Проповед към жените



На вас, скъпи жени, е много по-достъпно да бъдете съвършени, както са били съвършени светите мироносици. Подражавайте им, стремете се към онази чистота на сърцето, онази всеотдайна любов към Христа, с която са горели сърцата им.

Подражавайте им, и преди всичко на Мария Магдалина, заслужила името равноапостолна с усърдната си проповед; и на всички мироносици, които не са изоставали от апостолите в апостолското им дело.

Света Мария Магдалина била най-ревностна проповедничка на Евангелието Христово. Нейното сърце пламтяло с такава безмерна смелост в това велико дело, че тя не се уплашила на самия ден Пасха да застане пред лицето на римския император Тиберий; поднесла му червено яйце и го поздравила с думите: “Христос воскресе!” Тя му проповядвала за Христос и нейната проповед била толкова силна, че той повярвал в Него!

Вие, скъпи жени, не сте силни в проповедите, но можете да проповядвате за Христос с живота си. Подражавайте всички на жените мироносици.

През предишните години на този ден аз превъзнасях женското сърце и посочвах големите му достойнства в сравнение със сърцето на мъжа. Ще кажа и сега, че сте блажени, задето сте жени. Радвайте се, че сте жени, че не сте се родили мъже, защото Господ ви е дал сърце много по-добро от мъжкото; сърце, възприемчиво към всичко свято, сърце меко като восък, чувстващо правдата Христова.

Не от хладния ум се ръководите вие, както мъжете, а от чувството на сърцето, защото човешкото сърце също е орган на познанието. И познанието със сърце стои по-горе от познанието с ум. И тъй, благословен е Бог, Който ви е дарил с добри и меки, чувствителни към доброто сърца.

Но всички ли жени са такива? О, не! Далеч не всички, защото женските сърца биват също толкова противоположни, колкото Северният и Южният полюс: освен добрите жени с меко сърце, има и немалко зли жени. И трябва да знаете, че злата жена е много по-лоша от злия мъж. Повярвайте ми, така е, защото ако жената върви по пътя на злото, то тя отива по него много по-далеч от мъжа.

Имало един голям мъдрец в дълбока древност – Иисус, син Сирахов, и ето какво е казал той за злите жени: “Всяка рана може да се понесе, само не рана сърдечна, и всяка злоба, само не женска злоба”. И още: “Скланям по-скоро да живея с лъв и змей, отколкото да живея със зла жена. Зла жена е волски хомот, който се движи насам и натам; който я взима, прилича на онзи, който хваща скорпион” (Сир. 25:15; 26:9).

Вярна, изключително вярна е тази характеристика. Да, точно така е: женската злоба е непоносима и злобата на жена е много по-ужасна от злобата на мъж.

Друг голям мъдрец на древността, цар Соломон, в своите притчи е казал следното за човешкото сърце (Притч. 4:23): “От всичко, що е за пазене, най-много пази сърцето си, защото в него са изворите на живота”: или благодатни и благоухаещи, или зловонни и отвратителни.

Всички извори на живота са в сърцето и затова повече от всичко на този свят трябва да пазим сърцето си, за да бъде чисто, за да текат от него благоухаещи, благословени извори.

“Отхвърли лъжливостта на устата, и лукавството на езика отдалечи от себе си” (Притч. 4:23-24).

Виждате, че вече престанах да хваля и да превъзнасям женските сърца, а започнах да ги изобличавам. Защо? Не поради жестокост, разбира се, а от обич към вас, от желание да ви помогна да се поправите.

Защото преди да станете достойни подражателки на светите мироносици, вие трябва да пречистите сърцата си, да изтръгнете всяко зло от тях.

В житието на преподобна Елисавета, която била игуменка на женски манастир, четем, че тя винаги дълбоко е изучавала собственото си сърце, наблюдавала и изучавала сърцата на своите сестри.

И какво казва тя? Че на жените са свойствени най-вече следните грехове: грехът на лъжливостта, лукавството, преструването и злоезичието. И това е твърде вярно.

Лъжливостта е най-разпространеният сред жените порок. Има жени, свикнали да лъжат още от детските си години. А безгрижните родители не са ги наказвали, не са ги поправяли, и лъжливостта е станала неизлечим навик на тези нещастни жени.

Какво да правят тези клети жени? Как да се поправят? Преди всичко трябва да разберат колко ужасно нещо е лъжата и да запомнят страшните думи на пророк Малахия: “Проклет е лъжливият!” (Мал. 1:14). Да запомнят и думите на псалмопевеца Давид: “Блажен е онзи човек… в чийто дух няма лукавство” (Пс. 31:2). А лукавството е форма на лъжата. Към това блаженство трябва да се стремим.

А в друг негов псалм четем: “Господи! избави душата ми от лъжливи уста, от лукав език” (Пс. 119:2). Толкова тежко било на псалмопевеца Давид да понася лъжливостта и лукавството, че той се молел Господ да го избави от лъжливите уста, които мъчели и терзаели светото му сърце.

Нека всяка лъжлива жена се стресне от думите, които е чул от Самия Бог на остров Патмос светият апостол Йоан Богослов: “…на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; това е втората смърт” (Откр. 21:8).

А какво да кажа на онези жени, които лъжат понякога – както и всички ние, както и всички мъже? Ще им кажа: лъжата е тежък грях. Ако хванеш себе си в лъжа, засрами се и се покай за лъжата, която си допуснала. Кай се дълго, колкото ти подскаже твоето сърце, кай се с молитва Иисусова и със земни поклони. Прави земни поклони и казвай: “Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилвай мене лъжкинята”. И ще те прости Господ, и ще те изцери от лъжата.

Лъжата има много различни форми. Преструването, което е толкова свойствено на много жени, е една от формите на лъжата. Виждал съм жени, които толкова изкусно се преструваха, че, бидейки в действителност злобни и жестоки, си слагаха маска на святост, преструваха се на хрисими и благочестиви. Такива ще бъдат тежко наказани от Бога.
Достатъчно сме говорили за лъжата и нейните разновидности.

Впрочем, ненапълно достатъчно: има още една форма на лъжата – фалшът. А твърде много жени обичат фалша, обичат да се гиздят със скъпи облекла, с различни накити. Тъй им казва апостол Петър: “Вашето украшение да бъде не външно, сиреч плетене на коси, кичене със злато или обличане в премени, а вътрешно – скритият човек на сърцето в нетленната красота на кроткия и тих дух, което е драгоценно пред Бога” (1 Петр. 3:3-4). О, какви свети думи!

Помнете, че само с чист, богобоязлив живот, с кротост на духа, а не с разкрасявания, накити, грим и червила можете да промените сърцата на мъжете си, да ги насочите към пътя на християнския живот. А всичко това – начервените устни, гримираните лица – е фалш, фалш, фалш! А фалшът е лъжа, а лъжата е отвратителна. Нека не бъде фалшива никоя от вас. Бъдете всички чисти. И вашият накит да бъде скритият човек на сърцето.

Ето, огорчих ви, изобличавайки ви… Простете ме, простете!

Аз самият съм грешен, а пък ви изобличавам… Но какво да се прави! Господ ме е поставил на такъв пост, че трябва да ви ръководя по пътя на спасението, трябва да ви изобличавам, а не само да ви хваля.

А сега ще ви кажа това: бъдете всички вие, скъпи мои, мили жени, така чисти, както са били светите мироносици.
Вашият идеал за женско съвършенство да бъдат жените мироносици. Да се изпълни сърцето ви с дълбока, дълбока любов към Господа Иисуса! Стремете се да Му служите с всичко, с което можете, както са Му служили жените мироносици – а ще Му служите с любовта си към хората, с милосърдието си към тях. | Pravlife.org

 

Превод: Андрей Романов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...