Патриаршеско послание на Вселенския патриарх Вартоломей за светата Пасха 2008



Нашият Бог, Който е отвъд всяко страдание и е Безсмъртен, Който е хубавият жених на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, Който е нашият първороден Брат и най-скъп Приятел – "Той възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка" – три дни, след като извика от върха на Кръста: "Свърши се!" "Адът се огорчи, когато Го срещна", защото Христос разруши неговото господство.

+ Вартоломей
По Божията милост
Архиепископ на Константинопол –
Новия Рим и Вселенски патриарх

До църковното изпълнение:

Благодат, мир и милост
от нашия славно възкръснал Спасител Христос

Възлюбени братя и чеда в Господа,

“Ето, зимата се вече мина!” (1) “Яви се пролетта” на спасението; “цветя се показаха по земята, гласът на гургулицата се чува, … цъфналите лози издават благоухание” (2). Свещена Пасха – велика и свята – се яви; и тя стопля, осветява и прави сияен света. “Сега всичко се изпълни със светлина: небето и земята, и преизподнята.” (3)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Нашият Бог, Който е отвъд всяко страдание и е Безсмъртен, Който е хубавият жених на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, Който е нашият първороден Брат и най-скъп Приятел – “Той възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка” – три дни, след като извика от върха на Кръста: “Свърши се!” (4) “Адът се огорчи, когато Го срещна” (5), защото Христос разруши неговото господство. Като Бог Той с право изпразни неговите тъмници, щедро дарявайки живот на онези, които намери в гробовете. Но не само това; на всички онези, които вярват в Него оттогава и до свършека на света – всъщност на всички онези, които живеят в Него и отстояват своята вяра и изповед в Него докрай, Господ дава вечен живот и сигурно възкресение. Христос, “Който се препасва с правда и се облича с истина” (6), възкръсна от гроба. “Възлюбил човешкия род, Той Възкреси Адам, отеца на всички ни.” (7)

Погледнете тогава, възлюбени братя и чеда, венеца на нашия Велик празник и атмосферата на пролетта; сред нейните първи цветове Църквата възвестява на вселената Благата вест. Тежката зима на смъртта премина! Ледената тирания на дявола и неговото господство бяха победени. Страшната власт на мрака и проклятието беше премахната. “Господ царува; Той е облечен с величие!” (8)

Ние виждаме Иисус, Който по Своята свободна воля, поради Своята безусловна любов пострада на Кръста, умря и бе погребан за нас и за нашето спасение. Ние тъкмо Му се поклонихме като на Възкръснал от мъртвите и заедно с апостолите и мироносиците чухме от Неговите свети уста словата: “Мир вам!” (9) и “Радвайте се!” (10) – и нашите сърца са изпълнени с радост. Наистина “радостта ни никой няма да ни отнеме” (11), защото дори не просто нашата собствена смърт, но личната смърт на всяко едно човешко същество беше решително премахната. Ето защо ние, които разпнахме плътската нагласа на ветхия човек “със страстите и похотите” (12) и които “сме умрели в Христа, вярваме, че и ще живеем с Него” (13). Защото, като “се погребахме” с Христос “чрез кръщението” (14), се “сраснахме с Него”, тоест станахме съучастници на Неговото Възкресение (15).

Св. Григорий Богослов прогласява тази истина с най-високото реторическо умение, когато казва: “Вчера бях разпнат с Тебе, Христе; днес съм преизпълнен със слава. Вчера умрях с Тебе; днес съм изпълнен с живот. Вчера бях погребан с Тебе; днес възкръсвам с Тебе.” (16) Онова, което ни измъчваше от древни векове, беше веднъж завинаги премахнато от Възкръсналия Господ. Нашата мъка свърши. “Христос възкръсна и животът може истински да се живее!” (17) Отсега нататък Животът и нашето Възкресение не са неща, които да се търсят – не са мечти, нито утопия. Оттук нататък Животът и Възкресението са: конкретна, осезаема реалност. Реалност, която има конкретно лице и име: “име, което е по-горе от всяко име” – Иисус Христос – пред Когото “ще преклони колене всичко небесно, земно и подземно” (18), и всеки език ще изповяда, че Той единствен е Подател на живота и Господ. Той е Онзи, Който живее и царува вечно. Той е Онзи, Който по Своята винаги благосклонна воля разпределя Своето Царство, Своята слава и Своето наследство от Отца Си на всички, които споделят Неговия Кръст, Неговата смърт и Неговото Възкресение, тъй като “Той е първороден между многото братя” (19).

Него ние умоляваме от нашия Мъченически Патриаршески и Вселенски престол да удостои света с мир; да просвети душите на човеците с истина и праведност; да дарува търпение и покрепа на онези, които бедстват; и да даде вкуса на спасението и вечния живот на всички вярващи.

Нему, Който е Победителят на смъртта и Князът на живота, да бъде слава, власт, чест и поклонение заедно с Отца и Светия Дух во веки веков. Амин.

Света Пасха 2008
ВАРТОЛОМЕЙ Константинополски
Ваш усърден застъпник
пред Възкръсналия Христос

Да се прочете в Църквите по време на Божествената Литургия на празника на светата Пасха непосредствено след светото Евангелие.

1. Песен на песните 2:11
2. Песен на песните 2:12-13
3. Пасхален канон
4. Ев. Иоан 19:30
5. Исаия 14:9
6. Исаия 11:5
7. Възкресно богослужение
8. Псалом 92:1
9. Ев. Иоан 20:20
10. Ев. Матей 28:9
11. Срв. Ев. Иоан 16:22
12. Галатяни 5:24
13. Римляни 6:8
14. Римляни 6:4
15. Римляни 6:5
16. Слово за светата Пасха
17. Катехетическо слово на св. Иоан Златоуст
18. Филипяни 2:9
19. Римляни 8:29

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Песен за молитвата; невероятен глас, но трябва да бъде дообработен:

    http://krassimirebook.com/flash_mp3_player/mp3player.html