското тяло на семинарията са успели да положат солидни богословски основи сред студентите.

Прекараното време в Южна Африка ни даде една чудесна възможност да видим плодовете, които програмата SAMP може да даде. Всяка година хуманитарната дейност и евангелизаторска работа на свещенците-мисионери докосва живота на хиляди хора.

В момента по програмата SAMP на OCMC работят 319 свещеници в 21 страни. Само през последните дванадесет месеца архиереи от седем страни са представили в Православния мисионерски център 58 свещеници, кандидатстващи за участие в мисии.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...